aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Vakil Historical Bath

حمام وکیل شیراز

حمام وکیل شیراز
ezgif-1-eca2962dc6

حمام وکیل شیراز واقع در غرب مجموعه تاریخی بازار وکیل در خیابان لطفعلی خان زند قرار دارد، ساعت بازدید حمام وکیل شیراز همه روزه از ۹ صبح تا ۱۹، به غیر جمعه‌ها است، قیمت بلیط ورودی حمام تاریخی وکیل در سال جاری ۵ هزار تومان برای ایرانی‌ها و ۱۰۰ هزار تومان برای گردشگران خارجی می‌باشد که در گیشه ورودی حمام از سمت مسجد وکیل شیراز، قابل پرداخت است.

در جنوب این حمام، رستوران سنتی تاریخی وکیل یکی از بهترین رستوران‌های شیراز قرار دارد که برای میل غذاهای سنتی شیرازی گزینه‌ی خوبی برای مسافران است، همچنین داخل حمام مجسمه‌هایی مومی با موضوع شیوه استحمام بومیان در حمام‌های قدیمی به نمایش در آمده است، بهترین زمان بازدید از حمام وکیل و موزه مردم شناسی حمام وکیل در روزهای وسط هفته، از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۱ می‌باشد.

حمام وکیل شیراز کجاست؟

جهت بازدید از این حمام تاریخی با خودروی سواری، نقشه حمام وکیل شیراز در ابتدای مطلب مطلب را دنبال کنید، با توجه به ترافیک شدید خیابان‌های اطراف مجموعه وکیل، توصیه داریم برای این شیرازگردی از مترو استفاده کنید، با پیاده شدن در یکی از ایستگاه‌های متروی نزدیک حمام وکیل، نظیر ایستگاه متروی وکیل الرعایا و متروی زندیه بقیه مسیر را پیاده به سمت این مجموعه دیدنی طی کنید.

  • آدرس حمام وکیل شیراز: خیابان لطفعلی خان زند، مجموعه تاریخی وکیل
  • شماره تلفن حمام وکیل: ۰۷۱۳۲۲۴۷۶۴۶

حمام وکیل

حمام وکیل که با دستور شخص کریم‌خان زند در مرکز شهر شیراز در مجاورت مسجد و بازار وکیل ایجاد شد، یکی از بزرگترین و قدیمی‌ترین حمام‌های تاریخی ایران می‌باشد، این حمام در سال ۱۱۸۷ هجری قمری ساخته شد و در نوع خود هنوز هم بی نظیر است. آثار مینیاتوری، نقاشی، گچ بری و سبک معماری چچشم نواز داخل حمام در بخش سربینه، گرمخانه و خزینه یکی از بهترین لوکیشن‌های عکاسی در شیراز را رقم زده است.

تاریخچه حمام وکیل

قدمت چند صد ساله این حمام باعث شده بود که در دوره‌های مختلف جنگی و بلایای طبیعی از بین تخریب شود ولی با تلاش اداره میراث فرهنگی استان فارس و شهر شیراز این بنای در دوره‌های مختلف از جمله سال‌های ۷۳، ۷۸، ۸۵ و ۹۲ شمسی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و اصل ایمنی و مقاوم سازی در این حمام صورت گرفت، کریم‌خان زند جز معدود پادشاهان ایرانی بوده است که در راستای ساختن ایرانی هخامنشی و نوین تلاش‌های بسیاری کرد و از این قبیل اماکن تاریخی در جای جای ایران و به خصوص شهر شیراز ایجاد کرد.

معماری حمام وکیل

در ابتدای ورود به حمام وکیل شما با دیوارهایی پر از نقاشی و اشعار اساطیری روبرو خواهید شد که نمونه آن را در هیچ کجا یافت نخواهید کرد، همچنین در ایران گذشته از حمام‌ها فقط به عنوان نظافت استفاده نمی‌شده است، بلکه مراسمات و جشن‌های باستانی بسیاری در حمام‌های اصلی شهر برگزار می‌شده است.

که از جمله آن‌ها می‌توان به جشن زایش یا زایمان، جشن حنا بندان، جشن آشنایی و نومزدنگ دختران و پسران جوان اشاره کرد، که در حمام وکیل تمام این سال‌ها وجود دارد و با کمک اداره میراث فرهنگی و هنرمندان شیرازی عروسک‌هایی جهت توضیح بهتر این اتاقک‌ها ساخته شده و در جای جای این حمام وجود دارد.

بخش‌های مختلف حمام وکیل

متراژ کلی حمام وکیل ۱۱ هزار و ۸۰۰ متر و زیر بنای اصلی خود حمام ۸ هزار متر مربع در یک ساختمان با طول ۱۲۲ متر و عرض ۸۱ متر می‌باشد، سبک معماری این حمام به طوری است که در آن هوای گرم از آن خارج نمی‌شود و هوای سرد توسط زاویه‌هایی مهندسی دقیق و شیب‌های ملایم در نقاط مختلف حمام خارج شود.

سربینه یا سالن اصلی شستشوی حمام وکیل توسط ۸ ستون سنگی و با نقوش ایرانی و مینیاتوری و یک گنبد زیبای ۸ ضلعی ساخته شده است که در نوع خود واقعا بی نظیر می‌باشد، گرم‌خانه حمام وکیل دقیقا در زیر سربینه یا سالن اصلی قرار دارد که باعث گرم شدن کفاین حمام می‌شده است، همچنین در بخش شرقی این مکان دو دیگ بسیار عظیم وجود دارد که مسوول گرم کردن آب و منتقل کردن آن به سالن بودند.

تزئینات حمام وکیل

در سقف و گنبدهای موجود این محل شما با نقاشی‌های زیادی روبرو می‌شوید که البته به گفته کارشناسان اکثر این نقوش مرتبط به دوره قاجاریه در ایران است، دوره‌ای که تمام آثار باستانی دوران زندیه و ساسانیان از بین رفت و یکی از این موارد از بین بردن اهک بری‌های موجود در حمام وکیل توسط سربازان بی شرف قاجارها می‌باشد که به جای آن نقاشی‌هایی بی کیفیت از داستان‌های شاهنامه قرار گرفت، در ادامه شما با ۴ سالن کوچیک تر دیگر همراه با یک حوض و تخته سنگ‌هایی برای نشستن در اطراف آن روبرو می‌شوید که نشان از عظمت و بزرگی این حمام را می‌دهد.

حمام وکیل در دوره پهلوی

در دوره حکومت پهلوی در ایران قسمتی از این حمام تغییر کاربری داده و به زورخانه تبدیل گردید و همچنین دیوار این بخش برداشته شد و دربی به خیابان طالقانی ایجاد گردید، که البته به لطف سازمان میراث فرهنگی امروزه این درب برداشته شده و دیوار اصلی جایگزین شده است و یکی دیگر از امور صورت گرفته در دوره پهلوی تخریب یکی از ۵ سالن اصلی حمام و تغییر کاربری آن به حمام‌های خصوصی بوده است و امروزه می‌توان این تخریب بزرگ را به چشم دید، تامین آب این محل توسط چاه آبی در قسمت غربی این حمام انجام می‌شده است، همچنین طبق رسوم حمام‌های قدیمی و خزینه‌ها این حمام هم دارای دو سنگ بزرگ به عنوان جایگاه شاه نشین می‌باشد.

موزه مردم شناسی شیراز

در اواخر حکومت پهلوی و اوایل انقلاب اسلامی ایران، در این حمام سفره خانه‌های سنتی و چایخانه‌هایی وجود داشت که باعث تخریب بیش از حد دیوارها و مناطق مختلف حمام وکیل شد که به لطف اداره میراث فرهنگی امروزه فقط به عنوان یک موزه تغییر کاربری داده شده است و در بخش‌هایی از این حمام می‌توانید لوازم شستشوی قدیمی ایرانی و شیوه شستشوی مردم قدیم را مشاهده کنید، این مکان در سال ۱۳۵۵ شمسی ثبت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گردید و جز معدود آثار تاریخی باقی مانده دره حکومت زندیه می‌باشد.

نظرات حمام وکیل

قبل از مطالعه نظرات و تجربیات گردشگران درباره بازدید از حمام وکیل شیراز، توصیه داریم در این گردش سری به جاهای دیدنی نزدیک حمام وکیل نظیر مسجد وکیل در همسایگی حمام، خانه زینت الملک در ۸۰۰ متری، باغ نارنجستان قوام در ۹۰۰ متری، بازارچه فیل در ۴۵۰ متری و مسجد نصیرالملک در ۶۲۰ متری این مجموعه تاریخی هم بزنید که همگی به صورت پیاده قابل دیدن هستند، در پایان منتظر امتیاز و نظرات شما درباره حمام تاریخی وکیل شیراز خواهیم بود.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای
https://intoday.ir/?p=6316
van

سمیرا ابریشمی

دلیل خنده های هر روزه ام آشنایی با تیم این تودی و فرهنگ گردشگریه که البته تجربیات خود در سفرهای متعدد باعث شده زندگی روتین و شادی داشته باشم .

مطالب مرتبط
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
لنج موزه بوم گوهری تالاب بندر خمیر
زهرا هاشم زاده
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مسجد جامع بندر گناوه
ترلان کمیلی
3 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
آب انبار برکه پنج‌تا بندر کنگ
امیر رضا شاهرخی
2 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
8 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

داخل مجموعه رو مثل حمام کاشان مجسمه گذاشتن، و یه با صدا سازی و موسیقی سعی شده فضای گرمابه رو تداعی کنه، معماری جالبی داره دیدنش خالی از لطف نیست

این حمام واقعا زیباست
عروسک‌های مومی داخل حمام هم تمامی اتفاقات و مراسم‌هایی که داخل حمام بوده رو نشون میده، از دخل‌دار و شاگرد حمومی گرفته تا حموم قرق کردن و دندون کشیدن، سلمونی، مشت و مال و حتی گرفتن مراسم حنابندون
برام من بسیار جالب بود

حمام وکیل شیراز، نمونه‌‌ی کاملی از پیشرفت معماری در دوران زندیه است و به دستور کریم خان زند، در مرکز شهر شیراز و به عنوان حمامی عمومی ساخته شد. شهرت این بنا به زیبایی هنر بکار رفته توسط معماران و سازندگان آن است، که هر بیننده و گردشگری را مجبور می‌سازد، تا کمی سربه‌هوا راه برود.
یک مکان عالی و زیبا
حتما دیدن این مکان را از دست ندهید

با اینکه حمام گنجعلی خان کرمان را دیده بودم ولی این هم تجربه ای دلچسب بود

حمام وکیل ، بخشی از مجموعه زندیه در مجاورت مسجد وکیل ، بازار وکیل ، ارگ کریمخان و موزه پارس ( آرامگاه کریمخان زند ) واقع شده .
معماری خاص حمام و تبدیل آن به موزه مردم شناسی جذابیت بازدید از این مکان را صد چندان کرده .

تجربه خوبی بود
لنگی های اصیل رو از نزدیک تماشا کردم
جالب اینکه کیسه هم قرمز و سفید بود نه آبی

گر دوستان به جای صدای حمام و عروسی و دندون کشیدن صدایی پخش کنن درباره نقش و نگاره های بالایی و توضیحات درباره تاریخ حمام و زحمات هنرمندانه آن فکر کنم بهتر باشه

اینجا بامزه س از نطر من، شگفت انگیز نیست، بازدید ازش حدود یه رب طول میکشه، مجسمه های مومی زیادی داخلش گذاشتن که روند حمام کردن رو به نمایش بذارن، دقت بالایی داره ساختشون و سخنگو هستن، مثلا وارد بنا میشید، مجسمه مومی اول خوش اومد میگه بهتون:)))
تزیینات آهکی و پیچ در پیچ بودن راهروها تا گرمای داخل حمام از دست نره، نشون دهنده هوش معمارای ایرونیه، دست مریزاد

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 35 دقیقه
ساعت دسترسی : 08:00 تا 19:00
هزینه ورودی : 5.000 تومان
ثبت شده در : 
ثبت شده در : در سال 1355 شمسی با شماره 917 در آثار ملی ایران
قدمت این مکان : 1187 ه ق
نوع کاربری : حمام تاریخی با معماری جشم نواز و موزه مردم شناسی
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : اطلاعات، سرویس بهداشتی، راهنما، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت
ملزومات سفر : موبایل، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس : استان فارس، شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، مجموعه تاریخی بازار وکیل
شماره تماس : 07132247646