آتشکده آمل یکی از اماکن باستانی و جاهای دیدنی آمل در خیابان اندیشه و کوچه آتشگاه قرار دارد، معماری آتشکدههای ساسانی شباهت زیادی به یکدیگر دارند، همانطور که در تصاویر آتشکده آمل یا برج آتشگاه آمل مشاهده می کنید، این بنای مخروطی شکل با یک گنبد چهار ضلعی در دوران ساسانی محل برپایی اتش برای پیروان آئین زرتشت بوده است.
تاریخچه آتشکده آمل
آتشکده آمل که به اشتباه آرامگاه شمس آل رسول آمل شناخته میشود مربوط به دوره ساسانیان و پیش از به دنیا آمدن محمد است. این آتشکده در شهر آمل، محلهٔ پائین بازار، در شهر قدیمی مشهور به (عوام کوی) واقع شده و این اثر در تاریخ ۶ اردیبهشت ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۱۰۶۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری آتشکده آمل
آتشکده آمل با توجه به ویژگیهای خاص معماری در شمار بناهای قرن نهم هجری قمری است و در مقایسه با سایر برجهای این دوره از وسعت قابل ملاحظهای برخوردار است. ساختمان این بقعه شامل بدنه چهار گوشه و برج مخروطی شکل است و در قسمت فوقانی بدنه دارای مقرنسهای تزیینی است.
آتشکده به صورت چهار گوشه و گنبد مخروطی است و گنبد آن دو پوش میباشد که هر دو پوش آن در اثر زلزله و عوامل جوی منطقه خراب شده است، عمده تزیینات بنا طاق و قوس و قرنیسهای آجری و کاشیکاری در قسمت فوقانی است. نکته جالب در بنای این برج، کاربرد آجرهای با ابعاد و اندازههای مختلف است، با توجه به شکل کلی و شباهت بسیار آن با برجها و آتشکدهها شناخته شده در ایران، از آثار قرن هشتم هجری یا نهم یعنی دوره ساسانیان دانسته شده است.
مرمت آتشکده آمل
متاسفانه بعد از بازسازی و ترمیم این بنا از شکل و فرم اصلی خود خارج شده و این موضوع نشانه عدم وجود یک کارشناس خبره تاریخ و معماری باستانی در اداره میراث فرهنگی است که متولی مرمت آن بوده و در هر صورت هنوز هم دیدن آن برای علاقه مندان به آثار باستانی و تاریخی خالی از لطف نخواهد بود، نقشه اتشکده امل در بالا برای مسیریابی شما درج گردیده است.
بیشتر بخوانید