تاریخچه کارخانه آرگو که از کارخانههای تولید نوشیدنی در دهه سی و چهل شمسی قبل از انقلاب بود جالب است، آدرس کارخانه آرگو که با معماری احمدرضا شریکر ساخته شده امروزه به یک موزه هنری و گالری با نمایشگاههای فصلی تغییر کاربری پیدا کرده و زیر نظر بنیاد پژمان به صورت خصوصی اداراه می شود، کافه کارخانه آرگو از کافههای نوستالژیک تهران بشمار می رود که برای میل نوشیدنی محل مناسبی خواهد بود، از نکات عجیب این گالری یا موزه هنری دریافت ورودی برای بازدید کنندگان است که به مذاق هنردوستان خوش نمی آید.
بازسازی موزهی کارخانه آرگو
بنیاد پژمان در سال ۱۳۹۵ خورشیدی با هدف برای ایجاد فضای نمایشی و مرکز فرهنگی خود، کارخانه آرگو را با تاکید بر حفظ اصالت این بنا و احترام ویژه برای بافت قدیمی تهران خریداری کرد. بعد از اجرای سه نمایشگاه، نوسازی بنا زیر نظر معمار احمدرضا شریکر (ASA North) و با چالشهای اقتصادی آن زمان در سال ۱۳۹۹ خورشیدی به پایان رسید. کارخانه آرگو بهمن ۱۳۹۹ با نمایشگاه انفرادی از نازگل انصارینیا به صورت عمومی بازگشایی شد. فضای کارخانه بازسازی شده از ۴۶۰ متر مکعب به ۱۸۶۰ متر مکعب گستزش پیدا کرد. فضای فعلی کارخانه آرگو شامل حیاط، ۵ گالری، سینماتک. کافه، فروشگاه هنری، اتاق آرشیو، کتابخاته، دفتر خصوصی و دفتر موسسه است.
معماری کارخانه آرگو و مهندس معمار
کارخانه آرگو به دلیل طراحی خاص، مورد توجه بسیاری قرار گرفت و موفق به دریافت جوایز بزرگ معماری در سطح جهانی شود. این بنا، در سال ۲۰۲۲، به همراه دو پروژهی ایرانی دیگر از میان ۴۶۳ اثر ارسالی از ۱۶ کشور در فهرست نامزدهای نهایی جایزه معماری آقاخان قرار گرفت و از این فهرست شش پروژه به عنوان برندگان نهایی انتخاب شدند که کارخانه آرگو، با طراحی مجدد احمدرضا شریکر (ASA North)، در میان این برندگان قرار داشت. جایزه معماری آقاخان، در دورههای سه ساله اهدا میشود و هدف آن شناسایی و پاداش به مفاهیمی است که در معماری، با توجه به رویکردهایی در زمینهی طراحی معاصر، مسکن اجتماعی، توسعه و بهبود، مرمت، استفاده مجدد و حفاظت از منطقه، و همچنین طراحی چشم انداز و بهبود محیط زیست، میتوانند پاسخگوی نیازهای جوامع مسلمان باشند.
جوایز معماری کارخانه آرگو
کارخانه آرگو همچنین موفق به دریافت جایزهی معماری دزین در سال ۲۰۲۲ شد که توسط وبسایت دزاین، یکی از تأثیرگذارترین وبسایتهای معماری و طراحی جهان سازماندهی شده است. این جایزه سالانه بهترین معماری، دکوراسیون داخلی و طراحی در سطح جهان و همچنین استودیوها و معماران و طراحان منحصر به فرد را معرفی میکند و معیاری برای شناخت طراحیهای برتر بینالمللی و تحسین معماران و طراحان در سراسر دنیا است. این جوایز شامل سه بخش معماری، فضای داخلی و طراحی میشوند که در هر کدام از بخشها ۱۴ دسته وجود دارد. در نهایت از هر بخش برندهی نهایی انتخاب میشود و از سه اثر ویژهی جایزهی معماری دزین تجلیل خواهد شد.
در پنجمین دوره از این جوایز، کارخانه آرگو، در بخش بناهای فرهنگی در میان اسامی پروژههای انتخابی در مرحلهی نهایی یا لیست کوتاه این رقابت بینالمللی حضور داشت که توانست برندهی نهایی این بخش و همچنین پروژهی معماری منتخب سال شود.
کارخانه آرگو کجاست؟
کارخانه آرگو یا موزه هنری آرگو در محله فردوسی تهران و حوالی کوچه و بازار چمرم تمدن در خیابان تقوی قرار دارد و همه روزه بین ساعات ۱۵ تا ۲۰ جهت بازدید از گالری و کافه دایر می شود، منتظر امتیاز و نظرات شما هستیم.
بیشتر بخوانید
9 پاسخ
جاي خيلي خيلي با حاليه قبل ترها تنها كارخانه مشروب سازي بوده كه تو شهر بوده الان تبديل شده به گالري وكافه كه سام كافه كه در تهران شعبات زيادي داره اينجاهم فعاليت ميكنه بشدت پيشنهاد ميشه كافش شيك ودنج
صد در صد بهترین معماری داخلی که دیدم اینجاست
انقدر جذابه که هر آرت ورکی گذاشته میشه بیشتر بنا به چشم میاد
حس بینظیر و دوستداشتنی از حضور در یک کارخانه قدیمی با فضاهای بسیار جذاب و خلاقانه
خیلی فضای عجیب و جالبی داشت .. من سرویس آبجو اش رو امتحان کردم که عالی بود و از نمایشگاهی که بود هم دیدن کردم واقعا تبدیل این کارخونه به این محل کنونی و فضاسازی اش ایده بسیار عالی بوده .
آرگو قبلاً یک کارخانه آبجو سازی بوده که توسط بنیاد پژمان و معمار مطرح ایرانی آقای احمدرضا شریکر بازسازی شده و تبدیل به یک موزه شده.
با گردش در فضاها هم تجربه یک فضای به روز و جدید رو دارید و هم اینکه ردی از گذشته در اون ها دیده میشه که این حس و حال موزه رو بسیار جذاب کرده.
سیرکولاسیون و گردش در موزه به خوبی انجام میشه و شما میتونید با یک بار حرکت بدون برگشت به فضایی از کل موزه بازدید کنید. آثاری که به نمایش میدن در سطح خوب و بالایی هستند.
بنظرم حتما از گالری هاشون بازدید کنید حتما تجربه خوب و لذت بخشی از موزه گردی برای شما میشه.
مکان به نسبت متفاوتی در مرکز شهر است. طراحی و فضا از نظر من فوق العاده زیبا است. چند طبقه دارد و زمانی که ما رفتیم فقط قسمتی از آن گالری داشت. به نسبت فضا و گالری کوچکی که بود، شلوغ بود. یک کافی شاپ هم داخل ساختمان است که آن هم خلوت نبود ولی طراحی خاصی داشت.
استفاده مناسب از یک ساختمان بلااستفاده قدیمی، از نکات ضعف مجموعه این هستش که برای دیدن گالری هنری باید ورودیه بدی چون اسمش موزه هستش ولی هیچ چیز و هیچ جایی به غیر از گالری رو نمیتونی بری ببینی، یک کافه و مغازه هم داره که معلوم نیست چی میفروشه. به هر حال تجربه ی جالبی هستش
کارخانه قدیمی آبجو سازی آرگو که بشکل بسیار زیبایی باز سازی و تبدیل به گالری شده است .
در کنار گالری یک کافه باحال و یک فروشگاه محصولات بهداشتی دست ساز قرار داره که محیط خیلی جذابی دارن .
این بنای ۹۰ ساله روزگاری در دهه ۳۰ و ۴۰ کارخانه آبجوسازی بوده که اکنون سالهاست متروکه شده است. اینکه چه طور این بنا در روزهای انقلاب از تخریب در امان مانده مربوط به داستان تیمساری میشود که در همسایگی این کارخانه زندگی میکرده و از آلودگی آن شکایت داشته و موفق میشود در سالهای پیش از انقلاب دستور تعطیلی این کارخانه را بگیرد.
متولی بنای آرگو پس از انقلاب که یکی از نهادهای حکومتی بود، در سال ۹۵ این بنا را به مزایده گذاشت که در این مزایده بنیاد پژمان که بنیاد فرهنگی – هنری است، این بنا را خرید.
این بنا در بهمن سال ۹۵ برای اولین بار افتتاح شد و تا کنون چند نمایشگاه در آن برگزار شده است. یک کافه نیز درون این بنا قرار دارد.