aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Babak Fort

قلعه بابک کلیبر

عکس قلعه بابک کلیبر
ezgif-1-eca2962dc6

مسیر قلعه بابک از کلیبر می‌گذرد، اینجا یکی از غرورآ،رین‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایران است، قلعه بابک ۹۵۵ پله سنگی دارد، شاید بپرسید که قلعه بابک چگونه فتح شد؟ این یکی از کامل‌ترین مقالات تاریخی و گردشگری درباره قلعه بابک کلیبر است که برای تهیه آن ۳۵ روز کاری زمان، تحقیق و تفحص صورت گرفته است، قبل از هر چیز اگر حوصله مطالعه ادامه مطلب را ندارید، برای رسیدن به این محل دیدنی کافیست نقشه قلعه بابک کلیبر در ابتدای مطلب را با نرم افزارهای مسیریابی مختلف که برایتان لیست شده، باز کنید تا به آسانی به قلعه بابک برسید.

قلعه بابک

در نزدیکی شهر کلیبر استان آذربایجان شرقی محلیست که بابک خرمدین شخصیت مشهور تاریخی به مدت بیست سال مبارزات سیاسی خود را در آن انجام داد، این قلعه در منطقه جغرافیایی ارسباران قرار دارد، دژ بابک یا بَذ، بنا شده در بالای کوهی به بلندای ۲۳۰۰ متر، در نزدیک به سه کیلومتری شهر کلیبر می‌باشد. دژ در زمان ساسانیان ساخته شده و نام خود را از نام بابک خرمدین، رهبر رویارویی با تازندگان (مهاجمین) عرب تا سال ۸۹۳ میلادی، گرفته‌ است. این دژ مربوط به دوران خرمدینان است و در شهرستان کلیبر، بخش مرکزی، روستای شجاع آباد واقع شده و با نام قلعه و قصر جمهور در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۴۵ با شمارهٔ ثبت ۶۲۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر

ارتفاع قلعه بابک

قلعه بابک یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری آذربایجان شرقی می باشد و در واقع زیباترین و بهترین قلعه تاریخی ایران لقب دارد، بابک خرمدین مشهورترین شخصیت سیاسی دوره ساسانیان در دوره حمله اعراب به ایران زمین به مدت ۲۰ سال در این قلعه دمار از روزگار پادشاهان عباسی در آورد، ارتفاع قلعه بابک از سطح دریا ۲۵۰۰ متر می‌باشد که در نوع خود مرتفع‌ترین قلعه نظامی خاورمیانه است، در ادامه با بایوگرافی بابک، تاریخچه و بخش های دیدنی قلعه بابک آشنا خواهید شد، همراه ما باشید.

عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر

بایوگرافی بابک خرمدین

در مجموع هیچ سند رسمی از زندگی و دوران کودکی بابک خرمدین وجود نداشته و تنها حدث و گمان‌هایی از وی در برخی کتاب‌ها دیده می‌شود، تنها داستان موثق درباره او و خانواده‌اش این است که از خاندان رخمی‌های آذربایجان در دوره ساسانیان بوده که در سال ۱۵۵ هجری قمری چشم به جهان گشود.

بابک در دوران خردسالی توسط رئیس قبیله خرمی‌های با نام جاویدان به برای آموزش‌های نظامی از خانواده‌اش گرفته شد و در دوران نوجوانی و بزرگسالی از مهم ترین یاران جاویدان بود، با فوت جاویدان رئیس قبیله، بابک به ریاست رسید و از همان سال‌ها با ورود اعراب به ایران مشغول جنگ با سرابازان متجاوز عرب بود.

وی توانست بیست منطقه آذربایجان را از دست اعراب در امان نگهدارد که سرانجام در یکی از جنگ‌هایش با خلفای عباسی شکست خورد با بدترین شیوه از قطع دست و پا تا چاقوهای متعدد به قتل رسید، اما نام وی همچنان به عنوان نماد ایرانی‌های اصیل در بین مردم زنده است و امروزه قلعه بابک محلیست که عاشقان ایران با بابک احساس نزدیکی می‌کنند.

عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر

مسیر بابک

برای بازدید از قلعه بابک ابتدا از شهرستان کلیبر با طی سه کیلومتر و دنبال کردن تابلوهای قلعه خودتان را به کمپ قلعه دره سی برسانید، در پارکینگ این کمپ خودروی سواری خود را قرار دهید و با طی کردن پلکان های سنگی وارد بخش‌های دیدنی قلعه خواهید شد، مسیر دیگری برای بازدید وجود دارد که در ابتدای آن هتل کوهستانی بابک قرار گرفته است، البته این مسیر کمی چالش برانگیز می‌باشد و علت آن وجود بیش از ۹۵۰ پله سنگی برای رسیدن به قلعه بابک است.

۱- طبیعت بکر قلعه بابک

قلعه بابک دارای طبیعتی بکر و دیدنیست و در بهترین نقطه آب و هوایی استان آذربایجان شرقی قرار دارد، بیش از نیمی از روزهای سال قلعه بابک در میان مه های غلیظ و ابرهای نزدیک به زمین ناپدید می‌شود و منظره‌ای زیبا را پیش روی چشمان شما قرار می‌دهد، البته این شرایط جوی بیشتر در بین ماه‌های مهر تا فروردین ایجاد می‌گردد.

عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر

۲- ایل شاهسون در قلعه بابک

اگر برنامه سفر شما در بین ماه‌های اردیبهشت تا مهر باشد ، چادرهای عشایر و ایل شاهسون از مشهورترین ایل های عشایری ایران را از نزدیک تماشا خواهید کرد و در صورت تمایل می‌توانید از آن‌ها غذاها و لبنیات محلی تهیه کنید، همراه داشتن موبایل با دوربین با کیفیت یا دوربین عکاسی در این منطقه واجب است تا بتوانید از منظره‌های طبیعی و جذاب اطراف و داخل قلعه بابک تصاویر به یادماندنی شکار کنید.

۳- ورودی قلعه بابک

یک درب ورودی تنها درب این سازه تاریخیست که عرض آن برای دو نفر طراحی شده است، پس از عبور از درب اصلی وارد محیط اصلی قلعه خواهید و با شکوه سازه حس نزدیکی پیدا خواهید کرد، نزدیک دیوارهای قلعه دره‌هایی با عمق ۶۰۰ متر به چشم می‌خورد و همین مورد باعث شد که بیست سال در مقابل اعراب دوام بیاورد.

۴- برجک‌های نگهبانی قلعه بابک

در ۴ گوشه قلعه چهار برجک نگهبانی مدور با سنگ‌های عظیم مشاهده خواهید کرد که ویژه شیفت‌های سربازان در آن دوره‌ها طراحی شده‌اند، افراد در بالای این برجک‌ها قابلیت مشاهده منظره‌ای ۳۶۰ درجه بیرون ساختمان را داشتند و خیلی راحت از حملات دشمن با خبر می‌شدند.

۵- قصر بابک

مهم ترین بخش دیدنی داخل قلعه بابک قصر آن می‌باشد که در بین ۷ اتاق بزرگ قرار دارد، البته امروزه نیمی از آثار قصر تخریب و از بین رفته‌اند و تنها بخش‌هایی نظیر آب انبار ، زندان، اتاق‌های استراحت و اصطبل مجموعه برای بازدید وجود دارند که می توانید از نزدیک آن‌ها را مشاهده نمایید.

عکس قلعه بابک کلیبر عکس قلعه بابک کلیبر

سبک معماری قلعه بابک

معماری قلعه با ابتدایی‌ترین شیوه‌های ساخت و ساز ساسانی مطابقت دارد و در ساخت ان از مصالح سنگ‌های بزرگ و کوچک، ملات ساخت ایران به نام ساروج و چندین برجک و سکوی نگهبانی استفاده شده و کاملا نشان دهنده نظامی بودن این قلعه هستند، همچنین برای ساخت اتاق‌ها و بخش‌های داخلی در برخی موارد از چوب‌های گردو و درخت توت استفاده شده تا در مقابل شرایط جوی و بادهای سنگین مقاومت لازم را داشته باشد، حال اینکه چگونه این قلعه بیش از هزار سال پا برجا مانده همچنان در هاله‌ای از ابهام می‌باشد.

تاریخچه قلعه بابک

به طور کلی سندی رسمی از تاریخچه قلعه بابک کلیبر وجود ندارد و تنها برخی از مورخین آن را به دوره‌های ساسانیان و اشکانیان نسبت می‌دهند، این قلعه زمانی اهمیت پیدا کرد که بابک خرمدین و یارانش به مدت بیست سال آن را از دست اعراب در امان نگه داشتند و توانستند تعداد زیادی از متجاوزین به آب و خاک ایران زمین را به قتل برسانند.

پس از شکست بابک و سقوط قلعه دیگر هیچ شخصی در آن زندگی نکرد و تا به امروز محققین آثار و اشیای تاریخی و باستانی زیادی را در محل‌های مختلف داخل و بیرون قلعه یافت کردند که برخی از آنها به دوره هخامنشیان می‌رسد و در موزه‌های تبریز و تهران نگهداری می‌شوند.

امکانات و زمان سفر به قلعه بابک

در خود قلعه هیچ امکانات رفاهی دیده نمی‌شود و فقط در برخی نقاط شاید تلفن همراهتان آنتن دهد، اما در کمپ سی دره که در میان راه این جاذبه قرار دارد امکاناتی نظیر سرویس بهداشتی، آب اشامیدنی، خوراکی دیده می‌شود، همچنین در صورت تمایل با همراه داشتن تجهیزات کمپینگ، می‌توانید شب را همراه دوستان در این منطقه کم نظیر سپری نمایید.‌ آب و هوای کلیبر و قلعه بابک از سردترین نقاط استان آذربایجان شرقی می‌باشند و از همین رو بهتر است برنامه سفر خود را در بین ماه‌های فروردین تا شهریور هر سال تنظیم نمایید.

چگونه به قلعه بابک بروم؟

برای مراجعه به قلعه بابک از اتوبان شهر تبریز به اهر و سپس جاده شهرستان اهر به کلیبر را دنبال کنید و با دنبال کردن تابلوهای قلعه بابک به درب اصلی مجموعه خود را برسانید.

  • فاصله تبریز تا قلعه بابک: ۱۸۹ کیلومتر معادل ۳ ساعت رانندگی
  • فاصله اهر تا قلعه بابک: ۷۶ کیلومتر معادل ۸۰ دقیقه
  • فاصله مشگین شهر تا قلعه بابک: ۱۲۶ کیلومتر معادل ۲ ساعت
  • فاصله تهران تا تا قلعه بابک: ۷۶۷ کیلومتر معادل ۹ ساعت رانندگی
  • فاصله اردبیل تا قلعه بابک: ۲۲۳ کیلومتر معادل ۴ ساعت
  • فاصله آستارا تا قلعه بابک: ۲۹۵ کیلومتر معادل ۵ ساعت

سخن پایانی

شم می توانید نظرات، سوالات و تجربیات خود را از قلعه بابک کلیبر در بخش زیر کامنت کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=19153
van

فاطیما علیزاده

در ابتدای نوجوونی بودم که با یک خانم گردشگر چند روزی سپری کردم ، همین مورد تلنگری به من زد و فهمیدم عاشق کار گردشگری و سفر هستم ، پیشنهاد می کنم هر هفته شده چند ساعت گردش کنید.

مطالب مرتبط
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مسجد جامع بندر گناوه
ترلان کمیلی
3 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
بافت قدیم بندر کنگ
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
آب انبار برکه پنج‌تا بندر کنگ
امیر رضا شاهرخی
2 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
8 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

دوتا مسیر داشت ی مسیر پیاده روی
که خیلی طولانی بود
و ی مسیر که با ماشین پاترول تا نزدیکی کوه میبرند بازم پیاده روی داره ولی کمتر از قبلی ما اواخر خرداد رفتیم هوا هم خیلی گرم بود ما از مسیر پیاده روی طولانی رفتیم و برگشت با پاترول اومدیم پایین کنار ماشین حدود ۳تا۴ساعت زمان میبره

ولی خیلی زیبا و با شکوه
ی تجربه عالی برای من بود

قلعه بابک واقع در شهر کلیبر استان آذربایجان شرقی، از معروف‌ترین قلعه‌های تاریخی ایران است که محلی ایدئال برای علاقه‌مندان به تاریخ به حساب می‌آید. این قلعه که در منطقه زیبای ارسباران جای گرفته، به‌مدت ۲۰ سال محل زندگی و مبارزه بابک خرمدین، از شناخته‌شده‌ترین سرداران ایرانی بوده است. او و يارانش به‌واسطه این دژ کهن توانستند لشکريان عرب را برای بيست و چند سال در کوه‌ها سرگردان کنند، به آن‌ها شبیخون بزنند و باعث فرارشان شوند.

با اینکه مسیر دسترسی به قلعه مستلزم کوه‌پیمایی است و شاید دشوار به‌ نظر برسد، جنبه تاریخی این قلعه و همین طور چشم‌انداز خیره‌کننده آن به کوه‌ها و مناطق اطراف، ارزش این سختی را دارد.
برای رسیدن به قلعه هم می توان از مسیر جنگل رفت هم از مسیردور تر با حدود هزار پله کان که برای ان ساخته اند
مسیر جنگل بسیار زیبا ولی با شیب های تند پس از ورود به قلعه از این مسیر تابلویی را می بیند که نوشته این مسیر خطرناک است ! به نظرم باید این تابلو را در ابتدای راه صعود هم می گداشتند
در طول مسیر جنگلی میله های آهنی راهنمای شماره گذاری شده وجود دارد اما بعضی از انها شکسته است و در برخی مناطق سردرگم می شویم
در ابتدای این مسیر جنگلی کمپ گردشگری قلعه درسی با هوای عالی و امکانات مناسب برای اقامت و کمپ زدن وجود دارد

خیلی خیلی خیلی زیبا بود
از کنار هتل و با پله ها که ما رفتیم، زیاد سخت نبود. جنگل یکم سخته و باید کفش مخصوص کوهنوردی داشته باشید.
من اواخر آبان رفتم و هم هوا خیلی عالی بود، و هم برف کمی که باریده بود، فضا رو خیلی زیبا کرده بود. چند تا عکس قرار میدم خودتون ببینید.

قلعه بابک بر فراز تپه ای نزدیک شهر کلیبر واقع شده است. چون در ارتفاع بناشده است منظره بسیار زیبایی دارد. در اکثر مواقع سال پوشیده از مه است. برای رسیدن به این قلعه زیبا، هم میتوان به صورت پیاده رفت و از مسیر جنگلی لذت برد، هم می توان با پاترول هایی که آنجا مختص اینکار هستند، رفت. مسیر پیاده روی نسبتا سختی دارد و حدود ۲ الی ۳ ساعت پیمایش در مسیر جنگلی و نسبتا پرشیب است.

حتما برای کسانی که توانایی راهپیمایی زیاد ندارند پیشنهاد می کنم با آفرود مسافتی را بروند و بعد از آن حدود ۴۵دقیقه تا ۱ ساعت هم مسیر پیاده روی دارد که می توانند بروند.حتما صبح زود بروید که گرما و آفتاب اذیت نکند . کلا رفتن به قلعه و باز گشت آن حدود ۴ تا ۵ ساعت طول می کشد

چند توصیه..اصلا با ماشین خودتان نروید تا پای کوه ارزشش را ندارد سنگلاخ و‌خراب است مگر اینه شاسی بلند باشد…اگر اهل کوه و پیاده روی طولانی هستید یک ساعت و نیم پیاده روی دارد رفت و همین مقدار برگشت وقت میخواهد…یعنی پیاده روی دو سه ساعت…پس حتما صبح زود آنجا باشید…ولی بهترین حالت اینه که ماشین رو بزارید جای پارک و با پاترولها تا لب کوه بروید ماشینی در این زمان که شهریور ۱۴۰۱ هست صد هزار بود حالا می‌توانید مثلا دو خانواده با هم بروید که کمتر بشود از جایی که پیاده میشوید تا قلعه هم حداقل ۴۵ دقیقه پیاده روی و پلکانی باید بروید ولی ارزش دیدن دارد

راهش خیلی زیاده، ولی اونجا خیلیییی طبیعتش قشنگه واقعا زیباس

خیلی جای عجیبیه ولی حیف که ازش محافظت نمیشه

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 3 تا 5 ساعت
ساعت دسترسی : شبانه روزی
هزینه ورودی : رایگان
ثبت شده در : 
ثبت شده در : با شماره 623 در سال 1345 شمسی در فهرست میراث ملی - مهم ترین جاذبه تاریخی شمال غرب ایران
قدمت این مکان : دوره ساسانیان
نوع کاربری : قلعه باستانی و محل اقامت و دژ بابک خرمدین در جنگ بیست ساله با اعراب
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : کوهنوردی، پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : آنتن دهی موبایل
ملزومات سفر : موبایل، وجه نقد، کارت بانکی، کفش کوهنوردی، عینک و کلاه آفتابی، آب آشامیدنی، کارت شناسایی
اطلاعات تماس
آدرس : استان آذربایجان شرقی، شهرستان کلیبر، قلعه بابک