aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > ایرانگردی > جاهای دیدنی ایران > جاهای دیدنی قزوین > کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین کجاست؟
ezgif-1-eca2962dc6

کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین به عنوان بزرگ ترین کاروانسرای تاریخی داخل شهری ایران در بین گردشگران شناخته می شود و خود شهر قزوین که آوازه ای تاریخی دارد از ابتدای دوره حکومت صفویان در ایران پایتخت ایران بود که در اواسط این حکومت پایتخت ایران از قزوین به اصفهان تغییر کرد، در این مقاله با یکی از بهترین جاذبه های گردشگری قزوین یعنی کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین بیشتر آشنا خواهید شد، همراه این تودی باشید.

تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

کاروانسرای سعدالسلطنه 

کاروانسرای سعدالسلطنه به عنوان بزرگ ترین کاروانسرای سرپوشیده در ایران زبانزد مسافران ایرانی و خارجی می باشد، این کاروانسرا به دوره حکومت قاجاریه در ایران بر می گردد و با زیباترین سبک معماری بنا شده است، امروزه هر نوع صنایع دستی و گردشگری که مد نظر شما باشد در این بازار قدیمی یافت می شود.

در گذشته های دور این محل ، مکانی برای استراحت و تجارت تجار ایرانی و قزوینی بود که کالاهای خود را با یکدیگر مبادله می کردند ، این کاروانسرای تاریخی که در سال ۱۳۱۶ همراه با بازار سنتی قزوین در میراث ملی ایران ثبت گردید در سال ۱۳۵۷ با شماره ۲۰۸۹ به صورت مجزا در فهرست میراث ملی ایران ثبت شد.

تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

تاریخچه کاروانسرای سعدالسلطنه

در اکثر کتب تاریخی از کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین با نام دیگری همچون سرای سعد یا بازار سعادت یاد شده است، حاکم شهر قزوین در دوره قاجاریه با نام محمد باقر خان سعدالسلطنه اصفهانی که خود از باهوش ترین تجار استان قزوین بود برای گسترش و رونق کسب و کار در این شهر دستور ساخت این کاروانسرای زیبا را صادر کرد.

کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تنها در عرض دو سال و با ۴۰۰ حجره زیبا ساخته شد و این در نوع خود با توجه به نبود امکانات در آن سالها خارق العاده بود، این زیبایی تا جنگ جهانی اول ادامه داشت تا اینکه دو کشوره انگلستان و روسیه سربازان و اسب های خود را در این محل اسکان دادند.

پس از جنگ جهانی این مکان که به مخروبه ای مبدل شده بود به تویله حیوانات خانگی تبدیل شد و بخش های دیگر آن که سالم تر باقی مانده بود به عنوان انبار شهرداری قزوین مورد استفاده قرار گرفت، در ادامه حیات این کاروانسرا و در اواخر حکومت قاجارها مردم و بومیانی که در آن ساکن بودند از آن به عنوان کارگاه های تولیدی کفش و چوب استفاده می کردند و از همین رو برخی از بومیان قزوین این محل را بازار چوب صدا می زنند.

پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۷۷ شمسی اداره میراث فرهنگی بخت استان قزوین با خریداری حجره ها از مالکان تصمیم به مرمت و بازسازی این مکان تاریخی گرفت و امروزه در این کاروانسرا علاوه بر جاذبه های گردشگری، غرفه های صنایع دستی، رستوران ها و بازارچه های محلی بر پا هستند و در برخی از روزهای سال جشنواره و همایش های محلی در آن برگزار می شود.

تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

سبک معماری کاروانسرای سعدالسلطنه 

کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین با معماری ایرانی قاجاری – اسلامی از زیباترین کاروانسراهای ایران می باشد ، این کاروانسرا دارای چندین حجره ، هشتی، سراهای متعدد با مصالح آجرهای خشتی است، همچنین از تصاویر هوایی این کاروانسرا ۴ ضلعی بوده و در هر ضلع خود یک حیات زیبا با فضای سبز به علاوه ایوان های قجری دیده می شود.

مقرنس کاری های صورت گرفته در ساخت حمام ها، گنبده ها، سقف ها، مسجد، چهارسوق، تیمچه و سراها با چشم هر بیننده ای بازی می کند، در کنار همه این موارد ۴ آب انبار قدیمی در کاروانسرای سعدالسلطنه دیده می شود که خود آنها از دیدنی های این جای تاریخی محسوب می گردد.

دیدنی های کاروانسرای سعدالسلطنه 

در کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین دیدنی های زیادی وجود دارد و شما در هنگام ورود به آن باید برنامه ای بین ۲ الی ۴ ساعت از سفر خود را در گردش در این کاروانسرا اختصاص دهید، لیست دیدنی های کاروانسرای سعدالسلطنه در ادامه درج شده است :

تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

ورودی سعدالسلطنه

ورودی اصلی کاروانسرای سعدالسلطنه در خیابان امام خمینی شهر قزوین قرار دارد که در آن گنبدی زیبا و البته بدون نورگیر تعبیه شده است، دقیقا پس از ورودی هشتی زیبا با نقوش مینیاتوری بر سقف دیده می شود.

حیاط های کاروانسرای سعدالسلطنه

همانند رسم دیرین ایرانیان هر کاروانسرا دارای چندین حیاط می باشد که در کاروانسرای سعدالسلطنه تعداد آنها ۷ است، در هر حیاط دورتادور آن تعداد حجره زیبا دیده می شود و نام این حیاط ها به ترتیب حیاط بهشتیان، حیاط نگارالسلطنه، حیاط شترخان، حیاط سعدالسلطنه، حیاط قهرمانی می باشند.

حیاط سعدالسلطنه

حیاط سعدالسلطنه با ۳ هزار متر مربع وسعت بزرگ ترین و زیباترین حیاط این مجموعه تاریخی به شمار می رود، در این حیاط زیبا تعداد سی و دو حجره تاریخی به چشم میخورد که همگی آنها از سطح زمین یک متر فاصله دارند.

تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

حیاط نگارالسلطنه

این حیاط با وسعت ۱۵۰۰ متر مربع در بخش غربی حیات سعدالسلطنه قرار دارد و در گذشته کاروان های ورودی به این کاروانسرا بار و حیوانات همراه خود را در آن قرار می دادند تا به دیگر بخش های این محل برای داد و ستد مراجعه کنند.

حیاط قهرمانی

حیاط قهرمانی دیگر حیاط مشهور در کاروانسرای سعدالسلطنه می باشد در مجموع با احتساب حجره ها و ضفای باز ۱۸۰۰ متر مربع وسعت دارد، در گذشته این حیاط محل فروش و داد و ستد افراد خارجی و غیر مسلمان بوده است.

حیاط سعدیه

این حیاط ۸۰۰ متر مربع وسعت دارد و البته در مجموع با ساختمان های داخلی اش متراژی ۲۹۰۰ متری را در بر گرفته است، در این حیاط حجره های دو طبقه زیبا همراه با دو ایوان بزرگ با تزئینات معماری شگفت انگیز دیده می شود، همچنین حمام سعدیه از قدیمی ترین حمام های تاریخ ایران در همین حیاط واقع شده است که خود این حمام دارای بخش های دیدنی نظیر گرمخانه، سربینه می باشد و دقیقا زیر حجره های تجاری قرار دارد.

تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

حیاط بهشتیان کاروانسرای سعدالسلطنه

از دگیر حیاط های تاریخی موجود در این کاروانسرا حیاط بهستیان می باشد، این حیاط دارای ۲۱۰۰ متر مربع وسعت بوده و در خود ۲ رواق ، دو ایوان و چندین حجره جای داده است.

حیاط شترخان

در روزهایی که آب و هوای شهر مناسب بود شتر ها و اسب های کاروان ها در این حیاط قرار می گرفتند و در واقع کاربری پارکینگ های امروزی را داشته است، این حیاط در مجموع با بخش های داخلی و فضای باز ۴۳۰۰ متر مربع وسعت دارد و با یک حوض زیبا از دور خودنمایی می کند.

راسته وزیر 

در کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین راسته وزیر از مشهورترین راسته های این بازار تاریخی محسوب می شود، این راسته از درب اصلی آغاز شده و تا مسجد النبی در غرب بازار امتداد پیدا می کند، در راسته وزیر امروزه تعداد چهل و سه واحد سنتی و حجره صنایع دستی فعال هستند.

چهارسوق

چهارسوق کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین با یک گنبد مرکزی و ۴ گنبد کوچک کناری خود در محیطی با مساحت سه هزار و ششصد متر مربع از بهترین بخش های دیدنی این بازار می باشد، همچنین در این چهاسوق کتیبه های تاریخی از سال ساخت بازار و نام افراد معمار و دست اندرکاران آن به چشم میخورد، تزئینات آجرکاری و کاشی کاری های صورت گرفته در آن در نوع خود کم نظیر هستند.

رستوران سعدالسلطنه 

تعداد سفره خانه سنتی و رستوران در کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تعبیه شده است که در آنها غذاهای اصیل قزوینی و ایرانی همراه با نوشیدنی های سرد و گرم در فضایی نوستالوژیک سرو می شود.

حجره های صنایع دستی

بیش ازنیمی از حجره های کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین به فروش و تولید صنایع دستی و گردشگری استان قزوین و سایر شهرهای ایران فعل هستند، از جمله این سوغات و صنایع می توان به گلیم بافی، جاجیم بافی، قالیچه، فرش، منبت کاری و تزئینات دست ساز اشاره کرد که برای عموم مردم قابل خرید هستند.

تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین تصاویر کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

مسجد النبی کاروانسرای سعدالسلطنه

مسجد النبی که در سال ۱۳۶۶ هجری قمری در دوره فتحعلی شاه در این بازار ساخته شد در انتهای کاروانسرای سعدالسلطنه قرار دارد و به عنوان بزرگ ترین مسجد تاریخی استان قزوین با ۱۴ هزار متر مربع وسعت شناخته می شود، بازدید از مسجد النبی کاروانسرای سعدالسلطنه خالی از لطف نیست تا با هنر معماری اسلامی قجری بیشتر اشنا گردید.

موزه شاهنامه

موزه شاهانامه یک موزه موضوعی می باشد که حول محور شاعر بزرگ ایرانی فردوسی فعال است، این موزه در حیات اصلی نگارالسلطنه قرار دارد و در آن اشعار و مجسمه هایی با موضوع شاهنامه نظیر مجسمه زال، مجسمه رستم، مجسمه شیر، مجسمه آهو، مجسمه بابک خرمدین، مجسمه سربازان هخامنشی و … که همگی هنر دست هنرمند نامی قزوین اقای رضا ازی محمدی هستند قرار دارد.

فستیوال های کاروانسرای سعدالسلطنه

در کاروانسرای سعدالسلطنه در روزهای مختلفی از سال فستیوال و جشنواره های متعددی برگزار می شود که از جمله آنها می توان به فستیوال های عید نوروز ، فستیوال موزیک و فستیوال های اسباب بازی و صنایع دستی قزوین اشاره کرد.

امکانات رفاهی

در کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین برای رفاه حال گردشگران امکانات رفاهی خوبی نظیر سرویس های بهداشتی، آنتن دهی خوب موبایل، مسجد، صندلی ، کافی شاپ، رستوران، دستگاه های خودپرداز و تاکسی سرویس در نظر گرفته شده است.

چگونه به کاروانسرای سعدالسلطنه بروم؟

برای مراجعه به این کاروانسرای تاریخی و زیبا پس از رسیدن به شهر قزوین باید خودتان را به خیابان امام خمینی برسانید، برای این امر ابتدا به خیابان قدس ، سپس به خیابان مدرس، میدان آزادی و از آنجا وارد خیابان امام خمینی شوید.

سخن پایانی

شما می توانید نظرات، سوالات و تجربیات خود را درباره کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین در بخش زیر کامنت کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
https://intoday.ir/?p=18105
van

الهه شاکردوست

با هشت سال سابقه کار در آژانس های هواپیمایی متعدد تهران بیکار شدم ، از اونجایی که گردشگری از علایقم بود نا امید نشدم و با گروه این تودی آشنا شدم ، پیشنهاد می کنم چالش های زندگیتون رو با سفر کاهش بدید.

مطالب مرتبط
کاروانسرای بند حسن سایه خوش
امیر رضا شاهرخی
0 دیدگاه
کاروانسرای شاه‌عباسی نیشابور
فاطمه انوری
3 دیدگاه
مدرسه کورلولو علی پاشا استانبول
پروانه ماندگار
0 دیدگاه
کاروانسرای مظفری پاسارگاد
سردبیر ارشد
0 دیدگاه
مجتمع گردشگری باباقدرت مشهد
مهسا مطهری
11 دیدگاه
رستوران اقبالی قزوین
شیما محمدیان
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس