aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385

زیگورات چغازنبیل شوش

زیگورات چغازنبیل شوش
ezgif-1-eca2962dc6

زیگورات چغازنبیل شوش ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو و میراث ملی ایران می باشد که از قدیمی ترین بناهای تارخی کشور شناخته می شود ، این سازه مربع شکل که در ضلع خود ۱۰۶ متر طول دارد با سه حصار متحدالشکل به معبدی عجیب در مرکز آن می رسد که با معماری بی نظیر در دسته جاذبه های مذهبی ایران قرار دارد و امروزه گردشگران خارجی فراوانی از آن بازدید به عمل می آورند .

همچنین به گفته مورخین این بنا توسط دو شخص مهم مذهبی ایران باستان یعنی اینشوشیناک و نپیریشا از خدایان مهم عیلامی ها طراحی و ساخته شد ، در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری ایران و در این پست با راهنمای بازدید از چغازنبیل شوش آشنا خواهید شد ، با این تودی همراه باشید .

زیگورات چغازنبیل شوش

چغازنبیل

این مکان عظیم ترین اثر تاریخی ایران واولین اثر ثبت شده ایرانی در میراث فرهنگی یونسکو هست. که خاور شناسان ان را اولین مکان مذهبی ایران میدانند ، زیگورات (چغازنبیل) در استان خوزستان و شهرستان شوش واقع شده است ویکی از اثار فرهنگی با قدمت تاریخی که در زمان ایلامی ها درحدود ۱۲۵۰سال پیش ازمیلاد توسط اونتاش گال پادشاه بزرگ ایلام باستان برای ستایش ایزد اینشو شیناک نگهبان ساخته شده است ، این اثر باستانی بخش به جا مانده ازشهر دورانتاش است .

بخشهای چغازنبیل

زیگورات  – معبد الهه اینشو شیناک – میزقربانی – مجموعه معابد شمال غربی – معبد چهرگوش غربی – معبد چهارگوش جنوب شرقی – نیایشگاه سه گانه-دروازه بزرگ – دروازه ارابه ها-دروازه شمال شرقی در حصار اول این مکان قرار دارد . حصار دوم ان شامل معبدهای حصار اول و بنا های تاریخی چغازنبیل مثل (دروازه شوش _گذر گاه شاهی …) را دربرمیگیرد حصار سوم هم محدوده شهر را نشان میدهد.

بنای اصلی چغازنبیل

بنای اصلی زیگورات در اصل ۵ طبقه بوده که در اثر برخورد با عوامل فرساینده طبیعی ازبین رفته و امروز فقط دو طبقه از ان باقی مانده است، این طبقات به صورت موازی نسبت به یکدیگر از سطح زمین قرار گرفته اند، حصار اطراف محوطه ۱۶۲۵۰ متر، اضلاع این اثر ۱۰۵*۱۰۵متر بوده ، ارتفاع آن از سطح زمین ۵۳ متر است، که اکنون فقط ۲۵متر از ان باقی مانده است، حیاطی با ابعاد ۴۰۰*۴۰۰متر مربع در پیرامون این اثر به وجود امده است.

این مقاله یکی از اسرار آمیز ترین و جذابترین و اولین اثرهای تاریخی کشور عزیزمون ایران که پس از سال ها سر از دل خاک این سرزمین کهن بیرون اورده و با قدمت ۱۲۵۰ سالش در دشت صاف شوش خودنمایی میکند ، را معرفی میکنیم ، این بنای تاریخی که مورد تو جه کل دنیا قرار گرفته و یکی از برجسته – ترین نماد های کشور ایران هست و مکان مناسبی برای سفر به تونل زمان و گشت گذار در تاریخ – فرهنگ مذهبی مردم آن زمان و آزاد شدن ذهنمون از دغدغه ها و مشکلات خستگی های امروزه هست .

در دل این بنای تاریخی و قدیمی ترین تصفیه خانه دنیا قرار گرفته است ، در معماری ان از قدیمی ترین کاشی ها در نوع خودش استفاده شده است ، باعث تشکیل شرکت نفت ایران شده که این نیایشگاه در حمله اشور بانیپال به همراه تمدن ایلامی نابود شد، در زمان پهلوی دوم بدست رومن گیرشمن فرانسوی از ان خاک برداری شد.

زیگورات چغازنبیل شوش

وجه تسمیه چغازنبیل

زیگورات از زقوره اکدی سامی به معنی قله کوه و مکان مرتفع امده است ، دورانتاش نیز از ترکیب دو واژه BURو عیلامی به معنی مکان منزلگاه و اونتاش نام پادشاه ایلامی که دستور ساخت این بنا را داده است.واژه چغازنبیل به زبان لری به معنا تپه سبدی است. ساکنان محلی به تپه های غیر طبیعی(چغا)می گویند و زنبیل نیز به معنا سبد است و از اونجای که این محل قبل از کشف به شکل سبد وارونه بوده به ان چغازنبیل می گویند و زیگورات در زبان سومربه معنای معابد چندطبقه پله ای شکل است.

زیگورات چغازنبیل شوش

چگونگی کشف چغازنبیل

درسال۱۸۹۰میلادی زمین شناس سرشناس ژاک مورگان گزارش می دهد که در ناحیه چغازنبیل معادن نفت وجود دارد که همین کشف باعث تاسیس شرکت نفت ایران شد، پس ازگذشت ۵۰ سال مهندسانی که سرگرم فعالیت نفتی در این مکان بودند اجری را پیدا کردند ، که روی ان نوشته های بود.اجر را برای باستان شناسی که در شوش کاوش میکردفرستادند و پس از یک زنجیره کاوش های که در این اثر صورت گرفت به کشف معبد و آثار مهم دیگری انجامید، دیوارهای متمادی این بنا به شکل زنبیل وارونه زیر خاک بود تا اینکه بدست رومن گیرشمن فرانسوی از آن رو نمایی شد .

زیگورات چغازنبیل شوش

میز قربانی

در اطراف معابد بر روی کفه اصلی دو سکوی بریده دیده میشود که فرضیه های مختلفی در مورد آن ها گفته شده برخی انها را قربانگاه و برخی دیگر مربوط به ستاره شناسی و ساعت خورشیدی دانسته اند و دومارو پنج زن در اطراف آن قرار دارد.

معابد هیش متیک و وروهوراتیو

این معبد در حوالی دروازه شمال شرقی تمنوس (حصار اول)قرار داردوقف دو الهه مذکر به نام هیش متیک و وروهوراتیوبوده، در این معبد۲۱ اجر کتیبه دار پیدا شده که نام دو خدای باستانی ایلامی ها روی ان ها نوشته شده است.

دروازه شوش

این دروازه در دیواره جنوب غربی قرار دارد که به سمت شوش می باشد ، ۴ برج به این دروازه چسبیده بودند و گذر گاه باریکی به وجود اورده بودند ، که این دروازه با خشت شکسته پوشیده شده و زمین بیرون این دروازه را با سنگ ریزه ساخته اند.

برج نور کیپرات

این برج که در وسط دیواره جنوب شرقی ودر نزدیکی گذر گاه شاهی است در ساختآن از آجر استفاده شده است .

گذر گاه شاهی

در دیوار جنوب شرقی دروازه وجود داردکه به گذر گاه شرقی مشهور است این دروازه تنها دروازه تنها دروازه ای که پلکانی خم شده به شکل ارنج دست دارد و در امتداد طول دیواره جنوب غربی اش سکوی به عرض دو آجر وجود دارد.

دروازه ارابه ها

این دروازه در گوشه جنوبی حصار اول واقع شده است ، کف دروازه سنگ فرش شده و بر روی آن اثری مثل چرخ گاری دیده میشود به همین دلیل به ان دروازه ارابه ها می گویند.

دروازه شمال شرقی

عظیم ترین ومهم ترین دروازه تمنوس است که ۴ برج دارد و تمام سطح دروازه با آجری های شکسته پوشیده شده است .

مجموعه غربی

دیوار های این بنا از اجر های شکسته شده تشکیل شده است و یک آشپز خانه معمولی هم در آن وجود دارد، این بنا برای اقامت کارگران بنا شده بوده.

نیایشگاه نوسکو

این مکان که در محوطه اقامت شاه قراردارد به شکل(T)انگلیسی بوده و نیایشگاه خصوصی شاه و خانواده سلطنتی بوده است.

کاخ ارامگاه

درضلع جنوب شرقی چغازنبیل ودر نزدیکی حصار سوم بنا های قرار دارد که به ان محوطه شاهی میگویند . کاخ ارامگاه در این محوطه قرار داردبه دلیل وجود پنج مقبره در زیر زمین به شکل سرداب این نام را روی آن گذاشته اند.

موقعیت جغرافیایی

در جنوب غربی ایران در ایران در استان خوزستان شهرستان شوش است، این سازه در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شوش و ۳۵ کیلومتری شهرستان شوشتر می باشد ف اما به خاطر واقع شدن در غرب رود خانه دز-مرز این دو شهرستان-در تقسیمات کشوری جز شهرستان شوش هست.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
https://intoday.ir/?p=24965
van

ترلان کمیلی

بسیار سفر باید کرد تا پخته شود خامی

مطالب مرتبط
تاریخچه معبد اولون دانو براتان بالی
مهری شاپوری
0 دیدگاه
معبد مار پنانگ
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
معبد چنگ هون تنگ ملاکا
فاطمه انوری
0 دیدگاه
آتشکده آمل
مهدی خانی
0 دیدگاه
آتشکده زرتشتیان اله آباد
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
نیایشگاه باستانی اسپی مزگت دیناچال
سولماز رضایی
2 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
27 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

این است تمدن ایرانیان هفت تپه شهر من دوستت دارم
جغازنبیل از دوره عیلامی که ۴۰۰۰ هزار سال قبل از میلاد مسیح بنا شده است معبد چغازنبیل پرستشگاه خدایان عیلامی بوده در چند کیلومتری شهر باستانی شوش و هفت تپه قرار دارد….

باورتون میشه، متعلق به پنج هزار سال پیش هست
معابد و قربانگاه ، فاضلاب پیشرفته و لولاهای سنگی
عظمتی داشته

سکوت مطلق، شکوه و حس خاصی داشت. هدف از ساخت چنین سازه ایی (زیگورات) نزدیک تر شدن به آسمان و خدا بوده که البته اطراف معابد انواع خدایان هم وجود داشته و جالب تر اینکه دور ها دور سازه خشت های گلی ایی هست (۵۰۰۰تا) که با خط میخی نوشته شدن و از این حیث واقعاً ارزشمند هست.

چغازنبیل در جنوب غربی ایران، در استان خوزستان و در شهرستان شوش واقع شده است. این سازه در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شوش (شهر باستانی) و ۳۵ کیلومتری غرب شهر باستانیشوشتر واقع است، اما به دلیل واقع شدن در غرب رودخانه دز، مرز این دو شهرستان، در تقسیمات کشوری جزء شهرستان شوش محسوب می‌گردد. این بنا در طول جغرافیایی ۴۸ دقیقه و ۳۰ ثانیه و پهنای جغرافیایی ۳۲ دقیقه‌است

اثر بسیار جالبیه . آجرها انقدر تمیز و سالم هستن که در نگاه اول فکر میکنین برای سال های معاصر هست بنا برای حدود ۳۳۰۰ سال پیش هست . ورودی سه هزارتومن برای هر نفر در نوروز ۱۳۹۸ بود.
من به اتفاق خانواده رفتم . جالب بود توصیه میکنم برید و ببنید . موزه اکتشافاتش در شهر شوش بود که من فرصت نکردم برم.
محوطه نگهبانی داره و پارکینگ‌دارد .امنیتش نسبتا خوب بود . در ایام فروردین طبیعت اطراف و راه بسیار زیبا و دوست داشتنی بود و آب و هوای مطبوعی داشت
تو بازدیدم از قلعه فرانسویها متوجه شدم تمام آجرهای بکار رفته بیشترش از همین معبد زیغورات تامین شده . اگر دقت کنین با توجه به اینکه معبد حدود ۵۰ متر ارافاع داشته و قبلا تا نوک معبد یا میانش زیر خاک بوده و در حال حاضر ارتفاع قلعه ۲۵ متر هست متوجه خواهیم شد که ۲۰ متر بالای قلعه اجرهاش رو برای ساخت همین قلعه بردن که مشخصه و مابقیش هم محلی ها بردن برای ساخت خونه

شوش،
معبد زیگورات چغا زنبیل،

در سال ۱۸۹۰میلادی زمین شناس سرشناس( ژاک دو مورگان) گزارش می‌دهد که در ناحیه چغازنبیل معادن نفت وجود دارد.
گویا شرکت نفت ایران در پی همین
گزارش بود که پایه‌گذاری شد. پس از گذشت پنجاه سال مهندسانی که سرگرم فعالیت‌های نفتی در چغازنبیل بودند آجری را یافتند که روی آن نوشته‌هایی بود. آجر را برای باستان‌شناسانی که در شوش کاوش می‌کردند فرستادند و پس از آن یک زنجیره کاوشهایی در چغازنبیل صورت گرفت که به کشف معبد چغازنبیل و آثار مهم دیگری انجامید.
زیگورات در اصل ۵ طبقه بوده که هم‌اکنون تقریباً دو طبقه از آن باقی مانده‌است.
ارتفاع آن از سطح زمین، حدود ۵۳ متر بوده که در حال حاضر ۲۵ متر از آن باقی مانده‌است.
لازم بیاد آوری است که تمامی طبقات از وجود آب بهره میبردند.
تمامی طبقات پنجگانه زیگورات چغازنبیل، به موازات یکدیگر و از سطح زمین احداث شده‌اند.

این معبد اولین اثر ثبت شده ایران در فهرست جهانی یونسکو بوده.

چغازنبیل یكی از زیباترین آثار باستانی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. این زیگورات پرستشگاهی است كه ایلامیها برای خدایان خود ساخته بودند. این بنای مربعی، صد و پنج متر طول و عرض و ۵۲ متر ارتفاع داشت. اونتش-نپیریشه شاه ایلام در قرن سیزده پیش از میلاد آنرا ساخته است. بنا از آجر ساخته شده است و بر روی آجرهای آن نوشته های زیادی به خط ایلامی دیده می شود كه بر روی آنها مطالبی تقریبا یكسان نوشته شده است. زیگورات چغازنبیل پنج طبقه بوده و در طبقه بالا معبد اینشوشیناك قرار داشته است.

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس