موزه عبرت تهران که روزگاری زندان بود امروزه به یکی از ترسناک ترین جاذبه های گردشگری تهران تبدیل شده است که روزانه صد ها گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب می کند، در این مقاله و به درخواست کاربران این تودی به صورت اختصاصی با موزه عبرت اشنا خواهید شد ، همراه ما باشید.
موزه عبرت تهران
موزه عبرت تهران واقع در خیابان امام خمینی تهران روایتگر دوران ظلم و ستم پهلوی در ایران می باشد، در این موزه شیوه های شکنجه را با زیباترین مجسمه ها مشاهده خواهید کرد، این موزه در قبل از انقلاب اسلامی محل شکنجه افراد سیاسی و ضد حکومت طاغوتی در تهران بوده است، بازدید از این موزه برای افرادی که روحیه ای حساس دارند به هیچ وجه توصیه نمی شود و بهتر است از همراه داشتن خردسالان در موزه خودداری نمایید ، این محل تنها جایی است که حال بازدید کنندگان را بیشتر خراب می کند ، بالعکس سایر جاذبه های توریستی که حال افراد را خوب می کند.
در این زندان افراد سیاسی و غیر سیاسی مشهوری همچون آیت الله رفسنجانی، آیت الله علی خامنه ای، محمد علی رجایی، محمد جواد باهنر، مرضیه حدید چی، علی شریعتمداری، حبیب الله عسگراولادی، محسن علوی، مسعود رجوی، علی شریعتی و صفر قهرمانیان دوران سختی را سپری کردند.
تاریخچه موزه عبرت
موزه عبرت به دستور پهلوی اول و در سال ۱۳۱۱ شمسی با همکاری چندین مهندس سازه المانی ساخته شد و لقب اولین زندان سیاسی ایران به خود یدک می کشد، در آن سالها این زندان برای زندانیان سیاسی زن مورد استفاده قرار می گرفت و به عنوان مرکز اداره شهربانی ایران شناخته می شد.
اما این فقط شروع کار بود و با عزل پهلوی اول و روی کار آمدن پهلوی دوم ، این زندان به دست گروهک ضد انقلاب ساواک قرار گرفت تا با همکاری شهربانی و اطلاعات ارتش آن دوره با افراد سیاسی برخوردهای شدیدی صورت گیرد، در سال ۱۳۵۰ و پس از درگیری های متعدد کارمندان ساواک و اداره شهربانی برای دستگیری مجرمان ، کمیته مشترک ضد خرابکاری افتتاح شد.
دستگیری های متعدد
این کمیته چندان به مذاق سران ساواک خوش نیامد و علت آن این بود که رئیس این کمیته از اداره شهربانی انتخاب شده بود، از همین رو روسای ساواک یک سال پس از آن و در سال ۱۳۵۱ زندان اوین را احداث کردند تا خودشان به صورت ویژه با افراد ضد طاغوت برخوردهای شدید انجام دهند.
از همان سالها بود که سران ساواک پهلوی دوم را مجبور به اطاعت از دستوران کمیته خودشان کردند و درخواست تامین بودجه های هنگفت برای احداث کمیته ها در شهرستانها هم را به پادشاهی ارسال کردند، پهلوی دوم از روی ناچاری مجبور به تامین بودجه کمیته مشکترک ساواک و شهربانی شد و این در صورتی بود که شهربانی هیچ نقشی در اداره آن نداشت.
اوج فعالیت ساواک
از سال ۱۳۵۲ الی ۱۳۵۷ شمسی هزاران شخص سیاسی و فعال انقلابی توسط مامورین کمیته مشترک ساواک دستگیر شدند و به محل همین زندان برای شکنجه منتقل می شدند، در آن دوره این محل به عنوان مرکز ساواک ایران در بین مردم شناخته می شد که پس از انقلاب اسلامی خیلی از زندانیان از این زندان آزاد شده و خود این زندان به بازداشتگاه توحید تغییر کاربری داد.
بعد از گذشت سالها از انقلاب اسلامی و در دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی سال ۱۳۸۲ شمسی این محل به موزه تبدیل شد ، با کمک نویسندگان انقلابی و اسناد موثق آن سالها یکی از ترسناک ترین موزه های ایران افتتاح شد تا مردم با شیوه شکنجه و زندانیان مشهور انقلابی اشنا گردند، برای درک بهتر این زندان هولناک مجسمه هایی بی نظیر توسط هنرمندان موم سازی طراحی شد تا وحشت بیشتری از دوران سیاه پهلوی دوم را مشاهده کنید.
سبک معماری موزه عبرت
موزه عبرت که در دوره پهلوی اول و بدست مهندسین آلمانی ساخته شد از عجیب ترین زندان های دنیاست، سیستم معماری گرد سلول ها در طبقات مختلف باعث می شود که شما اگر به راهروها آشنایی نداشته باشید نتوانید از آن خارج شوید، همچنین در دوره حکومت پهلوی حتی یک نفر هم موفق به فرار از این زندان نشد که علت آن معماری گیج کننده اش است.
تمام سلول های موجود که مدور ساخته شده اند رو به فضایی روباز هستند تا زندانیان در طول سال با تغییرات آب و هوایی درد بیشتری را تحمل کنند و همچنین دیوارهای مجموعه طوری ساخته شده اند که هیچگونه صدایی از آن خارج و داخل نمی شود و همین دلیل باعث شد که دژخیمان پهلوی دهه ها مشغول شکنجه زندانیان در قلب تهران باشند در صورتی که مردم از آن آگاه نمی شوند.
بخش های دیدنی موزه عبرت
موزه عبرت تهران دارا بخش های دیدنی فراوانیست که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم ، همچنان همراه ما باشید :
اتاق تعویض لباس
این اتاق دارای صدها کمد نگهداری لباس و پوشاک زندانیان می باشد که به روی هر کدام از آنها شماره هایی درج شده است.
اتاق نگهبان
این اتاق شامل یک میز تاریخی که در پشت آن افسر نگهبان اطلاعات زندانیان را دریافت می کرد و سپس زندانیان را به سلول ها منتقل می کردند.
سلول ها
در این موزه دو نوع سلول وجود دارد، سلول های انفرادی و عمومی که در مجموع گنجایش دویست زندانی را داراست اما در برخی کتب تاریخی آمده در این زندان گاهی تا هزار زندانی نگهداری می شدند که این در شرایطی بسیار اسف بار رخ داده است.
اتاق عکس
در این اتاق شما با شیوه عکسبرداری از زندانیان و نمره گذاری آنها اشنا می شوید که پس از این مرحله برای همیشه نام زندانیان با پرونده سیاسی در اطلاعات ساواک ثبت می گردید.
اتاق های شکنجه
در این زندان شیوه های شکنجه وحشتناکی توسط ساواک صورت می گرفت که امروزه در موزه عبرت به صورت تصویری همراه با مجسمه ها و آلات شکنجه به نمایش در آمده است، یک پزشک متخصص با اختراع شیوه های شکنجه به ساواکی ها آن ها در راه شکنجه زندانیان کمک می کرد.
شکنجه فوتبال که در آن دست و پای زندانی را می بستند و وی را همانند توپ لگدکوب می کردند، در شکنجه آپولو سر زندانی را با یک کلاهک آهنی می پوشاندند و به کف پای او ضربات سنگین کابل های مسی را فرود می آوردند، از سایر شکنجه ها می توان به تخت شلاق، سوزاندن لب ، سوزن زدن، کشیدن ناخن های دست و پا، قفس داغ، حبس در سلول های کثیف، پخش صداهای شکنجه با ضبط صوت اشاره کرد.
اتاق اورژانس
درواقع خود این اتاق یک شکنجه گاه دیگر بود که زندانیانی که وضعیت وخیمی داشتند را بدون بی حسی مداوا می کردند و گاهی حتی عمل های جراحی را با بدترین شیوه های پزشکی انجام می دادند.
اتاق موزه پهلوی
در این اتاق بیشتر اسناد تاریخی حکومت پهلوی اول و دوم همراه با اسلحه ها و ابزارآلات شکنجه به نمایش در آمده است، همچنین اسلحه کلتی که بوسیله آن آیت الله مرتضی مطهری، تیمسار قرنی و آیت الله دکتر مفتح به شهادت رسیدند را می توانید از نزدیک مشاهده کنید.
اتاق ملاقات
یک اتاق که بیشتر شبیه به یک قفس بزرگ است محل ملاقات زندانیان با دوستان و خانواده هایشان بوده که آن را می توانید از نزدیک تماشا کنید.
اتاق ریاست
این اتاق محل استقرار رئیس کمیته مشترک ساواک بوده و در آن بروزترین ابزار و راه های ارتباطی بی سیم قرار داشت، امروزه با مرمت این اتاق برای عموم قابل بازدید شده است و همچنین نقشه هایی از عملیات های مهم ساواک به روی دیوارها نصب شده اند.
یادگاری های زندان
در بخش هایی از موزه عبرت تهران اقلام و وسایلی و نقوشی به روی دیوارها دیده می شود که به دست زندانیان تهیه شده اند، در مجموع در این زندان بیش از چهار هزار زندانی زن و مرد روزاگار سختی سپری کردند و در طول دوران حبس خود یادبودهایی از خود به جای گذاشتند .
و در آخر شما می توانید از خودروی لیموزین شخص ریاست زندان تیمسار نعمت الله نصیری هم در حیاط مجموعه دیدن کنید و در بخشی دیگر از حمام و سرویس های بهداشتی این زندان هم می توان بازدید کرد.
چگونه به موزه عبرت بروم
برای مراجعه به این موزه با اتوبوس و متروی تهران در ایستگاه امام خمینی پیاده شوید و با طی کردن مسافتی چهارصد متری با ورودی موزه روبرو شوید ، با خودروی شخصی هم از خیابان امام خمینی تهران وارد میدان یارجانی شوید تا با درب موزه روبرو شوید.
امکانات رفاهی
در این زندان تنها یک سرویس بهداشتی و غرفه فروش رسانه های تصویری انقلابی دیده می شود و آنتن دهی موبایل هم در داخل مجموعه بدون مشکل است، در نزدیکی موزه عبرت تعداد زیادی کافه رستوران، بازار و مرکز خرید و دسترسی خوب به مترو و اتوبوس دیده می شود.
سخن پایانی
شما می توانید نظرات، سوالات و تجربیات خود را درباره موزه عبرت تهران در بخش زیر کامنت کنید .
بیشتر بخوانید
0 پاسخ
امتیاز بینندگان:۵ ستاره