aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Museum Hegmataneh

موزه هگمتانه همدان

موزه هگمتانه همدان
ezgif-1-eca2962dc6

موزه هگمتانه یکی از بهترین موزه‌های همدان در جوار پایگاه میراث فرهنگی هگمتانه و کلیسای گریگوری استیپانوس همدان قرار دارد، ساعات بازدید موزه هگمتانه همه روزه از ۸ صبح الی ۱۸ می‌باشد، قیمت بلیط ورودی موزه هگمتانه در سال جاری برای مراجعین ایرانی ۵ هزار تومان و برای گردشگران خارجی ۵۰ تومان است که در گیشه‌ی ورودی این تپه‌های باستانی از شما اخذ خواهد شد، برای مراجعه و بازدید از نقشه موزه هگمتانه همدان در ابتدای مقاله استفاده کنید تا با نرم افزارهای بلد، نشان یا گوگل مپ اینجا را مسیریابی کنید.

موزه هگمتانه

موزه هگمتانه در سال ۱۳۷۳ شمسی در میدان اکباتان، در شهر همدان افتتاح شده‌ است. این موزه به جز عصر روزهای دوشنبه تمام روزهای هفته باز است. این موزه در شرق تپه هگمتانه و در کنار گودال معروف فرانسوی‌ها قرار دارد. ساختمان موزه که قبلاً مدرسه‌ی پرورش نامیده می‌شد، طی تغییرات و تعمیراتی برای ایجاد  موزه‌ی موقت به بهره‌برداری رسیده‌ است.

اشیای موزه شامل دو بخش اختصاصی و استانی است. در راهرو و تالار سمت راست موزه، اشیای به دست آمده از هگمتانه نگهداری می‌شود، این شهر کهن، نخستین پایتخت ایران بوده و به همراه آتن در یونان و رم در ایتالیا و شوش در خوزستان، از معدود شهرهای باستانی جهان است که همچنان زنده و مهم مانده‌ است. هرودوت این شهر را ساخته دیاکو دانسته و گفته‌است که هفت دیوار داشته که هر کدام به رنگ یکی از سیاره‌ها بوده‌اند.

تاریخچه تپه‌های باستانی هگمتانه

بنیانگذاری ماد را سال ۷۰۸ پیش از میلاد به مرکزیت هگمتانه و توسط دیاکو ذکر می‌کند در سال ۵۵۰ پیش از میلاد، ایشتوویگو شاه ماد از کوروش هخامنشی شکست می‌خورد و پیرو آن هگمتانه به تسخیر کوروش در می‌آید. در سال ۳۳۰ پیش از میلاد، داریوش سوم کشته شده و هگمتانه فتح می‌شود. همچنین تخت جمشید به وسیله اسکندر مقدونی ویران شده و حکمرانی هخامنشیان پایان می‌پذیرد نام این شهر در سنگ‌نوشته‌ی داریوش بزرگ در مجموعه باستانی بیستون در زبان فارسی باستان در گنج نامه «هَمگمَتانَ»، در زبان ایلامی «اَگ-مَ-دَ-نَ» و در زبان اکدی «اَ-گَ-مَ-تَ-نُ» ثبت شده‌ است.

معمولاً چنین تفسیر می‌شود که این واژه از «هَنگمَتَ» یا «هِنَگمَن» (به فارسی میانه: انجمن) به معنای «محل گردآمدن و گرد هم آیی» مشتق شده‌است و نتیجه گرفته می‌شود که پیش از شکل‌گیری دولت ماد، نوعی گردهمایی مردمی در اینجا انجام می‌شد. هرودوت به یک گردهمایی مادها که در آن دیاکو به شاهی برگزیده شد، اشاره می‌کند ولی محل آن را مشخص نکرده‌ است. واژهٔ ایلامی «هَل. مَتَ. نَ» به معنای «سرزمین مادها» احتمالاً نباید درست باشد چرا که شهر پایتخت مادها نمی‌توانست نامی ایلامی داشته باشد یا «سرزمین» نامیده شود.

جرج کرزن، پیشنهاد کرده‌است که با توجه به اینکه در آن‌جا هفت شهر، هگمتانه نامیده می‌شوند و چهارتای آن‌ها در پارس قرار دارند، این نام در واقع برای پایتخت یا شهر شاهی تعیین شده بود. در منابع باستانی و دیگر منابع، برای هگمتانه نام‌های مختلفی ذکر شده‌است: در زبان یونانی «اِکباتانا، اِگباتانا»، در زبان لاتین «اکباتانا، اکباتانا، اکباتانیس پارتیوروم» در زبان آرامی «اَحمِتَ»، در زبان ارمنی «اَحمَتَن، هَمَتَن، اِکبَتَن» و در زبان فارسی میانه «هَمَدان».

بنا بر هر دو زمینه‌ی تاریخی و باستان‌شناسی، تطبیق هگمتانه با همدان، قطعی است. با این حال، کمبود آثار باقی‌مانده‌ی قابل مشاهده از دوران پیش از اسلام در این منطقه، باعث شده که برخی از نخستین بازدیدکنندگان اروپایی، مکان‌های جایگزینی همچون شوش، کنگاور و تخت سلیمان را برای هگمتانه پیشنهاد دهند. همچنین، سکه‌هایی از زمان ساسانی کشف شده که محل ضرب آن‌ها «اهمتان» قید شده‌ است.

نخستین اشاره‌ی نوشتاری به نام مادها و سرزمین ماد، در سالنامه‌ی بیست و چهارم سارل مانزر سوم (۸۳۶ قبل از میلاد) و سارگن دوم (۷۱۵ قبل از میلاد) بوده‌است که از این قوم و سرزمین آنان به نام «مادای» یا «آمادای» یاد کرده‌اند. با توجه به موقعیت و منابع استراتژیک هگمتانه، این محوطه احتمالاً پیش از هزاره‌ی یکم پیش از میلاد اشغال شده بود، هرچند که شواهد تاریخی و باستان‌شناختی در این مورد وجود ندارد.

بنا به گفته‌ی هرودوت، هگمتانه در اواخر سده‌ی هشتم پیش از میلاد به عنوان پایتخت مادها توسط دیاکو برگزیده شد. هرودوت مجتمع شاهانه شامل قصر، خزانه‌داری و اقامت‌گاه نظامی که بر روی تپه‌ای ساخته شده بودند را توصیف می‌کند و می‌گوید که این مجتمع توسط هفت دیوار متحدالمرکز که هر دیوار داخلی از دیوار بیرونی بلندتر بود و بر آن اِشراف داشت، ساخته شد. با وجود دو سده درگیری در سرزمین‌های مادی مرکز زاگرس، آشوریان هیچ‌گونه گزارش روشنی از هگمتانه ارائه نداده‌اند و ممکن است که آن‌ها هرگز در شرق الوند پیش‌روی نکرده باشند. سنت‌های قدیمی دیگری، منشأ شهر هگمتانه را به سمیرامیس افسانه‌ای یا به جمشید نسبت می‌دهند.

آثار موزه هگمتانه

همدان یک تپه باستانی غنی در بین جاذبه های تاریخی ایران زمین می‌باشد که با کاوش‌های محققین آثار باستانی و عتیقه‌های مهمی از آن کشف گردیده است، ایده ایجاد چنین موزه جذابی در ابتدای سال ۱۳۷۴ شمسی توسط مسوولین رخ داد تا در کنار گودال فرانسوی‌ها به مهم ترین جاهای دیدنی همدان تبدیل شود، تا به امروز تعداد ۲۳۰ اثر باستانی کشف از این تپه در محل موزه به نمایش عمومی در آمده است.

این محل از آنجایی به شهرت رسید که در سال ۱۳۹۲ و اوایل ۱۳۹۳ از سوی سازمان جهانی ایکوم به مهم‌ترین موزه مدیریت، آزمایش و بررسی سایر موزه های جهان انتخاب گردید! آثاری که در این گردشگری می‌توانید تماشا کنید مربوط به دوران هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، صفویان تا قاجاریه و پهلوی می‌باشند، از جذاب‌ترین بخش‌های این محل می‌توان به سالن تابوت‌های سنگی کشف شده مربوط به دوره پارت ها اشاره کرد، در انتها منتظر امتیاز و نظرات شما درباره مزوه هگمتانه همدان خواهیم بود.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=43203
van

سامیار علیپور

کل زندگی من شده گردشگری و سفر و همه برنامه هام طوریه که بتونم ماهی دو مرتبه گردشی هیجان انگیز داشته باشم.

مطالب مرتبط
لنج موزه بوم گوهری تالاب بندر خمیر
زهرا هاشم زاده
0 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
مرکز فرهنگی و هنری توپخانه عامره استانبول
مهری شاپوری
0 دیدگاه
موزه توهم استانبول
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
کافه موزه‌ گربه ایرانی تهران
کوروش ابریشمی
7 دیدگاه
باغ موزه راه آهن خراسان مشهد
کوروش ابریشمی
1 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
4 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

حیفه آدم همدان بره ولی این مجموعه موزه و تپه های هگمتانه رو بازدید نکنه
موزه هست تپه های مدفون شده زیر خاک هست و دوتا کلیسای بسیار زیبا

پایتخت مادها، پایتخت تابستانی هخامنشیان، و ساتراپ‌نشین ماد از هخامنشیان تا ساسانیان بود.
این شهر کهن، نخستین پایتخت ایران بوده و به همراه آتن در یونان و رم در ایتالیا و شوش در خوزستان، از معدود شهرهای باستانی جهان است که همچنان زنده و مهم مانده‌است.
در سال ۵۵۰ پیش از میلاد، ایشتوویگو شاه ماد از کوروش هخامنشی شکست می‌خورد و پیرو آن هگمتانه به تسخیر کوروش در می‌آید

دان، تپه هگمتانه است که در خیابان اکباتان در مرکز شهر همدان قرار گرفته و به عنوان وسیع ترین تپه باستانی ایران شناخته می شود. وسعت این تپه تاریخی چهل هزار هکتار می باشد و همه ساله بازدیدکنندگان زیادی از سراسر جهان برای دیدن این اثر تاریخی به همدان می آیند. کلمه هگمتانه به معنای محل تجمع است ولی با مشاهداتی که در منابع باستانی منطقه اکباتان صورت گرفته، مشخص شده که هگمتانه شکل اولیه امدانه یا همدان بوده است.

بسیار تاریخی و لذتبخش و باعث افتخار تمدن ما

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 45 دقیقه
ساعت دسترسی : 08:00 تا 18:00
هزینه ورودی : 5.000 تومان
قدمت این مکان : 1373 خورشیدی
نوع کاربری : موزه باستان شناسی هگمتانه با سنگ‌های دوره مادها تا هخامنشیان و سایر دوران تاریخی ( باستان شناسی، آزمایشگاهی، مدیریتی )
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : اطلاعات، سرویس بهداشتی، پارکینگ، راهنما، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت
ملزومات سفر : موبایل، کارت بانکی، کفش راحتی، عینک و کلاه آفتابی، آب آشامیدنی
اطلاعات تماس
آدرس : همدان، میدان اکباتان، شرق تپه هگمتانه
شماره تماس : 08132524005