aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > گردشگری > جاذبه های تاریخی > مدرسه خان شیراز
Khan School

مدرسه خان شیراز

مدرسه خان شیراز
ezgif-1-eca2962dc6

آدرس مدرسه خان شیراز از جاهای دیدنی شیراز نزدیک مجموعه تاریخی بازار وکیل واقع در حاشیه خیابان لطفعلی خان زند شماره ۴۲ قرار دارد، مدرسه خان شیراز جایی که ملاصدرا در آن سال‌ها دروس مختلف را به شیعیان تدریس می کرد در یکی از شلوغ‌ترین نقاط گردشگری این شهر و حوالی مسجد وکیل، حمام وکیل و در کنار سرای مشیر واقع شده است، قیمت بلیط ورودی مدرسه خان شیراز در سال جاری ۱۵ هزار تومان برای گردشگران ایرانی و ۵ دلار برای گردشگران خارجی است که در بخش ورودی باید آن را با کارت بانکی پرداخت کنید، در این مقاله در مورد مدرسه خان شیراز شما را با تاریخچه، معماری و مساحت مجموعه؛ آدرس و ساعات بازدید همراه با نقشه و گالری تصاویر این اثر ملی آشنا می کنیم، همراه من در این تودی باشید.

ساعات بازدید مدرسه خان شیراز

ساعات کاری مدرسه خان شیراز برای بازدید همه روزه در دو نوبت صبح از ساعت ۷ الی ۱۳:۳۰ و عصر از ساعت ۱۴:۳۰ الی ۱۹ برای عموم گردشگران است، همچنین ساعات بازدید مدرسه خان در روزهای پنجشنبه و جمعه از ساعت صبج الی ۱۳ و ۱۴.۳۰ الی ۱۸ می باشد. خوب است بدانید که مدرسه خان شیراز pdf ندارد و شما می توانید این صفحه را با کمک نرم افزار آفیس خیلی راحت به پی دی اف تبدیل کنید و هر موردی را که می خواهید به این مقاله کم و زیاد کنید.

نزدیک‌ترین مترو به مدرسه خان شیراز

بهترین روش مراجعه و بازدید از مدرسه خان استفاده از متروی شیراز است تا در ترافیک گیر نکنید، نزدیک‌ترین مترو به مدرسه خان، ایستگاه متروی وکیل الرعایا و دیگری ایستگاه متروی زندیه است، البته متروی وکیل خیلی نزدیک‌تر بوده و در طول این مسیر ۴۰۰ متری که پیاده طی می کنید، می توانید از بازارچه فیل شیراز، عمارت فیل شیراز و هتل سنتی عمارت فیل که در طول همین مسیر قرار دارد هم بازدید کنید تا با یک تیر چند نشان بزنید.

نقشه مدرسه خان شیراز

اگر با خودروی سواری قصد بازدید از مدرسه خان دارید، می توانید با لمس نقشه مدرسه خان شیراز در ابتدای مطلب با کمک اپلیکیشن‌های گوگل کپ، ویز، نشان یا بلد این جاذبه‌ی تاریخی شیراز را مسیریابی کنید ، بدون اینکه دچار دردسر و سوال پرسیدن از مردم شوید، شما می توانید ماشین خود را در پارکینگ طبقاتی طالقانی در خیابان طالقانی و غرب مجموعه تاریخی وکیل پارک کنید تا براحتی از تمام دیدنی‌های این منطقه توریستی در شهر شیراز دیدن کنید.

معماری مدرسه خان شیراز

مدرسه خان از جمله بناهاي مدارس معروف و بزرگ علوم فقهي دوران صفويه مي باشد که در محله اسحاق بيگ شيراز واقع گرديده است؛ اين بنا به همت الله وردي خان افشار والي شيراز و سپه سالار شاه عباس صفوي بنا گذاشته شد، پس از مرگ ايشان پسرش سردار نامي ايران، امام قلي خان در سال ۱۰۲۴ هجري قمري کار بنا را به اتمام رسانده، زير بناي اين محل که به سبک بناهاي درون گرا ساخته شده ۷۶۸۶ متر مربع مي باشد.

الهام معماری مدرسه خان از قرآن کریم

مدرسه خان شیراز، هنگام آبادانی یکصد حجره برای اقامت یکصد طلبه داشته‌است و چهار طرف آن چهار باغ برای تفریح طلاب بوده‌است. از ویژگی‌های این مدرسه، این است که شمار برخی اندام‌های آن بر پایه اعداد مقدس بوده‌است. شمار حجره‌های آن ۹۲ است که به حروف جمل، نام مبارک پیامبر اکرم (ص) در می‌آید، ۵ مدرس و ۱۲ راهرو داشته برابر پنج تن و دوازده امام؛ و دارای ۱ مسجد است. با افزودن شماری از این اندام‌ها برهم عدد ۱۱۰ اسم حضرت امیر (ع) بدست می‌آید. افزون برا آن چهار اتاق دیگر یعنی اتاق گیاه‌شناسی، اتاق خادم، اتاق چراغدار و اتاق مؤذن هم هست که روی هم ۱۱۴ بدست می‌آید که تعداد سوره‌های قرآن است.

گلدسته و کاشی‌کاری‌های مدرسه خان

گلدسته‌های مدرسه خان در زمان ساخت و تا عصر زندیه در طرفین جبهه غربی مدرسه دو گلدسته بلند آجری با تزیینات و کاشی کاری مفصلی وجود داشته که به دلیل مسلط بودن بر ارگ حکومتی کریم خان زند ویران گردیده‌است، کاشی کاری‌های سقف مدرسه مثل مسجد شیخ لطف‌الله در اصفهان می‌باشد، در حاشیه سقف آیات قرآنی با خط ثلث عالی وجود دارد که در کتیبه آن به سال ۱۰۲۴ هجری قمری نگاشته شده، بالای دالان، تالار وسیعی است که روزگاری حکیم ملاصدرا ملقب به صدرالمتألهین فلسفه اشراق در آن تدریس می‌کرده‌است.

مساحت و تعداد حجره‌های مدرسه خان

مدرسه خان یکی از مدارس تاریخی ایران در استان فارس بوده حجره‌های بیشماری دارد، مدرسه خان که در زميني به مساحت ۵۰۰۳ متر مربع در دو طبقه بنا گرديده است ، اين بنا داراي يکصد حجره جهت اسکان طلاب بوده که در حال حاضر هفتاد هجره به جاي مانده و نيز صحن مدرسه با يک حوض هشت گوش در مرکز و ۴ باغچه در چهار طرف آن به همراه درختان نارنج و نخل مزين گرديده است، طول صحن ۵۱ متر و عرض آن ۴۵ متر مي باشد.

تاریخچه مدرسه خان شیراز

تاریخچه مدرسه خان شیراز (تأسیس ۱۰۰۴ هجری قمری مقارن با ۱۵۹۵ میلادی در شیراز) مدرسه‌ای تاریخی است که توسط الله‌وردی خان گرجی و پسرش امام قلی خان در شهر شیراز و همزمان با حکومت شاه عباس صفوی ساخته شده‌است. الله‌وردی خان گرجی با این اقدام خود، دانشگاهی به مفهوم واقعی آن روز بنیان گذاشت، که در آن افزون بر حکمت، فقه، ادب، نجوم، علم حساب، هندسه، زمین‌شناسی، جانورشناسی، گیاه‌شناسی و شیمی تدریس می‌شد.

الله وردی خان موسس مدرسه خان شیراز

ملاصدرا در پناه فرهنگ دوستی و آزاداندیشی الله وردی خان گرجی تألیفات فراوانی از خود بر جای گذاشت، اما مهم‌ترین حاصل عمر وی بنیاد نهادن حکمت متعالیه بود. بدین وسیله یک گرجی مسیحی زاده به عالم تشیع خدمتی عظیم نمود. الله وردی خان که از سال ۱۰۰۴ تا ۱۰۲۲ حاکم فارس بود، مردی آزاداندیش بود و روحیهٔ این سردار آزاده با انزواء و حبس افکار آزاداندیش و الهی سازگار نبود. به همین خاطر وی ملاصدرا را که توسط علمای اصفهان تکفیر و در کهک قم تبعید شده بود به شیراز دعوت کرد. او نامه‌ای بدین مضمون به ملاصدرا نوشت: «من نمی‌توانم به کهک بیایم تا بتوانم از محضر درس شما استفاده کنم و به همین جهت در شیراز بنای مدرسه‌ای را برای شما شروع کرده‌ام و همین که تمام شد اطلاع می‌دهم که بیایید و در این مدرسه تدریس کنید».

سال‌ها تدریس ملاصدرا در مدرسه خان شیراز

الله وردی خان مدرسه را با هزینهٔ خود ساخت و پیش از آنکه ساخت آن به پایان برسد چون دید به درازا خواهد انجامید، همین که قسمت‌های ضروری برای استفادهٔ استاد و طلاب آماده شد، از ملاصدرا درخواست کرد که به شیراز بیاید. یکی از دلایل شهرت این مدرسه آن است که ملاصدرا سال‌ها در آن به تدریس فلسفه و علوم اسلامی می‌پرداخت و درست از همین زمان به بعد، این مدرسه به عنوان یکی از مهمترین مراکز علمی ایران مطرح شد.

در شأن و مقام این مرکز مهم علمی و فرهنگی شیراز همین بس که در زمانی که شرط ورود طلاب به برخی از مدارس اصفهان فرانگرفتن علوم معقول بود، یکی از شرایط تدریس و تحصیل مدرسهٔ خان این بود که حتماً باید یک مدرس علوم معقول در آنجا تدریس نماید. الله وردی خان در وقفنامه تصریح کرد که اختیار تدریس را به شما واگذار می‌کنم تا اینکه شما هر درسی را که می‌خواهید در برنامهٔ دروس مدرسه قرار دهید.

خدمت یک مسیحی به مذهب شیعه در ساخت مدرسه خان

الله وردی خان با این اقدام خود، دانشگاهی به مفهوم واقعی آن روز بنیان گذاشت، که در آن افزون بر حکمت، فقه، ادب، نجوم، علم حساب، هندسه، زمین‌شناسی، جانورشناسی، گیاه‌شناسی و شیمی تدریس می‌شد. ملاصدرا، در پناه فرهنگ دوستی و آزاداندیشی الله وردی خان گرجی تألیفات فراوانی از خود بر جای گذاشت، اما مهم‌ترین حاصل عمر وی بنیاد نهادن حکمت متعالیه بود. بدین وسیله یک گرجی مسیحی زاده به عالم تشیع خدمتی عظیم نمود.

بایوگرافی الله وردی خان

ایده‌ ساخت این مدرسه‌ قدیمی از طرف «الله وردیخان گرجی»، والی وقت شیراز که از سپه‌سالاران شاه عباس نیز بود، مطرح شد و با همت او پروژه‌ی احداث آن، کلید خورد. الله وردیخان که از اسرای گرجی بود، در زمان شاه طهماسب از گرجستان به ایران تبعید و به عنوان غلام به دربار صفوی راه یافت. وی مسلمان شد و در زمان شاه عباس اول از طرف پادشاه به عنوان سپهسالاری سلطنت صفوی و نیز فرمانروایی فارس، دست یافت. وی از سال ۱۰۰۴ تا ۱۰۲۲ هجری قمری حاکم فارس بود و در این مدت اقدامات قابل توجهی در رشد و تعالی فرهنگ و تمدن ایران‌زمین انجام داد که می‌توان به احداث «پل الله‌ وردی خان» در اصفهان (۳۳ پل)، ساخت «بازار لار»، ایجاد «نهر عباسی» در شیراز و احداث چندین پل و کاروانسرا در مسیر اصفهان به شیراز اشاره کرد.

فاصله جاهای دیدنی شیراز تا مدرسه خان شیراز

در این قسمت شما را با میزان فاصله جاهای دیدنی شیراز تا مدرسه خان آشنا می کنیم تا بدانید چقدر مسافت بین شما و این اثر تاریخی است تا بدون اتلاف وقت راهی این مکان شوید :

  • خانه زینت الملک تا سرای فیل در فاصله ۱۵۰‌متری
  • باغ نارنجستان قوام تا بازار فیل در فاصله ۲۱۰‌متری
  • مسجد وکیل تا بازارچه فیل در فاصله ۱.۵‌کیلومتری
  • بازار وکیل تا سرای فیل در فاصله ۱.۶کیلومتری
  • مسجد جامع عتیق تا سرای فیل در فاصله ۱.۷‌کیلومتری
  • حرم مطهر شاهچراغ تا بازارچه فیل در فاصله ۲.۱‌کیلومتری
  • ارگ کریم خانی تا بازارچه فیل در فاصله ۲.۳‌کیلومتری
  • آرامگاه حافظ  تا بازار فیل در فاصله ۳.۱‌کیلومتری
  • آرامگاه سعدی تا سرای فیل در فاصله ۴.۵کیلومتری
  • دروازه قرآن تا سرای فیل در فاصله ۵‌کیلومتری
  • باغ ارم تا بازارچه فیل در فاصله ۵.۷‌کیلومتر

نظرات مدرسه خان شیراز

شما می توانید نظرات مردم و کاربران این تودی درباره مدرسه خان شیراز را در قسمت ذیل مطالعه کنید، همچنین خودتان امتیاز و تجربیات بازدید از این مدرسه تاریخی که ملاصدرا در آن تدریس می کرده، برای ما و سایر کاربران ارسال کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
https://intoday.ir/?p=85296
van

پروانه ماندگار

مطالب مرتبط
کاروانسرای گبر آباد قمصر
مهری شاپوری
1 دیدگاه
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
کاروانسرای بند حسن سایه خوش
امیر رضا شاهرخی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مسجد جامع بندر گناوه
ترلان کمیلی
3 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
11 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

حال خوبی داشت . تاریخ جذاب و حضور ادمای خیلی خاص در این مکان

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 35 دقیقه
ساعت دسترسی : 07:00 تا 13:30 - 14:30 تا 19:00
هزینه ورودی : 15.000 تومان - خارجی 5 دلار
ثبت شده در : 
ثبت شده در : 15 دی 1315 خورشیدی با شماره 75 در آثار ملی ایران
قدمت این مکان : صفویان - 1004 هجری قمری
نوع کاربری : مدرسه تاریخ در عهد صفوی محل تدریس ملاصدرا بانی اثر : الله وردی خان گرجی معمار : استاد حسین شماع
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : راهنما، آنتن دهی موبایل
ملزومات سفر : موبایل، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس : استان فارس، شیراز، خیابان لطفعلی خان زند شماره 42