aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385

عمارت مسعودیه تهران

تصاویر عمارت مسعودیه تهران
ezgif-1-eca2962dc6

عمارت مسعودیه تهران یکی از اماکن دیدنی پایتخت می باشد که مربوط به دوره حکومت قاجارها در ایران است، این عمارت به دستور ظل السلطان یکی از فرزندان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد که در این مقاله به طور دقیق با تاریخچه ، سبک معماری ، بخش های دیدنی ، عکس و آدرس آن آشنا خواهید شد، همراه این تودی باشید.

  • سبک معماری : ایرانی – قجری
  • معمار عمارت : استاد شعبان معمار باشی
  • مساحت کل : ۴ هزار متر مربع
  • امکانات رفاهی و دیدنی : معماری بی نظیر، کافه رستوران سنتی، استودیوی عکاسی ، اطلاعات، راهنمای گردشگری، فضای سبز، نمایشگاه تصاویر تاریخی

تصاویر عمارت مسعودیه تهرانتصاویر عمارت مسعودیه تهران

عمارت مسعودیه تهران

مسعود میرزا یکی از فرزندان متعدد ناصرالدین شاه قاجار بود که در آن دوران با لقب طل السلطان در بین مردم شناخته میشد، وی برای زندگی خود در تهران تصمیم به ساخت عمارتی ۴ هزار متر مربعی در نظامیه سابق گرفت که امروزه با نام عمارت مسعودیه در محافل گردشگری شناخته می شود.

مسعود میرزا که بود

مسعود میرزا یا ظل السلطان فرزند ارشد یکی از همسران صیغه ای ناصرالدین شاه قاجار به نام عفت السلطنه بود، مسعود میرزا چون از مادری عامیانه بود هیچگاه فرزندش برای ولیعهدی برگزیده نشد، از همین رو ناصرالدین شاه فرزندش را در طول زندگی حاکم شهرهای مختلف ایران کرد تا از مرکز سیاسی قاجارها کمی دور باشد.

مسعود میرزا یا ظل السلطان در طول زندگی خود فرماندار استان های کردستان، اصفهان، یزد ، لرستان و مازندران شد، وی که در سال ۱۲۲۸ هجری قمری متولد شده بود در در سن ۶۰ سالگی با دستور ناصرالدین شاه به حکومت استان اصفهان رسید، اما با رفتارهای غیر منطقی خود باعث شد که مورد نفرت مردم و سیاسیون آن دوره واقع شود.

تلاش های مسعود میرزا برای رسیدن به حکومت قاجاریه نتیجه ای در پی نداشت و او در غم این مسئله در سال ۱۲۹۷ هجری قمری دار فانی را وداع گفت ، جسد وی در شهر مشهد مقدس به خاک سپرده شد که علت این موضوع همچنان در هاله ای از ابهام می باشد.

تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران

عمارت مسعودیه

ظل السلطان برای زندگی در شهر تهران تصمیم به ساخت عمارتی گرفت ، از همین رو یکی از مشهورترین معماران آن دوره یعنی استاد شعبان معمار باشی را استخدام کرد تا یک کاخ زیبا را طراحی و اجرا کند، این عمارت در اواخر عمر وی و در سال ۱۲۹۵ هجری قمری به اتمام رسید، با گذشت سالهای متمادی و خروج قجری ها از ایران ، مردم و سیاسیون نام این کاخ را عمارت مسعودیه نهادند و امروزه این نام به طور رسمی در کتب تاریخی به ثبت رسیده است.

تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران

سبک معماری عمارت مسعودیه

با ورود به محیط این مکان با یک باغ زیبا و چندین ساختمان و خود عمارت اصلی روبرو خواهید شد، این محل دارای بخش های دیدنی نظیر سردر کالسکه رو، باغ دیوان خانه، عمارت حیاط خلوت، عمارت سردر پیاده رو، حیاط مشیری ، حیاط خلوت، عمارت مشیرالدوله، عمارت سید جوادی، حیاط سید جوادی، عمارت سفره خانه و عمارت دیوان خانه می باشد.

به طور کلی معمار، این بنا را به دو بخش غربی و شرقی تقسیم کرده است ، برخی دیگر از سازه هایی که در این باغ مشاهده می کنید در طول سالهای بعد توسط اداره آموزش و پرورش بخت و سازمان میراث فرهنگی به مجموعه اضافه شدند، بخش هایی نظیر بانک ملی سابق، اداراه برق سابق، حراست و نگهبانی، بخش مربوط به کارت زنی پرسنل، یک سازه سه طبقه و سرویس های بهداشتی از جمله آنها هستند.

استاد شعبان معمار باشی برای ساخت این عمارت از اصول معماری ایرانی – قجری استفاده کرد که در آن با بکار بردن از مقرنس کاری، آینه کاری، گچ بری های زیبا و سایر تزئینات باعث شد مورد توجه پادشاهان دیگر قجری قرار گیرد و ساختمان های دیگری در شهرهای دیگر ایران بسازد، بیشترین مصالحی که در ساخت عمارت مسعودیه تهران بکار رفته آجرهای خشتی، پنجره های مشبک چوبی، آینه کاری و کاشی کاری می باشند که زیبایی بنا را دوچندان کرده است.

تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران

عمارت مسعودیه در مشروطه

در طول مشروطه ایران قدیم این عمارت به مخفیگاه مشورطه خواهان تبدیل شد، در آن دوران چندین بمب و درگیری های مسلحانه در داخل و بیرون عمارت مسعودیه انجام گرفت و در آنها بیش از صدها نفر جان خود را از دست دادند، امروزه اثار برخی از گلوله ها در دیوارهای باغ قابل رویت هستند.

مسعودیه در دوره پهلوی

با روی کار آمدن پهلوی این عمارت کمی روی خوش زندگی به خو دید، دیگر خبری از درگیری و تیرباران نبود ، از همین رو این باغ و ساختمان هایش در سال ۱۳۰۷ شمسی توسط پهلوی اول از دختر میرزا یوسف مستوفی ممالک خریداری شد و در آن اولین موزه رسمی ایران و اولین کتابخانه افتتاح گردید.

این بنا تا سال ۱۳۴۵ خورشیدی به دست اداره فرهنگ و اوقاف بود تا اینکه در آن سال کل باغ به آموزش و پرورش بخت تحویل داده شد، این اداره با ایجاد ساختمان هایی جدید برای خودکمی ترکیب عمارت را بر هم زد ولی بخش های دیگر آن را مورد مرمت قرار داد.

تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران

دیدنی های عمارت مسعودیه

در ابتدای ورودی به این عمارت یک کتیبه تاریخی زیبا منقش به نام ظل السلطان را مشاهده می کنید که زیر آن تاریخ ۱۲۹۵ قمری درج شده است ، همچنین کتیبه های متعدد دیگری در سردرهای عمارت دیده می شوند که از جمله آنها می توان به کتیبه توانا بود هر که دانا بود ، بدانش دل پیر برنا بود با خط نستلیق پارسی و چندین کتیبه قرآنی اشاره کرد.

ایوان اصلی مسعودیه

از دیگر بخش های دیدنی ایوان اصلی مسعودیه می باشد که با معماری کم نظیر کاملا از وسط به دو نیم تقسیم شده است، این ایوان با ارتفاع ۶ متر و عرض ۱۵ متر زیباترین بخش مسعودیه می باشد که در آن از آجرهای خشتی، کاشی کاری و پنجره های رنگی مشبک استفاده شده است.

شاه نشین

در داخل عمارت بخش بزرگی پیش روی شماست که به شاه نشین شهرت دارد، این قسمت از کاخ برای اهل خانه بوده و کارگران حق ورود به آن را نداشته اند، از داخل شاه نشین دید خوبی به تمام محیط باغ خواهید داشت و همچنین با اتاق هایی در بخش های شرقی و غربی به سایر قسمت های خانه متصل می شود.

اتاق های طبقه بالا

در طبقه بالای عمارت تعداد زیادی اتاق مشاهده خواهید کرد که هر یک از آنها ویژه افراد متخلفی بوده است، اتاق اصلی که در مرکز سازه و روی ایوان واقع شده مربوط به خود ظل السلطان بوده ، اتاق های بخش غربی به میمهمانان ویژه و اتاق های بخش شرقی برای افراد خانواده در طول فصل تابستان مورد استفاده قرار می گرفتند.

تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران

حوض باغ

در مقابل عمارت اصلی یک حوض زیبا و مستطیل شکل را مشاهده خواهید کرد که در دوره قاجارها از قناتی در نزدیکی باغ آب مورد نیاز اهل خانه را تامین می کرده و همچنین برای ابیاری گیاهان و درختان استفاده می شده است.

حجاری ها

به روی برخی از دیوارهای مجموعه حجاری هایی ازخود ظل السلطان و سربازان هخامنشی مشاهده می کنید که توسط هنرمندان حجار اصفهانی در سال ۱۲۹۶ قمری به تزئنات عمارت افزوده شدند.

حیاط ها

تعداد ۴ حیاط اصلی و حیاط خلوت در بخش های شرقی و غربی دیده می شوند که در روزهای سرد و گرم سال کاربری داشته اند، یکی از آنها ویژه خدمه و نزدیک به مطبخ و دیگری نزدیک به شاه نشین و حیاط خصوصی می باشد.

تراس مسعودیه

تراس طبقه دوم عمارت مسعودیه بی شک از زیباترین تراس های تاریخی در تهران می باشد که با عجیب ترین گچ بری ها طراحی شده است، این تراس توسط دو ستون آجری به ایوان زیرین متصل شده تا وزن سقف آن را به زمین منتقل نماید، همچنین سه پنجره چوبی رو به حیاط اصلی باغ تعبیه شده که دقیقا پشت اتاق خصوصی شاه نشین قرار دارند.

گالری تصاویر تاریخی

پس افزوده شدن عمارت مسعودیه تهران به فهرست میراث ملی ایران در سال ۱۳۷۷ شمسی ، مرمت های خوبی روی آن صورت گرفت و به عنوان اولین بخش دیدنی گالری تصاویر تاریخی در آن راه اندازی شد تا شما کمی با عکس های قجری و مالکین این عمارت آشنایی پیدا کنید.

تصاویر عمارت مسعودیه تهران تصاویر عمارت مسعودیه تهران

فروشگاه صنایع دستی

یکی دیگر از بخش قابل توجه در این باغ فروشگاه و غرفه های صنایع دستی ایران می باشد که در آن کالاهای دستس ازی زیبایی به فروش می رسند، شما می توانید با خرید از این فروشگاه کمی به میراث ملی خودمان کمک کرده باشید و همچنین یک یادگاری خودب از بازدید خود داشته باشید.

عمارت مسعودیه محل برگزاری کنسرت

در سالهای اخیر در محوطه روباز باغ کنسرت ها و همایش های متعددی برگزار شد که از جمله آنها می توان به جشن بزرگ خانه سینما در سال ۱۳۹۴ اشاره کرد ، برای اطلاعات از برگزاری این جشنواره ها که در فصول گرم سال انجام می شوند با شماره اطلاعات این عمارت در ارتباط باشید.

کافه رستوران مسعودیه

اگر در حین بازدید تمایل به استراحت و میل غذا یا نوشیدنی های سرد و گرم داشتید بهترین انتخاب سفره خانه سنتی این عمارت می باشد که بهترین ها را در اختیاز شما قرا می دهد ، این کافه رستوران در سه وعده صبحانه ، ناهار و عصرانه آماده پذیرایی از شماست.

امکانات رفاهی

برای رفاه حال گردشگران در این عمارت امکاناتی نظیر سرویس های بهداشتی، راهنمای گردشگری، فروشگاه، اطلاعات، تاکسی سرویس، استودیوی عکاسی تعبیه شده است.

چگونه به عمارت بروم

برای مراجعه به این جاذبه گردشگری در شهر تهران بوسیله مترو یا در ایستگاه بهارستان و یا در ایستگاه ملت پیاده شوید تا با کمی پیاده روی به درب ورودی عمارت برسید ، همچنین با خودروی شخصی آدرس ابتدای مقاله را دنبال کنید.

سخن پایانی

شما می توانید نظرات ، سوالات و تجربیات خود را درباره این کاخ در بخش زیر کامنت کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
https://intoday.ir/?p=19609
van

مهری شاپوری

تا سال 95 یه زن خونه دار عادی بودم ، خیلی دوست داشتم کار کنم و همزمان به کار خونه برسم تا اینکه به تیم بزرگ این تودی آشنا شدم ، واقعا کار گردشگری بی نظیره.

مطالب مرتبط
بازارچه دستفروشان بازار شوش
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
بهترین جاهای دیدنی تهران در عید نوروز
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
بورس مراکز خرید و بازار مبل تهران
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
shopping-centers-shahrake-gharb-tehran
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
20 تا از بهترین مراکز خرید شمال تهران
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
ترمینال های مسافربری تهران کجاست؟
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس