aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > گردشگری > جاذبه های تاریخی > قلعه > برج رسکت مازندران

برج رسکت مازندران

برج رسکت مازندران
ezgif-1-eca2962dc6

برج رسکت مازندران یکی از زیباترین، تاریخی ترین و در عین حال مهمترین برج های آجری ایران است که در شهر ساری واقع شده، کتیبه ای با خط پهلوی که البته ناخوانا می باشد در برج وجود دارد حدس ها، درباره این برج در مورد تاریخ آن به دوره سلجوقیان مربوط می شود در کوهستان واقع شده و عملیات مرمتی در سال های دور روی آن انجام گرفته، برج رسکت ساری ۱۹ متر ارتفاع و سقفی مخروطی دارد همراه با تزئینات زیبا این بنا را به یادماندنی کرده و ارزش یکبار دیدن آن را دارد.

برج رسکت مازندران برج رسکت مازندران


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
https://intoday.ir/?p=50692
van

فاطمه انوری

مطالب مرتبط
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
بافت قدیم بندر کنگ
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
برج سنگی فانوس دریایی بندر کنگ
زهرا هاشم زاده
0 دیدگاه
قلعه المرزوقی شناس بندر مغویه
شیما محمدیان
4 دیدگاه
پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری هگمتانه همدان
کوروش ابریشمی
2 دیدگاه
قلعه کورنوالیس پنانگ
امیر رضا شاهرخی
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
3 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

منظره‌ اطرافش فوق العاده بود، دقیقا شبیه چمنزارهای اروپای شرقی
به نظر میاد که برج جنبه یادمان یا نمادین داشته باشه چون صرفا یه فضای استوانه ای هست و راه پله و پنجره ای نداره که از اونجا امکان دیدبانی داشته باشه
برج تنها یک در داره و در سمت غربیش هم یک نوار کتیبه نوشته شده به زبان کوفی
تاریخ برج به قرن ۵ میرسه
محوطه برج چیز خاصی نداره صرفا یک پارکینگ کوچیک و راه پله تا کنار برج

برج رسکت یک برج آجری هست که روی سراشیبی در روستای رسکت بخش دودانگه، شهرستان ساری قرار گرفته
برج مدور و گنبد دار هست، با تزیینات مقرنس کاری و دو کتیبه به خط پهلوی و کوفی
گویا قدمت برج به سده پنجم و دوره باوندیان برمیگرده و میگن که معماران برج، احتمالا سنگهای کوه رو تراشیدن و یه حفره درست کردن تا بتونن سکوی آجری رو برای نگهداشتن برج اونجا تعبیه کنن!

در سال ۲۳۱ خورشیدی برابر با ۲۳۷ قمری شهاب سنگی در این منطقه سقوط کرد که به نام «شهاب سنگ اسپهبد شروین» خوانده شد. برخی پژوهشگران برج رسکت را یادمانی چند منظوره در نزدیکی محل سقوط این شهاب سنگ می‌دانند. برج رسکت که در شیب تند کوهی سنگی بنا شده در سال ۴۱۳ هجری قمری ساخته شد مدفن یکی از شهریاران آل باوند است ۱۸ متر ارتفاع دارد محیط ان در پایین ۱۴٫۷۶ متر است. حد فاصل قسمت فوقانی بدنه و آغاز گنبد برج با مقرنس کاری تزئین شده‌است و دو کتیبه آجری نیز به خط پهلوی ساسانی و خط کوفی در روی آن به چشم می‌خورد. برج رسکت مدوّر است با سقفی مخروطی که قطر قسمت داخل آن ۵۷٫۴ متر است. لبهٔ برج با ردیف مضاعفی از مقرنس‌های آجری مزیّن به نقوش گچبری آذین شده‌است. در پایین این مقرنس‌ها کتیبه‌ای با شکوه بخطّ کوفی به کمک گچبری نقش شده‌است. دوسوم این کتیبه از میان رفته‌است. حروف کتیبه برنگ سفید بر زمینه‌ای به رنگ آبی جلوه گری می‌کند. مفاد کتیبه چنین است: «بسم الله الرحمن الرحیم.. قل هو اللّه احد اللّه الصمد لم یلد ولم یولد ولم یکن له کفواً احد. (سورهٔ ۱۱۲) بسم اللّه الرحمن الرحیم کلّ نفسِ ذائقه الموت …(سوره ۲۱، آیهٔ ۳۶ ‍[ کذا فی اصل]. بالای درِ کتیبهٔ دیگری که آن هم از گچ ساخته شده و بسیار آسیب دیده به چشم می‌خورد. این کتیبه شامل چهار سطر است که سه سطر اول و نصف از سطر چهارم بخطّ کوفی ریحان مشابه خط کتیبهٔ فوقانی است و نیم دیگر از سطر چهارم بخط پهلوی است. متنی که بخط کوفی نوشته شده توسط خطی عمودی به دو بخش تقسیم شده که یکی آیات قرآنی و دیگری مطالب تاریخی است. خط عمودی دیگری نوشته‌های کوفی را از متن پهلوی جدا ساخته است. مفاد اولین بخش از کتیبه که بخط کوفی احتمالاً چنین است: لا اله إلاّ اللّه مخلصاً محمّد رسول اللّه صادقا این جملات نشانه ایمان به اسلام است که به آن کلمات مخلصا و صادقا اضافه شده‌است. گرچه این دو کلمه در نوشته‌ها کاملاً غیرمعمول است ولی هنوز در ایران به هنگام بیان شفاهی شهادتین به منظور تحکیم و تأیید بیشتر به کار می‌رود. معنای کلمه اول «با خلوص قلب» و معنای کلمه دوم «با صداقت قلبی» است. مفاد بخش تاریخی با این کلمات آغاز می‌شود: هذه القبّه … و بجز این چند کلمه چیزی بر جای نمانده که بتوان خواند. به ما گفتند که کلمات بعدی لهرمزد یار … است، ولی قابل قبول نیست که نام کسی که این برج برای مزار او ساخته شده بدون ذکر القاب و عناوین و بلافاصله پس از کلمه قبل آورده شود. علاوه بر این اشکالات دیگری نیز وجود دارد. در خصوص تاریخ احداث بنا، به نظر می‌رسد که در انتهای متن کوفی آخر این حروف کلمه مائه به معنای صدها خوانده می‌شود ولی چیز دیگری از تاریخ باقی نمانده. با این همه اگر در مورد نام ماه که خیلی صدمه دیده ولی ظاهراً شوال خوانده می‌شود یقین حاصل کنیم با توجه به فاصله کمی که میان کلمه شوال و مائه باقی می‌ماند می‌توان گفت که تاریخ سال دقیقاً اربعمائه (۴۰۰) است.

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس