aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Mevlana tomb in konya

آرامگاه مولانا قونیه

تصاویر آرامگاه مولانا قونیه
ezgif-1-eca2962dc6

آرامگاه مولانا قونیه از مهم ترین جاذبه‌های گردشگری ترکیه و یکی از بهترین جاهای دیدنی قونیه می‌باشد، ساعت بازدید آرامگاه مولانا همه روزه از ۹ صبح الی ۱۸.۳۰ است، مقبره حضرت مولانا داخل مسجد سلیمیه قونیه واقع شده که یکی از پربازدیدترین جاذبه‌های گردشگری قونیه بشمار می‌رود و سالیانه ۳ میلیون گردشگر خاجی بویژه مسافران ایرانی علاقه مند به شعر و ادبیات پارسی و دوست داران رقص و فستیوال سماع از این مکان تاریخی دیدن می‌کنند. همچنین لازم است بدانید که هزینه ورودی آرامگاه و موزه مولانا در سال جاری برای عموم گردشگران رایگان است!

این شاعر و عارف نامدار ایرانی با نام کامل مولانا جلال الدین بلخی در بین سال‌های ۶۰۴ الی ۶۷۲ هجری قمری زندگی کرد و در دوران پربارش اشعار بی نظیری را سرائید، این مقبره زیبا در بین سال‌های ۱۲۷۴ الی ۱۸۵۴ میلادی با دردسرهای زیاد ساخته شد و باعث گردید که امروزه از بهترین اماکن تاریخی قونیه لقب گیرد. امروزه به طور کامل و طی یک سرقت فرهنگی، تمامی دنیا مولانا را یک شاعر و عارف ترکیه‌ای می‌شناسند! اما خبر ندارند که این شاعر اصالتا بلخی بوده و نیمی از آثار او به زبان فارسی منتشر شده‌اند!

  • بایوگرافی مولانا جلال الدین بلخی: ۶۰۴ – ۶۷۲ هجری قمری
  • آثار مهم مولانا : مثنوی معنوی، فیه ما فیه، دیوان شمس تبریزی، مکاتیب، مجالس سبعه

آرامگاه مولانا کجاست؟

برای رسیدن به این مقبره تاریخی در شهر قونیه با خودروی سواری یا پیاده، نقشه آرامگاه مولانا در ابتدای مطلب را لمس کنید تا براحتی این مکان را از درب هتل یا هر جایی که هستید، مسیریابی نمایید، بهترین زمان بازدید از آرامگه مولانا، فصل پاییز و هنگام برپایی جشن رقص سماع است که هزاران گردشگر خارجی و علاقه مندان به عرفان راهی قونیه و این مقبره می‌شوند.

  • آدرس ارامگه مولانا قونیه: بلوار مولانا، مسجد سلیمیه

آرامگاه مولانا

آرامگاه مولانا قونیه یکی از اساطیر شعر پارسی می‌باشد که امروزه به یک موزه فرهنگی و هنری تبدیل شده است، این مقبره به روی یک تپه مرتفع ۱۰۰۰ متر قرار گرفته و یکی از مهم ترین آرامگاه‌های تاریخی ترکیه بشمار می‌رود، پس از وفات این شاعر بزرگ صوفی منش در سال ۱۲۷۳ میلادی مقبره‌ای زیبا در دوره حکومت سلوجوقیان ساخته و طراحی شد که طی قرن‌ها، بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت تا به زیبایی امروزش دست پیدا کند.

موزه مولانا

با هدف ترویج و معرفی این شاعر بزرگ اداراه میراث فرهنگی کشور ترکیه در سال ۱۹۲۶ میلادی تصمیم به ایجاد موزه در این محل گرفت و از همان سال به بعد خود بومیان ترکی این محل را با نام موزه مولانا می‌شناسند‌، شاید فردوسی شاعری بود که زبان فارسی را دوباره زنده کرد و نامش از همین باب جهانی شد، اما مولانا شاعریست که اشعارش به ۵۰۰ زبان زنده دنیا ترجمه شده و صفات عرفانی‌اش، پیروان فراوانی دارد  در کشورهای خارجی او را با نام مولنا رومی می‌شناسند.

موزه مولانا یکی از زیباترین بخش‌های دیدنی آرامگاه مولانا است که با سنگ‌های مرمر سفید رنگ چشم هر بیننده‌ای را مبهوت خود می‌کند، دقیقا در ضلع شرقی مقبره یک سازه دیگر به چشم می‌خورد که در آن دراویش صوفی به سیر و سفرهای تخیلی خود می‌روند و در واقع اداب و رسومشان را در آن برپا می‌کنند.

تاریخ رقص سماع در ارامگاه مولانا

اگر مایل هستید که هنگام رقص سماع به این مقبره سفر کنید باید برنامه خود را جوری تنظیم کنید ۱۷ دسامبر میلادی هر سال در قونیه باشید که صوفیان و مریدان این شاعر از سراسر جهان را از نزدیک مشاهده کنید و همچنین زیباترین رقص‌ها را ببینید. امروزه در این تاریخ توسط آزانس‌ها تور قونیه به صورت هوایی و زمینی از شهرهای مختلف ایران اجرا می‌شود و براحتی می‌توانید همراه یک گروه خوب و راهنمای فارسی زبان راهی شهر قونیه و جشن رقص سماع در قونیه شوید.

بایوگرافی مولانا

مولانا در سال ۶۰۴ هجری قمری در شهر بلغ استان افغانستان ایران چشم به جهان گشود، پدر مولانا خود از صوفیان شهیر آن منطقه و پیرو بهاالدین بود، شهرت این خانواده به قدری بود که در سال ۶۱۱ هجری قمری به دعوت پادشاه برجسته سلجوقیان به شهر قونیه ترکیه امروزی نقل مکان کردند، مولانا در استانه بیست سالگی با دختری زیبا رو به اسم گوهر خاتون ازدواج کرد، پدر این شاعر برجسته در سن بیست و چهار سالگی دار فانی را وداع گفت که مقبره وی در کننار فرزندش یعنی قونیه امروزی دفن می‌باشد.

دوستی با شمس

در سی و هفتمین سال زندگی مولانا بود که شخصیت برجسته دیگری به داستن زندگی او وارد شد، یعنی شمس تبرییزی صوفی و درویش فقیر که با شخصیت و کراماتش موالانا را تا آخر عمر تحت تاثیر قرار داد و البته این رفاقت چندان طولی نکشید، زیرا مریدان مولوی با آزار و اذیت این شخص باعث شدند او برای ابد مولانا را ترک کند و غمی بزرگ در زندگی مولوی ایجاد کرد، از همین بابت بود که اشعار بی نظیر مولانا در وصف شمس تبریزی وارد تاریخ اشعار ایرانی شد و همگان را به خود مدهوش کرد.

کتب مشهور مولانا

این شاعر بزرگ بیشتر ابیاتش به صورت مثنوی و رباعی سروده است و پس از وفاتش کتاب های اصلی آن به کشورهای خارجی فروخته شد، از کتاب‌های مشهور مولانا می‌توان به مثنوی معنوی، مکاتیب، مجالس سبعه، دیوان شمس تبریزی اشاره کرد  که از آن‌ها فقط مثنوی معنوی است که در موزه پارس شهر شیراز نگهداری می‌شود.

رقص سماع

از تنها رسومی که همچنان در این محل برگزار می‌شود، رقص سماع صوفیان است که در روزهای مختلف سال برگزار می‌شود و در واقع از عجیب ترین و عرفانی ترین رقص‌های دنیاست، این نکته را باید بدانید که در مقبره مولانا علاوه بر وی، پدر مولانا، مزار مادرش، قبر همسرش، فرزندانش و تعداد ۹ تن از مهم‌ترین مریدانش دفن شده‌اند که نام تک تک آن‌ها قابل رویت می‌باشد.

آرامگاه مولانا قونیه دارای بخش‌های دیدنی فراوانیست که مهم ترین آن اتاق مقبره می‌باشد که در آن علاوه بر وی مریدانش هم دفن شده‌اند، دیگر بخش سالن برگزاری رقص سماع است که در حاشیه آن صندلی‌هایی برای تماشا و یک سالن مدور شکل با لوستری طلایی رنگ دیده می‌شود.

آثار موزه ارامگاه مولانا

از دیدنی‎‌های داخل آرامگاه می‌توان به پارچه‌ای ابریشمی با طلای ۲۴ عیار، درب های چوبی زیبا و یک فرش دستباف زیبا تاریخی اشاره کرد که گردشگران با آن‌ها تصاویر فراوانی تهیه می‌کنند، در دوره‌ای ۴۰۰ ساله برپایی رقص سماع در این محل ممنوع اعلام شده بود تا اینکه برای رونق صنعت گردشگری در کشور ترکیه و در سال ۱۹۶۴ میلادی دوباره به صوفیان اجازه برپایی رقص و برخی آداب و رسوم مربوط به سماع داده شد که در محوطه اصلی مقبره انجام می‌شوند و اگر خوش شانس باشید شاید یکی از آن‌ها را از نزدیک تماشا کنید.

معماری آرامگاه مولانا قونیه

به خود سازه در زبان ترکی کابای هدرا یا گنبد سبز می‌گویند با سبک معماری ترکی – ایرانی و مخروطی شکل سوار شده به روی ۴ ستون مرمری زیبا بیس اصلی ساختمان را تشکیل داده‌اند، در برخی کتب تاریخی نام معمار بدرالدین تبریزی از معماران توانمند تبریزی یاد شده است که با تلاش هایش باعث ماندگاری این مقبره شد. این آرامگاه دارای چندین گنبد، سه شبستان، چندین حجره برای چله نشینی صوفیان، ایوان، کاشی‌های منقش به آثار مینیاتوری آیات قرآنی، گچ بری و نورگیر است.

نمایشگاه قرآن آرامگاه مولانا

دیگر بخش دیدنی در آرامگاه مولانا قونیه، نمایشگاه قرآن‌های خطی است که در آن صدها قرآن تاریخی نگهداری می‌شود، مطبخ بخش دیگری از آرامگاه است که در گذشته برای پخت و پز استفاده می‌شد و امروزه محل برپایی کلاس‌های آموزشی سماع می‌باشد، اتاق تلاوت از جاهای دیدنی آرامگاه مولانا که در آن آیات مهم قرآنی دیده می‌شوند و در گذشته قرآن زنده از آن تلاوت می‌شد.

اتاق شمانه در آرامگاه مولانا

اتاق شمانه بخش دیدنی دیگر این محل است که در آن و در گذشته محل آموزش رقص بوده است، سنگ قبر زیبای مولانا با تعدا زیادی از اشعار مهم وی بخش دیدنی دیگر محل است و مهم ترین شعر درج روی آن به شرح زیر می‌باشد :

آن طور که هستی به نظر بیا      یا آنطور باش که به نظر می‌رسی

در صحن اصلی تعداد ۱۷ ساختمان کوچک را مشاهده خواهید کرد که در آن و در گذشته محل دوری مریدان و صوفیان از زرق و برق دنیا بوده و به قولی محل چله نشینی مریدان ملوی مورد استفاده قرار داشته و امروزه ۴ بخش آن به محل راهنمایان گردشگری تعلق گرفته است.

فاصله آرامگاه مولانا تا شهرهای ترکیه

در این بخش شما را با میزان فاصله شهر قونیه و آرامگاه مولانا تا شهرهای دیگر ترکیه آشنا خواهیم کرد تا اگر قصد بازدید از این شهر توریستی و تاریخی و این مقبره دارید، مسافت را بدانید و یک برنامه سفر دقیق تنظیم کنید.

  • فاصله استانبول تا آرامگاه مولانا قونیه: ۷۱۲ کیلومتر معادل ۹ ساعت رانندگی 
  • فاصله وان تا آرامگاه مولانا قونیه: ۱۲۲۰ کیلومتر معادل ۱۶ ساعت رانندگی
  • فاصله آنکارا تا آرامگاه مولانا قونیه: ۲۷۲ کیلومتر معادل ۴ ساعت رانندگی
  • فاصله آنتالیا تا آرامگاه مولانا قونیه: ۲۶۸ کیلومتر معادل ۴ ساعت و ۳۰ دقیقه رانندگی
  • فاصله فرودگاه قونیه تا ارامگاه مولانا: ۱۶ کیلومتر معادل ۳۰ دقیقه

نظرات آرامگاه مولانا

حال که به طور کامل با آرامگاه مولانا آشنا شدید، توصیه داریم در این قونیه‌گردی سری به موزه زمان قونیه و موزه سیله قونیه از دیگر موزه‌های قونیه بزنید تا اطلاعات تاریخی و ادبی خود را درباره این شهر تکمیل کرده باشید، در پایان منتظر امتیاز و تجربیات شما درباره آرامگاه مولانا در قونیه خواهیم بود.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای
https://intoday.ir/?p=20324
van

کوروش ابریشمی

اینکه رشته نرم افزار خوندم و هیچ کمکی تو زندگی بهم نکرد داشت نا امیدم می کرد تا بعد از آزمون و خطاهای متعدد با شغل گردشگری آمیخته شدم ، همین که به کارم علاقه دارم ایزد رو شکر می کنم هر روز.

مطالب مرتبط
بهترین اوت لت های استانبول کجاست؟
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مرکز فرهنگی و هنری توپخانه عامره استانبول
مهری شاپوری
0 دیدگاه
موزه توهم استانبول
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مک دونالد خیابان استقلال استانبول
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
نمایندگی آدیداس خیابان استقلال استانبول
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
12 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

جای دوست داشتنی برای کسانی که به ادبیات فارسی علاقه دارند

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 1 ساعت
ساعت دسترسی : 09:00 تا 18:30
هزینه ورودی : رایگان
قدمت این مکان : قرن 7 قمری
نوع کاربری : آرامگاه مولانا جلال الدین بلخی از مهم‌ترین ساعران پارسی زبان در شهر قونیه و داخل مسجد سلیمیه
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : اطلاعات، سرویس بهداشتی، پارکینگ، کافه، راهنما، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت، فضای سبز، غرفه صنایع دستی، نمازخانه، نیمکت، کتابخانه، سالن همایش، گالری
ملزومات سفر : موبایل، وجه نقد، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس : ترکیه، قونیه، بلوار مولانا، مسجد سلیمیه