روستای میمند شهر بابک یکی از بهترین روستاهای صخره ای ایران در استان کرمان می باشد که در واقع از قدیمی ترین مناطق مسکونی کره زمین است ، این دهکده با توجه به قدمتش در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و همچنین قبل از آن در فهرست میراث ملی هم اضافه شده بود، میمند با ۴۲۱ کیلومتر مربع مساحت کشاورزی و مسکونی امروزه از محبوب ترین روستاهای ایران می باشد .
روستای میمند
این دهکده زیبا با معماری صخره ای دارای امکانات رفاهی و گردشگری بی نظیریست که در ادامه آنها را معرفی می کنیم، در ادامه معرفی مناطق بوم گردی و جاذبه های گردشگری کرمان با آدرس، امکانات، دیدنیها و راهنمای بازدید از روستای میمند شهر بابک آشنا خواهید شد.
میمند شهر بابک
شاید باورش سخت باشد که یک روستا در ایران به فهرست میراث جهانی یونسکو اضافه شده است ، وجود جاذبه های تاریخی ، جاذبه های طبیعی و اماکن دیدنی متعدد باعث شده که این منطقه در بین گردشگران ایرانی و خارجی از محبوبیت بالایی برخوردار باشد ، این دهکده با معماری نیمه پلکانی و صخره ای در فاصله چهل کیلومتری شهر بابک از توابع استان کرمان واقع شده است ، وسعت کل این محل به چهارصد و بیست کیلومتر مربع می رسد که از لحاظ ظاهری شباهت فراوانی به منطقه توریستی کاپادوکیا ترکیه دارد.
دلایل ثبت میمند در یونسکو
این روستای زیبا امروزه از لحاظ فرهنگی در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است و نه آپشن های دیگر ، منظور از ثبت فرهنگی شیوه تعامل بومیان این روستا با طبیعت و حفظ سنت های خود در طول قرن هاست ، استفاده عجیب از صخره ها برای سکونت در کنار شریان های آب ورودی و خروجی روستا که هیچ کدام به طبیعت آسیبی نرسانده است باعث شده که نامش در یونسکو جاوادنه شود، اکثر فعالیت های بومیان کوچ نشین این محل به تولیدات صنایع دست باف منتهی می شود و در قرن ۲۱ هیچ ارتباطی با دنیای مدرنیته ندارند.
قدمت روستای میمند
در کتب مختلف قدمت این دهکده بین ۶ الی دوازده هزار سال تخمین زده شده است ، اشیای تاریخی و باستانی پیدا شده در اطراف این محل نشان می دهد که مردم از دوره انسان های اولیه تا هخامنشیان و ساسانیان و تا به امروز همچنان درر روستای دست کند میمند شهر بابک زندگی می کنند ، دژ میمند با بیش از دویست سوراخ عجیب همراه با استودان های زرتشتی از یافته های محققین در این محدوده استان کرمان است .
دانستنی های روستای میمند
در طول قرن ها و در سالهای اخیر با تحقیق و تفحص های متعدد اشیای باستانی زیادی در محل دهکده و اطراف آن کشف شد ، کشف سه قطعه سفال هخامنشی ، پیدا شدن جاده ای باستانی از این روستا به شهر رفسنجان ، همچنین وسایل غذاخوری ، باقی مانده هایی از چندین قلعه باستانی همه و همه حکایت از زندگی انسان ها در طول هزاران سال را گواه می دهد .
- معنای نام میمند از دو کلمه می ( شراب ) + مند ( مستی ) گرفته شده است .
- در سال ۲۰۱۵ میلادی در میراث فرهنگی یونسکو ثبت گردید .
- گویش مردمی ترکیبی از زبان های فارسی ، پهلوی و ساسانی می باشد .
- غذاهای محلی بی نظیر و سوغات دست باف از ویژگی هیا میمند بشمار می رود .
- جمعیت روستا در آخرین آمار به ۱۲۰۰ تن رسیده است .
خانه های صخره ای میمند
با ورود با روستای میمند تعداد زیادی خانه های دستکند در دل صخره ها مشاهده خواهید کرد که جنس همه آنها از سنگ های آتفشانی با نام توف می باشد ، توف ها که نسبت به سنگ های دیگر انعطاف بیشتری دارند با ضربه های شدید تیشه به اشکال گوناگون در آمدن تا منازل مسکونی این ده را تشکیل دهند ، عبور رودخانه دقیقا از کنار روستا و وجود زمین های حاصلخیز کشاورزی در آن سالها باعث شد که مردم تصمیم به ساخت و ساز و زندگی در این محل بگیرند.
کیچه چیست ؟
در زبان محلی بومیان میمند به هر خانه یک کیچه می گویند که شامل یک اصطبل ، دستشویی ، اتاق خواب ، مطبخ و نشیمن می باشند که به صورت نیمه پلکانی روی یکدیگر ساخته شده اند ، امروزه در این دهکده تعداد چهارصد و شش کیچه ( خانه صخره ای ) ثبت شده است که اکثر آنها مستطیل شکل هستند ، جزئیات داخل این منازل به قدری زیباست که در آنها رختخواب و طاقچه های بی نظیری هم طراحی شده است .
سبک معماری کیچه ها
این کیچه ها به گونه ای ساخته شده است که از ورود خاک و آب به داخل منزل جلوگیری کند ، همچنین در طول فصل زمستان درون منزل گرم تر از بیرون می باشد و در فصل تابستان هم بالعکس و این رمز معماری این منطقه بشمار می رود ، سقف اکثر اتاق های این منازل بر اثر سوخت هیزم سیاه شده و به گفته مهندسین این خود دلیلی بر مقاومت عجیب سازه ها شده است .
دیدنی های روستای میمند
مهم ترین بخش دیدنی این مکان سر آغل ها می باشد که در همان ابتدای روستا دیده می شوند ، خان های قدیم هر کدام یک سرآغل داشتند که در آن عملیات ماست ، شیر و نگهداری گوسفندان طایفه خودشان را انجام می دادند ، امروزه فقط ۱۹ تا از این محل ها سالم باقی مانده است ، از آنجایی که مردم این منطقه در دوره های قدیم کوچ نشین بودن با کمی پیمایش به آبادی های تابستان یا ییلاقات باستانی میمند خواهید رسید .
حمام تاریخی میمند
یکی دیگر از بهترین جاهای دیدنی میمند ، حمام این روستاست ، این حمام که در گذشته دارای یک خزینه بزرگ ، یک رختکن ، راهروی ورودی و دالان هواکش بوده و همچنین در زیر آن دقیقا بخش گرم خانه قرار داشته که با استفاده از چوب و هیز آب موجود در خزینه گرم می کردند و شاید این اولین حمام عمومی ایران بوده باشد که البته این موضوع به اثبات نرسیده است .
مسجد و مدرسه میمند
مسجد صخره ای با مساحت صد و بیست متر مربع همراه با سه ستون نگهدارنده وزن سازه از عجایب دیگر معماری این محل بشمار می رود ، این مسجد دارای دو بخش مردانه و زنانه همراه با یک ورودی برای پخت و پز در ایام مذهبی سال بوده که با حمایت میراث فرهنگی استان کرمان مورد مرمت قرار گرفت ، همچنین مدرسه باستانی میمند که خود دارای پنج اتاقک دستکند دیگر است از بخش های دیدنی دیگر این منطقه محسوب می شود.
حسینیه و آتشکده میمند
دو تا دیگر از جاذبه های گردشگری روستای میمند ، حسینیه و آتشکده این محل می باشند ، دقیقا در نقطه رمکزی روستا یک بنای دویست متر مربعی صخره با سه درب ورودیوجود دارد که از اولین حسینیه های تاریخی ایران بوده و در کنار آن آتشکده میمند که از قدیمی ترین آتشکده های ایررانی بشمار می رود امروزه با تغییر کاربری محل موزه مردم شناسی میمند شده است و بازدید از آن خالی از لطف نیست.
چگونه داخل کیچه ها را ببینم ؟
برای مشاهده داخل این منازل باید کمی با احترام از اهالی روستا درخواست کنید که اگر موضوع خاصی نباشد براحتی این اجازه را به شما می دهند ، سعی کنید از درون خانه مردم عکاسی نکنید و به زبان و فرهنگ آنها احترام بگذارید ، همچنین با همنشینی با این بومیان خونگرم اطلاعات خیلی کاملتری از این مقاله دریافت خواهید کرد که در نوع خود نایاب هستند .
امکانات رفاهی
برای رفاه حال گردشگران در این روستا یک بخش فرهنگی همراه با سفره خانه ای سنتی تعبیه شده که در صورت نیاز می توانید از آنها استفاده کنید ، جمع آوری گیاهان دارویی از اموریست که مسافران در این محل انجام می دهند و همچنین همراه داشتن دروبین عکاسی در این سفر الزامیست تا از تاریخ و زیبایی های منطقه تصوییربرداری نمایید.
اقامت در میمند
امروزه یک اقامتگاه بوم گردی با نام میمند در ابتدای روستا تعبیه شده که در صورت تمایل می توانید تجربه خواب در کیچه های باستانی را همراه با لوازم رفاهی مناسب کسب کنید ، همچنین در صورت تمایل می توانید از خود روستائیانی که منازل خود را به اجاره می دهند خانه کرایه کنید تا در توسعه اتصادی بومیان سهیم باشید ، همچنین در صورت همراه داشتن تجهیزات کمپینگ می توان در حاشیه روستا چادر خود را برپا نمایید .
شرایط جوی روستای میمند
آب و هوای میمند به طور کلی معتدل با خصوصیات مناطق کوهستانی می باشد ، به طور میانگین در تابستان بین ۲۰ الی ۳۵ و در زمستان بین ۰ الی ۱۰ درجه سانتیگراد می باشد که در روزهای سرد سال شاهد بارش برف هم در این مکان هستیم .
چگونه به روستای میمند بروم ؟
برای مراجعه به این محل از شهر یزد وارد شهرهای مهریز ، انار و شهر بابک شوید ، این مسیر در اتوبان یزد به کرمان واقع شده که از یزد سیصد کیلومتر فاصله دارد ، پس از عبور از شهر بابک و ورود به جاده سیرجان بندرعباس و طی مسیری ۱۰۰ کیلومتری با تابلوی ورودی میمند و شهر خاتون و یک پمپ بنزین روبرو می شوید ، اگر ساکن تهران هستید می توانید از اتوبوس های شهربابک استفاده کنید و از آنجا با تاکسی های دربستی به روستا بروید ، اگر قصد سفر هوایی دارید باید از پرواز تهران به سیرجان استفاده کنید .
سخن پایانی
شما می توانید نظرات ، سوالات و تجربیات سفر خود به این مکان را در بخش زیر کامنت کنید .
بیشتر بخوانید
2 پاسخ
امتیاز بینندگان:۵ ستاره
۸ سال گذشته اینجارو رفتم هیچ امکاناتی نداشت
الان خیلی بهتر شده