aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Moshirolmolk historical house

خانه مشیرالملک اصفهان

خانه مشیرالملک اصفهان
ezgif-1-eca2962dc6

خانه مشیرالملک یا خانه تاریخی مشیرالملک از زیباترین خانه‌های تاریخی اصفهان و یکی از جاهای دیدنی نزدیک میدان نقش جهان است، امروزه این خانه با تغییر کاربری به کافه مشیرالملک مورد توجه مسافران قرار دارد، شما می توانید علاوه بر بازدید از این عمارت قجری چشم نواز ، برای میل نوشیدنی هم لحظاتی در این محیط دلنشین سپری کنید، همچنین موزه هنرهای اسلامی در این محل دایر شده و ساعات بازدید از خانه مشیرالملک اصفهان همه روزه از ۸ صبح الی ۱۷ می باشد.

خانه مشیرالملک کجاست؟

برای رسیدن به خانه مشیرالملک دو مسیر پیش رو دارید، یکی از خیابان هاتف وارد کوچه یخچال شوید و آن را تا کوچه هارونیه ادامه دهید تا به درب اصلی خانه برسید، مسیر دیگر از میدان نقش جهان و بازار بزرگ اصفهان عبور می کند، از بازار وارد دروازه اشرف شده و آن را بازار سرای هندوها و کوچه یخچال ادامه دهید تا به خانه تاریخی مشیرالملک و این کافه برسید. پیدا کردن جای پارک در این منطقه امری محال بوده و یا خودروی سواری خود را در پارکینگ های عمومی خیابان هاتف قرار دهید و یا بدون خودرو و تاکسی راهی اینجا شوید.

کافه مشیرالملک

در خانه تاریخی مشیرالملک کافه مشیرالملک فعالیت می کند، انواع غذاهای سبک، دسر، نوشیدنی‌های سرد و گرم، دمنوش و چای در این محل  با کیفیت خوب و البته نرخ بالا سرو می شود که برای یک مرتبه تجربه شما خوب است، البته باید بدانید در ایام پیک سال همچون عید نوروز، تعطیلات آخر هفته و سایر تعطیلات تقویمی که مسافران زیادی به اصفهان سفر می کنند، پیدا کردن صندلی خالی در این کافه زمان بر می شود، توصیه می کنیم برای بازدید از این عمارت در اوایل هفته و تایم صبج مراجعه کنید تا دچار اتلاف وقت نشوید.

تاریخچه خانه مشیرالملک

خانه مشیرالملک انصاری از خانه‌های اشرافی دوره صفویه محسوب می‌شود. این خانه متعلق به خاندان مشیرانصاری از مستوفیان و منشیان دربار صفویه است که در دوره شاه‌عباس بزرگ از شیراز به اصفهان مهاجرت کرده و در آن سکنی گزیدند. تأثیرگذارترین چهره این خاندان میرزا حبیب‌الله مشیرالملک انصاری است. وی در سال ۱۲۵۷ ه.ق در اصفهان متولد شد و در سال ۱۲۸۸ ه.ق حاکم اصفهان شد.

قتل مشیرالملک با قهوه قجری

مشیرالملک در سال ۱۳۰۹ ه.ق در زمان ظل السلطان با قهوه قجری مسموم شد و به قتل رسید. پس از مرگ وی، خانه جهت استقرار کنسولگری پادشاهی پروس مورد استفاده قرار گرفت. این خانه بعدها به وسیلهٔ یکی از تجّار اصفهان به نام حسین چرمی و سپس حاج محمد سمائیان خریداری شد. در دوره تملک سمائیان جنگ ایران و عراق در گرفت و پناهندگان خوزستانی در خانه سکونت گزیدند.

ورودی خانه مشیرالملک

ورودی خانه در گوشه شمال غربی واقع و دارای سر در بزرگ و مجللی است که قوس نیم دایره ای بر فراز آن جلوه‌گری می‌کند. وجود این قوس موجب تمایز سر در این خانه از سایر خانه‌ها شده‌است. مجموعه ورودی شامل هشتی و دالان‌هایی است که یکی از آن‌ها به گوشه حیاط راه می‌یابد و دیگری به فضای اصطبل در شمال خانه منتهی می‌شود.

معماری عمارت مشیرالملک

این بنا از خانه‌های اشرافی دوره صفویه محسوب می‌شود و دارای فضاهای متنوع و تزئینات فراوان می‌باشد. حیاط مستطیل شکل خانه در سه جبهه شمالی، شرقی و غربی خود با فضاهای متعددی احاطه شده که در این میان جبهه شمالی با ارتفاعی نزدیک به سه طبقه مهم‌ترین بخش خانه را تشکیل می‌دهد. این جبهه شامل تالاری در میانه و چهار اتاق سه دری در دو طبقه طرفین آن است. هر یک از اتاق‌های سه دری در طبقه اول با سه در چوبی و در طبقه دوم به وسیله پنجره ارسی به فضای تالار گشوده می‌شوندکه در صورت باز بودن درها، مجموعه این فضاها به یکدیگر پیوند خورده، فضایی وسیع و یکپارچه را در دو طبقه پدیدمی‌آورند.

تالار در انتهای خود یک فضای شاه‌نشین با دو ستون پر تزئین دارد و از ضلع مقابل با ارسی عریض نه دهانه ای به حیاط مشرف می‌شود. دیوارها و سقف تالار پوشیده از تزئینات نقاشی، گچبری و آینه کاری است و ارسی آن با ارتفاعی معادل دو طبقه دارای گره چینی چوبی و شیشه‌های رنگی زیبائی می‌باشد. در زیر زمین این جبهه دو اتاق سه دری یک متر پائین‌تر از کف حیاط واقع شده‌اند. این فضاها ازاره‌های بلند کاشی فیروزه ای دارند و به وسیله پنجره‌های بزرگی از حیاط نور می‌گیرند.

حوض‌خانه مشیرالملک

حوض خانه مرتفع خانه در گوشه شمال شرقی آن نشسته، در طبقات اول و دوم غرفه‌هایی پیرامون خود دارد. در طبقه اول ضلع شمالی حوضخانه یک اتاق پنج دری مشرف به آن قرار دارد. ردیف نورگیرهایی به ارتفاع یک طبقه بر فراز حوضخانه این فضا را روشن می‌کنند. این نورگیرها با شیشه‌های رنگی متعدد خود در حوض هشت گوش وسط حوضخانه تلالوئی از نور و رنگ ایجاد کرده و به این طریق فضایی دلنشین پدیدمی‌آورند. دیوارهای حوضخانه دارای تزئینات گچبری و نقاشی به سبک اروپایی می‌باشد. بام حوضخانه با شیب چهار طرفه خود حجم شاخصی در مجموعه بنا به وجود آورده‌است.

جبهه شرقی، غربی و جنوبی خانه مشیرالملک

در جبهه شرقی خانه، تالاری وسیع و طویل در میانه و دو اتاق سه دری در دو سوی آن قرار دارد. شاه‌نشین این تالار به صورت اتاقی مجزا درآمده با دو اتاق دیگر در طرفین خود ارتباط کامل یافته‌است. این دو اتاق نیز به نوبه خود با سه دری‌های این جبهه مرتبطند. یک ایوان ستوندار فضاهای این جبهه را با حیاط پیوند می‌دهد.

جبهه غربی حیاط نیز نمایی مشابه جبهه شرقی دارد. ایوان‌های شرقی و غربی حیاط در میانه نما عقب نشسته و به این ترتیب بر محور فرعی حیاط تأکید کرده‌اند. جبهه غربی شامل چهار اتاق سه دری است و بر خلاف معمول راهرویی در میانه آن قرار گرفته‌است. با توجه به فضاهای جبهه شرقی به نظر می‌رسد جبهه غربی نیز تالاری در میانه خود داشته و بعدها این تالار به دو اتاق و راهروی بین آن‌ها تبدیل شده‌است.

بخش عمده جبهه جنوبی دیواری است که مشابه جبهه مقابل خود نما سازی شده و تنها دو اتاق سه دری به نام اتاق عکس و اتاق آینه در دو انتهای این جبهه قرار گرفته‌اند. اتاق آینه دارای تزئینات فراوان آینه کاری، گچ بری ونقاشی می یاشد ولی اتاق عکس آسیب دیده واز تزئینات آن چیزی بر جای نمانده‌است. آشپزخانه در گوشه جنوب غربی قرار دارد و از سه بخش شربت خانه، بخت و پز و انبار تشکیل شده‌است.

حیاط خانه مشیرالملک

حیاط خانه با حوضی وسیع و صلیبی شکل در وسط و چهار باغچه اطراف آن صورتی مرکز گرا به خود گرفته‌است. جداره‌های حیاط دارای ازاره‌های سنگی حجاری شده می‌باشند و قطعات کاشی و چوب‌های تزئینی به کار رفته در نماهای مختلف آن موجب ایجاد هماهنگی در کل حیاط شده‌است.

در پایان باید بدانید عکاسی در این خانه ممنوع بوده، همچنین نشستن روی حوض و خیلی از بخش‌های عمارت ممنوع است و باید این نکات را رعایت کنید تا دچار مشکل نشوید، موزه هنرهای اسلامی در بخش شاه نشین این خانه دایر شده که همه آنها با هزینه ۵۰ هزار تومان قابل بازدید هستند، منتظر نظرات شما درباره کافه و خانه تاریخی مشیرالملک اصفهان هستیم.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۴ رای
https://intoday.ir/?p=83077
van

ترلان کمیلی

بسیار سفر باید کرد تا پخته شود خامی

مطالب مرتبط
کاروانسرای گبر آباد قمصر
مهری شاپوری
1 دیدگاه
کارگاه سنتی گلاب طوبی قمصر
کوروش ابریشمی
2 دیدگاه
گلاب گیری گلبو قمصر
کوروش ابریشمی
2 دیدگاه
گلستان گلاب قمصر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
گلسرای قمصر با گلاب گیری طبیعی
کوروش ابریشمی
3 دیدگاه
Najafabad Kausar Hotel هتل کوثر نجف آباد اصفهان
مریم عظیمی
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
6 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

خانه تاریخی بسیار زیبا اما با مدیریت بسیار ضعیف و زیر صفر
تمامی سطوح پر از گرد و غبار بود به طوری که همه ما بار ها عطسه کردیم
پر از ممنوعیت بود و هرکار عادی ممنوع بود
۱.اجازه ورود به حیاط ممنوع
۲.عکس گرفتن با دوربین عکاسی از افراد ممنوع
۳.عکس گرفتن با حوض ممنوع
۴.عکس گرفتن روی صندلی های کافه ممنوع😐
۵. عکس از منو ممنوع
۶. استفاده از کافه تایم داشت
و کادر بسیار وحشی
به طور کل ما برای عکاسی با دوربین رفته بودیم اما از همان اول به ما گیر دادند و همه جا دنبالمان می آمدند.

برخوردشون بسیار خوب بود و مسئولشون جاهای مختلف رو توضیح داد. فقط قوانین عجیبی داشتند مثلا عکاسی مدلینگ یا با چادر رنگی ممنوع بود. محلش پایین شهر و یه جای خیلی شلوغ و بیزنسیه که بهتره پیاده بریدچون خیابونای اطرافش همش ترافیکه و ماشینا داخل هم قفل شدند.

فضای خیلی عالی و قشنگ داشت! هم یک خونه سنتی با بافت تاریخی مربوط به قاجار بود (البته قسمتی از خونه شامل حیاط خصوصی بود و بازدید حضوری نداشت) هم کافی شاپ سنتی داشت (آیتم های منو هم سنتی هم مدرن بودن) و هم حالت موزه با اشیای قدیمی مثل مهر سلطنتی شاه صفوی و یه گالری کوچولویی داشت از تابلو ها، ورودی ۲۰ هزار تومن برای این تاریخ بود و تا ساعت ۶ عصر هم باز بودند برای عکاسی با دوربین گویا باید از قبل هماهنگ کرد ولی با دوربین گوشی خیلی عکس های قشنگی میشد گرفت به خصوص با شیشه رنگی ها، کافی شاپ منوی خلاقی داشت و ما فالوده روح افزا (همون فالوده یزدی) سفارش دادیم خوب بود تنها نقطه ضعفش گرم بودن بیش از حد بود اگه در کافه و فضای بازدید کولر خنک می‌گذاشتند خیلی بهتر بود

یک مکان تاریخی با معماری بی نظیر
قیمت بلیط نسبتا مناسب و خوب بود.
توضیحات کارشناس مسئول بنا هم جالب و زیبا بود.
پیشنهاد میکنم حتما از این مکان زیبا بازدید کنید.

جای بسیار زیبایی هست تاریخ جالبی داره البته هیچ راهنمایی نداره و جایی هم چیزی ننوشته باید گوگل کنید. حیاط بازدید ندارد و به قول خودشان شخصی است به نظرم به نسبت قیمت بلیط حداقل یه نفر را میگذاشتند توضیح بدهد. مدام هم درباره حجاب تذکر میدادند.

تنها حسنش فقط خود زیبایی مکانه ولی دست یک مشت انسان نادان و وحشی افتاده واقعا متاسفم ک اینگونه مخاطب قرار شون میدم ورودی ۴۰ هزار تومنی در صورتی ک اجازه بازدید حیاط ندارین و هنگام عکس گرفتن با حالت بسیار بد به شما نگاه میکنن از بدو ورود ب این مکان دنبال شما راه میفتن و چشم بر نمی‌دارند با نگاه های زننده بسیار بد و رفتار سخیف در حد گشت ارشاد… متاسفم ک این مکان فرهنگی دست یک مشت بی فرهنگ افتاده مدیریت این مجموعه در جواب اینکه چرا نگهبان مجموعه تون باید چشم پلشت باشه میگه حجاب رو حفظ کنید تا کسی نگاه نکنه شما در نظر بگیرید تباهی اوضاع رو… یعنی هنگام بازدید احساس می‌کنید وارد مساجد قرن دو هجری شدید با طرز رفتار مدیریت اونجا

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 45 دقیقه
ساعت دسترسی : 08:00 تا 17:00
هزینه ورودی : 50.000 تومان
ثبت شده در : 
ثبت شده در : با شماره ۲۹۷۷۶ در سال 19 بهمن 1388 در آثار ملی ایران - خانه مشیر الملک انصاری
قدمت این مکان : صفویه
نوع کاربری : خانه تاریخی، موزه اسلامی، کافی شاپ سنتی
توضیحات بیشتر
امکانات رفاهی : اطلاعات، کافه، آنتن دهی موبایل، نیمکت
ملزومات سفر : موبایل، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس : ایران، استان اصفهان، اصفهان، میدان نقش جهان، کوچه یخچال، کوچه هارونیه
شماره تماس : 03132223230
وب سایت : http://www.islamic-museum.com/