مسجد نصیرالملک یکی از مهمترین جاهای دیدنی شیراز واقع در خیابان لطفعلی خان زند است، مسجد نصیرالملک در بین مردم به مسجد صورتی رنگ شهرت دارد که قدمت آن به قرن نوزدهم میلادی بر می گردد، بهترین زمان بازدید از مسجد نصیرالملک برای تماشای نورهای رنگی عبوری از پنجرههای این مسجد تاریخی از ساعت ۱۱ تا یک ظهر است، خیلی از بلاگرها و یوتیوبرهای ایرانی و خارجی برای ثبت عکس و فیلم در یکی از زیباترین لوکیشنهای تاریخی شیراز به مسجد نصیرالملک مراجعه می کنند.
شاید از خودتان بپرسید چرا به مسجد نصیرالملک ، مسجد صورتی می گویند! این لفظ اولین بار توسط یک گردشگر فرانسوی در پیج فیسبوکش استفاده شد و از آن پس خیلی از گردشگران به علت بازی رنگها و کاربرد نور خورشید در داخل این مسجد آن را مسجد صورتی شیراز خطاب می کنند، گرچه نورهای زرد، قرمز، آبی و سبز هم در بخشهای مختلف مسجد نصیر مشاهده می شود.
ایوان جنوبی و شمالی مسجد نصیرالملک
مسجد نصیر دارای دو ایوان در قسمت شمالی و جنوبی است که با هم قرینه نیستند. در جبهه شمالی مسجد ۴ غرفه در دو طرف ایوان دیده میشود این ایوان شمالی (شاه نشین) فرم کانه پوش است با مقرنس کاری زیبا سقف آن نیز دارای طرحی نو و ابتکاری است. در قسمت جنوبی ایوانی با دو گلدسته وجود دارد. در حیاط حوض سنگی مستطیل شکل و بزرگی وجود دارد که فوارههای سنگی نیز در وسط ان است. در ضلع شمالی مسجد تاق بلندی مشهور به تاق مروارید قرار دارد که تمام بدنه و سطح بیرونی و درونی آن کاشی کاری هفت رنگ شدهاست. دو تاق نمای کوچک دیگر در دو سوی تاق مروارید قرارگرفتهاست. در ضلع جنوبی نیز تاق نمایی وجود دارد که تمام بدنه و سطح بیرونی و درونی آن کاشیکاری شدهاست
تاریخچه مسجد نصیرالملک
این بنا به دستور علی ملاباشی ملقب به نصیرالملک، که از سلسله ملاباشیون بود،ساخته شد. معماری آن کار محمد حسن معمار بودهاست. ساخت آن حدود ۱۲ سال و از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ خورشیدی به طول انجامیدهاست. مرمت، حفظ و نگهداری این بنا با رعایت استانداردهای بینالمللی مرمت آثار تاریخی از سالها پیش توسط موقوفه نصیرالملک به تولیت محمود قوام آغاز شده و همچنان ادامه دارد. در و پنجرههای رنگین شبستان این بنا توسط دو استاد بزرگ نجار شیرازی بنامهای استاد محمد جعفر و استاد محمد رحیم در زمان احداث این بنا ساخته شد. و در سال ۱۳۴۸ خورشیدی توسط میرزا آیت باز سازی گردیدهاست.
سبک معماری مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک از دیدگاه کاشی کاری از ارزندهترین مساجد ایران و از دیدگاه ساختمانسازی به ویژه مقرنس بیمانند است مساحت آن ۲۸۹۰ متر مربع و زیربنای آن ۲۲۱۶ متر مربع است در این مسجد از شیشههای رنگی استفاده شده به همین علت آن را مسجد صورتی ایران نیز میگویند. مسجد یک سر در ورودی دارد و دو ورودی دیگر آن به کوچهٔ جنوبی و مسجد و به امامزادهٔ جنب آن مرتبط است.
کاشیکاریهای مسجد نصیرالملک
ورودی اصلی مسجد از کاشی هفت رنگ با تزیینات فراوانی از گل سرخ گل زنبق شیراز است. این سردر دارای دو جرز است و هر جرز به سه قسمت تقسیم شده و در بالای آن یک تابلو با کاشی هفت رنگی قرار دارد سردر با یک فرورفتگی قرار دارد در چوبی مسجد دارای قابی سنگی با تزیینات اسلیمی و سنگ یکپارچه بزرگ است و روی آن یک قوس پنج او هفت به کار رفته در بالای قاب سنگی یک کتیبهٔ کوچک که سنگی با شعر شوریده شیرازی و تاریخ ساخت آن با خط نستعلیق آمدهاست.
هشتی مسجد نصیرالملک
از ورودی اصلی مسجد وارد هشتی میشویم که با یک پیچ ۹۰ درجه در سمت چپ به راهرویی میرسد که به حیاط مسجد وصل میشود این هشتی با آجر ساخته شده و تنها به قرینه در ورودی تابلوی از کاشی نصب گردید که در پایین این تابلو شعر معروف سعدی و نام معماران آماده است. حیاط این مسجد به شکل چهار گوش است که در میان آن یک حوض به طول و عرض ۴/۵ _۱۶/۵ متر در مقابل ایوان مسجد احداث شده و دور تا دور ایم مسجد با کاشی هفترنگ تزیین شده. این مسجد دارای دو ایوان است ایوان شمالی که با ارتفاع هشت متر ساخته شده و ایوان جنوبی که فاقد کاربری خاصی میباشد به منظور قرینهسازی با ایوان شمالی ایجاد شده. طاق نمای سمت ایوان جنوبی به علت وجود دو در که یکی به داخل اتاق کوچک ایجاد شده و دیگری به گلدستهها راه دارد تقارن خود را از دست دادهاند.
شبستانهای مسجد نصیرالملک
این مسجد دو شبستان دارد یکی در غرب و دیگری در شرق شبستان شرقی یک شبستان زمستانی بوده که به سمت قبله است همچنین در هوای بسیار گرم تابستان میبایست مورد استفاده قرار میگرفت که جهت جلوگیری از تابش مستقیم نور آفتاب و گرم شدن شبستان طراحی شدهاست. در پشت این شبستان دری است که به چاه بزرگی باز میشود که به ان گاو چاه میگویند این قسمت محل نگهداری حیوان آبکش هدایت گردیدهاست.
شبستان غربی مسجد نصیرالملک
شبستان غربی یکی از زیباترین شبستانهای مساجد ایران است که با تزیینات کاشی و آجر با نقاشیهایی از گل سرخ کار شده بود اما تعمیراتی در حدود ۷۰ سال قبل روی ان انجام شده بود که کاشی فیروزهای روی ان را پوشاند. ستونهای مسجد نصیرالملک یکی از زیباترین ستونهای اماکن تاریخی شیراز است که با یک سری گلدان شروع میشود این شبستان دارای ستون ۶ تائی است که دو طاق چشمه پوشش سقف را نگه داشته پوششها از کاربندی ۲۲ است هفت طاق چشمهای در بین دو ستون قرار دارد در انتهای این ردیف و چشمهای کاشی کاری شده به محراب فوقالعاده زیبا میرسیم.
مسجد نصیرالملک در قاجاریه
بدنه این مسجد عمدتاً اجر است اما معمار برای پرهیز از یکنواختی دیوار کاشی آوردهاست در شبستان غربی یک محراب بسیار زیبا با ایجاد یک فرورفتگی در بدنه چوبی شبستان ایجاد گردیده. مسجد نصیر الملک معماری ایران در زمان قاجار است که مانند یک نگین میدرخشد که بعد از ان معماری مذهبی دچار افول شد. تمام سقف، داخل و بیرون آن کاشی کاری رنگارنگ شدهاست و بر روی آن آیات قرآنی نوشته شدهاست در سمت جنوب طاقی وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مروارید است و تمام سطح بیرونی و داخلی آن کاشیکاری شده و سقف آن مانند طاق شمالی مقرنسکاری گشتهاست در پایان نام محمد حسن معمار و محمدرضا کاشی پز که از معماران و سازندگان بنا بودهاند و نیز تاریخ شروع آن در ۱۲۹۳ ه. ق؛ و اتمام آن در ۱۳۰۵ ه.ق ذکر شدهاست.
صحن شمالی مسجد نصیرالملک
مسجد دارای صحن وسیعی میباشد که در سمت شمال مسجد قرار گرفتهاست. در ورودی دارای طاق نمایی بزرگ است، که سقف آن با کاشیهای رنگارنگ مزین گشتهاست. درهای ورودی این مسجد، دو در بزرگ چوبی است که در بالای آن بر روی سنگ مرمر شعری از شوریده شیرازی به مناسبت سازنده مسجد و سال اتمام آن نوشته شدهاست. مسجد دارای دو شبستان شرقی و غربی است. شبستان غربی که پوشش آجری دارد و بیشتر بروی آن کار شده و زیباتر است٬طاق این شبستان بر روی ستونها سنگی و با طرح مارپیچ بر روی آن در دو ردیف ششتایی و به تعداد دوازده عدد به نیت «دوازده امام» قرار گرفتهاست و همچنین این شبستان دارای هفت درگاه که آن را به صحن مسجد مرتبط میکند،
آیات قرآنی و هفت درب چوبی مسجد نصیرالملک
با هفت در چوبی با شیشههای رنگارنگ میباشد. مهارت استاد حاج میرزا آیت در ساخت این در و پنجرههای رنگین بی بدیل است. سنگتراشی و تزیین این شبستان الهام گرفته شده از مسجد وکیل شیراز است. طاق و دیوارهای این شبستان با کاشی کاریهای زیبا تزیین شدهاست. کف آن با کاشیهای فیروزهای و سقف آن با نقش گل و بوته و آیات قرآنی مزین گشتهاست. این شبستان در واقع شبستان تابستانه محسوب میشود.
شبستان شرقی مسجد نصیرالملک
شبستان شرقی که به زیبایی شبستان غربی نیست، شبستان زمستانه به حساب میآید، دارای هفت ستون بدون طرح و ساده است و در یک ردیف در وسط قرار گرفتهاند. در جلوی شبستان شرقی، ایوانی قرار گرفته که با هشت طاق نما از حیاط مجزا گشتهاست. در ان شبستان دری وجود دارد که به یک گاوچاه گشوده میشود. همچنین در این مکان یک حوضچه و یک دالان جهت تردد گاو اب کش از چاه نیز موجود است. هر دو شبستان بر خلاف معمول به خاطر جهتگیری ساختمان قبله در امتداد محور قبله واقع شدهاند. در دالان شمالی سنگ نوشتهای وجود دارد که شعر زیر از سعدی بر روی آن حک شدهاست:
غرض نقشی است کز ما بازماند | که هستی را نمیبینم بقایی | |
مگر صاحبدلی روزی به رحمت | کند در حق استادان دعایی |
ایوان شمالی و جنوبی مسجد نصیرالملک
مسجد دارای دو ایوان شمالی و جنوبی است که شبیه هم نیستند و ایوان شمالی زیباتر از ایوان جنوبی است. ایوان شمالی دارای سه نیم طاق در سه طرف است و از سمت چهارم به صحن راه دارد، همچنین این ایوان داری ۴ غرفه است و سقف میانی آن با مقرنس کاری و کاسهسازی پنج کاسه مزین گشتهاست. ایوان جنوبی نیز دارای دو گلدسته است و در حیاط آن نیز حوضی مستطیل شکل و سنگی با فواره وجود دارد.
طاق مروارید مسجد نصیرالملک
در سمت شمالی مسجد، طاقنمایی به نام طاق مروارید وجود دارد، که تمام سقف، داخل و بیرون آن کاشی کاری رنگارنگ شدهاست و بر روی آن آیات قرآنی نوشته شدهاست و در دو طرف این طاق نما دو طاق کوچکتر نیز وجود دارد. در سمت جنوب نیز طاقی وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مروارید است و تمام سطح بیرونی و داخلی آن کاشیکاری شده و سقف آن نیز مانند طاق شمالی مقرنسکاری گشتهاست. بر روی آن نیز دو گلدسته وجود دارد که در ورودی این دو گلدسته دو طاق نمای کوچکتر در دو طرف طاق اصلی وجود دارد.
کاربری مسجد نصیرالملک
مرمت و نگهداری این بنای باشکوه با رعایت استانداردهای بینالمللی از سالها پیش آغاز شده. مسجد دارای دو دوره تعمیرات میباشد یک دوره مربوط به خودرو در ۷۰ سال قبل که به جز تعمیر پوشش کف تعمیر دیگری نداشته. تعمیر دوم از سال ۱۳۷۰ آغاز و تا سال ۱۳۸۵ ادامه داشتهاست امروز هم تعمیراتی در مسجد در حال انجام شدن است هزینهٔ آن از درآمد موقوفات مسجد به وسیلهٔ ادارهٔ کل اوقاف و امور خیریه فارس هماکنون نیز توسط موقوفه نصیرالملک تحت نظاره ادارهٔ بقای متبرکه و امور دینی فرهنگی ادارهٔ کل تأمین میشود. مرمت آثار تاریخی در بخشهای گوناگون عبارتند: از مقاومسازی پی ساختمان، ایجاد کانال دفع نم، مقاومسازی و دوخت و دوز ترکها، مقاومسازی پوستهٔ اصلی ایوان شمالی، نوسازیهای کانالهای دفع آب، تعمیرات کامل بدنه داخلی.
اطراف مسجد نصیرالملک
پیاده روی در خیابان لطفعلی خان زند از مهمترین مناطق گردشگری شیراز لذت خاصی دارد، در این شیرازگردی می توانید بعد از بازدید مسجد از دیگر جاهای دیدنی شیراز نظیر نارنجستان قوام، شهربازی و خانه بازی ایران پارک، مسجد جامع عتیق، بازار و مسجد وکیل و دهها محل قدیمی دیگر دیدن کنید، نقشه مسجد نصیرالملک در بخش جزئیات به شما در این سفر کمک می کند، منتظر امتیاز و نظرات شما هستیم.
بیشتر بخوانید
- مجتمع تفریحی گردشگری سرزمین سبز صدرا شیراز
- نزدیک ترین مهمانپذیرها به پایانه امیرکبیر شیراز
- نقشه شیراز
- جاذبه های نزدیک ایستگاه مترو زندیه
- آب انبار وکیل
13 پاسخ
مسجد نصیر الملک در شهر شیراز و استان فارس قرار دارد
این بنا به دستور میرزا حسن علی خان ملقب به نصیرالملک، که از اعیان و اشراف شیراز بود، ساخته شد. معماری آن کار محمد حسن معمار بوده است. ساخت آن حدود ۱۲ سال و از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ خورشیدی به طول انجامیده است. مرمت، حفظ و نگهداری این بنا با رعایت استانداردهای بینالمللی مرمت آثار تاریخی از سالها پیش توسط موقوفه نصیرالملک به تولیت محمود قوام آغاز شده و همچنان ادامه دارد. در و پنجرههای رنگین شبستان این بنا توسط دو استاد بزرگ نجار شیرازی بنامهای استاد محمد جعفر و استاد محمد رحیم در زمان احداث این بنا ساخته شد. و در سال ۱۳۴۸ خورشیدی توسط میرزا آیت باز سازی گردیده است.
این بنا مربوط به دوره قاجار می باشد و با شماره ۳۹۶ در تاریخ سی ام خرداد ماه سال ۱۳۵۸ جزو آثار ملی به ثبت رسیده است
من دیدن این مسجد رو به همه توصیه میکنم هربار که به شیراز اومدم از این مسجد دیدن کردم
وتوصیم اینه که صبح خیلی زود به دیدن این مسجد بیاید تا بتونید تو بهترین حالت رنگیش این مسجد رو ببینی
خیلی جای قشنگی هست و دیدنی با معماری بسیار بسیار زیبا… آینه کاری های متنوع و قشنگ دارای فضای خوب مخصوص گردشگری حتما فصل بهار بیایید