موزه ملی ایران در تهران به عنوان بزرگ ترین موزه باستان شناسی ایران زمین شناخته می شود و در آن از دوره آریایی ها تا قاجاریه و جمهوری اسلامی اشیا و اسناد تاریخی به نمایش در آمده است، بی شک از مهم ترین موزه های تاریخی ایران موزه ملی می باشد که در این پست به صورت کامل با آن آشنا خواهید شد، همراه این تودی باشید.
موزه ملی ایران
در موزه ملی ایران بالغ بر ۳۰۰ هزار شی و آثار تاریخی چشم انتظار گردشگران را می کشد، این موزه هشتاد ساله از قدیمی ترین موزه های قاره آسیا می باشد و در عین حال در بین ۱۰ موزه برتر کره زمین جا خوش کرده است، بازدید از موزه برای شناسایی بیشتر پیشینه اصیل ایران زمین به نسل های امروزی پیشنهاد می شود که در ادامه با بخش های مختلف آن آشنا خواهید شد.
تاریخچه موزه ملی ایران
در سال ۱۲۹۵ هجری شمسی اولین موزه ایران در ساختمان وزارت معارف کشور و در جوار مدرسه دارالفنون افتتاح گردید که در ان سالها فقط تعداد دویست و هشتاد شی تاریخی از دفینه و سفال های تاریخی به نمایش گذاشته شده بود، با روی کار آمدن پهلوی اول این موزه به کاخ مسعودیه منتقل گردید و پروژه ساخت موزه و کتابخانه با همکاری یک کمپانی مشهور فرانسوی استارت خورد.
ساخت ساختمان موزه ملی ایران در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی با معماری آقای حاج عباسعلی معمار آغاز گردید و در سال ۱۳۱۶ شمسی به پایان رسید، این ساختمان در وسعت یازد هزار متر مربع و در سه طبقه و سردر زیبا با معماری ایرانی از زیباترین سازه های دوران پهلوی اول به شمار می رود.
در ادامه ارتقای موزه ملی ایران ساختمان دیگری در سال ۱۳۲۳ شمسی شروع به ساخت شد که قرار بر این بود در آن ساختمان موزه دوران سالامی و اشیای پس از اسلام به نمایش در آید که البته با توجه به وقایع تاریخی این پروژه تا سال ۱۳۷۵ هجری شمسی کنسل شد و در همان سال بود که درب های موزه دوران اسلامی به روی گردشگران باز گردید.
موزه ملی ایران دارای دو سالن بازدید با نام های سالن ایران باستان و سالن اسلامی می باشد :
موزه ایران باستان
این ساختمان سرخ رنگ که به عنوان اولین موزه کشور ایران شناخته می شود دارای دو طبقه می باشد و در آن لوازم دیدنی و عتیقه آریایی ها تا قاجارها و پهلوی قابل رویت هستند، این موزه دارای هفت تالار دیدنی است که در یکی از تصاویر نقشه آن برای شما نمایش داده شده است.
در ادامه با بخش های مختلف موزه ایران باستان بیشتر آشنا خواهید شد :
پارینه سنگی قدیم – تالار اول موزه ایران باستان
هر نوع وسیله ای که مربوط به دوران پارینه سنگی در فلات مرکزی ایران کشف شده اند در این موزه قابل رویت هستند، این دوره مربوط به بیش از ۲۴۰ هزار سال قبل می باشد و در آن شیوه زندگی انسان های اولیه در ایران قابل دیدن است.
پارینه سنگی میانی – تالار دوم موزه ایران باستان
در واقع اشیای موجود در این بخش به ۲۳۰ الی ۴۰ هزار سال قبل بر می گردد جایی که نئاندرتال ها و انسان های هوشمند با یکدیگر در جنگ بودند و در فلات مرکزی ایران جایی بین خراسان امروزی و سیستان و بلوچستان زندگی می کردند ، از فسیل حیوانات تا سنگ های چخماق اولیه در این تالار قابل رویت هستند.
پارینه سنگی جدید – تالار سوم موزه ایران باستان
همانطور که می دانید باهوش ترین انسان های اولیه در بین حدود ۴۰ الی ۲۰ هزار سال قبل در فلات مرکزی ایران زندگی داشته اند ، شیوه زندگی انسان های هوشمند در دوره عصر یخبندان و لوازم مورد استفاده آنها برای زندگی در این تالار به نمایش در آمده است.
دوره نوسنگی – تالار چهارم موزه ایران باستان
در این تالار شما از اشیا و اسنادی که مربوط به بین ۱۰ الی ۵ هزار سال قبل می باشند می توانید بازدید نمایید، در واقع این دوران را دوران روستانشینی و تشکیل ابتدایی شهرها می دانند، در این دوره اتفاقات مهمی رخ داد که از جمله آنها می توان به اقامت یکجا نشینی و اهلی کردن برخی حیوانات وحشی اشاره کرد، از مهم ترین کشفیات مردم در آن سالها می توان به اختراع سفال ، اختراع مهمر برای تجارت و اشیای زینتی سنگی و سفالی می باشند که در این سالن قابل رویت هستند.
موزه دوران تاریخی – طبقه دوم موزه ملی ایران
در این طبقه شما با هفت سالن مربوط به دوره های مختلف تاریخی عیلامیان تا هخامنشیان و ساسانیان روبرو می شوید که به صورت مختصر به شرح زیر می باشند :
تالار مفرغ
مفرغ یکی از دوره های تاریخی ایران باستان می باشد که مربوط می شود به بین ۱۵۰۰ الی ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد حضرت مسیح ، مفرغ خود نوعی آلیاژ از مس و قلع می باشد که با اختراع آن در این دوره توسط ایرانیان باستان اتفاقات مهمی در زندگی و جنگ های آن دوران داشت، در آن دوران با آلیاژ مفرغ ظروف فلزی، نیزه، لوازم جنگی و لوازم تزئینی زیادی ساخته شد که در امنیت بومیان آن دوره تاثیر بسزایی داشتند.
تالار دوره عیلامیان
مهم ترین سالهای دوره عیلامیان در ایران بین ۲۷۰۰ الی ۳۳۰۰ سال قبل از میلاد حضرت مسیح برمیگردد که در موقعیت جغرافیایی استان فارس کنونی زندگی می کردند، البته خود این دوره شامل عیلامی میانی، عیلامی کهن و عیلامی جدید است و در این تالار مهم ترین اثر کشف شده ایران یعنی زیگورات چغازنبیل قابل بازدید است که خود این اثر در فهرست میراث جهانی یونسکو به چشم میخورد.
تالار دوره آهن
در دوره آهن همانطور که از نامش مشخص است با اختراع این فلز شیوه زندگی مردم ایران به طور که تغییر کرد و با ساخت جام های فلزی، شمشیر و نیزه های پیشرفته مردم توانستند در مقابل تهاجم قبایل وحشی جان سالم بدر ببرند، در این تالار شما کشفیات مربوط به دوره آهن روبرو می شوید که جز زیباترین بخش های موزه دوران تاریخی موزه ملی ایران می باشد.
تالار دوره هخامنشیان
در دوره هخامنشیان که به واسطه کوروش کبیر ایجاد گردید اشیای مربوط به قوی ترین حکومت ایران باستان را مشاهده خواهید کرد، از مهم ترین کشفیات مردم در آن دوره می توان به ساخت سکه برای تجارت و آجر های خشتی اشاره کرد که در تالار دوره هخامنشیان از مجسمه های سنگی کوروش و داریوش تا کتیبه هایی با خط میخی و عیلامی قابل رویت هستند.
تالار دوره سلوکیان
در دوره سلوکیان که به بین ۵۰۰ الی ۳۰۰ سال قبل از تولد حضرت مسیح بر می گردد بیشتر اثار یونانی قابل رویت هستند، این حکومت پس از حمله وحشیانه اسکندر به هخامنشیان روی کار آمد و چندین سال در ایران حکومت کردند.
تالار دوره اشکانیان
۵۰۰ سال حکومت اشکانیان از ۲۵۰ قبل تا ۲۵۰ بعد از میلاد مسیح از دیگر حکومت های مشهور و قدرتمند ایرانی بود که در آن حکومت اختراعات مهمی در زمینه سلاح های جنگی و ساخت شیشه های تزئینی صورت گرفت.
تالار دوره ساسانیان
حکومت ساسانیان از سال ۲۲۴ پس از میلاد کنترل ایران را بدست گرفتند که در طول حکومتشان اختراعات مهمی نظیر کشف پارچه، ساخت منازل مستحکم و لوازم تزئینی صورت گرفت و در این تالار با مهم ترین کشفیات مربوط به آن دوره روبرو خواهید شد.
موزه اسلامی – موزه ملی ایران
ساختمان دیگری از جنس سنگ مرم در کنار موزه ایران باستان با نام موزه اسلامی وجود دارد که در آن اشیا و اسناد تاریخی از دوره پس از اسلام در ایران قابل رویت هستند، ساختمان این موزه در میحطی به مساحت ۴ هزار متر مربع ایجاد گردید و دلایل مختلف تا سال ۱۳۷۵ شمسی غیر فعال بود، این موزه دارای ۶ تالار نمایشی مربوط به دوره های مهم تاریخی پس از ورود اسلام به ایران می باشد که در ادامه به صورت مختصر با این تالارها اشنا خواهید شد.
موزه اسلامی – طبقه دوم
در این طبقه از موزه اسلامی آثاری از دوره های مختلف تاریخی نظیر دوره های اوایل اسلام، دوره سلجوقیان و دوره ایلخانی به نمایش در آمده اند که به شرح زیر هستند :
تالار صدر اسلام – موزه اسلامی
در تالار صدر اسلام که مربوط به دوره های حکومت طاهریان، آل بویه، سامانیان و غزنویان می باشد آثاری از قبیل گچ بری های اسلامی، اسناد تاریخی، پوست حیوانات ، لباس های تاریخی، سکه نقره و طلا در معرض نمایش هستند.
تالار سلجوقیان – موزه اسلامی
سلجوقیان در قرن ۵ ام هجری قمری در ایران روی کار آمدند و بیشتر در نواحی شرقی ایران نظیر استان گلستان و خراسان زندگی می کردند ، در این تالار قرآن های تاریخ با خط کوفی و سکه های ضربی و اسناد تاریخی متعددی وجود دارد.
تالار ایلخانیان – موزه اسلامی
حکومت ایلخانیان حکومتیی بود که توانست مغول های وحشی را پس از حمله چنگیز خان به ایران شکست دهد و حکومت خود را آغاز نماید، در آن دوران اختراعات متعددی در زمینه سفالگری ، سکه ، فلز و ساخت شمشیر در ایران صورت گرفت که مهم ترین آنها در تالار ایلخانیان به نمایش در آمده است.
موزه اسلامی – طبقه اول
در طبقه اول موزه اسلامی تالارهایی مربوط به دوره های مختلف تاریخی نظیر تیموریان تا قاجاریه به چشم میخورد که به صورت مختصر به شرح زیر هستند :
تالار تیموریان
در ادامه معرفی بخش مختلف موزه ملی ایران و موزه دوران اسلمی به تالار تیموریان می رسیم، در این تالار اسناد و لوازم مربوط به دوره حکومت تیمور در ایران قابل رویت هستند .
تالار صفویان
حکومت صصفویان از بهترین حکومت های پس از اسلام بودند که با ساخت و سازهای مشهورشان در شهرهای اصفهان و مشهد نام خود را در کتب تاریخی جاودانه کردند، در این تالار کتیبه ها، آثار خوشنویسی، پارچه های ابریشمی و ظروف مختلف به چشم میخورند.
تالار قاجاریه
قاجارها گرچه حکومتی بسیار ضعیف بودند اما اثار تاریخی بسیاری از خود به جای گذاشتند، آنها پایتخت ایران را به تهران تغییر دادند و در سال ۱۳۰۴ برای همیشه از تاریخ ایران زمین خط خوردند.
تالار قرآن موزه اسلامی
در این تالار زیبا شما ایات قرآنی متعددی با خط کوفی، نستعلیق و عربی مشاهده خواهید کرد که برخی از آنها به روی پوست حیوانات، سنگ و ظروف سفالی درج شده اند.
امکانات رفاهی موزه ملی ایران
در موزه ملی ایران برای رفاه حال گردشگران امکانات رفاهی خوبی در نظر گرفته شده است که ازجمله آنها می توان به راهنمای گردشگری، کافه رستوران، سرویس بهداشتی، اطلاعات، نمایشگاه های دائمی، خط بریل ویژه نابینایان، کتابخانه ملی ایران، غرفه فروش صنایع دستی و گردشگری اشاره کرد، همچنین بخش امانات برای تحویل ساک و کیف همراه خودتان ، امکان دانلود اپلیکشین اندروید و ای او اس موزه ملی ایران در همان ورودی موزه و آنتن دهی خوب موبایل از دیگر امکانات این موزه است.
قوانین بازدید موزه ملی ایران
- مکالمه با تلفن در داخل موزه ملی ایران ممنوع است.
- توهین به ماموران داخل با بازداشت شخص برخورد خواهد شد.
- در صورت وقوع مشکلات اورژانسی هر چه سریعتر باید موزه را ترک کنید.
- تبلیغات در داخل موزه ملی ایران ممنوع است.
- خردسالان خود را روی شانه هایتان قرار ندهید.
- عکاسی فقط بدون فلاش امکان پذیر است.
چگونه به موزه ملی ایران بروم
برای مراجعه به موزه ملی ایران کار راحتی در پیش دارید، با مترو باید در ایستگاه حسن اباد پیاده شوید تا با کمی پیاده روی به موزه ملی ایران رسید؛ با اتوبوس می توانید در ایستگاه پارک شهر از آنها پیاده شوید و با کمی پیاده روی به موزه برسید و با تاکسی و خودروی شخصی از هر منطقه ای می توانید به آدرسی که در ابتدای مطلب عنوان شد بروید.
سخن پایانی
شما می توانید نظرات، سوالات و تجربیات خود را درباره موزه ملی ایران در بخش زیر کامنت کنید.
بیشتر بخوانید
یک پاسخ
امتیاز بینندگان:۵ ستاره