aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > ایرانگردی > بوم‌گردی > روستای نای‌بند طبس
Nay Band Village

روستای نای‌بند طبس

تصاویر روستای نایبند طبس
ezgif-1-eca2962dc6

روستای نای‌بند از زیباترین روستاهای کویری طبس است، فاصله طبس تا روستای نای‌بند ۲۰۸ کیلومتر معادل ۲:۳۰ دقیقه رانندگی است، جاهای دیدنی نایبند طبس شاید شمار ا شگفت زده کند! این روستای پلکانی کویری در بخشی سرسبز و کاملا بومی و در بخشی دیگر کویرهای نایبند خودنمایی می‌کنند! روستای نای‌بند در بین علاقه‌مندان به ده‌گردی و بوم‌گردی به عنوان تنها و زیباترین روستای پلکانی کویری ایران شناخته می‌شود و با سبک معماری سازه‌های تاریخی‌اش در بین گردشگران از محبوبیت بالایی برخوردار است.

روستای نای‌بند کجاست؟

این روستا از توابع شهر طبس در استان خراسان جنوبی می‌باشد. که با کمک نقشه روستای نای‌بند طبس در ابتدای مطلب از هر کجایی که هستید، می‌توانید این روستای دیدنی را مسیریابی کنید. در مقالات قبلی معرفی روستاهای ایران به معرفی کامل روستای اصفهک طبس ، روستای سرولات رودسر ، روستای برغان ساوجبلاغ و روستای فهرج یزد پرداختیم، حال در این مقاله همراه با خبرنگار ویژه این تودی سری به روستای نای‌بند طبس زده‌ایم تا با زیبایی‌های این دهکده کویری بیشتز آشنا شوید، همراه ما باشید.

تصاویر روستای نایبند طبس

جاهای دیدنی نایبند

با نزدیک شدن به روستای نایبند طبس، سرسبزی روستا و درختان نخل سر به فلک کشیده در باغ‌های آن تعجب شما را بر می‌انگیزد، روستایی در قلب کویر طبس در استان خراسان جنوبی چگونه چنین سرسبز می‌باشد، علت آن وجود قنات‌ها و آب و هوای خوب حاکم بر نای‌بند است و همین موضوع باعث شده تا شرایط زندگی در آن برای بومیان محیا باشد.

۱- خانه های پلکانی در نای‌بند

خانه‌ها در روستای نای‌بند به گونه‌ای ساخته شده‌اند که شباهت فراوانی به روستاهای ماسوله گیلان و ابیانه در اصفهان دارد و البته شاید شیب این منازل پلکانی کمی کمتر نسبت به آن‌ها باشد، ولی دقیقا همانند آن‌ها پشت بام خانه‌های زیرین به عنوان حیاط خانه های بالاتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۲- معماری ساباط در روستای نای‌بند

در کوچه پس کوچه‌های روستای نای‌بند طبس طاق‌هایی را مشاهده خواهید کرد که بومیان به آن‌ها ساباط می‌گویند، ساباط کلمه ایست نزدیک به رباط که در این مناطق از روستا مردم برای ملاقات و گفتگو با یکدیگر جمع می‌شوند تا از گزند هوای گرم و سرد دور باشند.

۳- برجک های نگهبانی نای‌بند

با توجه به قدمت بالای روستای نای‌بند در آن امروزه سه برجک نگهبانی از ۴ برجک نگهبانی دیده می‌شود که در قرن‌های قبلی بومیان برای محافظت از خود و خانواده به صورت نوبتی شیفت می‌دادند و با گذشت سال‌ها این برجک‌ها از چهره اصلی خود دور شده‌اند، ولی همچنان می‌توانید آن‌ها را از نزدیک مشاهده کنید.

۴- امامزاده روستای نای‌بند

در نقطه بالایی کوه نای‌بند که خود یکی از دیدنی های طبیعی روستای نایبند است، آرامگاه یکی از امامزاده‌های مهم قرار گرفته است و بومیان برای آن احترام ویژه‌ای قائل هستند و در روزهای انتهایی هفته برای زیارت به آن مقبره مراجعه می‌کنند.

۵- آبگرم دیگ رستم نای‌بند

حتما نام آبگرم دیگ رستم طبس را شنیده‌اید، یکی از شاخه‌های اصلی و پر آب این آب گرم در روستای نای‌بند قرار دارد و در کنار چشمه‌ای دیگر به نام چشمه زردگاه قرار گرفته است و همین دو چشمه یکی از دلایل اصلی سرسبزی مزارع کشاورزی نایبند هستند.

تصاویر روستای نایبند طبس

۶- غارهای تاریخی روستای نای‌بند

در بخش‌هایی از کوهی که خانه‌های بافت قدیم روستای نای‌بند در روی آن واقع شده است، تعداد زیادی غار و سوراخ مشاهده می‌کنید که به گفته بومیان، در قرن‌های خیلی دورتر مردم در آن‌ها سکنا داشته‌اند و امروزه به عنوان تویله و انباری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۷- شغل بومیان روستای نای‌بند

یکی از شغل‌های اصلی مردم در روستای نای‌بند باغداری درختان نخل می‌باشد و همانطور که در عکس‌ها تماشا می‌کنید، درختان نخل بلند و سرسبزی در مناطق مختلف روستای گردشگری نایبند دیده می‌شود که خود از جاذبه های گردشگری روستاست.

۸- قله نای‌بند

از دیگر جاذبه های طبیعی موجود در روستای گردشگری نایبند طبس رشته کوه نای‌بند است که بلندترین قله آن ۳۰۰۰ متر ارتفاع دارد و با پیمودن آن می‌توانید دهکده های دوردست و کویر بزرگ لوت را با چشمان غیر مسلح تماشا کنید.

۹- منطقه حفاظت شده نای‌بند

منطقه حفاظت شده نای‌بند که در آن حیوانات نایابی همچون یوزپلنگ ایرانی، گرگ و روباه های سیاه و سفید نگهداری می‌شوند خود از دیگر مراکز گردشگری نزدیک به روستا می‌باشد و شما می‌توانید از حیوانات داخل تصاویر زیبایی تهیه کنید.

۱۰- تفریحات روستای نایبند

اکثر گردشگرانی که به روستای گردشگری نای‌بند مراجعه می‌کنند، بیشتر در محیط داخلی روستا قدم می‌زنند و با بومیان دهکده گفتگو می‌کنند تا بیشتر در جریان تاریخچه روستا قرار بگیرند و همچنین در صورت دارا بودن لوازم کمپینگ و کویرنوردی می‌توانید به ادامه کویر لوت که در همسایگی نای‌بند است، سفری چند ساعته داشته باشید و لذت مشاهده کویر در غروب و طلوع آفتاب را تجربه کنید.

۱۱- سبک معماری نای‌بند

سبک معماری روستای نای‌بند یکی از ویژگی‌هایی است که باعث شده در فهرست میراث ملی ایران به ثبت برسد، در واقع به علت عدم وجود خاک برای زراعت بومیان در گذشته مجبور به ساخت منازل به روی کوه شده‌اند تا بتوانند از زمین‌های نزدیک به چشمه و قنات‌ها برای تامین مخارج خود و مایحتاج زندگی استفاده نمایند، از همین رو ساخت منازل تابع قانون خاصی نبوده و به سبک معماری ایرانی و کویری بیشتر شباهت دارد و در همه آن‌ها یک وجه اشتراک وجود دارد و آن عدم وجود حیات در همه خانه‌ها به علت عدم وجود فضای مناسب می‌باشد.

۱۲- شیوه زندگی بومیان در نای‌بند

بیش از نیمی از منازل تاریخی و پلکانی در روستای نای‌بند به علت عدم وجود فضا برای ساخت قسمت‌های خصوصی هر خانه، بخش‌هایی نظیر توالت و تنور را مشترکا استفاده می‌کنند، توالت‌ها در این منازل به صورت دو طبقه ساخته شده‌اند که در طبقه اول آن‌ها ارتفاعی ۱ متری را برای جمع آوری خلا مشاهده می‌کنید.با پر شدن این چاه‌ها کشاورزان آن‌ها را برای استفاده در مزارع برداشت می‌کنند.

۱۳- بادگیرهای روستای تاریخی نای‌بند

در بخش زیبای دیگری از این خانه‌ها، بادگیرهایی مشاهده می‌کنید که همانند بادگیرهای شهر یزد هستند، این بادگیرها در فصول گرم و سرد سال اب و هوای داخل منزل را تصفیه می‌کند و در واقع نقش کولر و بخاری را به صورت سنتی ایفا می‌کند، در برخی منازل هم که در گذشته به دست سران روستا بوده است، در دیوارهای آجری و خشتی آن‌ها نقوش مینیاتوری و آیاتی از قرآن کریم مشاهده می‌شود که در نوع خود کم نظیر هستند.

۱۴- بافت جدید روستای نای‌بند

وجود اینکه با توجه به پیشرفت تکنولوژی شاهد کاهش جمعیت در نای‌بند هستیم، اما در بخش‌هایی که بافت جدید روستا به چشم می‌خورد، ساخت و سازهای مدرنی صورت گرفته و بومیان در آن‌ها همچنان زندگی می‌کنند، روستائیان مایحتاج زندگی خود را از راه دامداری، باغداری و کشاورزی زمین‌های گندم، جو و درختان نخل بدست می‌آورند.

قدمت برخی منازل واقع در روستای تاریخی نای‌بند به ۱۰۰۰ سال می‌رسد و قدمت خود روستا همانطور که در جدول مشخصات آن در بالا عرض به سال ۱۵۰ هجری قمری بر می‌گردد، جایی که مردم برای عبور و مرور از کویر لوت از این روستا برای استراحت در بین راه استفاده می‌کردند و کم کم راه زندگی در آن هموار گشت.

تصاویر روستای نایبند طبس

شرایط آب و هوایی روستای نای‌بند

نای‌بند در منطقه‌ای کویری و در حاشیه کویر لوت ایران قرار گرفته است و جز گرم‌ترین نقاط ایران محسوب می‌گردد، به غیر از فصل تابستان در هر فصلی می‌توانید سفر به نای‌بند را برنامه ریزی کنید و بهترین فصل سفر از نظر کارشناسی و آب و هوای خنک ماه‌های مهر تا دی هر سال می‌باشد.

مراکز اقامتی در نای‌بند

چنانچه تمایل داشته باشید شب را در دل کویر و این مکان سپری کنید، می‌توانید از منازل روستائیان برای استراحت در شب اجاره کنید و یا در اقامتگاه بوم‌گردی نای‌بند اتاقی برای خود تهیه کنید، در صورت دارا بودن تجهیزات کمپینگ که در بالا عنوان شد، می‌توانید کمپ خود را در کویر نزدیک به نای‌بند برپا کنید.

امکانات رفاهی نای‌بند

در نزدیکی نایبند هیچگونه پمپ بنزینی یافت نمی‌شود و بهتر است با سوخت کامل به این دهکده کویری مراجعه کنید و از امکانات رفاهی موجود در نای‌بند می‌توان به مسجد، نمازخانه، سرویس بهداشتی، فروشگاه، غرفه فروش صنایع دستی و آنتن دهی اپراتورهای اول و دوم اشاره کرد.

چگونه به نایبند برویم ؟

برای مراجعه به این دهکده مسیر سختی در پیش رو دارید، این روستا از خود شهر طبس ۲۲۰ و از شهر دیهوک ۱۳۰ کیلومتر فاصله دارد و در حاشیه جاده شهر طبس به سمت کرمان قرار گرفته است، با ورود به این جاده و عبور از کیلومترها مسیر آسفالته با تابلوی ورودی نای‌بند روبرو می‌شوید.

سخن پایانی

شما می‌توانید سوالات، تجربیات و نظرات خود را درباره روستای نای‌بند در استان خراسان جنوبی در بخش زیر کامنت کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=16693
van

شیما محمدیان

تو بازار مترجمی زبان بودم و تقریبا هیچ درآمدی نداشتم ، وقتی با مدیر گروه این تودی آشنا شدم مسیر زندگی من تغییر کرد و تونستم از رشته مترجمی خودم استفاده کنم در بخش توریستی .

مطالب مرتبط
کاروانسرای گبر آباد قمصر
مهری شاپوری
1 دیدگاه
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مسجد جامع بندر گناوه
ترلان کمیلی
3 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
آب انبار برکه پنج‌تا بندر کنگ
امیر رضا شاهرخی
2 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 8 تا 24 ساعت
ساعت دسترسی : شبانه روزی
هزینه ورودی : ندارد
ثبت شده در : 
ثبت شده در : سبک معماری زیبای سازه های روستا - بافت تاریخی روستا از میراث ملی ایران در سال 1371 شمسی
قدمت این مکان : 150 هجری قمری
نوع کاربری : روستای تاریخی با معماری پلکانی، مناسب بومگردی و کویرنوردی در خراسان جنوبی
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : کوهنوردی، پیاده روی، کمپینگ، شتر سواری، موتور چهار چرخ، عکاسی
امکانات رفاهی : کافه، آنتن دهی موبایل، فضای سبز، غرفه صنایع دستی، نمازخانه
ملزومات سفر : موبایل، وجه نقد، کارت بانکی، کفش کوهنوردی، زیرانداز، چادر مسافرتی، کیسه خواب، عینک و کلاه آفتابی، کوله پشتی، آب آشامیدنی، کارت شناسایی، داروهای عمومی، کرم ضد آفتاب، باتوم، هیزم، آتش افروز، پاور بانک، شارژر، وعده های غذایی، پلاستیک زباله، لوازم خواب، سوخت خودرو، تنظیم باد، لباس اضافه، لوازم سرگرمی
اطلاعات تماس
آدرس : ایران ، استان خراسان جنوبی، ۲۲۵ کیلومتری جنوب شهر طبس، کنار جاده طبس- کرمان