aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > ایرانگردی > قدیمی ترین روستاهای ایران کدامند؟

قدیمی ترین روستاهای ایران کدامند؟

قدیمی ترین روستاهای ایران کدامند؟
ezgif-1-eca2962dc6

قدیمی ترین روستاهای ایران تعدادشان زیاد است، وقتی به عکس روستاهای قدیمی ایران متوجه می شویم که روستاهای خاص ایران در استان های مختلف وجود دارند، ایران با تاریخی کهن، روستاهای قدیمی زیادی درآن دیده می شود. روستاهایی که بعضی از آنها هنوز پابرجاست و زندگی درآن جریان دارد و یا روستاهایی که دیگر بنا به شرایط، خالی از سکنه شده اند. همیشه در فهرست جاذبه های گردشگری ایران مناطق تاریخی و وستاهای چندین هزار ساله بازدید زیادی داشته اند، در این مطلب با ۹ تا از قدیمی ترین روستاهای ایران ( ۱ – ماسوله، ۲ – ابیانه، ۳ – کندلوس، ۴ – زنوزق، ۵ – فرومده، ۶ – خماط، ۷ – کندوان، ۸ – لافت و ۹ – ماخونیک ) آشنا خواهید شد، در این ایرانگردی همراه من در این تودی باشید.

۱ – ماسوله

عکس ماسوله گیلان - Masuleh

در اینجا به سراغ روستای زیبا و گردشگری ماسوله که شاید نام آن به گوش همه رسیده باشد، می رویم از قدیمی ترین روستاهاییست که در شمال ایران واقع می باشد. این روستا که خانه های آن بر روی کوه و به صورت پلکانی ساخته شده، با ظاهری زیبا و طبیعتی سرسبز هرساله پذیرای گردشگران زیادی می باشد.

۲ – ابیانه

تصاویر روستای ابیانه اصفهان

روستای ابیانه از معروف ترین ها در لیست قدیمی ترین روستاهای ایران در استان اصفهان نیز روستایی با قدمت و فرهنگ کهن و همچنین ساخت و ساز و معماری اصیل ایرانی، یکی دیگر از روستاهای قدیمی ایران است که اگر سری به آن بزنید هنوز هم ساکنین قدیمی این روستا را در آنجا خواهید دید که طبق فرهنگ و آداب و رسوم کهن خود در ابیانه زیبا، ساکن می باشند. روستای ابیانه یک روستای توریست پذیر بسیار زیباست که با کوچه ها و خانه های قدیمی با ارتفاعی حدود ۲۲۲۲ متر که از سطح دریا دارد، یکی از بلندترین نقاط قابل سکونت در ایران می باشد.

ابیانه در فاصله ۷۰ کیلومتری شهرستان کاشان قرار دارد. روستایی که خانه های آن مانند روستای ماسوله برروی کوه و به صورت پلکانی ساخته شده؛ ابیانه اما بخاطر قرار گرفتن در منطقه ای کویری و داشتن خاکی سرخ رنگ و سبک معماری خانه ها، ظاهری متفاوت پیدا کرده، خانه هایی با در و پنجره های چوبی و دیوارهای خشتی که قدمت آنها به دوران سلجوقی-صفوی و قاجار برمی گردد.

گفته می شود ابیانه با قدمتی ۱۵۰۰ ساله جزو روستایی است که در فهرست آثار ملی نام آن ذکر شده و همچنین بعضی از آداب و رسوم مردم روستا، رسومی چون آیین جغجغه زنی، نخل گردانی و گویش محلی آنها که در آثار معنوی به ثبت رسیده است. این زیباست که بعداز گذشت قرن ها و رفتن جوامع به سمت زندگی مدرن، هنوز هم مردمانی هستند که آداب و رسوم و فرهنگ و نیز زبان و گویش محلی خود را حفظ کرده اند.

آتشکده ای قدمت آن به دوران هخامنشیان باز می گردد، زیارتگاه ها و مساجد ابیانه (مسجد پرزله – مسجد حاجتگاه – مسجد پنجه علی ) و همینطور بنای تاریخی خانقاه ( که زمانی محلی برای استراحت و تفریح شاهان صفوی ) بوده و همچنین آب انبار ها و قلعه های – کاروان سراها – آسیاب ها، حمام ها و موزه مردم شناسی ، آثار تاریخی و جاهای دیدنی ابیانه می باشد.

چشمه های آب روستا، هم محلی برای گذران وقت و تفرجگاهی دلنشین است، هم منبع تامین آب مزارع و درختان میوه ای که به عنوان سوغات مراغه می توان از آنها استفاده کرد. علاوه بر میوه های رنگارنگ، لواشک های خوش طعمی که بدست اهالی روستا از همین میوه ها تهیه می شود نیز طرفدارای زیادی دارد.

همچنین گردو – بادام و صنایع دستی مردم ابیانه، چون قالی – زیورآلات دست ساز و دیوار آویز ها نیز از دیگر سوغات ابیانه می باشد که به دستان هنرمند اهالی روستا تهیه و به فروش می رسد. اگر برای بازدید و تفریح روستای ابیانه را انتخاب کردید بد نیست بدانید در این روستا هتل و اقامتگاه و خانه های بومی برای رفاه حال مسافرین و گردشگران در نظر گرفته شده است.

۳ – کندلوس

عکس های روستای کندلوس نوشهر مازندران

روستای کندلوس از بهترین روستاهای مازندران و یکی از قدیمی ترین روستاهای ایران در شمال با قدمتی ۴۰۰۰ ساله از روستاهای کهن ایران می باشد. روستایی که با حفظ آداب و رسوم و فرهنگ خود و همچنین زیبایی، سرسبزی، طبیعتی بکر و دارا بودن تفریگاهایی چون چشمه – موزه مردم شناسی، موزه گیاهان دارویی و همچنین چشمه ای پاک و زیبا، گردشگران زیادی را به خود جذب نموده است.

کندلوس در استان مازندران و در فاصله ۵۰ کیلومتری مرزن آباد قرار دارد؛ پس اگر سفری به شمال کشور و استان مازندران داشتید، می توانید روستای کهن و زیبای کندلوس را نیز در مقاصد سفر خود قرار دهید تا علاوه بر لذت بردن در طبیعتی زیبا، از نزدیک با فرهنگ، آداب و رسوم اهالی این روستا نیز آشنا شوید.

۴ – زنوزق

روستای زنوزق

بزرگترین روستای پلکانی ایران، روستای زنوزق استان آذربایجان شرقی در نزدیکی شهرستان مرند می باشد که آب و هوایی سرد دارد. روستایی با خانه هایی زیبا و درو پنجره های رنگارنگ که گفته می شود از دوران ایلخانان تا امروز پابرجاست. باغ، کوه ها وچشمه ها از تفریحگاه های این روستا به شمار می آیند. همچنین در این روستا آثار و بناهای باستانی از جمله قبرستانی قدیمی دیده می شود که نوشته های برجای مانده برروی بعضی قبرها به دست خط عربی می باشد.

در نزدیکی روستا دره ای وجود دارد بسیار تماشایی و زیبا که در فصل تابستان سرسبز و پراز زیبایی های طبیعی و خدادادی که در زمستان پوشیده از برف، که بازهم تماشای آن حیرت انگیز است. برخلاف اکثر روستاها که اهالی آن کم کم به سمت شهرها مهاجرت کرده اند، روستای زنوزق ولی به دلیل نزدیکی اش به شهر زنوز، شهرستان مرند و سهولت در رفت و آمد، ساکنینش در خود روستا مانده و زندگی در این طبیعت زیبا و دلنشین و خوش آب و هوا را ترجیح داده اند.

با آب و هوای کوهستانی و برفی و سردی که در این منطقه حاکم است، بهترین زمان سفر به زنوزق فصل تابستان می باشد که آب و هوایش معتدل می شود. خانه های پلکانی زنوزق طوری ساخته شده اند که این روستا را به ۴ محله بدیر – آقابابا – سیدی و کوده لر تقسیم کرده است،
به روستای زنوزق ماسوله ی آذربایجان شرقی نیز گفته می شود؛ اما این روستای زیبای تاریخی با مردمانی دست و دلباز و خوشرو، هنوز از لحاظ گردشگری زیاد شناخته نشده است.

۵ – فرومده

روستای فرومده در استان سمنان، از توابع شهرستان میامی با قدمتی چند هزار ساله که به دلیل قرار گرفتن این روستا بر سر جاده ابریشم، دارای کاروان سراها – قلعه، آسیاب و آرامگاهایی بوده که این خود نشان دهنده قدمت این روستا می باشد. روستای فرومد زادگاه «ابن یمین فریومدی» بزرگترین قطعه سرای ایرانی است که آرامگاه ایشان نیز در همین روستا می باشد، به همین دلیل این روستا برای عاشقان ادبیات مورد علاقه می باشد. مسجد تاریخی فرومد که به ثبت آثار ملی رسیده، یکی از بناهای تاریخی بجای مانده از قرن هفتم هجری است، با معماری ایرانی اسلامی.

۶ – خماط خوزستان

زیگورات چغازنبیل شوش

روستای خماط، روستایی عرب نشین با مردم عرب زبان و خونگرم و مهمان نواز، از روستاهای کهن ایرانی ست که مردم آن فرهنگ و رسوم پیشینیان خود را در آنجا حفظ کرده اند. خماط که نام آن برگرفته از کلمه ای عربی به معنای گوشت عریان می باشد، قدمتی چند هزار ساله و دارای آب و هوای گرم و خشک می باشد. غذاهای سنتی عربی و بازیهای محلی و محصولات کشاورزی این روستا مانند کنجد و محصولات لبنی که از شیر شتر و گاومیش گرفته می شود و همچنین دست بافته های های زنان روستا؛ از محصولات خماط و حاصل تلاش و هنر مردم روستا می باشد.

روستای خماط در نزدیکی معبد تاریخی چغازنبیل قرار گرفته. معبد چغازنبیل عبادتگاه مردمان باستان بوده است که حدود ۱۲۵۰ سال قبل از میلاد، توسط ایلامیان ساخته شده است که در نزدیکی شهر شوش استان خوزستان می باشد و اولین بنای تاریخی ایرانی است که در فهرست جهانی سازمان یونسکو ثبت شده. برای رسیدن به معبد چغازنبیل می توانید از مسیر روستای خماط نیز عبور کنید و از جاذبه های طبیعی، زیبا و فرهنگ مردمان این روستان دیدن فرمایید.

۷ – کندوان

تصاویر روستای کندوان اسکو

روستای کندوان آذربایجان شرقی در نزدیکی شهرستان اسکو قرار دارد. به علت سرما و برفی بودن هوای روستا در پاییز و زمستان، در فصل های بهار و تابستان، طبیعتی سرسبز دارد و ازین رو مردم روستا به شغل دامپروری و پرورش عسل مشغول می باشند. جالب است بدانید در کندوان هتلی با نام هتل لاله کنوان قرار دارد که مکانی مناسب برای گردشگران این منطقه می باشد.

گفته می شود بخاطر صخره ای بودن آن منطقه و نوع ساخت و ساز خانه ها به شکل کندو باعث شده که اسم این روستا را کندوان بگذارند. از دیگر نام هایی که روستای کندوان با آن شناخته می شود« گون دوقان » است به معنی محل طلوع خورشید که به علت قرار گیری این روستا بر مسیر طلوع خورشید، به این نام شهرت گرفته است. همانند اکثر روستاهای دیگر، اینجا نیز گلیم- جاجیم- لبنیات و گیاهان دارویی از سوغاتی های کنوان می باشد. روستای کندوان آذربایجان شرقی با قدمتی ۷۰۰۰ساله از روستاهای کهن ایران می باشد.

۸ – لافت

روستای لافت قشم

جزیره قشم در استان هرمزگان، روستاهای بسیاری دارد که یکی از آنها روستای تاریخی لافت با قدمتی ۳۰۰۰ ساله می باشد. لافت دارای نخلستان ها و باغ های زیبایی است که محلی مناسب برای گردش و تفریح خصوصا در فصل پاییز و زمستان می باشد. وقتی به خانه های روستای لافت نگاهی بیاندازید، شما را به یاد بافت خانه های یزد خواهد انداخت؛ چون همانند معماری خانه های یزد، برروی پشت بام های این خانه ها از بادگیر، برای تهویه ی هوای درون خانه استفاده شده است که همین امر سبب شده به این روستا لقب شهر بادگیر های جنوب نیز خطاب شود. بر زیبایی این خانه های تاریخی افزوده است. البته ناگفته نماند که برای دوام این خانه ها، بارها کارهای مرمت سازی بر روی آنها انجام شده است.

۳۳ چاه آب در این روستا دیده می شود که طبق گفته های مردم محلی، زمانی این چاه ها ۳۶۶ چاه، به تعداد روزه های سال کسیبه بوده اند؛ این چاه ها آنقدر هوشمندانه طراحی و احداث شده اند که پس از بارش باران، آب خود به خود به سمت چاه رفته و در آن ذخیره می ماند، چاه هایی با آب شور و شیرین که برای آشامیدن و کشاورزی و موارد دیگر مورد استفاده قرار میگرفته است، به چاه تلاو و به معنی آب برگرفته شده از شیب تپه ( چون آب باران از سمت تپه به سمت این چاه ها سرازیر می شده ) می باشد.

روستای لافت در فاصله ۲۲ کیلومتری تا قشم و ۳۵ کیلومتری درگهان، و همچنین در ۷ کیلومتری اسکله لافت ( اسکله جا به جایی خودرو ) قرار دارد. قلعه پرتغالی ها و قلعه نادری از مکان های تاریخی واقع در این روستاست که گردشگران زیادی برای بازدید ازین مکان ها به سمت لافت می آیند.

۹ – ماخونیک

تصاویر روستای ماخونیک دره از توابع سربیشه

روستای ماخونیک در شهرستان سربیشه استان خراسان جنوبی، که به روستای لی لی پوت ها و روستای آدم کوتوله ها نیز معروف بوده است. ودلیل انتخاب چنین لقبی، این بوده که اکثر مردم روستا کوتاه قامت بوده اند، که اکنون دیگر با بهبود شرایط تغذیه و ازدواج با قومیت های مختلف، دیگر از لحاظ ژنتیک و قد و قامت تغییر کرده اند. بد نیست بدانید که اصلیت مردم این روستا افغان بوده و روستای ماخونیک تنها فقط نیم ساعت تا افغانستان فاصله دارد. بناهای تاریخی در اطراف روستا مشاهده می شود که نشان دهنده قدمت روستا می باشد.

سخن پایانی

تعداد قدیمی ترین روستاهای ایران بیشتر از این موارد هستند، شما می توانید از بخش روستاهای ایران لیست کاملی از روستاهای گردشگری ایران و سایر دهکده های مهم کشورمان را مشاهده نمایید، همچنین نظر و امتیاز خود را در بخش زیر کامنت کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=73378
van

آتنا بنی اسدی

بعد از انصراف از دانشگاه هشت شغل رو تست کردم تا اینکه با گروه خوب این تودی آشنا شدم و مسیر زندگی خودم تغییر کرد ، ترکیب گردشگری با کار باعث شد دید من نسبت به جهان تغییر کند.

مطالب مرتبط
Taft Didar Bagh Restaurant رستوران باغ دیدار در شهر تفت استان یزد
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Qahan Imamzadeh Hadi Shrine امامزاده هادی قاهان استان قم
مریم عظیمی
0 دیدگاه
قلعه دختر ساوه Saveh Qiz Qaleh
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Saveh Recreational Lake دریاچه تفریحی شهر ساوه در استان مرکزی
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Shahneshin traditional hotel اهتل سنتی شاه نشین میبد استان یزد
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Mibod Behjat Hotel هتل بهجت میبد استان یزد
مریم عظیمی
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس