کاخ عالی قاپو در اصفهان



در معنای لغوی و فارسی کاخ عالی قاپو یعنی درگاه بسیار بلند و در دوره ی حکومت صفویان این کاخ درب ورودی وزارت خانه و دولتخانه صفوی بوده است که در اوایل این کاخ بسیرا ساده بوده اما به مرور زمان و در دوره های مختلف بازسازی و تجهیزات فیزیکی به آن اضافه گردید، اولین بازسازی در دوره ی حکومت شاه عباس بوده که به دستور شخص وی طبقاتی جهت اتاق های اداری به این کاخ اضافه شد و پس از آن در چندین سال بعد توسط شاه عباس دوم ایوان هایی با ستون های مرتفع به کاخ عالی قاپو افزوده شد، در ادامه با یکی از بهترین جاذبه های گردشگری ایران آشنا می شوید، همراه این تودی باشید.
کاخ عالی قاپو
این بنا که کما فی السابق در ضلع غربی میدان نقش جهان میباشد با ارتفاع چهل و هشت متر (48) در شش طبقه ی بسیرا زیبا که تمام این طبقات با پله های مارپیچ و جذاب به یکدیگر متصل شده اند.
اتاق موسیقی عالی قاپو
چیزی که باعث گردیده کاخ عالی قاپوی اصفهان جز آثار بسیرا زیبا و نفیس باستانی قرار بگیرد مینیاتورها، نقاشی ها و گچ بری هایی است که در دوره های مختلف حکومت صفویان به آن اضافه شد، به طوری که چشم هر گردشگری و بازدیدکننده ای را به خود مبهوت می کند و با قطعیت میشود گفت کاخ عالی قاپو در زمره بهترین و زیباترین کاخ های چهار قرن پیشین تا به اکنون می باشد، این بنا دارای یک تالار بزرگ در طبقه ششم است که در گذشته به اتاق موسیقی مشهور بوده است.
تاریخچه کاخ عالی قاپو
بنای کاخ عالی قاپو دقیقا پس از منتقل کردن پایتخت ایران از شهر قزوین به شهر اصفهان که به دستور شاه عباس صورت گرفت در سال های 973 تا 977 هجری شمسی برای مقر و دفتر مرکزی حکومت صفویه ساخته گردید.
البته اگر بازسازی هایی که در طی سال های متمادی در این کاخ انجام گردید را محسوب کنیم طی پنج مرحله بازسازی و افزودن اتاق ها و طبقات این کاخ بین 70 تا 100 زمان برد که به شکل و ظاهری که هم اکنون در اصفهان مشاهده میکنید برسد.
سبک معماری
متاسفانه به علت تاریخچه پر از اشوب و جنگ در آن دوره ی سندی مبنی بر اینکه دقیقا چه کسی این کاخ زیبا را ساخته است موجود نیست، اما طبق گفته راویان محلی و قدیمی در اصفهان، کاخ عالی قاپو به دست یکی از دو استاد بزرگ و نام آشنای آن دوره یعنی استاد علی اکبر اصفهانی و یا استاد بزرگ محمدرضا اصفهانی ساخته شده است.
علت نام گذاری عالی قاپو
خوب در زبان ترکی قاپو یا قاپ به معنای درب ورودی و یا درگاه بزرگ می باشد، یافته ها و سندهای تاریخی نشان می دهد که درب ورودی و زیبای کاخ عالی قاپو را شاه عباس از مقبره حضرت علی در نجف اشرف به صورت شخصی وارد کرده است.
کتیبه های عالی قاپو
در داخل این کاخ ترئینات بسیار زیبایی وجود دارد که به وسیله ی کاشی کاری های 7 رنگ ، خطوط اسلمی هنرمندانه، نقاشی هایی زیبا از گل های سرخ، نقاشی هایی از حیوانات ، پرندگان، شکارچیان و … ، همچنین مینیاتورهای بی نظیر تصویری به سبک ایرانی اصیل که اکثر این نقاشی های به دست اساتید برجسته یایرانی و هنرمندان به نام اروپایی درج شده است، ایوان موجود در این کاخ با منظره ای زیبا به سمت میدان نقش جهان اصفهان می باشد.
در مجموع کاخ عالی قاپوی شهر اصفهان جز زیباترین و چشم نوازترین کاخ های ایران می باشد و هر ساله تعداد زیادی گردشگر و توریست ایرانی و خارجی از این عمارت بازدید می کنند ، این عمارت از جلال و شکوه خاصی برخوردار می باشد و امیدواریم در حفظ و نگهداری آثار تاریخ و قدیمی همه ما نقش خودمون رو درست انجام بدیم.
امکانات رفاهی
برای رفاه حال گردشگران امکانات رفاهی نظیر سرویس های بهداشتی، راهنمای گردشگری، بخش گمشده ها و اطلاعات در نظر گرفته شده است و در نزدیکی این عمارت مراکز خرید، رستوران، فروشگاه، سفره خانه سنتی، جاذبه های گردشگری دیگر میدان نقش جهان و تاکسی سرویس وجود دارد.
سخن پایانی
شما می توانید نظرات، سوالات و تجربیات خود را درباره کاخ عالی قاپو اصفهان در بخش زیر کامنت کنید.
بیشتر بخوانید
ساخت بنا به چه دوره ای بر می گرده؟؟
جزو یکی از بنا های تاریخی دنیا است و در نقوش و… حرف های زیادی نهفته است
بازدید از این بنا ارزشمند یک فرصت خوب برای دانشجویان معماری است
بله نوع معماری عالی که داره طرح و نقاشی های دیواری فوق العاده و اتاق موسیقی و اون راه پلهی باریک و پیچ دارش و… هیچ جایی رو مثلش ندیدم
باید برید تو بحرش
معمولا جاذبه های خاصی میشه در عالی قاپو دید