aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385

موزه رختشویخانه زنجان

تصاویر رختشویخانه زنجان
ezgif-1-eca2962dc6

موزه رختشویخانه زنجان را بارها از شبکه های اجتماعی نامش را شنیده اید، این مکان در واقع یکی از مشکلات مهم بومیان شهری زنجان را در سالهای قدیم مرتفع کرد، این شهر سردسیر که تقریبا نیم بیشتر سال را از رطوبت و سرمای زیادی برخوردار بوده و از همین رو مسوولین بخت زنجان با ایده رختشویخانه یکی از مشکلات مهم مردم این شهر را مرتفع کردند، در این مقاله همراه این تودی باشید تا در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری ایران با تاریخچه، آدرس، تصاویر و معماری رختشویخانه زنجان آشنا شوید.

تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان

رختشویخانه زنجان

رختشویخانه زنجان که در بین زنجانی ها به گازرگاه شهرت دارد و برای شستشو البسه در سالهای قدیم استفاده می شده است، یعنی زنان خانه دار زنجانی رخت های خود را برای نظافت و خشکاندن به این محل مراجعه می کردند، این محل با شماره ۱۷۴۷ در میراث ملی ایران به ثبت رسیدف امروزه این ساختمان تاریخی به موزه مردم شناسی زنجان مبدل شده است و در کنار آنها غرفه های متعدد صنایع دستی و گردشگری وجود دارد که گردشگران می توانند از آنها خرید های خود را انجام دهند.

تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان

تاریخچه رختشویخانه زنجان 

در قرن های قبلی مردم زنجان برای شستشو البسه خود دچار مشکل بودند، سرمای هوا به قدری بود که لباس ها خشک نمی شد و همچنین برای آنها باید به چشمه های آب و رودخانه مراجعه می کردند که این خود در فصول سرد سال خطرناک بود، چون در نزدیکی این چشمه های اب حیوانات درنده نظیر گرگ ها وجود داشتند و بارها زنان مورد حمله گرگ ها قرار گرفتند.

از همین رو مسوولین شهر زینجان تصمیم به ساخت مکانی گرفتند تا زنان و دختران زنجانی به دور از هوای سرد و در یک محیط سرپوشیده لباس های خود را نظافت کنند و در همان محل اقدام به خشکاندن نمایند، در بخش هایی از سالن حوضچه های اب گرم طراحی شدند و در کنار آنها یک زمین بازی خردسالان تعبیه شد تا بانوان با خیالی راحت همراه با کودکان خود لباس و فرض های خانه خود را شستشو نمایند.

تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان

ایده ساخت رختشویخانه

اولین شهردار رسمی شهر زنجان اقای علی اکبر توفیقی در یکی از سفرهایش به کشور آذربایجان و مشاهده رختشویخانه زنانه ایده ساخت چنین مکانی برای رفاه حال بانوان زنجانی به ذهنش رسید، وی با خرید یک زمین بزرگ در مرکز شهر زنجان را خریداری کرد و با کمک از دو معمار برجسته مشهدی با نام های مشهدی اسماعیل و اکبر در سال ۱۳۰۷ شمسی افتتاح کرد.

برای ورود به این رختشویخانه هزینه ای پرداخت نمی شد و فقط برخی از بانوان مرفه مبلغ ده شاهی یا مقداری گندم و نان به معصومه خانم همسر شهردار بخت که مدیر این سازه بود پرداخت می کردند تا هزینه های جانبی آن تامین شود.

تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجانتصاویر رختشویخانه زنجان

سبک معماری رختشویخانه زنجان

بیشترین مصالحی که در ساخت این مجموعه بکار رفته سنگ، چوب و آجرهای خشتی هستند که در مقابل آب بسیار مقاوم می باشد، همچنین محلی با نام عرقچین طراحی شده تا رطوبت اب گرم به بیرون منتقل کند و البسه به راحتی خشک شوند، در مجموع این بنا به صورت جنوبی و شمالی ساخته شده و بیشترین مقاومت را در برابر هوای سرد بیرون دارد تا وارد ساختمان نشود.

سالن اصلی رختشویخانه زنجان با مساحت ۸۶۳ متر بزرگ ترین بخش سازه می باشد و تقریبا ۲ متر از سطح خیابان پایین تر طراحی شده است، خزینه مجموعه از جنس ساروج و با طول ۵۵*۱۷ متر ابعاد آن بوده که در بالاترین نقطه ارتفاع آن به هشت متر می رسد.

در سالن شاه نشین چندین شومینه وجود دارد که حکم گرمایش سالن و خشک شدن البسه را به عهده داشتند و حیاط این مکان تاریخی با مساحت چهارصد متر مربع دارای فضای سبز و یک حوض زیبا در مرکز خودش است.

تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان

روش شستشو در رختشویخانه

در این مکان فقط بحث شستشوی البسه نبود، بلکه شستشو مواد غذایی و فرش هم صورت می گرفت، از همین رو مسوولین بخت بخش های مختلفی را با توجه به میزان کثیفی تعبیه کردند، به طوری که بخش آب آشامیدنی و شستشوی مواد غذایی در ابتدای ورودی اب قرار داشت و از آن به بعد اب به دو مسیر تقسیم می شد.

حوضچه شماره دو ویژه شستشوی ظروف بود ،حوضچه سوم برای نظافت پوشاک و از آن به بعد اضافه آب به حوضچه بعدی که برای شستن لباس های خیلی کثیف بود منتقل می شد و در انتها آب وارد کانال های فاضلاب شهری می شد که برخی از آن برای زمین های کشاورزی استفاده می کردند.

تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان

دیدنی های رختشویخانه زنجان

رختشویخانه زنجان دارای بخش های دیدنی فراوانیست که در ادامه این مقاله به معرفی تک تک آنها می پردازیم ، همچنان همراه ما باشید :

سالن هدایای رجبعلی مقدم

حاج رجبعلی مقدم یکی از خیرین و هنرمندان زنجانی بود که در طول زندگی خود کمک های بسیاری به مردم زنجان کرد، این هنرمند ظروف مسی، خنجر ، قفل های فلزی و خیلی اشیای دست ساز دیگری به موزه مردم شناسی زنجان اهدا کرد که امروزه می توان از همه آنها در رختشویخانه زنجان بازدید به عمل آورید.

سالن داخلی رختشویخانه زنجان

در سالن داخلی شما مجسمه های زیبای مومی از زنان زنجانی را مشاهده خواهید کرد که با بهترین شیوه های ممکن طراحی شده اند و با پوشاک اصیل زنجانی تزئین شده ، در این سالن شما با شیوه شستشوی البسه و گرم کردن آب در ظروف های ذغالی به طور کامل اشنا خواهید شد.

اتاق نگهبانی

یکی دیگر از بخش های دیدنی رختشویخانه زنجان اتقا نگهبان مجموعه می باشد که با مساحت چهارصد متر مربع امروزه به موزه تاریخی زنجان تغییر کاربری داده است، در گذشته این محل نگهبان مجموعه زندگی می کرده است و پس از اتمام ساعت کاری سالن های رختشویخانه را نظافت کرده تا برای روز بعد آماده باشد.

تصاویر رختشویخانه زنجان تصاویر رختشویخانه زنجان

سالن شاه نشین

این سالن دو کاربری بوده یکی برای نظارت مدیریت مجموعه در شیوه شستشوی البسه بوده و دیگری برای استراحت بانوان ثروتمند شهر بوده که به شستشوی کارگرانشان نظارت داشته باشند، امروزه این بخش از این جاذبه گردشگری به غرفه فروش صنایع دستی و کفش های سنتی زنجانی اختصاص داده شده است.

خزینه آب

آب رختشویخانه زنجان در آن سالها از قنات میربهاالدین تامین می شده است ، ابتدا آب وارد یک خزینه با ارتفاع ۴ متر می شده که پس از آن آب وارد انشعابات مختلفی که در بالا عنوان شد می شد، نگهبان مجموعه وظیفه پر اب کردن خزینه را بر عهده داشت و در طول سال چندین مرتبه خود خزینه مورد نظافت قرار می گرفت.

سفره خانه سنتی

در رختشویخانه زنجان یک سفره خانه سنتی به نام شربتخانه فعال  می باشد که گردشگران برای استراحت و میل غذا و نوشیدنی حین بازدید می توانند از خوراکی های آن مجموعه استفاده نمایند.

بازارچه رختشویخانه

تعداد ۲۵ غرفه فروش صنایع دستی در جوار رختشویخانه زنجان در یک سالن بزرگ بازارچه مانند فعال هستند که سوغات و صنایع دستی و گردشگری استان زنجان نظیر گلیم بافی، ملیله کاری، قلم زنی و مینا کاری را با بهترین کیفیت به علاقه مندان عرضه می کنند.

امکانات رفاهی

رختشویخانه زنجان دارای امکانات رفاهی نظیر سرویس های بهداشتی، پارکینگ خودروهای سواری، بازارچه صنایع دستی، سفره خانه سنتی، موزه مردم شناسی، موزه تاریخی، مجسمه های مومی و راهنمای گردشگری می باشد.

چگونه به رختشویخانه زنجان بروم

برای مراجعه به رختشویخانه زنجان در این شهر از خیابان بهشتی وارد خیابان امام صدر شده و از آنجا وارد خیابان امام خمینی و سعدی شوید تا با درب ورودی این مجموعه روبرو شوید.

سخن پایانی

شما می توانید نظرات، سوالات و تجربیات خود را درباره  رختشویخانه زنجان در بخش زیر کامنت کنید .


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
https://intoday.ir/?p=18669
van

آیدا قوام

اگر عطش دنیا شما رو از زندگی انداخته سفر کنید ، مهم نیست کجا ، دور یا نزدیک ، ارزون یا گرون ، با هتل یا بی هتل فقط سفر کنید.

مطالب مرتبط
لنج موزه بوم گوهری تالاب بندر خمیر
زهرا هاشم زاده
0 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
مرکز فرهنگی و هنری توپخانه عامره استانبول
مهری شاپوری
0 دیدگاه
موزه توهم استانبول
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
کافه موزه‌ گربه ایرانی تهران
کوروش ابریشمی
7 دیدگاه
باغ موزه راه آهن خراسان مشهد
کوروش ابریشمی
1 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس