aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Sheikh Lotfollah Mosque

مسجد شیخ لطف الله

قدمت مسجد شیخ لطف الله اصفهان
ezgif-1-eca2962dc6

عجایب مسجد شیخ لطف الله و معماری مسجد شیخ لطف الله یکی از آثار ایران در میراث جهانی یونسکو زیاد است، ویژگی مسجد شیخ لطف الله، گنبد مدور آن است که با لقب مدورترین گنبد در بین تمامی مساجد تاریخی دنیا شناخته می‌شود، این مسجد در کنار میدان نقش جهان قرار دارد که همراه با عمارت عالی قاپو و بناهای تاریخی اطراف میدان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند. یکی دیگر از عجایب معماری در مسجد شیخ لطف الله اصفهان، تغییر رنگ گنبد آن در طول شبانه روز است که به سه رنگ صورتی، خاکستری و کرم در می‌آید و گنبد این مسجد از لحاظ ریاضی، گردترین گنبد در بین مساجد دنیاست.

ساعات بازدید مسجد شیخ لطف الله، همه روزه از ۹ صبح الی ۱۲.۳۰ و تایم عصر از ۱۴ الی ۱۸ برای عموم گردشگران می‌باشد، هزینه ورودی مسجد شیخ لطف الله در سال جاری ۵ هزار تومان برای مسافران ایرانی و ۲۰۰ هزار تومان برای گردشگران خارجی است، بهترین زمان بازدید از مسجد شیخ لطف الله اگر حوصله شلوغی را ندارید، اواسط هفته، بین ساعات ۲ ظهر تا ۳ عصر می‌باشد تا با آرامش بیشتر، مشغول تماشای هنر معماری ایرانیان در عهد شاه عباس اول شوید.

مسجد شیخ لطف الله کجاست؟

مسجد شیخ لطف الله یکی از جاهای دیدنی اصفهان در شرق نقش جهان قرار دارد، برای رسیدن به این مسجد تاریخی و جهانی با خودروی سواری، نقشه مسجد شیخ لطف الله در ابتدای مطلب را باز کنید تا خیلی راحت، این مکان را با نقشه بلد، نشان یا گوگل مپ از درب هتل یا هر کجایی که هستید، مسیریابی کنید.

مسجد شیخ لطف الله با مترو

بهترین روش بازدید از این مسجد با توجه به ترافیک شدید خیابان‌های اطراف، استفاده از متروی اصفهان است، با پیاده شدن در ایستگاه متروی میدان انقلاب، نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به مسجد شیخ لطف الله و نقش جهان در جوار کاخ چهل ستون، خیلی آسان با مقداری پیاده روی به درب اصلی این مسجد در آ« استخر میدان نقش جهان خواهید رسید.

تاریخچه مسجد شیخ لطف الله

مسجد شیخ لطف‌الله (ساخته شده در ۱۶۰۲ – ۱۶۱۹ میلادی) یکی از زیباترین مساجد ایران در شهر اصفهان، در ضلع شرقی میدان نقش جهان است که در دوران صفوی ساخته شده‌است. این مسجد شاهکاری از معماری و کاشی‌کاری قرن یازدهم هجری است که توسط استاد محمدرضا اصفهانی از معماران نامدار آن دوره ساخته شده‌است. مسجد شیخ لطف‌الله به فرمان شاه عباس اول در مدت هجده سال بنا شده و در ضلع شرقی میدان نقش جهان و مقابل عمارت عالی‌قاپو و در همسایگی مسجد امام واقع شده‌است. این مکان مذهبی برای تجلیل شیخ لطف‌الله مَیسی بنا گردیده و سالانه گردشگران زیادی را جذب خود می‌کند.

تمامی این موارد دلیلی شد که مسجد جز اولین بناهای تاریخی باشد، که به عضویت میراث ملی ایران در سال ۱۳۱۰ هجری شمسی در آمد و امروزه گردشگران داخلی و خارجی فراوای را به خود جذب می‌کند، در کتب تاریخی چندان اسمی از مسجد شیخ لطف الله نیست و علت آن هم این بوده، که این مسجد ویژه شاه و درباریان ساخته شده بود، یکی از دلایلی هم که در آن، نه خبری از مناره است و نه صحن زیارتی، همان است که این مسجد برای عوام مردم نبوده و فقط درباریان می‌توانستند، از آن استفاده کنند.

علت نام‌گذاری مسجد شیخ لطف الله

یکی دیگر از دلایل آن که اسمی از مسجد در تاریخ پر بار شهر اصفهان نیست، وجود مسجد امام اصفهان دقیقا در جوار همین مسجد است که در آن دوره این مسجد چندان به چشم گردشگران و مردم نمی‌آمده است. دوران شکوفایی شهر اصفهان به دوره حکومت صفویه برمیگردد ، مسجد شیخ لطف الله یکی دیگر از سازه های ساخته شده در آن دوره می باشد که در سال ۱۰۱۲ هجری قمری به دستور شاه عباس یکم شروع به ساخت شد و در سال ۱۰۲۷ هجری قمری پروژه ساخت آن به اتمام رسید، نام این مسجد برای بزرگداشت مقام شخص شیخ لطف الله به نا وی نام گذاری شد.

متقارن مسجد شیخ لطف الله

میدان نقش جهان، که خود یکی از مشهوترین جاذبه‌های گردشگری ایران در بین گردشگران خارجی، دارای شهرت فراوانیست، دارای تقارن دقیقی از لحاظ سازه‌های موجود در خود می‌باشد، از همین رو این مسجد شیخ لطف الله دقیقا روبروی کاخ عالی قاپو قرار گرفته است و شاید یکی از دلایلی که در آن صحن و مناره‌ای وجود ندارد، رعایت تقارن در میدان نقش جهان بوده است.

راهروی مخفی مسجد شی لطف الله

پادشاهان و درباریان در دوره صفویه بیشتر در عمارت عالی قاپو ساکن بودند و برای همین امر به دستور شاه عباس، یک راهروی زیرزمینی مخوف از این عمارت به سوی دیگر میدان نقش جهان، یعنی مسجد شیخ لطف الله احداث شد تا پادشاه و خانواده‌اش بدون دردسر، بتوانند وارد مسجد شوند که البته امروزه راهرو برای گردشگران آزاد نمی‌باشد.

سبک معماری مسجد شیخ لطف الله

در معماری مساجد تاریخی ایران، یکی از نکات مهم در هنگام ساخت یک مسجد، این بود که مسجد دقیقا در راستای قبله ساخته شود، یعنی پس از ورود مردم به مسجد، قبله دقیقا روبروی آنها قرار می‌گرفت، اما به علت وجود تقارن در این میدان، در ابتدای ورودی مسجد، یک راهرو وجود دارد که مردم را به سمت چپ مسجد می‌برد و از آنجا می‌توان وارد مسجد شد، دقیقا شما از ضلع غربی وارد می‌شوید و قبله در روبروی شما قرار می‌گیرد.

از بخش‌های دیدنی که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نیست، درب ورودی این مسجد با قدمت چهارصد سال می‌باشد، سردر ورودی زیبا، گنبد بی نظیر، پله‌های تاریخی، کتیبه‌ای تاریخی با خط ثلث، دو کتیبه دیگر با خط نستعلیق، کاشی‌کاری‌های ۸ رنگ و تزئینات مینیاتوری اشاره کرد.

تزئینات مسجد شیخ لطف الله

در ساخت این مسجد، از زیباترین آثار مینیاتوری و گچ بری‌های ایرانی، همراه با برترین کاشی‌کاری‌ها استفاده گردید که در نوع خود یکی از زیباترین مساجد تاریخی دنیا لقب دارد، در دوره‌ای دیگر از تاریخ اصفهان این مسجد به نام مسجد صدر شناخته می شد و علت آن هم وجود عالمی برجسته به نام صدر در شهر اصفهان بود که البته پس از گذشت سال‌ها دوباره مردم این مسجد را به نام شیخ لطف الله صدا می‌کردند.

محراب و گنبد مسجد شیخ لطف الله

یکی از مهم‌ترین دیدنی‌های این مکان مذهبی، محراب مسجد شیخ لطف الله یا پیشخوان نمازگزار می‌باشد که در آن ظریف‌ترین و دقیق‌ترین تزئینات کاشی کاری، مینیاتوری و آیات قرآنی استفاده شده است و در بین محراب مساجد تاریخی دنیا جز برترین محراب‌ها محسوب می‌شود، دیگر شاهکاری مسجد گنبد آن است، این گنبد با ارتفاع ۳۲ متر و نیم شعاع ۱۲ متر طبق اصول مهندسی و ریاضی گردترین گنبد مسجدی دنیا لقب دارد.

شیخ لطف الله که بود؟

شیخ لطف الله میسی زاده کشور لبنان بود و در آن دوره همانند اکثر علمای دیگر از کشورهای همسایه نظیر عراق، هند و لبنان به ایران دعوت شدند و در راستای ترویج مذهب شیعه در بین مردم فعالیت خود را آغاز کردند، از همین رو این مسجد به پاس بزرگداشت این شخص بنا شد.

نظرات مسجد شیخ لطف الله

قبل از مطالعه نظرات مردم و گردشگران درباره مسجد شی لطف الله، توصیه داریم در این اصفهان‌گردی از جاهای دیدنی نزدیک مسجد شیخ لطف الله نظیر بازار بزرگ اصفهان، بازار قیصریه و چایخانه چاه حج میرزا هم دیدن کنید تا یک نیمروز جذاب در قلب تاریخ و تمدن شهر اصفهان همراه دوستان یا خانواده سپری کنید، در پایان منتظر امتیاز و تجربیات شما درباره مسجد شیخ لطف الله اصفهان خواهیم بود.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=10536
van

الهه شاکردوست

با هشت سال سابقه کار در آژانس های هواپیمایی متعدد تهران بیکار شدم ، از اونجایی که گردشگری از علایقم بود نا امید نشدم و با گروه این تودی آشنا شدم ، پیشنهاد می کنم چالش های زندگیتون رو با سفر کاهش بدید.

مطالب مرتبط
Najafabad Kausar Hotel هتل کوثر نجف آباد اصفهان
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Aran and Bidgol Grand Mosque مسجد جامع آران و بیدگل
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Shapurabad historical castle قلعه تاریخی درمیان شاپور آباد استان اصفهان
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Blue dreams pool پار آبی و استخر رویای آبی شهرضا
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Dizche Pardis beach hotel هتل ساحلی پردیس دیزچه شهر مبارکه استان اصفهان
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Najafabad mountain amusement park شهربازی کوهستان نجف آباد استان اصفهان
مریم عظیمی
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
11 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مسجدی با معماری زیبا و رواق‌های جذاب و تو در تو به همراه حیاط دلباز و نقش‌های بسیار به یاد ماندنی. امیدوارم سفر خوبی داشته باشید.

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 45 دقیقه
ساعت دسترسی : 09:00 تا 12:30 - 14:00 تا 18:00
هزینه ورودی : 5.000 تومان
ثبت شده در : 
ثبت شده در : مدورترین گنبد جهان ، تنها مسجد بدون مناره دنیا - ثبت میراث ملی با شماره 105 در سال 1310 شمسی و میراث جهانی یونسکو در سال 1349 خورشیدی با میدان نقش جهان
قدمت این مکان : شاه عباس صفوی اول
نوع کاربری : مسجد تاریخی با معماری شگفت انگیز
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : عکاسی
امکانات رفاهی : سرویس بهداشتی، راهنما، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت
ملزومات سفر : موبایل، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس : ایران ، اصفهان ،ضلع شرقی میدان نقش جهان، روبروی عمارت عالی قاپو
شماره تماس : 03132225486