aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > گردشگری > سوغات و صنایع دستی > فرش تبریز با طرح های رایج بین المللی

فرش تبریز با طرح های رایج بین المللی

فرش تبریز
ezgif-1-eca2962dc6

فرش تبریز بی شک در بین بهترین سوغات ایران همیشه نامش قرار دارد که با طرح های رایج دستباف در جهان هم شهرت بسیاری دارد ، فرش های اصیل تبریزی از دیرباز مورد توجه مردم ایران و گردشگران خارجی قرار داشته است و امروزه برخی از زیباترین آن در موزه های خارجی به نمایش عمومی در آمده است ، به گفته مسوولین استان آذربایجان شرقی امروزه بالغ بر دویست هزار قالی باف در این استان مشغول بافندگی هستند که به تناسب چهل درصد از تولیدات فرش ایران را تامین می کنند.

فرش تبریز

گذشته فرش تبریز

در قرن های دور فرش تبریز هم در سیاست کشور ما دخیل بوده است ، با توجه به قدمت این صنعت که به قرن سوم میلادی بر می گردد ، روایت ها و داستان های زیادی در طول این قرن ها به دوش کشیده که از مهم ترین آنها به سلسله تیمورریان و صفویان در ایران می توان اشاره کرد که این دو حکومت در رشد این محصول سهم بسزاییی ایفا کردند ، در آن سالها این فرش ها تقریبا یک محصول تولید عشایر و روستائیان آذربایجان شرقی محسوب می شد .

فرش تبریز

گسترش تولید فرش های دستباف

دو شخصیت برجسته با نام های سلطان محمد و کمال الدین بهزاد در دوره حوکت صفویان این صنعت را از حالت روستایی خارج کردند ، علت آن هم ارائه نقش و نگارهای زیبا توسط این دو نقاش معروف ایرانی بود که باعث شد محبوبیت فرش های دستباف تبریز دو چندان گردد و در شهرهای مهم کارگاه های قالی بافی متعددی افتتاح گردد ، در همان سالها اینفرش ها که در ابعاد کوچک بافته می شد به ابعاد بزرگ تغییر پیدا کرد و در کتب تاریخی به نام فرش های درباری از آن بسیار نام برده شد.

فرش تبریز

کتاب قالی و قالیچه دنیا

نویسنده مشهور تاریخی ایان بنت با نویسندی کتابی با نام قالی و قالیچه دنیا نام شهر تبریز و کشور ایران را جهانی کرد ، وی در کتاب خود درج کرده که فرش تبریز به قرن شانزدهم میلادی و حکومت شاه اسماعیل بر می گردد که با طرح های به اصطلاح ترن دار تمام دربار ایران را زیبا کرده بود ، وی با تحقیقات مفصل به این نتیجه رسید که این تولید در قرن یازدهم هجری قمری به یک صنعت جهانی تبدیل شد و سهم بسزایی در تامین مخارج مردم ایران داشت .

فرش تبریز

فرش تبریز بعد صفویان

بعد از افول سلسله صفویان فرش تبریز تقریبا از یادها رفت و افت زیادی کرد ، به طوری که خیلی از کارگاه های قالی بافی مطرح این شهر تعطیل شد ، با روی کار آمدن قاجارها و بعد از آن پهلوی ، دوباره این محصول به رتبه های اول تجارت ایران بازگشت و علت آن گسترش زیرساخت و سرعت بافندگان ایرانی بود که سریعا فرش هایی بانقش و نگارهای باستانی تولید و راهی بازارهای جهانی می کردند .

فرش تبریز

صادرات فرش تبریز

تاریخچه صادرات فرش تبریز هم خود روایت های زیادی دارد ، اولین شهری که این محصول به خود دید ، استانبول یا قسطنطنیه سابق می باشد که بعد از آن شهر پاریس بیشترین سهم خرید را داشتند ، با توجه به تقاضای زیاد فرش ایرانی از سوی کشورهای اروپایی ، به تدریج شهرهای دیگر ایران نظیر یزد ، کرمان ، کاشان و تربت حیدریه وارد این حیطه شدند تا علاوه بر درامدزایی سرعت تولید این سوغات ایرانی را افزایش دهند .

فرش تبریز

اولین فرش های تبریزی

شاید از خود بپرسید اولین فرش های تولید شده توسط تبریزی ها چه شکلی بوده است ، خوب همانطور که در تصویر مشاهده می کنید این فرش به قرن دوازدهم بر می گردد که با ابعاد ۹ متر مربع و جنس نخ های ابریشمی امروزه به دست شخصیست که پیشنهادات خرید برترین موزه های جهانی را رد کرده است ، از دیرگ فرش های قدیمی کشف شده می توان به فرش چهار فصل تبریز که در موزه هنر باکو نگهداری می شود اشاره کرد .

فرش تبریز

فرش های تاریخی تبریز

یک فرش دیگر با نام فرش چهار فصل تبریز در موزه آستان قدس رضوی مشهد نگهداری می شود که در آن تصاویری از شاهان مشهوری قجری دیده می شود ، این فرش در شرایط نگهداری می شود که بهترین فرش های دستباف تبریزی توسط کشورهای اروپایی ، در قرن های دور خریداری شده و در موزه های معروف به نمایش در آمده اند.

فرش تبریز

دلایل کیفیت فرش تبریز چیست ؟

شاید از خود بپرسید فرض تبریز مثلا با فرش فلان شهر چه تفاوتی دارد ، در صورتی که هر دو دستباف هستند ! شاید حرف شما منطقی و علمی باشد ، اما چیزی از ویژگی های این محصول آذربایجانی کم نمی کند ، از دلایل این محبوبیت می توان به ابعاد مختلف فرش تبریزی ، نقش و نگارهای متنوع ، کیفیت بالای نخ های بافندگی در ساخت فرش و استفاده از گره ترکی ( نوعی گره در قالی بافیست که بسیار پیچیده است ) اشاره کرد.

فرش تبریز

طرح های بعد دار فرش

یکی دیگر از دلایل این محبوبیت طرح های بعد دار این فرش است ، شاید باورتان نشود که در قرن های دور تبریزی ها با ایجاد عمق باعث می شدند فرش چند بعدی به نظر برسد ، استفاده از رنگ های ایده آل طبیعی در کنار استفاده از سایه روشن و دور گیری های حرفه ای و تکنیک کهنه کاری از جمله هنرهای ویژه قالی بافان این منطقه هستند.

فرش تبریز

طرح های رایج فرش تبریز

از مشهورترین طرح های رایج در تولید فرش های دستباف تبریز می توان به طرح های زیر اشاره کرد ( البته بالغ بر هزاران طرح در این شهر دیده می شود که در زیر مشهورترین آنها را معرفی کرده ایم ) :

  • طرح هایی از فردوسی ، سعدی ، حافظ ، خیام و شهریار
  • طرح ترنج گلدانی
  • طرح شاه عباسی
  • طرح های هندسی و قاب قرآنی
  • طرح های اسلیمی متنوع
  • طرح های خیالی
  • فرش های گل ابریشم
  • طرح لچک ترنج

فرش تبریز

ثبت جهانی فرش تبریز

سرانجام با تلاش های بی نظیر مسوولین بخت ، فرش تبریز در سال ۲۰۱۴ میلادی به ثبت سازمان وایپو، یک سازمان محافظت فکری و ایده ای زیر نظر یونسکو رسید تا دیگر کشورهای دیگر نتوانند این هنر تاریخی را به سرقت ببرند ، همزمان در همان سال طرح فرش تبریز و چهل اثر دیگر به ثبت میراث ملی ایرانی در آمدند تا فروش آن در بازارهای بین المللی چندین برابر شود.

فرش تبریز

راهنمای خرید فرش تبریز

حال که با این سوغات گران قیمت و البته با ارزش آشنا شدید در ادامه با راهنمای خرید فرش تبریز در این شهر آشنا خواهید شد ، بهترین مناطق برای تهیه فرش های دستباف و اصیل تبریزی خود بازار تبریز و تیمچه مظفریه مرکز فروش آنهاست ، برخی از فروشندگان این مکان کار خود را از قرن هجدهم میلادی آغاز کرده اند که از معروف ترین آنها می توان به دکان های اسلامبولچی ، قالیچی و کاسباریان اشاره کرد ، رنج قیمت تابلو فرش های موجود با توجه به ابعاد و جنس نخ از ۳۵۰ هزار تومان و رنج قیمت قالی های از ۶ میلیون تومان آغاز می شود.

فرش تبریز

دانستنیهای دیگر تبریز

در سال ۲۰۱۵ میلادی تبریز با نام ( تبریز ، شهر جهانی فرش دستباف ) به ثبت جهانی رسید و خانه قدیمی کلکته به عنوان دبیرخانه این مرکز انتخاب گردید ، همچنین بزرگترین فرش دستباف ایران با ابعاد صد و یازده متر مربع در موزه فرش نگهداری می شود که بازدید از آن هم خالی از لطف نیست ، همچنین تمبر بین المللی فرش تبریز از دیگر اموری بود که در سال ۲۰۱۹ میلادی صورت گرفت .

سخن پایانی

شما می توانید نظرات ، سوالات و تجربیات خرید خود درباره این سوغات را در بخش زیر کامنت کنید .


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
https://intoday.ir/?p=26986
van

شیما محمدیان

تو بازار مترجمی زبان بودم و تقریبا هیچ درآمدی نداشتم ، وقتی با مدیر گروه این تودی آشنا شدم مسیر زندگی من تغییر کرد و تونستم از رشته مترجمی خودم استفاده کنم در بخش توریستی .

مطالب مرتبط
بازار بندر کنگ و خرید سوغات بندر کنگ
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
سوغاتی از دبی کجا بخریم؟
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
گژل از سوغات روسیه
فاطمه انوری
0 دیدگاه
ظروف خولخوم روسی
فاطمه انوری
0 دیدگاه
چکمه والنکی
فاطمه انوری
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس