برج تایپه 101 تایوان



برج تایپه 101 یکی از جاذبه های گردشگری تایوان است که در طراحی زیبا و بسیارجذابش از روح و فرهنگ چینی ها و باورهای آنها بهره بردند. با نگاه کردن به این برج بلافاصله متوجه می شوید، که گلدسته آن از نظر معماری تحت تاثیر گیاه بامبوی بومی چین است. در بخش بیرونی ساختمان عدد هشت که در فرهنگ چینی ها نماد خوش شانسی است، خودنمایی می کند. ویژگی های ساختاری این سازه عظیم به خصوص ایمنی آن در برابر زلزله از موارد مهم آن بشمار می رود.
برج تایپه 101 یک بنای تاریخی است که روزگاری بلندترین برج جهان بود. امروزه برج خلیفه رکوردار بلندترین آسمان خراش را یدک می کشد، این سازه ی بزرگ گردشگران و توریست های بسیاری را برای بازدید به سوی خود جذب می کند. اما خصوصیات ظاهری و ساختاری این بنا از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. این مطلب برای آگاهی شما از بخش ها و ویژگی مختلف آن ارائه می شود.
نگاهی سریع به مشخصات برج:
- ارتفاع : 1667 پا (508 متر)
- تعداد طبقات : تعجبی ندارد که چنین برجی 101 طبقه داشته باشد (به اضافۀ 5 طبقه زیرزمین)
- مدت ساخت : 2004-1999
- سریع ترین آسانسورهای جهان با سرعت mph 7/37 (km/h 67/60)
- بلندترین ساختمان جهان از سال 2004 تا 2010
طراحی
تایوان هرساله در معرض زلزله ها و توفان های بی شماری قرار می گیرد که هر آدم منطقی را متقاعد می کند که جای مناسبی برای بنا کردن یک آسمان خراش نیست. با این همه، طراحان برج تایپه 101، سی. وای لی (C.Y. Lee) و شرکایش، نظر دیگری داشتند و شاهکار معماری خلق کردند که در عین انعطاف پذیری از ساختاری مقاوم نیز برخوردار است. یک پاندول میراگر 660 تنی که بین طبقات 92 و 87 آویخته شده اثرات بادهای شدید را خنثی میکند، فندانسیون بتنی جامد برج نیز به مقاومت ساختمان می افزاید. انعطاف پذیری و مقاومت موجب می شوند برج بتواند در برابر تندبادهای پرسرعت و زلزلههای شدید این کشور تاب بیاورد.
نما
اغلب بازدیدکنندگان تایپه 101 بر این باورند که رنگ سبز آبی و ظاهر برج، آنها را به یاد بامبوهای بومی تایوان می اندازد. هیچ چیز در طراحی این برج اتفاقی نیست و تمام ساختمان ادای احترامی است به تایوان و فرهنگ بومی چین. این ساختمان از 8 قسمت تشکیل شده و به شیوه پاگودا (برجی طبقه طبقه با ایوانها و بام های متعدد که مدل معماری آن در کشورهای شرق آسیا مرسوم است) روی هم قرار گرفته اند و هر قسمت نیز دارای هشت طبقه است؛ عدد هشت در فرهنگ محلی عددی بسیار خوش یمن تلقی می شود. در هر سمت برج نیز برآمدگی های بزرگ دواری وجود دارند که نماد سکه های قدیمی چین هستند.
رویدادهای مهم در تاریخ تایپه 101
- 13 ژانویه 1999– مراسم کلنگ زنی
- 31 مارس 2002 – وقوع زلزلۀ 8/6 ریشتری که منجر به سقوط جرثقیل و مرگ پنج نفر شد.
- جشن تحویل سال 2004 – نخستین مراسم آتش بازی به مناسبت افتتاح برج
- 20 نوامبر 2005 – برگزاری نخستین مسابقۀ سالانۀ دوی تایپه
- 28 فوریه 2005 – بیل کلینتون برای امضای نسخه های کتاب زندگینامهاش از تایپه 101 دیدن کرد
- 12 دسامبر 2007 – فلیکس بائومگارتنر(Felix Baumgartner) پرش آزاد از طبقۀ نود و یکم برج را ممنوع اعلام کرد
- 2015 – در زمرۀ یکی از بلندترین برجهای دوستدار محیط زیست قرار گرفت
مروری کوتاه بر برج تایپه 101 در کشور تایوان
این ساختمان دفاتر اداری بسیار، یک مرکز خرید، رستورانهای متعدد، عرشۀ دیده بانی و سریع ترین آسانسورهای جهان را در خود جای داده است. جاذبۀ اصلی این برج برای مردم محلی مرکز خرید و فودکورت آن است، اما بیشتر بازدیدکنندگان طبقات بالایی برج را گردشگران خارجی تشکیل می دهند که مشتاقند از دید یک پرنده نگاهی به شهر بیاندازند. با برگزاری هر سالۀ بسیاری از رویدادها و مراسم مختلف مانند جشن سال نو در این برج، شکی نیست که این بنای نمادین فرهنگی، علی رغم از دست دادن عنوان «بلندترین برج جهان»، تا سالهای سال یکی از پربازدیدترین آسمان خراش های جهان باقی خواهد ماند.
بیشتر بخوانید