کاخ دادگستری تهران



کاخ دادگستری اثری ماندگار و بسیار ارزشمند هم به لحاظ تاریخی و هم معماری می باشد، این مکان تاریخی پر فراز و نشیبی را گذرانده است. این کاخ که کاخ اصلی دادگستری نام دارد در زمان پهلوی اول احداث شد.
تاریخچه
در زمان حکومت رضاخان، ساختمان های دولتی و اداری متعددی ساخته شدند، که ساختمان دادگستری یکی از این ساختمان ها بود. برای احداث این بنا وزیر عدلیه وقت تصمیم گرفت، ساخت این کاخ را به مناقصه بگذارد. به این ترتیب صدرالاشرف پنجمین وزیر عدلیه ی رضاخان از طریق مناقصه، احداث این مکان را به یک شکرت چکسلواکی به نام اشکودا واگذار کرد.
بنابراین ساخت کاخ دادگستری در سال 1317 آغاز شد، اما متاسفانه هنوز دو سال از اجرای این کار نگذشته بود که جنگ جهانی آغاز شد. با شروع جنگ جهانی دوم کار احداث این مجموعه متوقف شد و در نهایت در سال 1325 هجری خورشیدی و در زمان قوام السلطنه این کاخ افتتاح شد.
این اثر تاریخی با شماره ثبت 14614 در 16 اسفند 1384 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
معماری
این بنای باشکوه و بسیار زیبا توسط معماری چیره دست و طراحی زبردست به نام گابریل گورکیان احداث گردید. این معمر سرشناس مشهور ارمنی توانست به بهترین شکل ممکن کاخ دادگستری را بسازد. این مجموعه اکنون در زمره ی خانه های تاریخی تهران قرار دارد.
وقتی شما این کاخ را برای اولین بار می بینید، چیزی که بیشتر از همه توجه شما را جلب می کند، وجود مجسمه های عظیم و بسیار زیبای آن است. این مجسمه ها که جلوه ای خاص به این ساختمان دادند، یادگاری گرانقدر و ارزشمند از استادان بزرگ ایران هستند. تندیس بانوی عدالت با دستان هنرمند و خلاق استاد ابوالحسن صدیقی شکل گرفته است و نقش برجسته ی انوشیروان دادگر خالقی جز استاد غلامرضا رحیم زاده ارژنگ نداشته است.
آدرس
تهران، خیابان پامنار، خیابان شوش، خیابان خیام ، کاخ دادگستری
بیشتر بخوانید
- فانوس دریایی در محل تلاقی رودخانه های تیمز و دانوب پانچوو
- بازار چاله یا بازار محلی بابل
- کاخ فرح آباد تهران
- باغ یو یا یویوان شانگهای
- فاصله تهران تا تالش