aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
taj mahal

تاج محل و هر چه باید بدانید

تاج محل
ezgif-1-eca2962dc6

تاج محل در سومین شهر پرجمعیت هندوستان یعنی آگره ( آگرا ) قرار دارد و از شهر دهلی نو تا این مکان، ۲۰۰ کیلومتر فاصله دارید، برای ما ایرانی ها خیلی جالبترم میشه اگر بدانیم که بنای تاج محل برای یادبود و احترام یک زن ایرانی به اسم بانو ارجمند، همسر اصلی شاه جهان، پنجمین رئیس دولت سلسله گورکانیان هندوستان و به دستور شخص وی ساخته و بنا شد، این محل شامل مسجد تاج محل، موزه تاج محل، مقبره های تاریخی، فضای سبز دیدنی با معماری چشم نواز بوده که در رده نخست از بهترین جاذبه های گردشگری هند قرار دارد.

تاریخچه تاج محل

بانو ارجمند همسر این پادشاه در یکی از سفرهای کاری شاه جهان در یک زایمان طبیعی از دنیا رفت و به علت عشق زیاد شاه جهان به همسر ایرانی اش، تاج محل را به یادبود و احترام همسرش ایجاد کرد، البته شخص شاه جهان در چندین سال بعد فوت شد و طبق وصیت خودش در همان تاج محل و در کنار همسرش به خاک سپرده شد و در حقیقت بنای بر عشق و محبت ایجاد شد و امروزه میلیون ها توریست داخلی و خارجی از آن بازدید می کنند.

معماری تاج محل

پروژه ساخت و طراحی بنای تاج محل که نامی کاملا پارسی دارد، با استفاده از تجربه و هنر بیست هزار نفر طراح، مینیاتوریست، مهندسین و نقاشان برجسته ایرانی و اندکی هندو، ایجاد شد و تاج محل جز پرخرج ترین و گرانترین و زیباترین بناهای دوره خود و هم اکنون می باشد که در آن از ریشه های معماری و مهندسی ایرانی و اسلامی استفاده شده است، در قرن ۱۶ میلادی و دقیقا سال ۱۶۳۲ میلادی پس از مسیح، پروژه ساخت بنا استارت خورد و دقیقا بعد از گذشت ۱۵ سال یعنی در سال ۱۶۴۷ به اتمام رسید.

هنر احمد لاهوری در تاج محل

در منابع نه چندان موثق اسم مهندس اصلی تاج محل استاد احمد لاهوری نوشته شده است، وی ایرانی تبار و در آن زمان ساکن استان افغانستان ایران بوده و با کمک برادرش استاد حمید لاهوری از مهندسین و طراحان ساختمان برجسته آن دوره این پروژه را به اتمام رسانده اند که البته برای مینیاتورها و کتیبه های نوشتاری در تاج محل احمد لاهوری از استاد عیسی خان شیرازی یکی خوشنویسان نامی آن دوره کمک گرفته و تمام متون نوشتاری در تاج محل به دست این استاد خوشنویس اهل شیراز کتیبه های ماندگاری در این مکان از خود به ججا گذاشت.

زندگی نامه شاه جهان و همسر ایرانی تبارش ارجمند بانو

شاه جهان که پادشاه آن دوره در کشور هندوستان بود پس از ازدواج با همسر وفادار ایرانی اش ممتاز بانو ۱۴ فرزند به دنیا آورد و زندگی پر از عشق و اصالت برای خود و همسرش ایجاد کرد، در هندوستان از عشق این دو در ضرب المثل ها و اشعار بسیاری یاد شده و پایان دراماتیک عشق شاه جهان و ارجمند بانو باعث شد این محل بنایی تاریخی ایجاد شود.

وفات ممتاز بانو

پس از درگذشت همسر شاه جهان، وی یک سال روزانه در پی فوت همسرش سوگواری کرد و یکی از دلایل افسوس وی این بود که ممتاز بانو به علت وضع حمل جان خودش را در یکی از سفرهای جنگی شاه جهان از دست داد و تا پایان عمرش عذاب وجدان گرفت.

مقبره ممتاز بانو

شاه جهان پس از فوت ممتاز بانو طبق وصیت بانوی ایرانی اش همسری جایگزین نکرد و آرامگاهی تاریخی به یاد بود آن با کمک گرفتن از طراحان و مهندسین نامی دنیا و به خصوص ایرانی بنا کرد و در منابع قدیمی و موثق از این محل به عنوان ممتاز محل یاد شده که در پی گذشت سال ها به تاج محل تغییر نام پیدا کرده است.

سقوط شاه جهان

یکی از پسران شاه جهان به اسم اورنگ زیپ که بعدها ششمین پادشاه هندوستان شد بر علیه پدر خودش یعنی شاه جهان لشکر کشی کرده و شاه جهان را پس از شکستی سنگین راهی زندان کرد که شاه جهان پس از گذشت سال ها در زندان جان سپرد و در کنار همسرش ممتاز بانو به خاک سپرده  شد و پایانی دراماتیک در تاریخ هندوستان رقم خورد.

خصوصیات کلی عمارت تاج محل

زیر بنای محل در یک محوطه بزرگ و باغ مانند به مساحت ۱۸ هکتار ایجاد شد و ارتفاع برج اصلی کاخ تاج محل ۵۸ متر در زیربنای ۵۶ متر می باشد،همچنین بنای اصلی ممتاز محل دقیقا روی یک تخته سنگ از جنس مرمر به مساحت ۱۰۰ متر در صد متر بنا شده است.

اصول طراحی این باغ دقیقا کپی برداری شده از باغ ها و عمارت های ایرانی بوده و از میان این باغ ۱۸ هکتاری رودخانه ای که از رشته کوه های هیمالیا سرچشمه میگیرد عبور می کند، شاه جهان قصد داشت یک بنای دیگر با ظاهری کاملا سیاه ایجاد کند که پس از فوت خودش در آن محل دفن شود و این دو بنای سیاه و سفید را به معنای عشقی ابدی با یک پل به یکدیگر متصل گرداند که دست روزگار هرگز اجازه چنین کاری به او نداد.

تاج محل ثبت یونسکو

یونسکو در سال ۱۹۸۳ میلادی موفق شد این بنا و میراث تاریخی را عضو آثار باستانی یونسکو گرداند و در سال های اخیر طبق یک نظر سنجی بین المللی تاج محل هندوستان، جز یکی از هفت عجایب جدید جهان قرار گرفت.

مسجد اسلامی

در سمت چپ بنای اصلی یک مسجد اسلامی با سه گنبد که به رنگ قهوه ای می باشد به چشم میخورد و در سمت راست تاج محل یک بنای زیبای دیگر دیده می شود که به عنوان مهمان سرا از آن استفاده میشده است.

تاج محل با معماری ایرانیان

طراحان و معمارین و تاریخ نگاران از بنای تاج محل به عنوان یک کاخ و آرامگاه با شیوه و سلیقه معماری صفویان ایرانی یاد کرده و تاج محل را جز زیباترین آرامگاه ها که به دست پارسیان ساخته شده است می دانند.

معرفی ممتاز بانو همسر ایرانی شاه جهان

شاید برای شما سوال باشد که ممتاز بانو کیست و چگونه همسر یک شاه مشهور هندی شده است؟ در دوره صفویه زن هایی که کارهای هرز انجام میداده اند را تبعید میکردند، در آن سال یک زن ایرانی در هنگام تبعید به هندوستان نوزاد خودش که دختری زیباروی بوده است را دقیقا در کنار یک رودخانه گذاشته تا فرزندش جان سالم بدر برد از دست دشمنان و بزرگی خدا دوباره به همگان اثبات گردید، همان نوزاد در بزرگسالی همسر جهانگیر شاه شد.

پس از فوت ارجمند بانو شاه جهان در روی سنگ قبر همسرش جمله ای عاشقانه نوشت که نماد عشاق هندی شده است، جمله به هندی قدیم : مرقد منور ارجمند بانو بیگم مخاطب بممتاز محل متوفی سنه.

در پایان به شما مسافرین عزیز ایرانی که قصد سفر به کشور هندوستان و به خصوص شهر اگرا را در سر دارید باید بگم اگر عاشق کاخ ها، عمارت های قدیمی و پر از عشق با معماری های شگفت انگیز ایرانی هستید قطعا از عمارت و آرامگاه تاج محل دیدن نمایید.

مسیریابی تاج محل

چگونه به تاج برویم ؟ خوب شما میتونید از تورهای بازدید استفاده کنید و با ون ها و اتوبوس های توریست های خارجی دسته جمعی از تاج محل دیدن نمایید و یا اینکه خودتون شخصا با ترانسفر تاکسی یا اتوبوس های موجود در اگرا از این محل دیدن کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای
https://intoday.ir/?p=3150
van

کوروش ابریشمی

اینکه رشته نرم افزار خوندم و هیچ کمکی تو زندگی بهم نکرد داشت نا امیدم می کرد تا بعد از آزمون و خطاهای متعدد با شغل گردشگری آمیخته شدم ، همین که به کارم علاقه دارم ایزد رو شکر می کنم هر روز.

مطالب مرتبط
کاخ پهلوی کیش
کوروش ابریشمی
4 دیدگاه
کاخ مرمر موزه هنر ایران تهران
آیدا قوام
11 دیدگاه
کاخ خورشید کلات
کوروش ابریشمی
3 دیدگاه
آبشار و معبد بهملات راجستان
الناز ایل بیگی
0 دیدگاه
کاخ بیلربیی استانبول
فاطمه انوری
0 دیدگاه
کاخ صفی آباد بهشهر
فاطمه انوری
2 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 10 ساعت
ساعت دسترسی : شنبه تا پنج شنبه 7AM-5PM جمعه ها تعطيل
نوع کاربری : قصر
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی
امکانات رفاهی : راهنما، آنتن دهی موبایل
ملزومات سفر : موبایل، کارت بانکی، کفش راحتی، عینک و کلاه آفتابی، کوله پشتی، آب آشامیدنی، کارت شناسایی، کرم ضد آفتاب، پاور بانک، شارژر، وعده های غذایی
اطلاعات تماس
آدرس : Dharmapuri, Forest Colony, Tajganj, Agra, Uttar Pradesh 282001, India
شماره تماس : 915622227261+
وب سایت : https://www.tajmahal.gov.in/