پیر پالاندوز بر گرفته از شغل این شخصیت بزرگ و عارف مشهدی که پاره دوزی می کرده می باشد، شیخ محمد عباسی در روستایی به اسم کارده در شهر مشهد مقدس چشم به جهان گشود، این شخصیت بزرگ فرهنگی علاوه بر پاره دوزی، هنرهای برجسته دیگری همچون خطاطی و مینیاتوری را با بهترین شکل ممکن انجام می داده است،در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری ایران و در این مقاله همراه این تودی باشید تا با مقبره پیر پالاندوز و تاریخچه آن بیشتر آشنا شوید.
آرامگاه پیر پالاندوز
حاج شیخ محمد آقای عباسی ملقب به پیر پالالندوز یکی از عرفای قرن ۱۰ ام هجری قمری در شهر مشهد بود، در این پست به معرفی مقبره پیر پالاندوز خواهیم پرداخت، در سال های قدیم، یه افرادی که کفش های کهنه را تعمیر می کردند پاره دوز می گفتند و به گذشت سالها این کلمه در لغات و گویش های مختلف به کفش دوز تغییر یافت.
بیوگرافی پیر پالاندوز
پیر پالاندوز در کتب مختلف تاریخی جز یکی از شخصیت های مشهور و معدود کیمیاگران تاریخ نام برده شده، به طوری که در یکی از روایت های ماورایی پیر پالاندوز آمده است که روزی شیخ بهایی از کنار پیرمردی در نزدیکی حرم عبور می کرده است و دلش به حال آن شخص میسوزد.
شیخ بهایی و پالاندوز
شیخ بهایی با یک تمرکز ظرف پول وی را پر از سکه طلا می کند و آن پیرمرد شاکی می شود که چرا ظرف من را از سکه ها پر کرده ای ؟ من این سکه های بی تلاش را نمی خواهم، شیخ بهایی به پیرمرد می گوید که آوردن این سکه ها بر عهده من بود اما از بین بردن آنها از قدرت من خارج است.آن پیرمرد خود با یک تمرکز تمام سکه ها را غیب می کند و رو به شیخ بهایی می گوید کاری انجام بده که در صورت پشیمانی بتوانی جبران نمایی، آن پیرمرد پیر پالاندوز بوده که به گفته اسناد تاریخی جز معدود شخصیت هایی است که کیمیاگری را به راحتی انجام می داده، در مجموعه پیر پالاندوز یا شیخ محمد عباسی در سال ۹۸۵ هجری قمری از این دنیا رخت بست و به دیار باقی شتافت.
تاریخچه مقبره پیر پالاندوز
پس از فوت پیر پالان دوز یکی از عرفا و بزرگان مشهدی در سال ۹۸۵، که در دوره حکومت صفویان در ایران بود، به دستور فرزند شاه عباس یک مقبره ۴ ضلعی به همراه یک گنبد زیبا برای گرامیداشت این عارف بزرگ ساخته شد، در طراحی نمای بیرونی و داخلی مقبره پیر پالاندوز از کاشی کاری های زیبا، گچ بری های هنرمندانه و آثار نقاشی مینیاتوری استفاده شده است که در نوع خود در سطح مشهد کم نظیر می باشد.
تخریب آرامگاه پالاندوز
البته اگر تصاویر قدیمی مقبره پیر پالاندوز را مشاهده کنید خیلی زیباتر و بزرگ تر از شکل کنونی اش بوده، به علت گذشت زمان و جنگ های مختلف صورت گرفته در منطقه خراسان قدیم، بیش از نیمی از آثار و نقوش مقبره پیر پالاندوز از بین رفته است.
معماری مقبره پالاندوز
با ورود به آرامگاه پیر پالاندوز مشهد، با بررسی سبک معماری و کاشی های آبی رنگ منقش به آیات قرآنی و اشعار فارسی متوجه می شوید که سبک معماری مقبره پیر پالاندوز مبوط به دوره صفویه می باشد، در سالیان اخیر با کمک و پشتیبانی آستان قدس رضوی این مکان مورد مرمت و بازسازی های تخصصی قرار گرفت که طی این ساخت و سازها، سردر زیبا، حوض و فضای سبز بیرونی، نقش های مینیاتوری و اسلامی به این مقبره افزوده شد که زیبایی آن را دو چندان کرد.
ثبت ملی مقبره
مقبره پیر پالاندوز در سال ۵۶ شمسی به عضویت اثار ملی ایرانی در آمد و از ان پس تا به امسال گردشگران فراوان داخلی و خارجی از این مقبره زیبا و آرامگاه پیر پالاندوز بازدید به عمل می آورند، امروزه این محل جز یکی از جاذبه های گردشگری مشهد بوده که در بین روایات مردمی این عارف بزرگ قرن دهم قمری، بسیار در برآورده کردن حاجات و نیازهای مردم سریع الاجابه است.
چگونه به مقبره پیر پالاندوز بروم
آسان ترین راه را در پیش دارید، این مقبره دقیقا در حرم امام رضا (ع) قرار دارد و شما می توانید در حین بازدید و زیارت حرم امام هشتم، سری هم به این مکان در ضلع خیابان نواب صفوی بزنید.
سخن پایانی
شما می توانید تجربیات سفر خود را از بازدید از این محل در بخش زیر کامنت کنید .
بیشتر بخوانید