aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > ایرانگردی > جاهای دیدنی یزد > دخمه زرتشتیان یزد

دخمه زرتشتیان یزد

عکس هوایی از دخمه زرتشتیان یزد
ezgif-1-eca2962dc6

دخمه زرتشتیان یزد یکی از مهم ترین مراکز پیروان دین زرتشت در ایران و جهان می باشد که سالانه هزاران گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب می کند، این دخمه در استان یزد محل دفن مردگان پیروان این آئین در گذشته بود که در بین بومیان یزدی به برج سکوت هم شهرت دارد، در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری یزد و در این مقاله به صورت ویژه سری به دخمه زرتشتیان یزد زده ایم تا با تاریخچه ، آدرس ، تصاویر و راهنمای گردشگری آن آشنا شوید ، همراه این تودی باشید.

تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد

دخمه زرتشتیان

دخمه زرتشتیان یزد یکی از بزرگ ترین دخمه های زرتشتیان جهان می باشد که در بین پیروان این آئین در کشور هندوستان به دخمو یا برج خاموش شهرت دارد، این دخمه در فاصله ۱۵ کیلومتری از شهر باستانی یزد واقع شده است و در قرن های دور محلی برای انجام آئین مردگان زرتشتی بود که امروزه به طور کل به فراموشی سپرده شده است.

ثبت ملی دخمه زرتشتیان

با کمی تحقیق در رابطه با این دخمه متوجه خواهید شد که تعداد زیادی دیگری از آن در شهرهای مختلف ایران در ابعاد گوناگون قرار گرفته است و یکی از دلایلی که دخمه زرتشتیان یزد اهمیت بیشتری داشته آن است که کمترین میزان تخریب و بزرگ ترین وسعت دخمه ها در بین دخمه های داخل کشور را داراست، از همین رو در سال ۱۳۷۷ خورشیدی با شماره ۲۰۹۶ به فهرست میراث ملی ایران افزوده گردید.

قوانین دفن زرتشتیان

در آئین زرتشت آمده است که اجساد مردگان پاک نیستند و از همین رو تدفین آنها در خاک ممنوع بود ، چون خاک یکی از مهم ترین و مقدس ترین عناصر زرتشتیان بشمار می رود ، به خاطر همین مورد دخمه های زیادی در جای جای ایران ساخته شد و به هنگام فوت یکی از پیروان این دین، جسد وی به دخمه و یک چاله روی آن منتقل می شد تا پرندگان از آن تغذیه کنند و فقط استخوان های آن باقی بماند، البته این رسم ناجور که همیشه مخالفان خودش را داشت تا دوره حکومت پهلوی اول ادامه داشت تا اینکه با دستور سیاسیون در ابتدای حکومت پهلوی به طور کامل ممنوع گردید و امروزه فقط می توان از این دخمه ها بازدید به عمل آورد.

تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد

دیدنی های دخمه زرتشتیان

در هنگام ورود به این منطقه بیابانی با دو دخمه بزرگ و کوچک روبر می شوید ، یکی برای ۶ ماه اول و دیگری برای ۶ ماهه دوم سال مورد استفاده قرار می گرفت که قطر دخمه کوچک تر با نام دخمه هاتریا ۱۵ متر و قطر دخمه دوم با نام دخمه گلستان ۲۵ متر در فاصله ۱۴۵ متری دخمه دیگر می باشد.

مسیر ورودی

مسیر ورودی آن در گذشته بدون پله و دارای چاله هایی بود تا هر کسی نتواند از آن عبور کند که امروزه برای رفاه حال گردشگران در آن پلکانی سنگی تعبیه شده تا براحتی بتوان مسافت را به بالای تپه طی کرد.

تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد

کتیبه باستانی

یک کتیبه باستانی دیگر بخش دیدنی دخمه زرتشتیان می باشد که با خط میخی تاریخ ساخت آن درج شده است.

بخش های داخلی دخمه

در داخل و محیط مدور دخمه چندین لاین دایره شکل وجود دارد که به لاین های زنانه ، مردانه و بچه گانه شهرت دارند و ویژه روزهای عزاداری در آن سالها بود.

استودان دخمه

استودان به معنای محل استخوان می باشد که همانطور که در تصاویر مشاهده می کنید یک چاله سیمانی و آهکی در مرکز دخمه دیده می شود ، این همان استودان است که استخوان ها در آن قرار می گرفتند، این چاه ها به صورت عمیق و نیمه عمیق حفر می شدند و دلیلی که آنها اکثرا آهکی هستند برای رعایت اصول بهداشتی می باشد.

تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد

درب آهنی

برای مقابله با ورودی حیوانات درنده به این محل درب های بزرگ و آهنی تعبیه می شد که امروزه از بخش های دیدنی دخمه زرتشتیان یزد می باشد.

عمارت سالار 

در نزدیکی این دخمه تعداد سازه و یک عمارت تاریخی با نام خانه سالار مشاهده می کنید که خود از دیگر دیدنی های این منطقه بشمار می روند، سالار در واقع لقبیست که به مرده شویان باستانی خطاب می شد ، آنها وظیفه شستشوی اجساد را بر عهده داشتند که در خانه ای در نزدیکی دخمه زندگی می کردند، یک بخش شاه شنین و یک بخش به نام اتاق آتش از دیدنی های این سازه باستانی هستند ، اتاق آتش جایی بود که اجساد به مدت ۷۲ ساعت همراه با یک آتش همیشگی نگهداری می شدند تا روح آنها بتوانند مرگ خود را بالای سر جسد خود قبول نمایند.

تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد

وجه تسمیه دخمه

دخمه در زبان پارسی قدیم ، نوین و زبان پهلوی به معانی مختلفی استفاده می شده است، دخمه در زبان پهلوی به دخمک و در دوره قاجار به دخنه خطاب می شد که به معنای محلی ترسناک می باشد، همچنین در زبان فارسی باستان دخمه معنی محلی داغ و محل حضور شیطان بود که به طور کل دخمه های زرتشتیان از این معانی گرفته شده اند.

در میان خود زرتشتیان لفظ دیگری با نام گوردخمه هم وجود دارد که نمود آن را در تخت جمشید مشاهده می کنیم ، تفاوت دخمه با گور دخمه د راین است که در گور دخمه ها اجساد پس از تجزیه به داخل یک محفظه سنگی برای همیشه به خاک سپرده می شدند و در دخمه اجساد به طور کامل در طبیعت رها می شدند.

تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد

تاریخچه دخمه زرتشتیان یزد

دخمه از دوران هخامنشیان در ایران وجود داشت ، البته با این تفاوت که در آن دوران اجساد در دخمه سوزانده می شدند، در ایران باستان دخمه به محل دادگاه عدل الهیی شهرت داشت و با گذشت قرن ها ، رسم سوزانده شدن از بیخ و بن برداشته شد، در ابتدای پیدایش دخمه ها در شهرهای مختلف ایران ، راهی برای ورود حیوانات درنده به آن طراحی می شد تا جسد زودتر از بین برود تا اینکه این رسم دلخراش هم از بین رفت و با ساخت دخمه ها در مناطق مرتفع ، اجساد فقط برای پرندگان قابل خوردن بودند.

در برخی از شهرهای دیگر ایران اجساد در یک محفظه شیشه ای قرار می گرفتند تا به وسیله آفتاب مورد تجزیه قرار بگیرند، با توجه به اینکه دستور عدم دفن مردگان به این روش توسط پهلوی اول در سال ۱۳۲۰ هجری شمسی منقرض شد ولی در دخمه زرتشتیان یزد به گفته مورخین تا سال ۱۳۵۰ شمسی همچنان این رسم انجام می شده است.

تصاویر دخمه زرتشتیان یزد تصاویر دخمه زرتشتیان یزد

سبک معماری دخمه زرتشتیان

از اولین اصول ساخت این دخمه دوری از مرکز شهر و محل های مسکونی می باشد ، ارتفاع آنها معمولا بین ۵۰ الی ۱۰۰ متر و به روی تپه ها طاخته می شدند که برای ساخت دخمه از مصالحی مانند آجرهای خشتی، سیمان و گچ استفاده می شد تا آلودگی اجساد به طبیعت رسوخ نکند.

چگونه به دخمه زرتشتیان بروم

چنانچه دارای وسیله نقلیه نمی باشید در شهر یزد سوار بر یکی از اتوبوس های خطوط پایانه شهدای محراب به فجر فرهنگیان و یا پایانه شهدای محراب به ملاصدرا شوید و در ایستگاه میدان ایثار یزد از آنها پیاده شوید، همچنین با تاکسی از نقاط مختلف شهر یزد می توان به دخمه مراجعه کرد.

سخن پایانی

گرچه از نظر دینی و سیاسی با چنین روش کفن و دفنی همیشه مشکلاتی وجود داشته، منتقدان و هم نظران همیشه طی قرن ها با یکدیگر در حال جدل بودند که خوشبختانه امروزه روش دفن یکپارچه سازی شده و همه اجساد به خاک سپرده می شوند، شما می توانید نظرات ، سوالات و تجربیات خود را درباره دخمه زرتشتیان یزد در بخش زیر کامنت کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=19739
van

سامیار علیپور

کل زندگی من شده گردشگری و سفر و همه برنامه هام طوریه که بتونم ماهی دو مرتبه گردشی هیجان انگیز داشته باشم.

مطالب مرتبط
Taft Didar Bagh Restaurant رستوران باغ دیدار در شهر تفت استان یزد
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Shahneshin traditional hotel اهتل سنتی شاه نشین میبد استان یزد
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Mibod Behjat Hotel هتل بهجت میبد استان یزد
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Mibod Historic area بافت تاریخی میبد در استان یزد
مریم عظیمی
0 دیدگاه
Hand made ceramic Traditional market بازار سفال میبد
مریم عظیمی
0 دیدگاه
سینما طوبی Mibod Tuba Cinema
مریم عظیمی
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

خیلی وحشتناکه خیلی

نه زیاد به اونصورت

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس