آرامگاه شاه نعمت الله ولی کرمان محل چله نشینی و گردهمایی های دراویش ایران می باشد که امروزه به یکی از بهترین جاذبه های تاریخی استان کرمان مبدل شده است ، این مقبره زیبا در شهر ماهان و در نزدیکی باغ شازده واقع شده که در این پست به صورت کامل با ویژگی های آن اشنا خواهید شد، اینجا از مهم ترین اماکن تاریخی ایران می باشد که فهرست میراث ملی ایران هم به ثبت رسیده است.
اطلاعات آرامگاه شاه نعمت الله
در سری مقاله های از جاذبه های گردشگری کرمان به معرفی صنایع دستی کرمان ، کویر شهداد کرمان ، باغ فتح آباد کرمان ، باغ شازده ماهان و ارگ راین کرمان با آدرس و اطلاعات گردشگری پرداختیم ، حال در این پست همراه خبرنگا ویژه این تودی با تاریخچه، معماری ، تصاویر و راهنمای بازدید از آرامگاه شاه نعمت الله ولی کرمان اشنا خواهید شد.
مقبره شاه نعمت الله ولی
مقبره شاه نعمت الله ولی کرمان با سبک معماری دیدنی اش مورد توجه مسافران داخلی و خارجی این شهر می باشد ، همچنین این محل مشهور به چله نشینی دراویشان ایرانیست و محلی کاملا عرفانی محسوب می شود ، سید نورالدین نعمتالله بن محمد بن کمالالدین یحیی کوه بنانی کرمانی ملقب ه شاه نعمت الله ولی یکی از معروف ترین شعرا و عرفای قرن ۸ هجری قمری بود ، این شخص برجسته در شهر کوهبنان این استان بدنیا آمد .
تاریخچه شاه نعمت الله
این شاعر در طول زندگی خود غزل ، رباعی و دو بیتی های متعددی را وصف کرد و سرانجام در سال ۸۳۴ هجری قمری در شهر ماهان از دنیا وداع گفت ، بعد از فوت وی مریدان او در سال ۸۴۰ هجری قمری تصمیم به ساخت مقبره ای در خور شان وی گرفتند که در آن با استفاده از کاشی کاری های فیروزه ای جلوه ای خاص به خودش گرفت.
این رویه تا سال ۱۳۶۰ شمسی و زلزله مهیب استان کرمان ادامه داشت که در همان سال نیمی از سازه تخریب گردید ، بعد از آن اداراه بخت میراث فرهنگی استان تصمیم به بازسازی با شکوه آرامگاه شاه نعمت الله کرمان گرفت و در این موضوع با کمک استید برجسته ایرانی به زیباترین شکل ممکن مقبره را جهت بازدید عمومی افتتاح کرد.
سبک معماری مقبره شاه نعمت الله
این آرامگاه در زمینی با مساحت سی و دو هزار متر مربع دارای سه صحن حیاط روباز است ، همچنین بخش جلوخان این مجموعه با ارتفاع سه متر از کف خیابان هوش معماران ایران قدیم را نشان می دهد که با این سیستم تا به حال از چندین سیل جان سالم بدر برده است ، هنر کاشی کاری های آبی رنگ در کنار اثار مینیاتوری و خطوط نستعلیق زیبا خود بیانگر یک مکان دیدنیست .
همچنین در سردرهای ورودی این آرامگاه تعدادی کتیبه تاریخی مزین به آیات قرآنی دیده می شود که به طور کلی از تصاویر هوایی به شکل مربع کامل است ، هر ضلع آن ۸ متر و نیم می باشد و گنبد آن ار بالاترین نقطه بیست متر ارتفاع دارد که در قرن های دور بلندترین مناره و گنبد ایران محسوب می شد، درب های ورودی خروجی این محل ساخت کشور هندوستان بوده که مریدان او آنها تهیه و نصب کردند .
صحن اتابکی و وکیل الملکی مقبره
دو تاز زیباترین صحن های این آرامگاه صحن اتابکی و صحن وکیل الملکی می باشد ، این دوشخصیت که در دوره سلسله قاجارها در کرمان در بین ثروتمندان شهر نامشان دیده می شد با ساخت این دو صحن تاثیر زیادی در شهرت بیشتر این مقبره داشتند ، امروزه در این دو صحن علاوه بر فضای سبز یک حوض زیبا و فواره جلوه ویژه ای به محیط داده اند.
رواق دارالحافظ آرامگاه
در دوره حکومت شاه عباس یک رواق با عرض صد و طول سی متر در ارتفاع پانزده متر ساخته شد که در آن سالها به رواق شاه عباسی شهرت داشت ، در این رواق همسر و فرزند شاه ولی مدفون هستند و امروزه در تابلوهای گردشگری این مجموعه با نام رواق دارالحافظ شناخته می شود .
صحن میرداماد و حسینیه
مناره های ۳۸ متری صحن حسینیه از نقاط دوردست هم قابل رویت هستند ، این صحن در دوره قاجارها با تزئینات معماری ایرانی و استفاده از کاشی های فیروزه ای مزین به ایات قرانی ساخته شد که در کنار صحن میرداماد در نزدیکی روال دارلحافظ از زیباترین بخش های دیدنی آرامگاه شاه نعمت الله ولی کرمان بشمار می رود.
موزه مقبره شاه نعمت الله
سالنی که در قرن های دور مورد استفاده مریدان این شخصیت قرار داشت از سال ۵۷ خورشیدی با تغییر کاربری به موزه شاه نعمت الله امروزه محل نمایش اشیای تاریخی ، قرآن های قدیمی و سایر وسایل تاریخی موجود در این مجموعه شده است ، برای بازدید از موزه بین ساعات ۱۰ صبح الی ۱۶ به ورودی این مکان مراجعه نمایید که هزینه آن برای مسافران ایرانی ۵ و خارجی ۳۰ هزار تومان می باشد .
چله خانه مقبره
در همان ابتدای ورودی مقبره شاه نعمت الله ولی یک اتاق کوچک را مشاهده خواهید کرد که به گفته مورخین اتاق چله نشینی این شخصیت بوده است ، وی در این اتاق به مدت چهل روز خود را مبحوس می کرد تا با ریاضت به ائمه (ع) و خدا نزدیکتر شود ، در داخل این اتاق آثار مینیاتوری و آیات متعدد قرآنی را با رنگ های مختلف مشاهده خواهید کرد که هر کدام زیبایی و معانی خاص خودشان را دارند .
مناره ها و کاروانسرای مجموعه
تنها بخش نیمه خراب این جاذبه گردشگری کاروانسرای قجری آن است که به حال خود رها شده ولی بازدید از آن خالی از لطف نیست و چهار مناره کاشی کاری شده درچهار گوشه آرامگاه مزین به اسم حضرت علی (ع) ، خدا ، الله و آیات مشهور قرآنی هنر اصیل خطاطی ایرانی را به رخ همگان می کشد .
امکانات مقبره
برای رفاه حال گردشگران در این مکان امکانات رفاهی خوبی نظیر سرویس های بهداشتی ، نیمکت ، راهنمای گردشگری ، اطلاعات و فروشگاه در نظر گرفته شده است که در صورت نیاز می توانید از آنها استفاده کنید.
چگونه به مقبره شاه نعمت الله بروم ؟
برای مراجعه به این مکان زیبا در استان کرمان ، خودتان را به شهر ماهان در نزدیکی شهر کرمان برسانید و با ورود به خیابان امام خمینی این شهر با درب اصلی مجموعه روبرو خواهید شد ، همچنین این جاذبه از باغ شاهزاده ماهان پنج کیلومتر فاصله دارد که آن را هم می توانید بازدید نمایید .
سخن پایانی
شما می توانید نظرات ، سوالات و تجربیات سفر خود به آرامگاه شاه نعمت الله ولی کرمان در بخش زیر کامنت کنید .
بیشتر بخوانید
0 پاسخ
امتیاز بینندگان:۵ ستاره