aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Tomb of Two Kamals

آرامگاه دو کمال تبریز

آرامگاه دو کمال تبریز
ezgif-1-eca2962dc6

آرامگاه دو کمال از جاهای دیدنی تبریز محل آرامگاه کمال‌الدین بهزاد و کمال‌الدین مسعود خجندی است که در محله بیلانکوه غربی قرار دارد. مقبره دوکمال همچنین از مهم‌ترین آرامگاه‌های مشاهیر ایران در استان آذربایجان شرقی می‌باشد که مورد توجه علاقه مندان به هنر، شعر، ادبیات و فرهنگ قرار دارد، همچنین اینجا یکی از آثار ملی ایران است که برای بازدید از آن می‌توانید از نقشه آرامگاه دو کمال تبریز در ابتدای مطلب استفاده کنید تا با نرم افزارهای بلد، گوگل مپ یا نشان این جاذبه را مسیریابی کنید.

آرامگاه کمال الدین بهزاد مینیاتوریست

مقبره دو کمال تبریز آرامگاه کمال‌الدین بهزاد و کمال‌الدین مسعود خجندی است که در محله بیلانکوه قرار دارد. کمال‌الدین بهزاد نقاش و نگارگر (مینیاتوریست) چیره‌دست ایرانی قرن دهم هجری قمری و نگارگر مکتب هرات است. وی در دربار سلطان حسین بایقرا و نزد امیر علیشیر نوایی در هرات تقرب یافت و بعد از استیلای شاه اسماعیل اول صفوی بر ازبکان، همراه وی به تبریز آمد و در دوره شاه طهماسب صفوی نیز در تبریز با احترام زیست و در آنجا درگذشت.

مشاهیر مدفون در مقبره دو کمال

طبق اسناد تاریخی موجود، مقبره دو کمال علاوه بر کمال‌الدین مسعود خجندی و کمال‌الدین بهزاد، آرامگاه جمعی از هنرمندان تبریزی از جمله نظام‌الدین سلطان محمد نقاش، استاد سلطان محمود مجلد (استاد جلدساز دوره‌ صفوی)، مولانا طوسی و مولانا شروانی است؛ اما امروزه محل دقیق دفن آن‌ها مشخص نیست.

باغ دو کمال

در مورد شکل‌گیری باغ دو کمال، در تاریخ آمده است که کمال‌الدین مسعود خجندی که اهل تاجیکستان بود، هنگام بازگشت از سفر حج، به تبریز و فرهنگ مردم این شهر علاقه‌مند و آن جا ماندگار می‌شود. وی که از شاعران و غزل‌سرایان سرشناس بود، تحت حمایت سلطان حسین جلایری قرار گرفت و به‌دلیل علاقه‌ خاص ایشان به کمال‌الدین، در محله بیلانکوه باغچه‌ای را به‌عنوان هدیه، پیشکش این شاعر کرد و در آن خانقاهی برای وی ساخت. این باغ، باغ کمال نام گرفت.

آرامگاه کمال الدین خجندی شاعر

کمال‌الدین خجندی در سال ۷۹۳ هجری قمری درگذشت و او را در خانقاه باغ خود به خاک سپردند. مقبره‌ دو کمال به مرور زمان به گورستانی متروکه و گمنام تبدیل شد. در سال ۱۳۳۸ هجری شمسی این باغ توسط اهالی این منطقه کشف و در دهه‌ ۵۰ با همت انجمن آثار ملی کشور مرمت شده و لوح یادبودی در آن نصب شد. در دهه ۱۳۹۰ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی با احداث مجموعه‌ای با سبک سنتی، این مجموعه را به دانشگاه تبدیل کرده است که امروزه با نام دانشگاه دو کمال یا مرکز آموزش نگارگری شناخته می‌شود.

مرکز آموزش نگارگری دو کمال

این مجموعه با وسعت ۶۰۰۰ متر مربع شامل چندین کلاس، آتلیه، کتابخانه‌ تخصصی، گالری نمایشگاهی، موزه‌ تخصصی نگارگری، بخش اداری و پارکینگ است و در محوطه تندیس‌های کمال‌الدین خجندی و کمال‌الدین بهزاد نصب شده است. بنای مقبره تقریبا وسط باغ قرار گرفته و در ورودی این بنا در قسمت شمالی باغ قرار دارد. مقبره‌ها در قسمت پایینی و زیرزمین ساختمان قرار دارند.

سخن پایانی

در این تبریزگردی می‌توانید از کلاس‌های نگارگری و باغ کمال تبریز هم دیدن کنید تا اطلاعات جالبی بدست آورید، در انتها منتظر امتیاز و تجربیات شما درباره آرامگاه دو کمال تبریز خواهیم بود.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای
https://intoday.ir/?p=97637
van

کوروش ابریشمی

اینکه رشته نرم افزار خوندم و هیچ کمکی تو زندگی بهم نکرد داشت نا امیدم می کرد تا بعد از آزمون و خطاهای متعدد با شغل گردشگری آمیخته شدم ، همین که به کارم علاقه دارم ایزد رو شکر می کنم هر روز.

مطالب مرتبط
کاروانسرای گبر آباد قمصر
مهری شاپوری
1 دیدگاه
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مسجد جامع بندر گناوه
ترلان کمیلی
3 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
آب انبار برکه پنج‌تا بندر کنگ
امیر رضا شاهرخی
2 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
5 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

خیلی آرامش بخش است

مقبره دو کمال . الان دانشگاه هنر شده

بسیار خوب بازسازی شده ولی مقبره ها بسته است

جای خیلی با صفایی هست ولی اکثرا بسته

آرامگاه دوکمال که مدفن کمال خجندی (شاعر سده‌های هشتم و نهم هجری) و کمال‌الدین بهزاد (نقاش سدهٔ دهم هجری) است، در یکی از باغ‌های محلهٔ بیلان‌کوه در شرق شهر تبریز جای گرفته‌است.
این آرامگاه در سال ۱۳۴۲ خورشیدی به صورت کاملاً اتفاقی حین بازی پسربچه‌ها روی تل‌های خاکی کشف شده و مرمت آن توسط انجمن آثار و مفاخر فرهنگی آغاز گردید؛ همچنین لوح یادبودی در این مکان نصب شده‌است.

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 1 ساعت
ساعت دسترسی : 09:00 تا 12:00 - 16:00 تا 18:00
هزینه ورودی : 5.000 تومان
ثبت شده در : 
ثبت شده در : تاریخ ۱۳۷۷٫۰۴٫۲۹ خورشیدی به شمارهٔ ۲۰۵۶ در فهرست آثار ملی ایران
قدمت این مکان : قرن هشتم هجری
نوع کاربری : آرامگاه کمال‌الدین بهزاد و کمال‌الدین مسعود خجندی
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : سرویس بهداشتی، کافه، راهنما، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت، فضای سبز، گالری
ملزومات سفر : موبایل، وجه نقد، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس : آذربایجان شرقی، تبریز، محله بیلانکوه غربی، خیابان شیخ کمال