aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385

قله دماوند

قله دماوند
ezgif-1-eca2962dc6

قله دماوند، تنها اثر ملی طبیعی ایران در جاده هراز است که شهرت جهانی دارد. دماوند بلندترین کوه ایران و بلندترین کوه آتشفشانی خاورمیانه و آسیا به شمار می‌رود. از میدان آزادی تا دماوند و دشت لاله‌های آن حدود سه ساعت فاصله است. دشت لاله‌ها، دشتی در مسیر دماوند است که بسیار سرسبز و چشم‌نواز بوده و هرساله گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند. کوهنوردان بسیاری هم تا کنون برای صعود به قله دماوند اقدام کرده‌اند. آسان‌ترین مسیر صعود در جبهه جنوبی و سخت‌ترین آن در جبهه شمالی است. تا کنون هفت جان‌ پناه در مسیر صعود ساختند. صعود به قله دماوند برای کوهنوردان و بازدید از دشت لاله‌ها برای طبیعت گردان بسیاری جذاب است. ( بدون گروه و مربی کوهنوردی راهی این قله فوق خطرناک نشوید!)


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
https://intoday.ir/?p=69717
van

فاطمه انوری

مطالب مرتبط
بازارچه مرزی باجگیران قوچان
کوروش ابریشمی
3 دیدگاه
سد درونگر درگز
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
دره چررئیش درگز یا دره چریک
کوروش ابریشمی
9 دیدگاه
آرامستان خواجه ربیع مشهد
کوروش ابریشمی
2 دیدگاه
آرامگاه خواجه ربيع مشهد
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
کارگاه گلاب و عرقیات سنتی خراسان فرخد مشهد
کوروش ابریشمی
3 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
14 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

یکی از جاذبه‌های گردشگری بی‌نظیر کشورمان کوه آتشفشانی دماوند
اکثر ما ایرانیها فکر میکنیم که باید حتما کوهنورد حرفه‌ای باشی تا بتونی بری قله دماوند نه کافیه توی تابستون آمادگی جسمانی خوبی داشته باشی بری روستای رینه اونجا یدونه راهنمای کوه بگیرید البته با دوستان خودتون یه تیم خوب بشید و برید ببینید چه جایی داریم

کوه دماوند در قسمت مرکزی رشته کوه البرز و در جنوب دریای خزر و در بخش لاریجان شهرستان آمل قرار دارد. کوه دماوند از نظر تقسیمات کشوری در استان مازندران قرار دارد که زمانی که هوا صاف و آفتابی است از شهرهای تهران، ورامین، قم و همچنین کرانه های دریایی خزر قابل رویت است. این قله ی آتشفشانی ۳۸۵۰۰ سال پیش برای آخرین بار فوران کرده و امکان دارد این اتفاق مجدد رخ دهد. قطر دهانی قله دماوند از یخ پوشیده شده است و به ۴۰۰ متر می رسد.
پایگاه ملی داده های علوم زمین ایران و وب گاه رصد خانه زمین ناسا، ارتفاع ۵۶۷۰ متر و ۵۶۷۱ متر را برای این کوه ذکر کرده اند. ارتفاع نسبی دماوند، حدود ۴۶۶۱ متر است که دماوند را در رده دوازدهم بلندترین قله های دنیا از نظر ارتفاع نسبی قرار می دهد.
کوه دماوند در تاریخ ۳۰ تیر ۱۳۸۷ به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملی کشورمان ثبت گردید، شایان به ذکر است که این کوه در سال ۱۳۸۱ به عنوان اثر طبیعی ملی در شمار مناطق چهارگانه ارزشمند در نظر حفاظت محیط زیست قرار گرفته است. گردشگران تور تهران می توانند به راحتی از طریق جاده هراز خود را به قله برسانند.

ا ۱۰ و ۱۱ مرداد ۱۳۹۸ طی دو روز صعود کردیم از قرارگاه پلور با ماشین شاسی بلند تا گوسفند سرا یا مسجد طی کردیم و در اینجا حتما می‌بایست خودتان پیمایش رو شروع کنید و می‌توان بخشی از بار را تحویل باربرران با قاطر داد و حتما رمان تحویل هزینه بار را که هر گونی معادل ۱۰۰ هزار تومان میگیرن.
بعد از حدود ۴ ساعت پیمایش ظهر به بارگاه سوم رسیدیم در اونجا سوپ و عدسی داغ و مقداری تنقلات برای فروش هست و طبقه بالا اون فضایی برای شب مانی، اما باید از قبل رزو کنید و بخشی هم در راهرو و فضای غذا خوری کیسه خواب رو آماده استراحت کرده بودن!
ما شب را در چادر گذراندیم و ساعت ۴ بامداد شروع به صعود نهایی کردیم از مسیر جنوبی و حدود ۱۰ صبح قله بودیم، در مسیر آبشار یخی را خواهید دید و دو مسیر رود و سپس سنگ مثلث و تپه گوگردی و سوراخ‌های گاز گوگرد و سپس قله با یک دهانه از گاز خروجی بیشتر گوگرد و در وسط، کاسه به بزرگی یک زمین بازی که کمی برف هم داشت وجود دارند.
مسیر شلوغ بود و شبی که ما بارگاه سوم بودیم شاید کمی کمتر از ۱۰۰۰ تن! حضور داشتند.
هوای شب تا حدود ۱۱ رسید که چون باد نبود سرد هم نشد اما روی قله باد حدود۳۵ بود و سرد.
باقی عالی بود و تجربه خیل

چه لذتی بالاتر از این که بلند ترین قله کشورت رو از نزدیک بتونی ببینی😍. همیشه لکه ابر سفیدی قله ش رو پوشونده.
مثل کوه پشت تهرانِ😍

قله دماوند در بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران واقع شده است
دماوند از کوه های رشته کوه البرز می باشد و آتشفشان نیمه فعال است. به این نوع آتشفشان، آتشفشان چینه ای هم می گویند
ارتفاع دماوند از سطح دریا ۵۶۱۰ است و بلندترین کوه ایران و بلندترین آشتشفشان آسیا می باشد
این کوه به‌هنگام صاف و آفتابی بودن هوا، از شهرهای تهران، ورامین، قم و همچنین کرانه‌های جنوبی دریای خزر قابل رؤیت است
سن دماوند ۳۸۵۰۰ است و به عنوان اثر طبیعی ملی به ثبت رسیده است
از دهانه آن همیشه گاز خارج می شود

دماوند بلندترین کوه ایران و خاورمیانه و بلندترین قلهٔ آتشفشانی آسیا که در بخش مرکزی رشته‌ کوه البرز جای خوش کرده است. قله دماوند در فرهنگ کشور ایران مظهر پایداری و استواری است و یک نماد ملی و ارزشمند بشمار می‌رود. کوه دماوند، تیرماه سال ۱۳۸۷ به عنوان یک اثر ملی ثبت شده است. زمانی که آسمان صاف و آفتابی باشد، از شهرهای تهران، ورامین، قم و سواحل جنوبی دریای خزر قابل مشاهده است. این قله بر اساس تقسیمات کشوری، در بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران قرار دارد. اغلب منابع تاریخی، نامِ این کوه سربه‌فلک کشیده را به دو صورت «دنباوند» یا «دماوند» یاد کرده‌اند. اما در برخی مستندات نام‌های کاملا متفاوتی همچون «بیکنی» یا «جبل لاجورد» نیز به‌چشم می‌خورند. از دیگر نام‌های باستانی این کوه آتشفشانی می‌توان به «دباوند» اشاره کرد. دماوند در لغت به معنی دم و دود و بخار است. ارتفاع قله دماوند از بالاترین تا پست‌ترین نقطه، ۴۶۶۱ متر اعلام شده است. این در حالیست که انجمن ملی آمار ایران، ارتفاع این کوه آتشفشانی را ۵۶۱۰ متر و ناسا ۵۶۷۰ متر ذکر کرده‌اند و در فهرست بلندترین قلّه‌های دنیا در جایگاه دوازدهم قرار گرفته است. دماوند در ادبیات و افسانه‌های ایران جایگاه ویژه‌ای دارد. نام این کوه را در آثار ادبی فارسی به وفور می‌توان دید. از جمله می‌توان به شاهنامه فردوسی، گرشاسپ‌نامه از اسدی طوسی، قصیده‌ای از ناصرخسرو، قصیده‌ای از خاقانی و منظومهٔ ویس و رامین از فخرالدین اسعد گرگانی اشاره کرد. در اسطوره‌های ایرانی هم دماوند بسیار یاد شده است. از جمله اینکه گفته می‌شود فریدون (از شخصیت‌های اساطیری ایران)، ضحاک را در آنجا در غاری به بند کشیده‌ است. در تاریخ بلعمی هم محل زندگی کیومرث کوه دماوند اعلام شده‌ است. دامنه کوه دماوند در ارتفاع ۲ هزار تا ۳ هزار و ۵۰۰ متری پوشیده از شقایق است. این شقایق منحصر به فرد در دنیا شناخته شده‌ است و با نام شقایق لار و رینه در کتاب‌های معتبر گیاه‌شناسی جهان به ثبت رسیده است

قله دماوند بلنده و برای صعودش توان و استقامت بالایی احتیاج داره، حتی وسط مرداد هم هواش سرده و باد از سمت قله میاد، بارگاه سوم آخر هفته‌ها معولا شلوغه و بهتره برای برنامه دو روزه چهارشنبه و پنجشنبه رو انتخاب کنین (بجای پنجشنبه و جمعه)، تقریبا همه جای کوه (بجز فاصله تپه گوگردی تا قله)‌ آنتن هست. لباس گرم و غذای اضافه همراه داشته باشید چون ممکنه توی برگشت خسته باشید و یک شب اضافه بخواید بمونین، کرم ضد آفتاب حتما اس‌پی‌اف بالاتر از ۵۰ (چون اونجا ارتفاع بالاتره و اس‌پی‌اف بالاتر نیازه) و همچنین کلاه و دستکش فراموش نشه (کلاه طوفان هم کمک می‌کنه). ماشین‌های برگشت از گوسفندسرا تا پارکینگ پلور (جبهه جنوبی) شبانه‌روزی کار می‌کنند. آبنبات سرماخوردگی خیلی می‌تونه کمک کنه بهتون، غذا هم چیزایی که میل دارین و دوست دارین ببرین فقط حواستون باشه خیلی پروتئينی و سنگین نباشه چون هضمش مشکل میشه، بارگاه سوم دستشویی هست با آفتابه، آب هم از برفابه‌های بالادست هست

کوه دَماوَند کوهی در شمال ایران است که بلند ترین کوه ایران و خاورمیانه و بلند ترین قلهٔ آتشفشانی آسیا است.این کوه در قسمت مرکزی رشته‌کوه البرز در جنوب دریای خزر و در بخش لاریجان شهرستان آمل قرار دارد. کوه دماوند که از نظر تقسیمات کشوری در استان مازندران قرار دارد، به هنگام صاف و آفتابی‌بودن هوا، از شهرهای تهران، ورامین و قم و همچنین کرانه‌های دریای خزر قابل رؤیت است. کوه دماوند در سی‌ام تیرماه سال ۱۳۸۷ به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملّی ایران ثبت شد.همچنین کوه دماوند از سال ۱۳۸۱ به عنوان «اثر طبیعی ملّی» در شمار مناطق چهارگانهٔ ارزشمند از نظر حفاظت محیط زیست قرار گرفته‌است.

از دماوند در اساطیر ایران هم یاد شده‌است و شهرت آن بیش از هر چیز به این سبب است که ضحاک (پادشاهی ستمگر و اژدهافش) در آن به بند کشیده شده‌است. در آثار ادبی فارسی نیز فراوان به این اسطوره و به طور کلّی‌تر کوه دماوند اشاره شده‌است.در بندهش اینچین آمده: رود هرهز (هراز) در تپرستان است و از کوه دماوند سرچشمه می‌گیرد. قصیدهٔ دماوندیه ملک‌الشعرای بهار هم معروف است. دماوند دارای چشمه‌های آب گرم لاریجان، اسک و وانه است.

فاصله از شهرهای نزدیک
این قلّه در ۶۹ کیلومتری شمال شرقی تهران، ۶۲ کیلومتری غرب آمل و ۲۶ کیلومتری شمال شهر دماوند واقع شده‌است.

مسیرهای اصلی صعود
برای رسیدن به قله دماوند، مسیرهای مختلفی وجود دارند که شناخته‌شده‌ترین آن‌ها این جبهه‌ها هستند:

جبههٔ شمالی؛ مسیر صعود این جبهه از میان دو یخچال سیوله (سمت راست) و دوبی سل (سمت چپ) صورت می‌گیرد.
جبههٔ شمال شرقی؛ پناهگاه تخت فریدون در این مسیر قرار دارد.
جبههٔ غربی؛ پناهگاه سیمرغ در این مسیر قرار دارد.
جبههٔ جنوبی؛ از سمت جنوب شرقی کوه. پلور، رینه، گوسفندسرا و بارگاه سوم در این مسیر قرار می‌گیرند.

آسان‌ترین این مسیرها جبهه جنوبی و سخت‌ترین آنها جبهه شمالی است. سه جبهه شمالی، جنوبی و شمال شرقی در نزدیکی روستاها قرار گرفته‌اند و همچنین همگی دارای جان‌پناه در میان راه هستند. در مسیر جنوبی، آبشاری وجود دارد که همهٔ سال یخ‌زده‌است و تنها در تابستان‌های بسیار گرم، جاری می‌شود که به همین دلیل به آن آبشار یخی گفته می‌شود. این آبشار با قرار داشتن در ارتفاع ۵۱۰۰ متری، از نظر ارتفاع از سطح دریا مرتفع‌ترین آبشار خاورمیانه‌است.

پناهگاه‌ها

در نقشه راهنمای صعود به قله‌های البرز مرکزی پناه‌گاه‌هایی به شرح زیر مشخص شده‌است:

پناه‌گاه گوسفندسرا (کوهپایه) در ارتفاع ۲۹۵۰ متری.
بارگاه سوم (یال جنوبی) در ارتفاع ۴۱۵۰ متری.
پناه‌گاه سیمرغ (یال غربی) در ارتفاع ۴۱۵۰ متری.
پناه‌گاه تخت فریدون (یال شمال شرقی) در ارتفاع ۴۳۶۰ متری.
جانپناه فلزی (جبهه شمالی) در ارتفاع ۴۰۰۰ متری

به نقل از درگاه ملّی آمار ایران، فرازایِ کوه دماوند از سطح آب‌های آزاد ۵٬۶۱۰ متر است.[۱۶] سازمان نقشه‌برداری کشور در سال ۱۳۸۵ در جریان پروژه ای ده روزه و با روش‌های مختلف اقدام به اندازه‌گیری ارتفاع دقیق قله کرد و عدد ۵۶۰۹/۲۰ (پنج هزار و ششصد و نه متر و بیست سانتی‌متر) را برای قله به ثبت رساند[۱۷][۱۸][۱۹] و بعد از آن در تمامی منابع ارتفاع ۵۶۰۹/۲ یا به صورت گردشده، ۵۶۱۰ متر عنوان شد که در واقع عدد صحیح ارتفاع دماوند است.[۲۰]

در گذشته، اندازه‌های دیگری به‌عنوان ارتفاع کوه دماوند ذکر شده بود. در سال ۱۹۶۶ میلادی فردی به نام آلن باخ بر اساس تصاویر ماهواره‌ای ارتفاع قله را ۵٬۶۷۰ متر اندازه‌گیری کرد که بعدها یک متر به آن افزوده شد و عدد ۵٬۶۷۱ متر وارد کتاب‌های درسی و بسیاری از منابع شد و در ذهن بسیاری از ایرانیان نقش بست. این عدد همچنان بر روی بسیاری از یادبودهای قلّهٔ دماوند ذکر می‌شود.[۲۰] برخی منابع دیگر نیز، از جمله پایگاه ملّی داده‌های علوم زمین ایران و وبگاه رصدخانهٔ زمین ناسا، فرازای ۵٬۶۷۰ متر[۵][۲۱] و ۵٬۶۷۱ متر را برای قلّهٔ این کوه ذکر کرده‌اند. اما افزایش دقت اندازه‌گیری و کالیبراسیون دقیق و بهتر دستگاه‌های اندازه‌گیری نشان می‌دهد ارتفاع ۵۶۷۱ متر نادرست است.[۲۰]

ارتفاع نسبی
ارتفاع نسبی دماوند، که با اندازه‌گیری ارتفاع قلّه نسبت به پست‌ترین درّهٔ بین این قله و نزدیکترین قلّهٔ مرتفع‌تر تعیین می‌شود، ۴٬۶۶۷ متر است که دماوند را در ردهٔ دوازدهم در میان بلندترین قلّه‌های دنیا از نظر ارتفاع نسبی قرار می‌دهد.[۲۲] در فهرست قلّه‌ها بر پایه ارتفاع نسبی، کوه ۵٬۶۱۰ متری دماوند پس از کوه‌های اورست، آکونکاگوا در آرژانتین، دنالی در آمریکا، کلیمانجارو در تانزانیا، وینسون در جنوبگان، البروس در روسیه و مون بلان در آلپ، دوازدهمین کوه برجسته و مستقل دنیاست و ارتفاع نسبی آن بالاتر از کوه‌های کی۲، نانگاپاربات، کانگچنجونگا و بسیاری از کوه‌های بلند دیگر است که نشان‌دهنده برجستگی توده آتشفشانی دماوند نسبت به زمین‌های اطراف خود است. دلیل اصلی دیده شدن کوه دماوند از فاصله‌های بسیار دور نیز همین ارتفاع نسبی بالای دماوند است.[۲۰]

فاصله از شهرهای نزدیک
شهرهای رینه و گزنک در دامنهٔ این قلّه قرار دارند،[۲۳] همچنین این قلّه در ۲۶ کیلومتری شمال غربی شهر دماوند، ۶۲ کیلومتری جنوب غرب آمل و ۶۹ کیلومتری شمال شرقی تهران واقع شده‌است.[۱۰]

رودخانه‌های پیرامون
کوه دماوند از جانب شمال توسط رودخانهٔ تینه، از سمت جنوب و شرق توسط رودخانهٔ هراز و از سمت غرب نیز توسط رودخانهٔ لار محصور شده‌است.[۱۰] رودخانهٔ لار و دیوآسیاب در غرب این کوه و رود پنج او (پنج آب) نیز در شرق آن جاری هستند.

کوهستان
قلّهٔ دماوند در مرکز رشته‌کوه البرز و در ناحیه موسوم به البرز مرکزی واقع شده‌است.[۲۴]

مناظر زیبا و عالی، افسوس که وجود نبوه زباله و آشغال مجال تماشا کردن و لذت بردن از زیبایی ها رو از آدم می گیره؛ افسوس و صد افسوس که مردم به خودشون رحم نمی کنن و هر روز بشتر و بد تر از دیروز به تخریب محیط زیست مشغول هستن

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
توضیحات بیشتر
اطلاعات تماس