aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Tomb of Omar Khayyam

آرامگاه خیام نیشابوری

آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur
ezgif-1-eca2962dc6

آرامگاه خیام نیشابوری یکی از بهترین جاهای دیدنی نیشابور در مسیر تهران به مشهد قرار دارد، ساعات بازدید آرامگاه خیام نیشابور همه روزه از ۸ صبح الی ۱۹ می‌باشد که با پرداخت هزینه ورودی می‌توانید از آرامگاه یکی از بین‌المللی ترین مشاهیر و دانشمندان ایرانی دیدن کنید، مقبره آرامگاه خیام در شمال بوستان خیام واقع شده و یکی از بهترین جاذبه‌های گردئشرگی نیشابور در خراسان رضوی بشمار می‌رود.

نام اصلی این شاعر و دانشمند برجسته ایرانی حکیم ابوالفتح عمرابن خیام می‌باشد که در شهر نیشابور زندگی می‌کرده است. بهترین زمان بازدید از آرامگاه خیام نیشابوری ماه‌های فرویدین، اردیبهشت، خرداد، شهریور، مهر و آبان است، گرچه برای علاقه مندان به شعر و ادبیات فارسی دیدن اینجا در همه روزهای سال لذت خاصی خواهد داشت، برای رسیدن به این مکان مهم نقشه آرامگاه خیام نیشابور در ابتدای مطلب را دنبال کنید تا به آسانی به این جاذبه گردشگری مهم ایران زمین برسید.

آرامگاه خیام

از شاخه‌های اصلی و دانش‌های وی می‌توان به دانش ریاضی، دانش نجوم، نویسندگی و شعر اشاره کرد، در نگاه اول همه مردم خیام را شاعری برجسته می‌دانند، اما حقیقت آن است که در سطح بین الملل دانش ریاضی، نجوم و پزشکی وی بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد تا اشعار و رباعیات او، البته اشعار وی جز برترین آثار حوزه شعر و ادب در کشور ایران محسوب می‌گردد. آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur

آرامگاه خیام نیشابور

در سالیان اخیر و پس از انقلاب اسلامی آرامگاه خیام نیشابوری مورد توجه ویژه مسوولین بخت میراث فرهنگی قرار گرفت و از آن سال‌ها تا به امروز امکانات رفاهی و توریستی فراوانی به این مقبره افزوده شد که در قالب مجموعه فرهنگی و ادبی خیام نیشابوری شناخته می‌شود، جایی که سالیانه ۵ میلیون گردشگر داخلی و خارجی از آن بازدید به عمل می‌آورند، در این مجموعه علاوه بر آرامگاه خیام نیشابوری، موزه، کتابخانه و غرفه‌های فروش صنایع دستی و کلی امکانات رفاهی دیگر قرار دارد تا گردشگران به بهترین شکل ممکن بتوانند در این نقطه توریستی به تفریح بپردازند.

آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur

زندگی نامه خیام نیشابوری

خیام نیشابوری شاعر و ریاضیدان برجسته ایرانی در قرن پنجم هجری قمری بود، خیام با درمان مرضی فرزند سلطان سنجر توانست اولین فرد در دنیا شد که مرض آبله را درمان می‌کند و به شهرت برسد، در سال ۵۱۰ هجری قمری حکیم بزرگ نیشابوری دار فانی را وداع گفت و در قبرستان عمومی شهر نیشابور بدون هیچ گرامی داشتی به خاک سپرده شد.آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur

معمار آرامگاه خیام نیشابوری

تا سال ۱۳۳۶ هجری شمسی این مقبره هیچگونه سر در و مشخصه‌ای نداشت تا اینکه معماری برجسته ایرانی قرن حاضر هوشنگ سیحون که در آن سال‌ها به مرمت و بازسازی آثار ملی ایرانی مشغول بود، تصمیم به ساخت یه ارمگاه در خور این شاعر و دانشمند بزرگ نیشابوری گرفت، وی با تیم مهندسی خود طی مدت زمان ۳ سال پروژه ساخت آرامگاه خیام نیشابوری را به اتمام رساند و در سال ۱۳۴۱ شمسی برای اولین مرتبه بازدید آن برای عموم مردم آزاد گردید، این بنا دارای اسکلتی فلزی بوده و توسط ۱۰ ستون و ۵ پایه طرح ریزی شده است.

آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur

سبک معماری مقبره خیام نیشابوری

بنای اصلی که دقیقا بر روی سنگ قبر خیام ساخته شد به شکل کاملا متقارن و چهار وجهی می‌باشد و بر روی آن یکی از اشعار ملک الشعرای بهار با خط زیبای فارسی سلیس درج شده است، بنای اصلی این آرامگاه با ۱۰ ستون به یکدیگر متصل شده است و همچنین طول این مقبره ۱۸ متر می‌باشد، تمامی اصول معماری به کار رفته در ساخت مقبره خیام نیشابوری مرتبط با علوم ریاضی و هندسی که خود خیام کشف کرده بوده که در نوع خود بی نظیر است، برای تزئینات و زیبا سازی در این مقبره از کاشی‌های آبی رنگ فیروزه‌ای منقش  به اشعار و رباعیات خیام استفاده شده و کل این مجموعه در باغی به مساحت ۲۱ هزار متر مربع قرار دارد.

آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur آرامگاه خیام نیشابوری | Mausoleum of Omar Khayyám Nishapur

الهامات در ساخت آرامگاه خیام نیشابوری

مهندس هوشنگ سیحون در گفتگویی در آن سال‌ها با یکی از روزنامه‌های قدیمی ایرانی گفت که به علت اینکه خیام نیشابوری دارای سه خصیصه بارز است، یعنی منجم، ریاضیدان و شاعر، باید بنا و آرامگاه خیام نیشابوری را طوری بسازیم که نشان دهنده هر سه مورد باشد، آرامگاه از دور شبیه به یک خیمه می‌باشد که در تصاویر مشاهده می‌کنید.

اعداد و ارقام آرامگاه خیام

در واقع در مقبره شما با ۱۰ ستون روبرو می‌شوید و شکل ظاهری خود مقبره به روی زمین به شکل عدد ۰ است که نشان دهنده عدد ۱۰ می باشد و منظور خود این عدد است، اولین عدد ۲ رقمی در دانش ریاضی می باشد، همچنین ستون‌های مورب این این مقبره زیبا توسط یک پایه عمود بر زمین نگه داشته شده است و دارای تورفتگی‌های بیرونی متقارن با تمام ۹ ستون دیگر است، در سقف این آرامگاه با مصالح بنایی تصویر یک ستاره با پنج تیغه دیده می‌شود که نشان دهنده علم نجوم شناسی حکیم عمر خیام می‌باشد.

نقوش مینیاتوری آرامگاه خیام

در آرامگاه خیام شما به تعداد زیادی آثار نقاشی، کاشی‌های تزئینی و دیوارنویسی‌هایی با خط نستعلیق پارسی از اشعار و رباعیات خیام روبرو می‌شوید، در آن دوره که سیحون مشغول به ساخت این مقبره زیبا بود، یکی از نامی ترین خطاط‌های دوره پهلوی دوم به نام استاد مرتضی عبدالرسولی تمامی اشعار انتخاب شده توسط استاد جلال همایی را با زیباترین شکل ممکن به روی کاشی‌ها و دیوارهای مقبره درج کرد، همچنین از درون مقبره شما با نقاشی‌هایی از گل ها، حیوانات، پرندگان و … روبرو می‌شوید که همگی برگرفته از رباعیات خیام نیشابوری می‌باشند.

هفت خیمه آرامگاه خیام

در ابتدای ورود به آرامگاه خیام نیشابوری چندین حوض زیبا توجه شما را جلب کند، در واقع این‌ها هفت خیمه سنگی می‌باشند که از زیر هر کدام دارای یک حوض بی نظیر هستند، این هفت خیمه نشان دهنده هفت آسمان، هفت فلک و هفت تپه می‌باشد که همگی مربوط به علم ستاره شناسی خیام می‌شود.

آرامگاه خیام نمایش دهنده علم خیام

در مجموعه آرامگاه خیام نیشابوری یکی از مهم‌ترین سازه‌های مهندسی قرن حاضر شمسی می‌باشد که در آن شما می‌توانید ادغام منحصر به فرد علم ستاره شناسی، ریاضی و شعر را با معماری تماشا کنید و در کنار مقبره های موجود همچون حافظیه و آرامگاه فردوسی در شهرهای شیراز و مشهد مقدس یکی دیگر از آرامگاه‌های زیبا دارای سبک مهندسی خاص می‌باشد، این مکان در سال ۵۴ شمسی با شماره ۱۱۷۵ به عضویت اثار ملی ایرانی در آمد.

معرفی موزه خیام

موزه تخصصی خیام در سال ۱۳۸۰ شمسی پس از ۴ سال تلاش بی وقفه مهندسین بخت، برای بازدید عموم گردشگران ایرانی و خارجی افتتاح گردید، در این موزه شما می‌توانید با ابزارهای ستاره شناسی و علم کیهانی، تندیس‌هایی زیبا از خیام، شرح زندگی خیام، کتب دست نویس خیام و رباعیات قدیمی وی بیشتر آشنا شوید، در مجموع موزه خیام دارای ۴ قسمت دیدنی مختلف است که در قسمت اول آن ابزار آلات ستاره شناسی، در قسمت دوم ظرف های و لوازم شخصی خیام، در قسمت سوم ظروف کشف شده در منطقه نیشابور کنونی مربوط به قرن‌های دور و در بخش چهارم این موزه دست خط ، دست نوشته‌ها و کتب شخصی این دانشمند برجسته ایرانی نمایش داده می‌شود.

  • هزینه ووردی به موزه : ایرانی ۵ هزار تومان و خارجی ۲۰ هزار تومان
  • ساعات بازدید : ۹ صبح الی ۱۸ 
  • روزهای تعطیل : تاسوعا، عاشورا، ۲۱ رمضان، ۲۸ صفر و ۱۴ خرداد

کتابخانه آرامگاه خیام

یکی دیگر از دیدنی‌های موجود در مجموعه تفریحی خیام کتابخانه این مجموعه می‌باشد، شما می‌توانید در این کتابخانه از آرشیو ۱۰ هزار جلدی کتب مختلف که اکثر آن‌ها مربوط این دانشمند مشهور نیشابوری می‌باشد، استفاده کنید.

امکانات آرامگاه خیام

در این محل امکانات رفاهی دیگری جهت رفاه حال مسافران در نظر گرفته شده است که از جمله آن‌ها می‌توان به پارکینگ این مجموعه با ظرفیت ۲ هزار خودرو شخصی، سرویس بهداشتی، مسجد و نمازخانه، فروشگاه، رستوران‌های متعدد، کافی شاپ، هایپرمارکت، استراحتگاه ویژه مسافران اشاره کرد که همه این‌ها در بخش‌های مختلف این باغ ۲۱ هزار متر مربعی قرار دارند.

چگونه به آرامگاه خیام نیشابوری بروم؟

برای مراجعه به این آرامگاه اگر در مشهد قرار دارید، می‌توانید بوسیله تاکسی یا خودرو شخصی خود را به میدان گاراژدارها برسانید و پس از آن وارد اتوبان مشهد تهران شوید، بعد از عبور از این اتوبان ۴۰ کیلومتری با تابلوی راهنمای شهر نیشابوری روبرو می‌شوید و پس از طی کردن مسافتی به میزان ۱۰۰ کیلومتر به شهر نیشابور می‌رسید.

در شهر نیشابور تابلوهای راهنمایی به سمت خیابان خیام را دنبال کنید، پس از وارد شدن به این خیابان تا انتها آن را طی کنید تا با آرامگاه و مقبره خیام روبرو شوید، اگر از شهر تهران به صورت زمینی به سوی مشهد در حرکت هستید، می‌توانید قبل از ورود به مشهد در شهر نیشابور استراحت کنید و از این مقبره زیبا در میانه سفر خود بازدید نمایید.

  • فاصله مشهد تا آرامگاه خیام: ۱۳۴ کیلومتر معادل ۱۱۰ دقیقه رانندگی بدون ترافیک و توقف
  • فاصله تهران تا آرامگاه خیام: ۷۸۶ کیلومتر معادل ۱۰ ساعت رانندگی
  • فاصله سبزوار تا آرامگاه خیام: ۱۲۴ کیلومتر معادل ۹۰ دقیقه
  • فاصله شاهرود تا آرامگاه خیام: ۳۷۴ کیلومتر معادل ۴ ساعت رانندگی
  • فاصله تربت حیدریه تا آرامگاه خیام: ۱۶۸ کیلومتر معادل ۲ ساعت رانندگی
  • فاصله یزد تا آرامگاه خیام: ۸۱۱ کیلومتر معادل ۱۰ ساعت
  • فاصله بجنورد تا آرامگاه خیام: ۲۷۵ کیلومتر معادل ۴ ساعت
  • فاصله سمنان تا آرامگاه خیام: ۵۵۴ کیلومتر معادل ۶ ساعت
  • فاصله سرخس تا آرامگاه خیام: ۲۶۵ کیلومتر معادل ۳ ساعت و ۳۰ دقیقه
  • فاصله کاشمر تا آرامگاه خیام: ۱۴۰ کیلومتر معادل ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه

سخن پایانی

شما می‌توانید تجربیات، سوالات و نظرات خود را درباره آرامگاه خیام نیشابوری از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایران در شهر نیشابور در بخش زیر کامنت کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶ رای
https://intoday.ir/?p=9029
van

الهه شاکردوست

با هشت سال سابقه کار در آژانس های هواپیمایی متعدد تهران بیکار شدم ، از اونجایی که گردشگری از علایقم بود نا امید نشدم و با گروه این تودی آشنا شدم ، پیشنهاد می کنم چالش های زندگیتون رو با سفر کاهش بدید.

مطالب مرتبط
کاروانسرای گبر آباد قمصر
مهری شاپوری
1 دیدگاه
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مسجد جامع بندر گناوه
ترلان کمیلی
3 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
آب انبار برکه پنج‌تا بندر کنگ
امیر رضا شاهرخی
2 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
40 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آرامگاه خیام بسیار زیبا و آرام و آرامش بخش
طراحی بسیار هوشمندانه مهندس سیحون و قرار دادن جزییات بسیار دقیق در طراحی این بنا
همچنین باغ بسیار زیبا و گل‌های شاداب این مکان رو بسیار خاص کرده.

آرامگاه خیام در فاصله حدود ۲ کیلومتری از آرامگاه عطار قرار دارد. خیام حدود یک قرن پیش از عطار زندگی می‌کرده و علاوه بر رباعیات معروفش، در علم نجوم و ریاضی هم از دانشمندان سرآمد تاریخ این رشته‌هاست. آرامگاه او نیز توسط هوشنگ سیحون طراحی و همزمان با آرامگاه کمال‌الملک از آن رونمایی شد. سازه ۲۲ متری آرامگاه نیز از شغل پدری خیام (خیمه دوزی) الگو گرفته است. طرح آرامگاه هر سه ویژگی ریاضی، نجوم و شعر این دانشمند ایرانی را به نمایش گذاشته است. آرامگاه ده پایه دارد و از هر پایه دو تیغه بالا می رود و با تیغه های دیگر برخورد و از روبه‌رو بر روی پایه مقابل‌شان پائین می‌آید. همه این تیغه‌های مورب در محور عمودی وسط برج همدیگر را قطع می‌کنند (نماد ریاضی آرامگاه). از طرف دیگر تقاطع تیغه‌ها در سقف آرامگاه یک ستاره به وجود می‌آورد که نماد ستاره‌شناسی خیام محسوب می‌شود. در کتیبه‌های لوزی و کاشی‌کاری شده آرامگاه، بیست رباعی از خیام نگاشته است تا ویژگی شاعر بودن او نیز به نمایش درآید.

ابوالفتح عمرابن خیام نیشابوری منجم، ریاضیدان، دانشمند و متفکر بزرگ، در اوایل قرن پنجم هجری تولد یافت و در زمان سلطان سنجر، پسر ملکشاه را که به بیماری آبله دچار بود، درمان کرد. اگرچه مقام علمی خیام خیلی بالاتر از مقام ادبی او در نظر گرفته می‌شود، اما شهرت وی بیشتر به‌واسطه وجود رباعیات حکیمانه او است. آرامگاه حکیم، ابوالفتح عمرابن خیام نیشابوری، یکی از نقاط دیدنی و زیبای شهر نیشابور استان خراسان رضوی محسوب می‌شود. این مکان که هر ساله مورد بازدید شمار زیادی از دوستداران و گردشگران داخلی و خارجی قرار می‌گیرد، در جنوب شرقی شهر نیشابور و در انتهای خیابان خیام واقع شده است. مجموعه خیام، موزه و آرامگاه از باغ‌های دیدنی در ایران معاصر است و مجموعه‌ای از کتابخانه، موزه و مهمانخانه را داراست. این آرامگاه در زمان وی در محله شادیاخ نیشابور در نیم فرسخی نیشابور و در صحن امامزاده محروق بنا شده است.

یه باغ زیبا با معماری ناب مهندس هوشنگ سیحون

حتما برید ورودیشن چهار تومن بیشتر نیست.

جای خوبیه یه کافه هم داره بشین رو تخت و فارغ از دنیا چای زعفرانی بخور و لذت ببر

خیام که نیازی به توضیح ندارد. اما بنای آرامگاه توسط مهندس سیحون طراحی شده که مانند تمام اثر های ایشون منحصر به فرد و زیباست.

رکنار آرامگاه خیام بودیم و بسیار خوب بود . مردم هم جمع شده بودن و دست میزدن و شادی میکردن وشعر خونی میکردن . توصیه میکنم هرکس سر مقبره خیام اومد حتما به دیدن عطار وکمال الملک هم بره . محیط هر دو هم بسیار خوش آب و هوا و با نشاط است و کودکان هم میتونن تفریح کنن
این دوتا آرامگاه بسیار نزدیک هم هستن

معماری بی نظیر‌ “هوشنگ سیحون” در تمامی این مقبر‌ه‌ها چشم و روح رو مسحور خودش میکنه. امیدوارم بتونید تو روزهای خلوت اینجا رو ببینید که لذت و سکوتش رو تجربه کنید.

سنگ قبر از سنگ خارا (گرانیت) طراحی و ساخته شده که طراحی زیبایی هم داره.

در گوشه باغ کتابفروشی‌ای هست که یک آدم مودب و با دانش اداره‌اش میکنه، اگر قصد‌ خرید دارید بهش رجوع کنید و از توصیه‌هاش هم برای خرید کتاب بهره‌مند بشید.

نوروز۴۰۱ مقبره خیام از لحاظ خلاقیت و ساخت و معماری یکی از مهمترین ساختمان های زمان خود است. ارتفاع آن ۲۲ متر و استخوان بندی اش بتنی با هسته ی فلزی است این بنا ۱۰ پایه دارد، عدد ۱۰ اولین عدد دورقمی ریاضی و پایه ی اصلی اعداد است. از هر پایه دو تیغه مورب به صورت مارپیچ به سمت بالا می رود تا با یکدیگر تلاقی کنند، سقف بنا را بسازند و از سمت دیگر فرود آیند که خود یکی از اشکال پیچیده ریاضی است. این شکل هندسی و عدد ۱۰ هر دو سمبل دانش ریاضی خیام است.

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 2 تا 4 ساعت
ساعت دسترسی : 09:00 تا 19:00
هزینه ورودی : دارد
ثبت شده در : 
ثبت شده در : ثبت ملی با شماره 1175 در سال 54 شمسی
قدمت این مکان : 1123 میلادی
نوع کاربری : آرامگاه شاعر و دانشمند برجسته ایرانی حکیم ابوالفتح عمرابن خیام در قرن 5 هجری قمری
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : اطلاعات، سرویس بهداشتی، پارکینگ، کافه، رستوران، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت، فضای سبز، هایپرمارکت، غرفه صنایع دستی، آب خوری، نمازخانه، نیمکت، کتابخانه، آلاچیق، سالن همایش، گالری
ملزومات سفر : موبایل، وجه نقد، کارت بانکی، کفش راحتی، آب آشامیدنی
اطلاعات تماس
آدرس : اسیا، ایران، خراسان رضوی، نیشابور، انتهای خیابان خیام، آرامگاه خیام
شماره تماس : 05142224516