آرامگاه های نیشابور، شهری که بزرگان و فرهیختگان گرانقدری همچون خیام و عطار را چون نگینی در خود جای داده است. شهر تاریخی نیشابور به دلیل حضور آرامگاه های بزرگان و دانشمندان شهیر بخصوص در زمینه ی ادبیات و شعر، شهرتی جهانی یافته است. فیلسوفان، دانشمندان و هنرمندانی که هر کدام سرمایه های فرهنگی، تاریخی و معنوی ما در عرصه های مختلف محسوب می شوند. رباعیات خیام از دروازه های ایران عبور کرده و در دور دست ها در خانه های مردمان مختلف جایگاه ویژه ای دارد. بسیاری از افراد در جای جای این کره پهناور اشعار خیام و عطار را به زبان های مختلف می سرایند. در کنار این دو فیلسوف بزرگ، هنرمندی چیره دست و نقاشی ماهر با آثار بی نظیر و بی بدیل به نام کمال الملک قرار دارد.
شهر نیشابور و استان خراسان رضوی گنجینه های ارزشمند و گرانقدری را در خود دارد که شهرت این بزرگان فراتر از مرزهای ایران و به وسعت جهان است. گردشگران، توریست ها و مسافرانی بسیاری در طول سال برای بازدید از این آرامگاه ها و مقبره به نیشابور سفر می کنند. سفری پر از خاطرات و یادگاری بی مانند که تجربه ای خاص را برای مسافران رقم می زند. برای آشنایی بیشتر با این تودی همراه شوید و ادامه مطلب را مطالعه کنید.
آرامگاه عطار نیشابوری ، خالق منطق الطیر در جاهای دیدنی نیشابور
شیخ فرید الدین عطار از شاعران بزرگ ایرانی است که خالق آثار بزرگی همچون منطق الطیر و تذکره اولیا است. آرامگاه وی در خیابان عرفان نیشابور، در باغی سرسبز قرار دارد. در همسایگی مقبرهی گنبدی وی، آرامگاه کمال الملک، نقاش بینظیر ایران واقع شده است. ساخت آرامگاه عطار به قرن هفتم هجری برمیگردد که آغازگر آن قاضی یحیی بن ساعد بود. در نهایت در قرن نهم هجری، آرامگاه شاعر توسط امیر علی شیرنوایی، مشاور سلطان حسین بایقرا تبدیل به بنایی باشکوه شد. معماری این بنا به همراه گنبد کاشیکاری شدهاش در میان فضای سرسبز باغ جلوهخاصی دارد و رنگهای لاجوردی، سبز، زرد و سفید کاشیها در میان طبیعت باغ، رخ جذابی را از جاهای دیدنی نیشابور به نمایش میگذارد.
آرامگاه خیام نیشابوری ، گنجینهای ادبی در باغی خوشرنگولعاب
حکیم عمر خیام نیشابوری فقط سرمایهی شعر و ادبیات فارسی نیست. این مرد بزرگ ایرانی، لقب «ریاضدان» و «ستاره شناس» را هم به خود اختصاص داده است. ذوق هنری «مهندس هوشنگ سیحون» در طراحی آرامگاه زیبای وی مشهود است. سیحون طراحی جذابی را از ترکیب علوم هندسه و مثلثات، برای این مقبره پیاده کرده که جاذبهی فوقالعادهای در جاهای دیدنی نیشابور دارد. این آرامگاه داخل باغی خوشرنگوبو است که مقبره امامزاده محروق در آن قرار گرفته است. کتابخانه، موزه و مهمانخانه در این باغ دیدنی وجود دارد که میتوانید در کنار بازدید از مقبره شاعر خوش ذوق ایران، از امکانات آنها استفاده کنید. برای رفتن به باغ خیام باید خودتان را به میدان فضل نیشابور برسانید و سپس به بلوار شهدا بروید.
مقبره کمال الملک ، نبض رنگ و بوم در نیشابور
«محمد غفاری»، نقاش معاصر ایران، ملقب به کمال الملک نیز در خاک نیشابور آرام گرفت. مقبرهی با شکوه وی در نزدیکی آرامگاه عطار، جلوهی خاصی از هنر معماری سنتی ایران را نشان میدهد که طرحها و قوسهای هندسی منحصربهفرد آن همچون نقاشیهای استاد چشمگیر و دلربا است. طراح خلاق این بنا مهندس هوشنگ سیحون بوده و در این طراحی آن، از معیارهای معماری ایرانی، مثل دیگر کارهای خود استفاده کرده است. برای دیدن این بنا باید خیابان عرفان بروید و در کنار دیدار از آرامگاه عطار، سری به خانهی ابدی نقاش پرآوازه ایران هم بزنید.
آرامگاه بی بی شطیطه و زیارتگاه بانو پسنده
آرامگاه بی بی شطیطه از جمله جاهای دیدنی نیشابور است که بین مردم محلی بسیار عزیز و محترم می باشد. بی بی شطیطه نام یکی از زنان فاضل نیشابوری است که بین قرن دوم و سوم هجری قمری در این منطقه زندگی میکرد و امام موسی کاظم، عنایت خاصی به این بانو داشتهاند. به همین خاطر، آرامگاهی کوچک و در عین حال زیبا و با صفا، داخل میدانی واقع در بلوار بهشتی برای وی در نظر گرفتهاند. بسیاری از مردم نیشابور، برای دعا و نذر و نیاز به آرامگاه بی بی شطیطه میآیند. این آرامگاه، فضایی بسیار آرام و دلنشین دارد. همچنین باید بدانید که برخی از ابنیه موجود در این آرامگاه، قدمت ۲۰۰ تا ۳۰۰ ساله دارند. در ضمن، پیکر پاک بانو پسنده، یکی دیگر از زنان فاضل و پاکدامن نیشابوری نیز در همین آرامگاه به خاک سپرده شد.
بیشتر بخوانید