aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Quran Gate‌

دروازه قرآن شیراز

عکس دروازه قرآن شیراز
ezgif-1-eca2962dc6

دروازه قرآن شیراز ورودی شهر شیراز از سمت اصفهان و یکی از اولین جاهای دیدنی شیراز برای مسافران در کنار هتل بزرگ شیراز قرار دارد، ساعت بازدید دروازه قرآن شیراز شبانه روزی است که در واقع اطراف این سازه، پارک دروازه قرآن شیراز و بوستان خواجویر کرمانی، یکی از قدیمی‌ترین پارک‌های شیراز است که بین سه راهی کمربندی شیراز و خیابان حافظ در جوار آرامگاه خواجوی کرمانی و گهواره دید واقع شده است.

تعدادی غذاخوری، رستوران سنتی و شعبه ایران برگر شیراز در این محل فعالیت دارند، همچنین گهواره دید شیراز در شرق این محل و شهربای لونا پارک در ۳۰۰ متری دروازه قرآن از دیدنی‌های اطراف آن هستند که معمولا در نیمه‌ی اول سال، مورد توجه بومیان و مسافران برای پیک‌نیک، شب‌گردی و تفریح قرار می‌گیرد، همچنین در امتداد دروازه قران، بوستان کوهپایه به چشم می‌خورد که به مراتب بزرگ‌تر از فضای سبز خود دروازه است و محل پارک خودروهای سواری بیشتری هم دارا است.

در دروازه قرآن شیراز امکانات رفاهی خوبی برای گردشگران در نظر گرفته شده است، که از جمله آن‌ها می‌توان به سرویس‌های بهداشتی، نمازخانه، فضای سبز، بوستان، صندلی، فروشگاه، کافه رستوران، غرفه فروش صنایع دستی و گردشگری، آنتن دهی خوب موبایل و پارکینگ اشاره کرد، برای مراجعه به دروازه قرآن در شهر شیراز از کمربندی امام خمینی به ورودی جاده شیراز مرودشت برسانید تا با دروازه قرآن روبرو شوید.

دروازه قرآن شیراز کجاست؟

برای رسیدن به این دروازه تاریخی با خودروی سواری، نقشه دروازه قرآن شیراز در ابتدای مطلب را دنبال کنید تا خیلی راحت به این مکان تاریخی و تفیرحی برسید، ایستگاه متروی نزدیک دروازه قرآن وجود ندارد شما یا با تاکسی و یا با اتوبوس در ایستگاه اتوبوس دروازه قران پیاده شوید تا از جاذبه گردشگری دیدنی کنید.

  • آدرس دروازه قرن شیراز: انتهای خیابان حافظ، جنب هتل بزرگ

دروازه قرآن

یکی از مهم ترین ورودی و خروجی‌های شیراز خروجی دروازه قرآن می‌باشد که در آن مسیر جاده شیراز به اصفهان قرار دارد، این دروازه زیبا دقیقا به روی تپه‌ای با نام تپه الله اکبر قرار گرفته و منظره‌ای رو به کوه‌های چهل مقام و باباکوهی را داراست، از مهم‌ترین دلایلی که نام این دروازه به دروازه قرآن شهرت پیدا کرده است، وجود یک قرآن تاریخی به روی سقف آن می‌باشد.

همچنین در جوار همین دروازه از مهم‌ترین مقبره‌های موجود در شهر شیراز، یعنی خواجوی کرمانی قرار دارد و همه این مجموعه در سال ۱۳۷۵ هجری شمسی به طور کل به فهرست میراث ملی ایران افزوده گردید، امروزه گردشگران داخلی و خود مردم شهر شیراز در اکثر روزهای آخر هفته و تعطیلات برای برپایی پیک‌نیک به دروازه قرآن و بوستان خواجوی کرمانی مراجعه می‌کنند.

همچنین عکاسان آماتور و حرفه‌ای زیادی بریا شکار تصاویر خارق العاده همراه با دوربین‌های حرفه‌ای به دروازه قرآن شیراز در استان فارس مراجعه می‌کنند، همچنین در نزدیکی دروازه قرآن یکی از مهم‌ترین جاذبه های گردشگری ایران یعنی حافظیه و یاغ جهان‌نما واقع شده است که می‌توانید همزمان از ان هم بازدید به عمل آورید.

تاریخچه دروازه قرآن

قدمت دروازه قرآن به سال ۳۶۹ هجری قمری و در دوره حکومت آل بویه در ایران بر می‌گردد، شیراز در آن سال‌ها مرکز ایران بود و فرمانده آن دوره این شهربه نام عضدالدوله دیلمی دستور ساخت یک دروازه زیبا برای شهر را صادر کرد، پس از ساخت دروازه، وی دستوری صادر کرد که به روی آن، قرآنی قرار داده شود تا مردم در هنگام عبور و مرور از زیر آن گذر کنند.

البته این دروازه پس از گذشت یک قرن به طور نیمه تمام تخریب شده بود که کریم‌خان زند دستور مرمت دروازه قرآن را دوباره به سربازانش داد که دوباره قرآن تاریخی دیگری به روی سقف آن قرار گرفت، در مجموع ساخت دروازه در آن سال‌ها از اهمیت بالایی برخودار بود و بیشتر جنبه ایمنی در مقابل تهاجم دشمنان داشت.

معماری دروازه قرآن

همچنین برای رفاه حال مسافران شهر شیراز در نزدیکی این دروازه دو ساختمان ویژه استراحت و یک آب انبار تعبیه گردید تا مردم در حین عبور و مرور از آنها استفاده می‌کردند، این موضوع تا سال ۱۳۱۵ ادامه پیدا کرد تا اینکه مسوولان شهرداری شیراز تصمیم به تخریب کلی سازه گرفتند.

پس از تخریب تمام اشیا و قرآن‌های عتیقه مجموعه را به موزه ملی پارس جا به جا کردند تا اینکه در سال ۱۳۲۷ هجری شمسی اعتماد التجار تصمیم به ساخت دوباره دروازه قرآن گرفت و البته این مرتبه با کمی فاصله نسبت به محل قبلی بنای زیبای جدید با سبک معماری قجری – اسلامی پیاده سازی شد.

دروازه قرآن شیراز با سبک معماری قجری – اسلامی می‌باشد که در جای جای آن، آیات زیبای قرآن تراشیده شده به روی سنگ‌ها مشاهده می‌شود، این سازه تاریخی دارای یک قوس بزرگ در وسط و یک اتاق بزرگ در بالای خود دارد که در آن قرآن‌ها نگهداری می‌شدند.

دیدنی‌های دروازه قرآن

در دروازه قرآن تعداد زیادی از قرآن‌های تاریخی با خطوط نستعلیق و ثلث را تا به امروز نگهداری کرده است که در ادامه این بخش به معرفی آن‌ها می‌پردازیم :

یکی از مشهوترین قرآن‌های تاریخی که در دروازه قرآن قرار داشت، قرآن هفده من بود که در روایت‌های مختلف، آن را دست خط اصلی امام حسین (ع) یا حضرت عباس (ع) می‌دانند و البته برخی دیگر از مردم آن مربوط به سلطان ابراهیم می‌دانند، این قران خطی با خط مقوی و با قلم درشت نگاشته شده است و بی شک از زیباترین قرآن‌های تاریخی دنیاست.

جنس کاغذ قرآن هفده من بلیغی بوده و معنای نام آن از گذشته در روی آن مانده است، جایی که مردم عقیده داشتند، هر جز آن، ۱۷ من وزن داشته و این در صورتی است که هر جز آن ۵۰ گرم وزن دارد و با گذشت قرن‌ها، وزن آن به ۲۰ گرم کاهش پیدا کرده است.

در حاشیه کاغذهای این قرآن دستخطی از افراد مشهور در طول تاریخ به چشم می‌خورد و تعداد کل برگه‌های آن ۶۰۰ برگه در قطر ۲۴.۸ سانتیمتر هستند، یکی از نکات جالب توجه درباره قرآن‌های هفده من آن است که در قرن‌های دور، مردم اول هر ماه از زیر آن عبور می‌کردند تا از گزند بلایا در امان باشند و همچنین نادرشاه افشار در خیلی از جنگ‌های خود همیشه قرآن‌های ۱۷ من را همراه خود به جنگ می‌برده تا در آن‌ها پیروز شود.

بوستان خواجوی کرمانی

در نزدیکی دروازه قرآن مقبره و بوستان خواجوی کرمانی به چشم می‌خورد که در آن، علاوه بر فضای سبز، یک آبنمای زیبا و صندلی‌های ویژه استراحت وجود دارد تا گردشگران لحظاتی را در آن منطقه سپری کنند و خستگی سفر را از تن بیرون نمایند.

خود مقبره خواجوی کرمانی از شاعران برجسته ایرانی در این بوستان واقع شده است، وی البته متولد شهر کرمان بود که بیشتر عمر ادبی خود را در قرن ۸ قمری در شیراز سپری کرد، برای گرامیداشت این بزرگ مرد ادبی ایرانی، در بخش‌هایی از بوستان غزلیات زیبای وی به روی سگ تراشیده شده است.

در بوستان خواجوی کرمانی سه غار زیبای سنگی را مشاهده می‌کنید که از گذشته تا به امروز محل تجمع صوفیان و زاهدان در بوده است، در این غار تصاویر مشخص و نا مشخصی دیده می‌شود که به روی سنگ‌ها حکاکی شده‌اند و مهم‌ترین آن‌ها عکس فتحعلی شاه قاجار همراه با فرزندانش می‌باشد.

نظرات دروازه قرآن

قبل از مطالعه نظرات مردم درباره دروازه قرآن شیراز در بخش زیر، توصیه داریم اگر می‌خواهید در هتل‌های نزدیک اینجا که به جاذبه‌های گردشگری مهم شیراز دسترسی خوبی دارند، اقامت داشته باشید، در یکی از مراکز اقامتی همچون هتل پرسپولیس شیراز، هتل اطلس یا هتل بزرگ شیراز اقامت داشته باشید تا در طول سفر به شیراز، هزینه‌های زیادی برای رفت و آمد درون شهری و برون شهری خود پرداخت نکنید، در پایان منتظر امتیاز و نظرات شما درباره دروازه قرآن شیراز در بخش زیر هستیم.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۴ رای
https://intoday.ir/?p=18317
van

سمیرا ابریشمی

دلیل خنده های هر روزه ام آشنایی با تیم این تودی و فرهنگ گردشگریه که البته تجربیات خود در سفرهای متعدد باعث شده زندگی روتین و شادی داشته باشم .

مطالب مرتبط
ترمینال پروازهای داخلی فرودگاه شیراز
کوروش ابریشمی
5 دیدگاه
پارکینگ فرودگاه شیراز
کوروش ابریشمی
2 دیدگاه
ایستگاه مترو دستغیب شیراز
کوروش ابریشمی
4 دیدگاه
Abuzar Shiraz Park پارک ابوذر شیراز
مریم عظیمی
0 دیدگاه
shiraz-museums
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
سنگ‌نگاره اهورامزدا و اردشیر بابکان نقش رستم
کوروش ابریشمی
4 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
41 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

در قدیم شیراز دارای ۶ دروازه بوده‌است. هم‌اکنون در شیراز دروازه‌ای به جز دروازه قرآن وجود ندارد اما مردم شیراز هنوز به محل دروازه‌های قدیمی اشاره می‌کنند که عبارتند از: (دروازه قرآن، دروازه اصفهان، دروازه سعدی، دروازه قصابخانه، دروازه کازرون، دروازه شاه داعی الی اله). در مدخل تنگ الله اکبر با دروازه‌ای روبرو هستیم، که به دروازه قرآن معروف شده‌است. این دروازه به دستور عضدالدوله دیلمی ساخته شده‌است. وجه تسمیه آن بخاطر قرآنی است، که به دستور امیر در آن گذاشته شده بود تا مسافرین به سلامت از زیر آن عبور کنند. این طاق به مرور زمان به خرابی رفت، تا این که در زمان کریم خان زند از نوساخته شد و قرآن معروف به «هفده من» که منسوب به خط سلطان ابراهیم نوه شاهرخ تیموری در اتاقک بالای آن گذاشته شد

دروازه قدیمی که ماشین ها از زیر قرآن رد می‌شدند
بعداً شد فقط ماشین عروس که براشون قرآن خوشبختی بیاره
حالا هم….

مناظر اطراف دروازه قرآن شیراز و خود بنا بسیار زیباست

دروازه قرآن شیراز، از قدیمی‌ترین دروازه‌های شیراز است که در واقع امروزه بعنوان یک اثر تاریخی از آن یاد میشود. این بنا در دوره عضدالدوله دیلمی ساخته شده
و گفته میشود که در دوران زندیه بازسازی شد و دو اتاق دربالای آن بنا شد و دو جلد قران نفیس( قران هفده من) در اتاق ها گذاشته شد.
از این قران‌ها در حال حاضر در موزه پارس شیراز نگهداری میشود.
در سال ۱۳۱۵ بنای قدیمی این دروازه بدست شهردار وقت وبه دلیل توسعه راه شمال شرقی شیراز تخریب شد و مجددا در سال ۱۳۲۷ هجری شمسی، یکی از بازرگانان مشهور و خوشنام شیرازی، حاج حسین ایگار که به نام اعتماد التجار معروف بود، دروازه قرآن کنونی را با فاصله کمی از محل دروازه قبلی بنا کرد.
البته در شیراز پنج دروازه دیگر نیز وجود داشت که از همه آنها فقط دروازه قران باقی مانده است.
این بنا در سال ۱۳۷۵ ثبت آثار ملی شده است.

نمایی از شهر شیراز زیبا. فوق العاده دیدنی حتما بینید ساعت باز بودن پارک کنار دروازه قرآن تا ساعت ۱۱ شب

دروازه قرآن‌ یکی از نمادهای تأثیر قرآن بر زندگی مردم ایران و از بناهای ارزشمند اسلامی در ایران به شمار می‌آید و معمولا بنایی طاقی‌شکل است که جایگاه ویژه‌ای بالای آن برای قرار دادن یک یا چند جلد قرآن کریم در نظر گرفته می‌شود.دروازه قرآن، دروازه اصفهان، دروازه سعدی، دروازه قصابخانه، دروازه کازرون و دروازه شاه داعی تا اله. در حال حاضر، دروازه‌ای به‌جز دروازه قرآن وجود ندارد و مردم شیراز تنها می‌توانند محل دروازه‌های قدیمی را نشان دهند. این دروازه به دستور عضدالدوله دیلمی ساخته شد و علت نام‌گذاری آن، قرآنی است که به دستور امیر در آن قرار گرفت تا مسافران متبرک شوند و به سلامت از آن عبور کنند.دروازه قرآن در دوره‌ قاجاریه به‌علت وقوع چندین زلزله، دچار صدمات زیادی شد که محمد زکی خان نوری آن را تعمیر کرد و در دو سوی آن اتاق‌هایی به ‌منزله‌ پاسگاه و راهداری ایجاد شد. آب‌انباری نیز در کنار آن ساختند که از آب رکن‌آباد پر می‌شد تا برای مسافران از راه رسیده استفاده شود. این بنا در گذشته، طاق قرآن نیز نامیده می‌شد. روزهای اول هر ماه، مردم از شهر خارج شده و از زیر این طاق عبور می‌کرده‌اند

اگر مسافر هستید و به طرف اصفهان حرکت میکنید
شب ساعت ۲ به این سرویس بهداشتی مراجعه کنید.
خنده دارترین خاطرات مسافرته

آخر هفته رفتیم خیلی شلوغ بود
جای خوبی بود
بساط چایی قلیون و.. هم وسط راه پهن بود

محیطی بسیار زیبا در شبهای قشنگ شیراز
عشق در فضا جاری است باید تنفس کرد

تنها بنای ورودی شهر بین همه شهر های ایران هست که بنای تاریخی در مکان ورودی قرار گرفته و مثل بقیه شهر ها دروازه وسط شهر نیافتاده واقعا زیباست و این که در شب نورپردازی بسیاز زیبایی شده

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 2 تا 3 ساعت
ساعت دسترسی : شبانه روزی
هزینه ورودی : رایگان
ثبت شده در : 
ثبت شده در : شماره 1800 در تاریخ 19 آذر 1375 در آثار ملی ایران
قدمت این مکان : قرن دهم هجری قمری
نوع کاربری : دروازه تاریخی با قرآن‌هایی تاریخی و نایاب، فضای سبز، پارک، مقبره خواجوی کرمانی و کافه رستوران
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، شب گردی، عکاسی
امکانات رفاهی : سرویس بهداشتی، خودپرداز، پارکینگ، کافه، رستوران، اتاق شیردهی، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت، فضای سبز، غرفه صنایع دستی، نمازخانه، نیمکت، آلاچیق
ملزومات سفر : موبایل، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس : شیراز، انتهای خیابان حافظ، جنب هتل بزرگ ( ورودی شیراز از اصفهان )