aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > ایرانگردی > جاهای دیدنی ایران > جاهای دیدنی شیراز > آرامگاه داریوش بزرگ نقش رستم
Tomb of Darius I

آرامگاه داریوش بزرگ نقش رستم

آرامگاه داریوش بزرگ نقش رستم
ezgif-1-eca2962dc6

آرامگاه داریوش بزرگ واقع در نقش رستم از مهم‌تریم آرامگاه‌های ایران و جاهای دیدنی استان فارس در روستای امیدیه قرار دارد، آرامگاه داریوش اول در کنار تعداد دیگری از مقبره شاهان هخامنشی نظیر آرامگاه خشایارشا، آرامگاه اردشیر اول و کعبه زرتشت از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی ایران بشمار می‌رود، ساعات بازدید آرامگاه داریوش بزرگ در نقش رستم همه روزه از ۸ صبح الی ۱۷.۳۰ می‌باشد که با پرداخت هزینه‌ی ورودی می‌توانید از این آثار باستانی دوره هخامنشیان بازدید به عمل آورید. با کمک نقشه آرامگاه داریوش اول روستای امیدیه استان فارس در ابتدای مطلب، به آسانی این مقبره مهم ایران زمین را از هر جایی که هستید، مسیریابی کنید.

  • فاصله شیراز تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۶۷ کیلومتر معادل ۱ ساعت رانندگی بدون توقف
  • فاصله تخت جمشید تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۱۰ کیلومتر معادل ۱۵ دقیقه
  • فاصله مرودشت تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۱۵ کیلومتر معادل ۲۰ دقیقه
  • فاصله آرامگاه کوروش کبیر تا آرامگاه داریوش اول: ۷۰ کیلومتر معادل ۱ ساعت
  • فاصله مادر سلیمان تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۶۹ کیلومتر معادل ۵۰ دقیقه
  • فاصله تهران تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۸۵۹ کیلومتر معادل ۱۰ ساعت رانندگی بدون توقف
  • فاصله اصفهان تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۴۲۴ کیلومتر معادل ۵ ساعت
  • فاصله مشهد تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۱۲۸۹ کیلومتر معادل ۱۵ ساعت
  • فاصله یزد تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۳۷۵ کیلومتر معادل ۴ ساعت و ۲۰ دقیقه
  • فاصله بوشهر تا آرامگاه داریوش بزرگ: ۳۵۰ کیلومتر معادل ۵ ساعت

آرامگاه داریوش اول

آرامگاه داریوش بزرگ دومین آرامگاه از سمت راست میان چهار آرامگاه مجموعه نقش رستم و قدیمیترین آنهاست. داریوش بزرگ همسر آتوسا دختر کورش بزرگ هخامنشی است. ساخت تخت جمشید به دستور داریوش بزرگ انجام گرفت و امپراتوری هخامنشی در زمان او در اوج قدرت و شکوه بود. در پایین این آرامگاه چلیپایی شکل، نقش برجسته سوم از راست مربوط به پیروزی بهرام دوم ساسانی به چشم می خورد که دارای دو صحنه است که با خط از هم جدا شده اند. در سمت چپ آن نقش برجسته چهارم به چشم می خورد که نقش پیروزی شاپور ساسانی بر دو امپراتور را نشان می دهد.

معماری مقبره داریوش یکم

آرامگاه داریوش یکم گوری صخره‌ای در کوه حاجی‌آباد نقش رستم است که در بلندای ۲۶ متری از تراز زمین جای گرفته‌ است و سنگ‌ نبشته‌ای در آن جای دارد که نشان می‌دهد، مقبره از آن داریوش یکم است. داریوش بزرگ در اکتبر ۴۸۶ پیش از میلاد درگذشت و در این آرامگاه که در دل کوهی سنگی تراشیده بود، جای گرفت. وی در سال ۵۲۲ پیش از میلاد به تخت نشست و پس از ۳۶ سال پادشاهی، به مرگ طبیعی درگذشت.

گویا داریوش ساخت آرامگاه خود را هم‌زمان با ساخت کاخ آپادانای شوش و تخت جمشید در سال ۵۱۹ پیش از میلاد آغاز کرده و ساخت آن روزگاری پیش از مرگش پایان یافته‌ بود. با رویکرد به اینکه گذشت سده‌ها، بیش از ۵ متر خاک در پای صخره انباشته‌ است، در گذشته این آرامگاه بلندتر و پرهیبت‌تر از امروزه بوده و بلندای آن به ۳۸ متر می‌رسیده‌ است. پیکره و گستره‌ی نمای بیرونی آرامگاه و ویژگی‌های درونی آن، سراسر نوآوری است.

نمای بیرونی آرامگاه داریوش بزرگ

نمای بیرونی آرامگاه که در صخره‌ای به بلندای ۶۰ متر کنده شده، همانند چلیپایی است با بلندای ۲۲ متر که پهنای هر یک از بازوان آن، ۱۰٫۹۰ متر است. در بخش بالایی آرامگاه، داریوش بر اورنگی که مردم سرزمین‌های گوناگون بر دوش دارند، ایستاده و نماد فروهر بر فراز او و آتشدان شاهی در برابرش کنده‌کاری شده‌اند. درون آرامگاه ۹ گور وجود دارد که نشان می‌دهد افزون بر داریوش، نزدیکان وی نیز در آنجا آرمیده‌اند.

نوشته آرامگاه داریوش کبیر

بخش بیرونی آرامگاه دارای دو سنگ‌نبشته به زبان‌های فارسی باستان، عیلامی و اکدی است که آوا و گفتاری مانند وصیت‌نامه و اندرزنامه دارد. کوه حاجی‌آباد و پیرامون نقش رستم در بین مردم بومی به حسین کوه، کوه استخر یا کوه نِفِشت نامور است ولی کتزیاس از آن با نام کوه دوگنبدان یاد می‌کند و می‌گوید: «داریوش فرمان داد تا در کوه دوگنبدان آرامگاهی درآوردند. این کار چنان‌که خواست وی بود، انجام شد.»

تاریخچه آرامگاه داریوش کبیر

دیودور سیسیلی (کتاب ۱۷، بند ۷۱) نیز آرامگاه‌های نقش‌رستم را این گونه یاد کرده‌ است که راهی برای ورود به آرامگاه‌ها نبوده و تابوت را با کمک ابزارهایی به درون آرامگاه وارد می‌کرده‌اند. مشخصات آرامگاه پیکره و گسترهٔ نمای بیرونی آرامگاه و ویژگی‌های درونی آن، سراسر نوآوری است. و هیچ نمونه‌ی همانندی برای آن در خاور نزدیک، مصر و یونان پیدا نشده‌ است.

تنها چند گور صخره‌ای در شمال غربی ایران و کردستان عراق یافت شده‌ است که مدت‌ها به عنوان گور مادی و الگوی کار داریوش پنداشته می‌شد اما اینک روشن شده‌ است که این آرامگاه‌ها خود، برگرفته از آرامگاه داریوش است. داریوش و جانشینانش آرامگاه‌های در سنگ کنده‌ شده فراهم می‌آوردند. پس از آن‌ها، در دوره‌های آینده این روش کمابیش به صورت‌های گوناگون رواج پیدا کرد و تا زمان آل بویه (سده‌ی دهم میلادی) ادامه یافت، چنان‌که آرامگاه‌های پادشاهان آل بویه در کوه‌های اطراف ری، نزدیک تهران، هم از این دست آرامگاه‌های در سنگ درآورده شده‌اند.

نگاره‌ی اورنگی آرامگاه داریوش

شاخهٔ بالایی آرامگاه، نگاره‌ی اورنگی را نشان می‌دهد که پایه‌های آن مانند پنجه‌های شیر ساخته شده و بیست‌ و هشت نفر در دو ردیف چهارده‌تایی آن را بر روی دست گرفته‌اند و دو نفر هم سر و ته آن را در دست دارند. داریوش در جامهٔ پارسی و با کمانی در دست چپ، بر روی سکویی سه‌پله‌ای ایستاده و دست راستش را به سوی آتشدان، تا نیمه بالا آورده و بالای سرش نماد فروهر جای دارد و در گوشه‌ی راست، دایره‌ی کاملی که هلالی در درون دارد، دیده می‌شود.

حکاکی‌های آرامگاه داریوش بزرگ

در دو سوی داریوش، چند شخص دیگر نیز کشیده شده‌اند که یاران و نزدیکان وی بوده‌اند. بر دو شاخه‌ی‌میانی آرامگاه، نمای کاخی که در ورودی آن، به راهرویی وارد می‌شود نقش شده‌ است و درون آن سه اتاقک جای دارد که هرکدام دارای سه گور صندوق‌ ماننداند. شاخهٔ پایینی صلیب، بی‌نقش است و برای ایجاد دشواری در صعود، صیقل خورده‌ است. درست در زیر آرامگاه داریوش، دو سنگتراشی بزرگ از دوره‌ی ساسانی قرار دارد که هر دو، نبرد شهریارانی اسب‌سوار را نشان می‌دهد که دشمنان خود را نگونسار کرده‌اند. نقش پایانی احتمالاً و نقش بالایی به قطعیت، از آن بهرام دوم شاه ساسانی است.

سخن پایانی

بازدید از آرامگاه داریوش بزرگ با توجه به آثار باستانی متعدد در نقش رستم نیازمند ۲ تا ۳ ساعت زمان خواهد بود که توصیه داریم در تایم صبح زود در خنکای هوا راهی اینجا شوید و در نیمه سرد سال هم در تایم ظهر به روستای امیدیه سفر کنید، در انتها منتظر امتیاز و نظرات شما درباره آرامگاه داریوش اول هخامنشی خواهیم بود.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=97522
van

کوروش ابریشمی

اینکه رشته نرم افزار خوندم و هیچ کمکی تو زندگی بهم نکرد داشت نا امیدم می کرد تا بعد از آزمون و خطاهای متعدد با شغل گردشگری آمیخته شدم ، همین که به کارم علاقه دارم ایزد رو شکر می کنم هر روز.

مطالب مرتبط
کاروانسرای گبر آباد قمصر
مهری شاپوری
1 دیدگاه
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مسجد جامع بندر گناوه
ترلان کمیلی
3 دیدگاه
خانه گلبت بندر کنگ
فاطمه سادات حسینی
1 دیدگاه
آب انبار برکه پنج‌تا بندر کنگ
امیر رضا شاهرخی
2 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
5 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

واقعا داریوش برگ معنی بزرگی را باید با داریوش بزرگ درک کرد

ترجمه متن میخی پارسی باستان بر سَردرِ گوردخمه در پشت سنگ نگاره داریوش شاه :
بندیکم : خدای بزرگ (است) اهورامزدا که این زمین را آفرید، که آسمان را آفرید، که شادیِ مردم را آفرید، که داریوش را شاه کرد، یک شاه از بسیاری، یک فرمانروا از بسیاری .
بنددوم : من داریوش شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه کشورهایی شامل همه گونه مردم، شاه دراین زمینِ بزرگِ دور و دراز، پسر ویشتاسپ هخامنشیِ پارسی پسرپارسی آریایی دارای نژاد آریایی .
بندسوم : دراین بند نام۲۹ سرزمین شاهنشاهی هخامنشی آورده شده .
بند چهارم، پنجم و ششم از خواست اهورامزدا و شاه شدن داریوش به خواست او، قانون گذاری داریوش براین سرزمین ها و آرامش درآنها و آرزوی داریوش بزرگ برای محفوظ ماندن این کشور از زیان است .

داریوش بزرگ رو فقط اگر به اختراع پول بشناسیم که یکی از بزرگترین اختراعات بشر بوده و هست بیربط به این شخصیت نیست. اولین پول جهان داریوشی بوده که در یونانی به آن دراخما گفته می‌شد که چرخش کلمه داریوشی به زبان یونانی بوده و همچنین درهم هم از کلمه یونانی دراخما گرفته شده. این مغز بزرگ و بزرگترین هدیه ایران به جهان.

داریوش یکم (به پارسی باستان: 𐎭𐎠𐎼𐎹𐎺𐎢𐏁)، ناموَر به داریوش بزرگ، پسر ویشتاسپ، همسر آتوسا و داماد کوروش بزرگ، سومین پادشاه هخامنشی بود.

مقبره اجدادمان و بزرگ مردان ایران! بسیار شگفت انگیز و غرور آفرین هست این مکان حس بسیار خوبی داره

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 2 تا 2 ساعت
ساعت دسترسی : 08:00 تا 17:30
هزینه ورودی : دارد
ثبت شده در : 
ثبت شده در : شماره 21 در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ در آثار ملی ایران
قدمت این مکان : 489 پیش از میلاد
نوع کاربری : آرامگاه داریوش اول هخامنشی
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : سرویس بهداشتی، پارکینگ، راهنما، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت
ملزومات سفر : موبایل، وجه نقد، کارت بانکی، کفش راحتی، عینک و کلاه آفتابی، آب آشامیدنی
اطلاعات تماس
آدرس : استان فارس، شیراز، روستای امیدیه بعد از تخت جمشید و مرودشت