aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
خانه > ایرانگردی > جاهای دیدنی ایران > جاهای دیدنی شیراز > سرای مشیر یا سرای گلشن شیراز
Saraye Moshir

سرای مشیر یا سرای گلشن شیراز

سرای مشیر شیراز
ezgif-1-eca2962dc6

آدرس سرای مشیر شیراز یا بازار مشیر خلوت واقع در چهار راه مشیر در خیابان لطفعلی خان زند، ضلع شرقی مجموعه تاریخی بازار وکیل است، ساعات کاری سرای مشیر همه روزه از ۷:۱۵ صبح الی ۱۹ می باشد، اگر دنبال این هستید که شیراز کجا بریم خوش بگذره قطعا پیشنهاد ما به شما بازار و سرای مشیر و مجموعه تاریخی وکیل که در کنار آن حمام وکیل شیراز، مسجد وکیل شیراز ، بازارچه فیل، ارگ کریم خان زند، مسجد نصیرالملک و حرم شاهچراغ قرار دارد که با مقداری پیاده روی می توانید از تک تک این جاهای دیدنی شیراز هم در کنار سرای مشیر بازدید کنید.

سرای مشیر کجاست؟

سرای مشیر در مرکز یکی از مهم‌ترین مراکز گردشگری شیراز قرار دارد، از یکسو این سرا به بلوار کریم خان زند و از سویی دیگر به خیابان لطفعلی خان زند راه پیدا می کند، نزدیک‌ترین مسیر به بازار مشیر مراجعه به میدان ولیعصر و خیابان کریم‌خان زند است، البته دقت کنید که این منطقه همیشه دارای ترافیک بوده و بهتره برنامه گردش خود را با مترو یا اتوبوس تنظیم کنید تا دچار اتلاف وقت نشوید.

نزدیک‌ترین مترو به سرای مشیر شیراز

بهترین روش مراجعه به سرای مشیر استفاده از متروی شیراز است، شما می توانید در نزدیک‌ترین ایستگاه‌های مترو به سرای مشیر یعنی ایستگاه متروی وکیل الرعایا یا ایستگاه متروی زندیه پیاده شوید تا با مقداری پیاده روی خودتان را به سرای مشیر در بازار وکیل برسانید.

نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس به سرای مشیر

یکی دیگر از روش‌های بازدید از بازار مشیر استفاده از اتوبوس است، نزدیک‌ترین ایستگاه‌های اتوبوس به بازار مشیر یکی ایستگاه اتوبوس پایانه میدان ولیعصر در فاصله ۶۷۰ متری و دیگری ایستگاه اتوبوس شهرداری در میدان شهدا و مقابل ارگ کریم‍‌خان زند است، از این دو ایستگاه هم می توانید با اندکی پیاده روی و بازدید از مکان‌های تاریخی منطقه به سرای مشیر برسید.

نقشه سرای مشیرز شیراز

اگر با خودروی سواری قصد مراجعه به سرای مشیر دارید، می توانید با لمس نقشه سرای مشیر شیراز در ابتدای مطلب خیلی راحت با کمک اپلیکیشن گوگل مپ یا ویز به این بازار تاریخی برسید، همچنین می توانید ماشین خود رو را در پارکینگ طبقاتی خیابان طالقانی در کوچه قبل از پاساژ اسلامی پارک کنید تا راهی این شیرازگردی شوید.

اجناس موجود در حجره‌های سرای مشیر چیست؟

سرای مشیر به دلیل واقع بودن در یکی از مکان‌های مهم گردشگری شیراز که در واقع محور شاه چراغ به سمت بازار وکیل است و به دلیل ساختمان زیبای بنا و حیاط بزرگ و دلگشایی که در میان این بنا واقع شده‌است از دیرباز مقصد مهمی برای بازدید گردشگران داخلی و خارجی بوده‌است. سرای مشیر یا بازار گلشن شیراز مرکزی مهم در عرضه صنایع دستی در سطح شیراز و حتی استان فارس است. علاوه بر فروش صنایع دستی در این بازار واحدهایی هم مشغول تولید صنایع دستی هستند. برای نمونه می‌توان به صنایع خاتم‌سازی و معرق، حکاکی و قلم زنی روی مس و برنج، و تراش سنگ‌های قیمتی، ساخت زیورآلات دست‌ساز سنتی نقره و طلا و گبه بافی اشاره کرد.

تاریخچه سرای مشیر

بازار مشیر جنب بازار وکیل در شیراز و در جنوب بازار وکیل قرار دارد و از آثار مربوط به دوره قاجاریه می‌باشد. این بازار بیشتر به سرای مشیر خوانده می‌شود. بازار مشیر از شمال به جنوب کشیده شده تا به اردوبازار می‌رسد از نظر معماری شبیه به بازار وکیل اما از آن کوجکتر است. این بازار از دو بخش شمالی و جنوبی تشکیل شده که توسط چهار سوق وسیعی به یکدیگر مرتبط می‌شوند.

چهارسوق بازار مشیر

چهار سوق پوشش گنبدی مرتفعی دارد که در راس آن بادگیر بزرگی قرار دارد. ورودی بازار از طرف چهار سوق است. قسمت شمالی بازار ۶ زوج مغازه قرار دارد که یکی از آن‌ها اختصاص به ورودی بازار از طرف سرای مشیر دارد بازار در قسمت جنوبی از طریق دالانی به اردوبازار متصل می‌شود سردر ورودی بازار از طرف اردو بازار تزئینات کاشی‌کاری زیبایی دارد.

معماری سرای مشیر شیراز

بنای هشتی در ورودی چوبی بزرگ سرای مشیر، کفی پوشیده از قلوه‌سنگ و حیاطی بزرگی در وسط دارد که درختان نارنج و حوضی بزرگ در وسط آن به‌چشم می‌خورد. هشتی سقفی مرتفع دارد که برفراز آن گنبد کم خیز نسبتاً بزرگی وجود دارد و روی آن یک بادگیر چند وجهی مشاهده می‌شود. در این هشتی چهار حجره وجود دارد که به فاصله دو پله از سطح زمین قرار گرفته‌است. این هشتی را در اصطلاح چهار سوق یا چهار سو می‌نامند. علت این نام‌گذاری این است که چهار وجه از این هشتی را حجره‌ها اشغال نموده‌اند و چهار وجه دیگر محل عبور بازدیدکنندگان و رهگذران است.

سرای گلشن

برفراز این حجره منبت کاری دیده می‌شود. هم‌اکنون بالای سر در ورودی اصلی سرای مشیر یا سرای گلشن سنگی نصب شده‌است که متن وقف نامه را بر روی آن نوشته‌اند و تاریخ آن رمضان سال ۱۲۸۸ هجری قمری را نشان می‌دهد. سر در ورودی سرا با مقرنس و کاشی تزئین یافته‌است؛ و در سقف دالان هشتی آن نیز مقداری کاشی معرق به کار رفته‌است. در محوطه سرای مشیر در چهار ضلع، حجره‌هایی در دو طبقه ساخته شده‌است. در این بنا کلیه سقف‌ها به شکل طاق ضربی و بدون به کار بردن الوار ساخته شده‌اند که در نوع خود جالب توجه است.

مقرنس کاری و کاشی‌کاری‌های سرای مشیر

سرای گلشن دارای یک دالان نیز کوتاه و دارای کف سنگفرش و پوشش عرق چینی است. این بازار دارای مختصر تزئینات کاشی‌کاری و با طاق‌های ضربی سقف شده‌است که از طرف شمال نیز توسط دالانی به سرای مشیر مرتبط می‌شود. این سرا دارای سردری مرتفع و زیبا با تزئینات کاشی‌کاری و مقرنس کاری است بر بالای ورودی لوح مرمری قرار دارد که روی آن تاریخ ساخت، بانی و چگونگی وقف بنا حک شده‌است.

مشیرالملک سازنده بازار مشیر

سرای مشیر در دوره قاجاریه توسط میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک بناگذاری شده‌است. این بنا در سال ۱۳۴۷ هجری شمسی با شماره ۴۲۴ در سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده‌است و قسمت‌هایی از آن در دوره پهلوی مرمت شده‌است. چون کاشی‌کاری‌های زیبا و ریزه‌کاری‌های چوبی و شیشه‌های الوان درک‌های آن رو به انهدام بود، در سال ۱۳۴۸ تحت تعمیر و مرمت قرار گرفت. درک‌های فرسوده و شکستهٔ آن نوسازی گردید و حوضخانهٔ آن هم که از حیث کاشیکاری و مقرنس‌کاری بی‌نظیر است به شکل چایخانه درآمد و اتاق‌های آن برای نمایش هنرهای دستی و محلی فارس اختصاص یافت و به «سرای هنر» معروف شد.

کتیبه‌های تاریخی سرای مشیر

سردر ورودی ضلع جنوبی بازار مشیر پس از اردوبازار کاشی‌کاری شده‌است. در آنجا کتیبه‌ای وجود دارد؛ که بر روی آن نوشته این بازار نو مشیر در سال ۱۳۷۱هجری تکمیل و افتتاح شد. “موقوفه مرحومه سلطان الحاجیه و معدل الملک “این ضلع دارای دالانی است که سنگ‌فرش شده‌است. سقف دالان نیز دارای عرق چین ساده‌ای است؛ که در چهار گوش آن ترنج‌هایی آجرکاری شده‌است.

کاشی‌های هفت رنگ بازار مشیر

در پیشانی سر در جنوبی بازار مشیر نیز دو لچکی از کاشی هفت رنگ وجود دارد. همچنین تصویری از خسرو و شیرین وتصویر دیگر یوسف و زلیخا در این ضلع یا فت می‌شود. در این راسته ۱۰ طاق نما وجود دارد. بر سردر راسته شمالی بازار نیز کتیبه‌ای است که در آن نوشته شده‌است. ضلع شرقی بازار شمالی دارای شش حجره و ضلع غربی دارای پنج حجره است.

آب‌نمای سرای گلشن

درمیان جرز مغازه‌های طاقچه‌ای کوچک برجسته برای چراغ‌های پیه‌سوز وجود دارد در ابتدای بازار مشیر یک آب‌نمای کوچک هشت ضلعی دیده می‌شود. در این بازار انواع صنایع دستی وهنری یافت می‌شود. این بازار بادری به سبک قدیم از هشتی مذکور جدا می‌شود.

وقف بازار مشیر توسط مشیرالملک

این بنا بنا بر چیزی که بر کتیبه آن درج گردید توسط ابوالحسن خان مشیر الملک وقف امام پنجم شیعیان شده‌است و به همین دلیل از پیش از انقلاب تاکنون مدیریت و امتیاز بهره‌برداری از آن در دست سازمان حج و اوقاف بود هاست. سازمان اوقاف که ملکیت بنا را بر عهده دارد حجره‌ها را به شکل سرقفلی به مالکان فعلی تحویل داده‌است و ماهیانه از آن‌ها اجاره بهای ملک را دریافت می‌کند. گفتنی است که این محل هم‌اکنون یکی از مهمترین مراکز عرضه صنایع دستی در کلانشهر شیراز است.

فاصله سرای مشیر تا جاذبه‌های شیراز

در این قسمت میزان فاصله سرای مشیر تا جاذبه‌های شیراز و مراکز مهم شهر شیراز را درج کرده‌ایم تا بدانید چه مدت زمان بین شما و این بازار تاریخی فاصله وجود دارد، در پایان می توانید امتیاز و نظرات خود را درباره بازار مشیر یا سرای گلشن در انتهای مطلب ارسال کنید :

  • مسجد وکیل شیراز در ۱۰۰ متری 
  • حمام وکیل شیراز در ۲۵۶ متری
  • مدرسه خان شیراز در ۱۹۶ متری در کنار مجتمع تجاری نیکان
  • موزه پارس و باغ نظر در ۳۱۵ متری و جنب حمام وکیل
  • بازار روح الله در ۱۱۶ متری و کنار سه راه احمدی
  • ارگ کریم‌خان زند در ۳۷۴ متری و آن سوی زیر گذر زند، ابتدای بلوار هجرت
  • حرم حضرت شاهچراغ و مسجد جامع عتیق شیراز در آن سوی خیابان لطفعلی خان زند و فاصله ۵۰۰ متری
  • موزه خانه فروغ الملک در ۶۷۰ متری و کوچه حیدر جان بابا
  • مسجد نصیرالملک در ۶۰۰ متری

 


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=25280
van

آتنا بنی اسدی

بعد از انصراف از دانشگاه هشت شغل رو تست کردم تا اینکه با گروه خوب این تودی آشنا شدم و مسیر زندگی خودم تغییر کرد ، ترکیب گردشگری با کار باعث شد دید من نسبت به جهان تغییر کند.

مطالب مرتبط
کاروانسرای گبر آباد قمصر
مهری شاپوری
1 دیدگاه
بازارچه دستفروشان بازار شوش
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
بورس مراکز خرید و بازار مبل تهران
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
پنجشنبه بازار رویان
شهره مقصودی
0 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 20 دقیقه
ساعت دسترسی : 09:00 صبح الی 20:00
ثبت شده در : 
ثبت شده در : در سال 1345 شمسی با شماره 424 در میراث ملی ایران
قدمت این مکان : قاجاریه
نوع کاربری : بازار فروش صنایع دستی و سوغات شیراز، حاتم کاری، سنگ تراش‌های قیمتی، صنایع قلم زنی، زیورآلات و طلا و نقره
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، خرید، عکاسی
امکانات رفاهی : سرویس بهداشتی، کافه، رستوران، آنتن دهی موبایل، غرفه صنایع دستی
ملزومات سفر : موبایل، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس :  استان فارس ، شیراز ، خیابان طالقانی ، انتهای جنوبی بازار وکیل، خیابان لطفعلی خان زند