aad0f3ad-933f-4034-8baa-493de507a385
Tomb of Baba Taher

آرامگاه باباطاهر همدان

داخل آرامگاه باباطاهر
ezgif-1-eca2962dc6

آرامگاه باباطاهر در میدان باباطاهر از بهترین جاهای دیدنی همدان و یکی از مهم‌ترین آرامگاه‌های ایران است، ساعات بازدید آرامگاه باباطاهر همدان همه روزه از ۸:۳۰ صبح الی ۱۸:۰۰ حتی در روزهای تعطیل و جمعه‌ی هر هفته می‌باشد. قیمت بلیط آرامگاه باباطاهر همدان برای مسافران ایرانی ۵ هزار تومان و برای گردشگران خارجی ۵۰ هزار تومان است که در گیشه‌ی ورودی میدان قابل تهیه است. برای رسیدن به میدان باباطاهر از نقشه آرامگاه باباطاهر در ابتدای مطلب استفاده کنید.

آرامگاه باباطاهر

آرامگاه باباطاهر از جاذبه های گردشگری همدان می‌باشد که سالانه مسافران فراوانی اعم از داخلی و خارجی از آن بازدید به عمل می‌آورند، باباطاهر یکی از شاعران نامی ایرانی بوده که با اشعارش سبکی نوین در هنر ادبی کشور ایجاد کرد، در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری ایران و در این مقاله با یکی از بهترین جاذبه های تاریخی همدان آشنا خواهید شد همراه ما باشید تا با مقبره و تاریخچه این شاعر بی نظیر بیشتر آشنا شوید.

مقبره باباطاهر

آرامگاه باباطاهر در شهر همدان با همت مسوولین اداره میراث فرهنگی استان در سال ۱۳۷۶ به فهرست میراث ملی ایران افزوده شد و از آن سال تا به اموروز با مراقبت و نگهداری جز بهترین جاهای دیدنی همدان است، این شاعر در محفل ادیب به استاد دو بیتی شهرت دارد و در قرن ۴ و ۵ هجری قمری ترانه سرایی می‌کرد.

باباطاهر در اکثر کتب های ادبی به باباطاهر عریان شهرت دارد، اگر چه از شیوه دقیق زندگی وی و خانواده‌اش اطلاعات دقیقی در دست نیست اما شهرت این شعر سرای تاریخی در سراسر دنیا پیچیده است، علت نام نهادن عریان بر باباطاهر این بوده که وی در طول زندگی‌اش هیچگونه استرس دنیوی نداشته و تمامی اشعارش فارغ از جهان هستی می‌باشد.

سبک معماری آرامگاه باباطاهر

آرامگاه باباطاهر ابتدا در قرن ششم هجری قمری به دست سیاسیون همدانی و در دوره حکومت سلجوقیان ایجاد گردید، ولی با گذشت سال‌ها از این مقبره تنها یک خرابه باقی ماند تا اینکه در دوره پهلوی اول، اداره میراث فرهنگی بخت تصمیم به بازسازی و مرمت مقبره باباطاهر گرفت.

ساخت آرامگاه باباطاهر

گرچه پروژه ساخت آرامگاه از سال ۱۳۲۰ تا ۱۳۴۹ زمان برد، اما پس از اتمام آن مقبره‌ای زیبا و در خور شان این شاعر به چشم می‌خورد، البته بیشترین مرمت و زیباسازی آرامگاه باباطاهر در بین سال‌های ۱۳۴۴ تا ۱۳۴۹ شمسی بود، زمانیکه استاد هوشنگ سیحون و مهندس فروغی از نامداران دانش معماری تلاش‌های فراوانی برای ساخت ان انجام دادند.

عکس آرامگاه باباطاهر همدانمساحت آرامگاه باباطاهر

از لحاظ جغرافیایی مقبره در شمال غربی همدان قرار دارد، زیربنای کلی آرامگاه باباطاهر ۸۹۶۵ متر مربع می‌باشد و در محیطی زیبا با فضای سبز دلنشین تعبیه شده است، فضای اصلی آرامگاه در یک سازه هشت ضلعی ایجاد شده و طاق و گنبد اصلی با رنگ آبی فیروزه‌ای از مناطق مختلف شهر قابل رویت است.

ابعاد آرامگاه باباطاهر

ارتفاع قاعده آرامگاه باباطاهر از خود تپه ۲۰ متر و از سطح خیابان ۲۵ متر می‌باشد، در واقع امروزه مقبره به روی یک تپه کم ارتفاع قرار دارد که از همین رو مشاهده آن از نقاط مختلف شهر امکان پذیر است، ستون‌های ساخته شد مقبره از جنس سنگ‌های گرانیتی بوده و فضای داخلی مجموعه ۹*۱۰ متر می‌باشد.

در دروه این ستون از آجرهای خشتی استفاده شده است و در محیط داخلی آرامگاه باباطاهر از کاشی‌هایی منقش به مشهورترین دو بیتی‌های این شاعر استفاده شده و در دور تا دور مجموعه با چشم هر بیننده‌ای بازی می‌کند و در چندین کاشی نام تمام مهندسین معمار و عاشقان باباطاهر در دوره پهلوی درج شده است.

معمار آرامگاه باباطاهر

مهندسین معمار این بنا یعنی استاد سیحون و فروغی از نامداران حوزه ساختمان در ایران بودند که هر دو عضو انجمن آثار ملی ایران هم بودند، استاد سیحون زاده ۱۲۹۹ شمسی در تهران بود که در سال ۱۳۹۳ شمسی در شهر ونکوور کانادا در گذشت از جمله آثاری که وی باعث گردید نامش در تاریخ ثبت شود بازسازی و مرمت و ایجاد پلان‌های زیبا برای آرامگاه نادرشاه در مشهد، آرامگاه خیام نیشابور، آرامگاه فردوسی طوس، آرامگاه ابن سینا، ساخت بنای بانک سپه و چدین پروژه دیگر نام برد.

مهندس فروغی کیست ؟

استاد مهندس فروغی هم زاده شهر تهران در سال ۱۲۸۶ شمسی بود که در سال ۱۳۶۲ شمسی چشم از جهان فرو بست، ایشان در طول عمر کاری خود ساخت بناهایی نظیر مرمت کاخ سعد آباد، مرمت آرامگاه سعدی، مرمت کاخ نیاوران، ساخت دانشگاه حقوق تهران و ساخت شعب مختلف بانکی ملی در شهرهای متعدد اشاره کرد.

امکانات آرامگاه باباطاهر

در محیط آرامگاه باباطاهر امکانات رفاهی متعددی برای گردشگران در نظر گرفته شده است که از جمله آن‌ها می‌توان به یک غرفه فروش صنایع دستی و گردشگری، غرفه فروش سفال، تعدادی رستوران و کافی شاپ، فروشگاه های مختلف، سرویس بهداشتی و تاکسی سرویس اشاره کرد.

چگونه به آرامگاه باباطاهر برویم؟

برای مراجعه به مقبره باباطاهر بوسیله خودروهای شخصی در شهر همدان ابتدا وارد خیابان فلسطین و سپس وارد خیابان نیروی انتظامی و در آخر به خیابان استاد ابراهیمی مراجعه کنید، میدان باباطاهر که مقبره در آن قرار دارد در اواسط همین خیابان می‌باشد، بوسیله وسایل حمل و نقل عمومی نظیر اتوبوس باید وارد اتوبوس شهرک مشهور الوند همدان شوید و در ایستگاه باباطاهر از آن پیاده شوید تا با ورودی مقبره روبرو شوید.

نکته مهم

در استان لرستان یک مقبره به نام باباطاهر وجود دارد که قدمت آن به دوره خوارزمشاهیان برمی‌گردد، البته مردم این استان به علت ارادت ویژه به این شاعر از این مقبره بازدید می‌کنند اما در اسناد تاریخی مقبره اصلی و خاک وی در همدان و آدرسی که در ابتدای مطلب عرض شد قرار دارد.

سخن پایانی

حال که با آرامگاه باباطاهر و راهنمای بازدید آن آشنا شدید نظرات، سوالات و تجربیات سفر خود را از این جاذبه در بخش زیر کامنت کنید.


بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
https://intoday.ir/?p=12729
van

الهه شاکردوست

با هشت سال سابقه کار در آژانس های هواپیمایی متعدد تهران بیکار شدم ، از اونجایی که گردشگری از علایقم بود نا امید نشدم و با گروه این تودی آشنا شدم ، پیشنهاد می کنم چالش های زندگیتون رو با سفر کاهش بدید.

مطالب مرتبط
آرامستان خواجه ربیع مشهد
کوروش ابریشمی
2 دیدگاه
آرامگاه خواجه ربيع مشهد
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
کاروانسرای گبر آباد قمصر
مهری شاپوری
1 دیدگاه
دیوار سدار بندر خمیر
کوروش ابریشمی
0 دیدگاه
مسجد جامع رویان و امامزاده جمشید کیا
فاطمه سادات حسینی
0 دیدگاه
مسجد جامع بندر گناوه
ترلان کمیلی
3 دیدگاه
اشتراک در
اطلاع از
30 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

یکی از مراکز دیدنی همدان هست، هرچند خودم شخصا خیلی این مکان رو نمی پسندم ولی واقعا دیدنی هست. البته این مکان از لحاظ ظاهری شباهت نسبتا زیادی به آرامگاه ابو علی سینا داره که اون هم تو شهر همدان هست و اتفاقا فاصله زیادی هم با این مرکز نداره و در نزدیکی اون هست و با ماشین حدود پنج دقیقه و پیاده حدود بیست دقیقه با هم فاصله دارن

در محوطه داخلی آرامگاه ‪ ۲۴‬دو بیتی از سروده‌های باباطاهر بر روی ‪ ۲۴‬ قطعه سنگ مرمرین نوشته و نصب شده‌است. دو لوحه برنجی نیز در محوطه داخلی نصب شده‌است که یکی از آنها اسامی هیئت مؤسس انجمن آثار ملی به هنگام ساختمان آرامگاه و دیگری نام برخی از شخصیت‌هایی است که در کنار بابا طاهر دفن شده‌اند. مساحت کل زیر بنای آرامگاه و باغ آن حدود ۸۹۶۵ متر مربع برآورد شده‌است. ترانه‌های شورانگیز بابا طاهر با لهجه دل‌پذیر لری سروده شده و ترجمان روح و قلب حساس و پر سوز این عارف گرانمایه است و اهل ذوق و حال را با جذبه خاصی تحت تأثیر و سحر خود قرار می‌دهد.

مکان بسیار عالی با فضای سبز و وسایل بازی کودکان، مناسب خانواده، مکان تاریخی و فرهنگی و مقبره یکی از شعرای نامدار ایرانی. باباطاهر که حدوداً در اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم میزیسته
آرامگاه باباطاهر در شهر همدان در مرکز میدانی مستطیل شکل، زیبا، سرسبز، با گنبدی فیروزه‌ای منشوری شکل، بر قاعده‌ای هشت ضلعی بر بالای تپه‌ای کم ارتفاع قرار گرفته‌است. سقف آرامگاه کاشی کاری معرق می‌باشد. برج آرامگاه بر قاعده‌ای هشت ضلعی واقع شده که ارتفاع آن از سطح فوقانی تپه ۲۰/۳۵ متر و از کف خیابان ۲۵/۳۰ متر می‌باشد.

ستون‌های هشت‌گانه برج، قطعه سنگ مزار، کف و پله‌های آرامگاه از سنگ گرانیت حجاری شده‌است و بنای اصلی نیز به ابعاد۱۰ × ۱۰ متر با مجموعه‌ای از منشورها پوشیده شده و دارای مدخل‌های ورودی و منفذهای نور است.

نما و فرش بنای آرامگاه باباطاهر همدان از سنگ است و در داخل آن کتیبه‌هایی از کاشی وجود دارد.

در محوطه داخلی آرامگاه ۲۴دو بیتی از سروده‌های باباطاهر بر روی ۲۴ قطعه سنگ مرمرین نوشته و نصب شده‌است. دو لوحه برنجی نیز در محوطه داخلی نصب شده‌است که یکی از آنها اسامی هیئت مؤسس انجمن آثار ملی به هنگام ساختمان آرامگاه و دیگری نام برخی از شخصیت‌هایی است که در کنار بابا طاهر دفن شده‌اند. مساحت کل زیر بنای آرامگاه و باغ آن حدود ۸۹۶۵ متر مربع برآورد شده‌است. ترانه‌های شورانگیز بابا طاهر با لهجه دل‌پذیر لری سروده شده و ترجمان روح و قلب حساس و پر سوز این عارف گرانمایه است و اهل ذوق و حال را با جذبه خاصی تحت تأثیر و سحر خود قرار می‌دهد.

آرامگاه باباطاهر عریان مربوط به دوره معاصر است و در همدان، میدان باباطاهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۷۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

در محوطه داخلی آرامگاه ۲۴‬دو بیتی از سروده‌های باباطاهر بر روی ۲۴‬ قطعه سنگ مرمرین نوشته و نصب شده‌است. دو لوحه برنجی نیز در محوطه داخلی نصب شده‌است که یکی از آنها اسامی هیئت مؤسس انجمن آثار ملی به هنگام ساختمان آرامگاه و دیگری نام برخی از شخصیت‌هایی است که در کنار بابا طاهر دفن شده‌اند. مساحت کل زیر بنای آرامگاه و باغ آن حدود ۸۹۶۵ متر مربع برآورد شده‌است.

قیمتش خوب بود. پرسنل خوب. تمیز بود. نکات منفی. صبح توی سالن پایین سر و صدا بود بیدارمون کرد. شب قبل در مورد صبحانه اطلاع ندادن که رایگانه.

باباطاهر عریان عارف و شاعر قرن پنجم هجری قمری و معاصر با طغرل شاه سلجوقی است. البته در باب حوادث زندگی و احوالات بابا طاهر اطلاعات مبسوطی در دست نیست. برخی تذکره‌نویسان وی را معاصر عین‌القضات همدانی (یعنی حدود سال ۵۲۵ هجری قمری) و برخی وی را هم عهد خواجه نصیر (۶۷۲ هجری قمری) دانسته‌اند. از باباطاهر علاوه بر دوبیتیهای معروف او، مجموعه کلمات قصاری نیز به زبان عربی به نام “اشارات” به جای مانده است. از اشعار باباطاهر مجموعهٔ موثقی در دست نیست، به همین جهت نمی‌توان در صحت انتساب تمام اشعاری که به او نسبت می‌دهند به یقین حکمی کرد.
آثار باباطاهر در این مجموعه:
دوبیتی‌ها
غزل
قصیده

ما ساعت ۷ مراجعه کردیم و در حالی که باید تا ساعت ۸ شب اجازه بازدید میدادن نذاشتن ما بریم داخل و گفتن که این ساعت هایی که این جا قید شده مال تابستونه !!!
اگرچه وقتی دیدن چند تا خانواده دم در ایستادن و اصرار میکنن با هزار منت گفت که برای ۱۰ دقیقه اجازه ی ورود میدن ! بعد هم بعد از ۱۰ دقیقه اومد و در حالی که هنوز مردم در حال بازدید و عکس گرفتن بودن چراغ ها رو خاموش کرد و مردم رو بیرون کرد …. واقعا برای میراث فرهنگی همدان متاسفم که اینقدر بی عرضه هستن که حتی نمیتونن ساعت بازدید رو برای مراجعین درست مشخص کنن

بابا طاهر همدانی معروف به بابا طاهر عریان پیری وارسته ازشعرای قرن چهارم وآعاز قرن پنجم هجری که از مقام معنوی ومسلک و ریاضت بالایی برخوردار بوده است آرامگاه وی در شمال شهر همدان در جوار بقعه امامزاده حارث بن علی در میدانی به نام وی قرار دارد

مقبره باباطاهر در همدان باباطاهر عریان، عارف، شاعر ایرانی‌تبار و دوبیتی سرای اواخر سده چهارم و اواسط سده پنجم هجری ایران بوده بابا لقبی بوده که به پیروان وارسته می‌داده‌اند و عریان به دلیل بریدن وی از تعلقات دنیوی بوده‌است.باباطاهر عریان اصالتا اهل یکی از روستاهای ملایر بوده است.

مقبره باباطاهر جزو چندین مقبره زیبای موجود هست که با این وجود متاسفانه شاهد بی محلی و بی مهری قرار گرفته. این مقبره در یک میدان بزرگ قرار گرفته که با خودرو میتونین اونجا برید و خلوت باشه جای پارک هم گیر میاد. بیرون از اونجا چندتا درشکه هست که میتونید سوار بشید هرچند که من غرابتی در اون با فضای میدان ندیدم. جلوی درب ورودی چندتا حوض اب هست که خیلی مواقع ظرف های اسب ها رو اونجا میشورن و توصیه میکنم بهشون دست نزنید. در اطراف محوطه هم دست فروش بود که باعث زشتی مجموعه شده. در مورد خود بنا اولین چیزی که بنظر میاد اینه که نیاز به مرمت داره و شاید برای کسایی که به معماری علاقه مند باشند تو ذوق بزنه. خود بنا به شکل یک گنبد مخروط هشت ضلعی هست که در داخل با کاشی کاری زیبا مزین شده و دور تا دور داخل بنا هم با اشعار بابا طاهر کا بروی سنگ تراشیده شدن احاطه شده. در بالا وپایین اشعار از سنگ مرمر استفاده شده که با تابش نور رگه های بسیار زیبای سنگ مشخص میشه. لوح یادبود ساخت بنا در داخل و روبروی در ورودی قرار داره و قسمت هایی از اون با اسید یا چیز مشابه پاک شده که اصلا جالب نبود. جزییات طراحی مقبره هم بنوبه خود درخور توجه هستند.

دنبال چی می‌گردی؟
جزئیات مکان :
مدت بازدید : 1 ساعت
ساعت دسترسی : 08:30 تا 18:00
هزینه ورودی : 5.000 تومان
ثبت شده در : 
ثبت شده در : 21 اردیبهشت 1376 شمسی با شماره 1780 
قدمت این مکان : دوره سلجوقیان
نوع کاربری : آرامگاه باباطاهر عریان از شعرای فارسی زبان در شهر همدان
توضیحات بیشتر
موارد تفریحی : پیاده روی، عکاسی
امکانات رفاهی : سرویس بهداشتی، پارکینگ، کافه، رستوران، آنتن دهی موبایل، دسترسی به اینترنت، فضای سبز، هایپرمارکت، غرفه صنایع دستی، نیمکت
ملزومات سفر : موبایل، وجه نقد، کارت بانکی، کفش راحتی
اطلاعات تماس
آدرس : ایران، همدان، شهر همدان، میدان باباطاهر
شماره تماس : 08134223343